Czy miód jest dobry na kaszel?
W ostatnich latach pacjenci chętnie wracają do naturalnych, domowych rozwiązań w przypadku zmagania się z niegroźnymi i powszechnymi dolegliwościami, do których można zaliczyć niektóre przypadki kaszlu.
Okazuje się bowiem, że niekiedy metody, takie jak zdrowa żywność, właściwy tryb życia czy stosowanie ziół może przynieść pożądane efekty i nie trzeba wówczas stosować farmaceutyków.
Skuteczność w łagodzeniu niegroźnego kaszlu wykazuje miód. Ważne jest jednak, by był on naturalny. W innym przypadku może nie przejawiać walorów prozdrowotnych.
Jeśli chodzi o kaszel, może być on spowodowany poważnymi chorobami, jak np.:
- stan zapalny dróg oddechowych (w tym zapalenie oskrzeli lub zapalenie płuc),
- koronawirus (COVID-19),
- astma oskrzelowa,
- spływanie wydzieliny z zatok,
- alergia wziewna.
W takich przypadkach konieczne jest podjęcie tradycyjnego leczenia.
Zdarza się jednak, że kaszel wywoływany jest przez bardziej prozaiczne przyczyny, np.:
- suche powietrze,
- pozostałość po infekcji wirusowej itp.
Wówczas można próbować zwalczać go domowymi sposobami, czyli właśnie miodem. Może być on stosowany także jako terapia wspierająca leczenie tradycyjne. Dodatkowo nie ma przeciwwskazań, by przyjmować go na noc. Łyżeczka miodu przed snem może poprawić jakość snu podczas choroby.
Miód jest popularny także na kaszel palacza, gdyż działa łagodząco. Nie jest on jednak lekiem. By pozbyć się dolegliwości całkowicie, należy rzucić palenie.
Miodu na kaszel nie powinny stosować natomiast osoby uczulone. Reakcja alergiczna może objawiać się zmianami skórnymi lub dusznościami, a w skrajnych przypadkach nawet wstrząsem anafilaktycznym.
Reklama
Właściwości miodu a leczenie kaszlu
Miód pszczeli znany jest ze swoich właściwości przeciwdrobnoustrojowych, wykazując aktywność wobec około 60 typów bakterii, grzybów i wirusów.
Działa on na niektóre bakterie oporne na antybiotyki, w tym na metycylinoopornego gronkowca złocistego (MRSA).
Miód zawdzięcza swoje prozdrowotne właściwości wysokiej zawartości:
- cukrów prostych,
- naturalnych przeciwutleniaczy,
- enzymów,
- kwasów fenolowych,
- flawonoidów,
- witamin,
- składników mineralnych.
Największy wpływ na przeciwdrobnoustrojową aktywność miodu ma zawartość w nim enzymu oksydazy glukozy, który jest dodawany przez pszczoły.
Pod wpływem tego enzymu z glukozy powstają kwas glukonowy oraz nadtlenek wodoru, który wykazuje silne działanie przeciwdrobnoustrojowe.
Reakcja powstawania nadtlenku zachodzi również w czasie przechowywania miodu. Jednak oksydaza glukozy traci swoje właściwości po ogrzaniu oraz w wyniku działania promieni słonecznych.
Za właściwości antyseptyczne miodu pszczelego odpowiada również lizozym - enzym będący białkiem o małej cząsteczce, wrażliwy na działanie światła.
Innymi substancjami o takich właściwościach są białka mleczka pszczelego, które w trakcie procesu wytwarzania przez pszczoły mogą przedostać się do miodu.
Miód wykazuje także działanie przeciwzapalne oraz przyspieszające gojenie ran.
Dzięki właściwościom przeciwzapalnym i przeciwalergicznym miód może zmniejszać, a nawet usuwać objawy towarzyszące zapaleniom skóry i alergiom, takie jak: obrzęk, zaczerwienienie oraz wysięk.
Reklama
Jaki miód na kaszel?
Miód, dzięki swoim właściwościom działa łagodząco w leczeniu kaszlu zarówno suchego, jak i mokrego.
Który spośród tak licznych gatunków miodu jest najlepszy?
Najwyższą skuteczność posiadają miody:
- gryczany,
- eukaliptusowy,
- malinowy,
- manuka,
- spadziowy (ze spadzi iglastej).
Miód gryczany, oprócz drogocennych substancji zawartych we wszystkich gatunkach, zawiera również rutynę i cynk, dzięki którym wspiera pracę układu odpornościowego i pomaga zwalczać zwykłe przeziębienia, a także im zapobiegać.
Dlatego na pytanie - jaki miód na kaszel dla dzieci? - większość specjalistów odpowie, że gryczany, choć malinowy i eukaliptusowy również pomagają łagodzić kaszel, nawet ten dokuczający nocą i uniemożliwiający spokojny sen.
