Migrena to poważny problem zdrowotny. Zakłóca codzienne funkcjonowanie i przysparza wielu cierpień osobie, która go doświadcza. Migrena z dolegliwości epizodycznej może przekształcić się w przewlekłą i może trwać nawet dwa tygodnie.
Specjaliści rozróżniają dwie główne postacie migreny – bez aury (częstsza doświadcza ją nawet 85% chorych) i z aurą (jest to migrena klasyczna, doświadcza jej 15% chorych). W tej drugiej bezpośrednio przed bólem głowy pojawia się aura z reguły wzrokowa. Średni czas trwania migrenowego bólu głowy wynosi jeden dzień. Co najmniej 20% chorych miewa napady trwające 2-3 dni. Zazwyczaj migreny u kobiet są dłuższe niż u mężczyzn. Napady migreny pojawiają się bez łatwej do wskazania przyczyny.
Co powoduje migrenę?
Szereg badań zwraca uwagę na związek migreny z zażywanymi lekami i pokarmami. Jakie leki mogą powodować migrenę? Przede wszystkim leki o silnym działaniu wazoaktywnym, takie jak: serotonina, histamina, tyramina, fenyloalanina.
Specjaliści zwracają uwagę na szereg innych czynników mogących wywołać migrenę, należą do nich:
- stres
- zbyt krótki lub długi sen
- czynniki hormonalne
- pogoda
- bóle pleców
- wysiłek fizyczny
- hałas
- jasne światło
- palenie papierosów
- nieprawidłowe nawyki żywieniowe
Reklama
Migrena a zła dieta dla mózgu
Wystąpieniu migreny sprzyja nie tylko to co jemy, ale także jak jemy. Do najczęstszych przyczyn należą:
- Brak regularnych posiłków i zbyt długie okresy głodu.
- W różnych publikacjach dotyczących wpływu diety na rozwój migreny podaje się, że alkohol stanowi czynnik prowokujący powstanie tego typu bólu głowy. Do tej pory nie wyjaśniono jednak, w jaki sposób alkohol powoduje rozwój migreny.
- Jeśli chodzi o żywność, za częstą przyczynę napadów migreny uznawane jest spożywanie np. dojrzałego sera żółtego czy słodkiej czekolady.
- Podobnie jest z kawą. Chorzy na migrenę relacjonują, iż jest to jeden z czynników, który w ich przypadku wywołuje migreny. Relacje te potwierdziły badania, które wykazały, że u osób spożywających ponad 240 mg kofeiny dziennie, zwiększa się prawdopodobieństwo wystąpienia migreny o 1,5 razy częściej niż w przypadku osób, które nie piją kawy.
Reklama
Sztuczne cukry wywołują migrenę
Składnikiem, który można znaleźć w słodkich napojach czy słodyczach, a który może wywoływać migrenę jest sztuczny cukier – zalicza się do niego:
- aspartam,
- sorbitol
- mannitol, które często stosowane są jako substancje zastępujące cukier.
Najnowsze badania nad związkiem pożywienia i migreny wykazały także, że czynnikiem odpowiedzialnym za rozwój migreny może być oktopamina – związek, który możemy znaleźć w owocach cytrusowych.
Do podobnych substancji, które mogą wywoływać migrenowy ból głowy zalicza się także glutaminian sodu. Okazuje się, że jest to związek bardzo niebezpieczny dla zdrowia mózgu, gdyż jednorazowa dawka większa niż 5 g może wywołać tak zwany „zespół chińskiej restauracji”, który polega na wystąpieniu silnego bólu głowy.