Miód lipowy oraz akacjowy wspomogą natomiast leczenie przeziębienia.
Miód z manuka ma wiele właściwości, m.in. wykrztuśne, uspokajające i łagodzące. Jest on najlepszą opcją, jeśli nie wiadomo, jaki typ kaszlu doskwiera.
Jest uznawany za najlepszy miód na kaszel. Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:
Reklama
Jak podawać miód na kaszel?
Jak podawać miód, by działał łagodząco, na kaszel suchy lub mokry ustępował i był mniej uciążliwy?
Badania pokazują, że miód wykazuje podobną skuteczność co dekstrometorfan - substancja powszechnie stosowana w przeciwkaszlowych syropach dla dzieci. Z tego powodu może być spożywany jako środek na nocny kaszel towarzyszący przeziębieniu.
Jak go dawkować? U dziecka najlepiej jest podawać ok. 20 ml (łyżka stołowa) wieczorem, u pacjentów dorosłych 2-3 razy więcej.
Można spożywać miód nierozcieńczony i po prostu jeść go łyżkami.
Niektórzy pacjenci pytają, czy miód wzmaga kaszel. Otóż, jest to mit, choć czasami, szczególnie gdy ma on postać skrystalizowaną i nie jest rozcieńczony, może działać drażniąco na gardło.
Wówczas najlepiej jest go rozpuścić, np. w ciepłym mleku, wodzie, herbacie lub innym naparze.
Należy jednak pamiętać, że płyn nie może być gorący - wówczas miód straci swoje drogocenne właściwości.
Miód na kaszel można łączyć z różnymi składnikami, jak np.:
- mleko i masło,
- cebula,
- cynamon,
- siemię lniane,
- marchew,
- kurkuma
- banan,
- herbata z cytryną,
- marchew z imbirem,
- cynamon.
Z miodem można stosować również sok z aloesu lub syrop z buraków. Często dodaje się go również do naparu z majeranku.
Niektórzy robią nawet okłady z miodu na kaszel. Polegają one na zamoczeniu w miodzie serwetki, którą następnie owija się gazą. Taki okład umieszcza się na klatce piersiowej, najlepiej na noc.
Reklama
Miód na kaszel suchy
Suchy kaszel jest dolegliwością niezwykle uciążliwą, a przy tym jest mało efektywny i nie oczyszcza dróg oddechowych z zalegającej w nich wydzieliny.
Jedną z jego odmian jest tzw. kaszel krtaniowy towarzyszący z reguły zapaleniu krtani.Określa się go także mianem „szczekającego” i często towarzyszą mu świsty podczas oddychania.
Jaki miód na kaszel suchy i krtaniowy? Przede wszystkim gryczany i eukaliptusowy. Są one skuteczne jako wsparcie dla tradycyjnego leczenia przy stanach zapalnych układu oddechowego, w tym zapaleniu oskrzeli.
Mają działanie wykrztuśne i wspomagają proces oczyszczania dróg oddechowych, zamieniając kaszel suchy w mokry,umożliwiający pozbywanie się zalegającej wydzieliny.
Reklama
Miód na kaszel mokry
Mokry kaszel charakteryzuje się odkrztuszaniem zalegającej w drogach oddechowych gęstej wydzieliny. Aby ją rozrzedzić i ułatwić pozbywanie się jej, można sięgnąć po domowe sposoby, w tym leczenie miodem. Jaki miód dobry jest na kaszel mokry?
Z pewnością sprawdzi się miód nawłociowy wykazujący wysoką aktywność antybiotyczną, dzięki której można zapobiec namnażaniu bakterii w wydzielinie i tym samym - rozwojowi stanu zapalnego.
Warto jednak wiedzieć, że aktywność ta zwiększa się w miodzie rozcieńczonym, dlatego najlepiej jest rozpuścić go w letniej, przegotowanej wodzie lub odpowiednim naparze.
Na kaszel mokry poleca się także miód z mniszka. Rozrzedza wydzielinę i przejawia właściwości wykrztuśne.
Łagodząco działa na kaszel połączenie miodu i mleka, dlatego zaleca się picie mleka z miodem przed snem celem zapobieganiu napadowego kaszlu w nocy.
Do miodu stosowanego na kaszel mokry można także dodać utarte nasiona anyżu, co zwiększa jego skuteczność. Miód anyżowy podaje się trzy razy dziennie - po jednej łyżeczce dziecku, 2-3 łyżeczki pacjentowi dorosłemu.
Kiedy dolegliwości związane są z przeziębieniem, miód warto łączyć z cytryną i imbirem. Takie połączenie działa rozgrzewająco i wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego.