Jak rozpoznać miód wrzosowy?
Miód wrzosowy bywa określany „królem miodów”. Ten zacny tytuł zaskarbił sobie bardzo wartościowym w komponenty odżywcze składem oraz unikalnością. Ta ostatnia cecha wynika z trudności w pozyskaniu nektaru z kwiatów wrzosu.
Niewiele jest bowiem w Polsce dużych wrzosowisk, z których pszczoły mogłyby zbierać pyłki do pasieki. Poza tym czas kwitnienia wrzosu przypada mniej więcej na okres od sierpnia do października, kiedy to panują mniej korzystne warunki do zbioru miodu.
Miód wrzosowy jest bardzo ceniony w opinii konsumentów, jednak pozyskiwanie go to dość skomplikowany proces. Z czego to wynika? Ze względu na jego konsystencję. Podczas zbierania tego rodzaju miody konieczne może być użycie rozluźniacza, czyli specjalnego wałka.
Miód wrzosowy charakteryzuje się specyficznym zapachem, zazwyczaj ciemniejszą barwą (niekiedy jednak przybiera on jaśniejszy odcień, nawet delikatnie wpadający w kolor wrzosowych kwiatów, czyli fioletowy) i konsystencją, która początkowo jest płynna, jednak z czasem twardnieje i krystalizuje się, co jest jak najbardziej naturalne.
Smak tego pszczelego produktu jest lekko gorzkawy.
Co jeszcze wyróżnia miód wrzosowy i jak rozpoznać ten gatunek? Po cenie produktu, ponieważ półlitrowy słoik tego rarytasu potrafi kosztować od 40-50 zł wzwyż. Jeśli sprzedawca życzy sobie za taką gramaturę miodu dużą niższą kwotę, należy zachować czujność. Niestety taki wyrób może być oszukany.
Reklama
Wartości odżywcze miodu wrzosowego
Na co jest dobry miód z wrzosu? Kryje on w sobie ogrom odżywczych substancji, przez co lista właściwości zdrowotnych oraz pielęgnacyjnych tego preparatu jest naprawdę bardzo długa/
We wrzosowym miodzie nie brakuje składników mineralnych, takich jak:
Ponadto w składzie miodu z wrzosu znajduje się także:
- kwas foliowy,
- kwas pantotenowy,
- roślinne hormony wzrostu,
- neurohormony,
- enzymy,
- olejki eteryczne,
- aminokwasy.
Naturalnie głównym budulcem miodu wrzosowego są węglowodany, które w tym przypadku tworzą sacharoza i fruktoza.
Cenne właściwości miodu wrzosowego wynikają też z większej, w porównaniu do innych rodzajów miodu, zawartości wody.
Należy jednak wziąć pod uwagę wysoką kaloryczność tego pszczelego preparatu i jego wpływ na glikemię. Okazuje się bowiem, że w 100 g miodu wrzosowego znajduje się ponad 300 kcal (dokładnie ok 320-330 kcal). Natomiast indeks glikemiczny tego miodnego gatunku osiąga wartość powyżej 60.
Reklama
Na co działa miód wrzosowy? Właściwości lecznicze
Za co więc jest tak pożądany miód wrzosowy? Słoik z tym szlachetnym płynem jest tak rozchwytywany przede wszystkich ze względu na swoje właściwości lecznicze.
Miód wrzosowy zaleca się stosować osobom chorującym na nerki oraz mającym problemy z drogami moczowymi. Ponadto dzięki temu gatunkowi miodu można poprawić swoją odporność, wzmocnić serce, ale także układ nerwowy, przez co łatwiej się uspokoić, odprężyć, a wieczorem zasnąć.
Z czego jeszcze słynie miód wrzosowy? Na co pomaga? Znajduje on zastosowanie w leczeniu prostaty, np. stanów zapalnych, a także w ich profilaktyce. Z tego powodu zachęca się mężczyzn, którzy osiągnęli już 40 lat, aby regularnie spożywali 1-2 łyżeczki miodu z kwiatów wrzosu dziennie.
Miodem wrzosowym leczy się zaparcia, ale także biegunki, zgagę i mdłości (wiedza ta może się przysłużyć szczególnie kobietom ciężarnym oraz osobom cierpiącym na chorobę lokomocyjną), a także poprawia działanie jelit. Ten preparat wykazuje ogromną skuteczność w likwidowaniu bólu gardła. Co więcej, poprawia pamięć, a nawet pomaga w walce z Alzheimerem.
Jednak miód wrzosowy to nie tylko właściwości lecznicze, ale także kosmetyczne. Warto zatem włączyć go do zabiegów pielęgnacyjnych i upiększających z uwagi na jego cechy wygładzające, nawilżające, oczyszczające oraz odżywcze.
Reklama
Jak stosować miód wrzosowy?
Wiadomo już jak rozpoznać miód wrzosowy, na co pomaga, czy jaką ma kaloryczność, warto zatem dowiedzieć się jak go używać i z czym najlepiej go komponować.
Podobnie jak z innymi gatunkami miodnymi, miodem z wrzosowych kwiatów można po prostu smarować kanapki. Ciekawą propozycją jest położenie na kromkę chleba najpierw warstwy naturalnego twarożku, a potem polanie go miodem.
Jak jeszcze go spożywać? Miód z wrzosu może być także dodawany zamiast cukru do herbaty czy kawy. Aby zachować cenne właściwości miodu, temperatura takich napojów nie powinna być zbyt wysoka.
Ponadto miód wrzosowy warto stosować jako dodatek do sosów, sałatek na słodko oraz słono.
Można także dosładzać nim ciasta, ciasteczka, desery, budynie, puddingi, ale również zupy mleczne, jaglanki, a poza tym dania z makaronem, ryżem czy kaszą.
Z wrzosowego miodu warto też przyrządzać sobie od czasu do czasu złuszczające maseczki na twarz, peelingi na skórę oraz odżywcze balsamy do ust i spierzchniętych oraz zrogowaciałych części ciała (np. na pięty, łokcie i kolana).
Reklama
Cena miodu wrzosowego. Ile kosztuje i gdzie go kupić?
Powyżej nadmieniono już ile kosztuje miód wrzosowy. Cena oscylująca wokół kwoty 80 zł za około 1l słoika nie wydaje się jednak wysoka w obliczu wartości odżywczych, właściwości leczniczych oraz unikatowości tego produktu.
Gdzie kupić miód wrzosowy? Sprawdzony, oryginalny i naturalny nektar z kwiatów wrzosu najlepiej nabywać w lokalnej pasiece.
Produkty podejrzanie tanie, całkowicie płynne, różnobarwne, posiadające plamy, pęcherze oraz zabarwienie o niejasnym pochodzeniu powinny skłonić do rezygnacji z zakupu.
Należy jednak pamiętać, że mieszanki miodów, np. wrzosowo-nawłociowego lub wrzosowo-spadziowego, mogą mieć nieco inny kolor, konsystencję, a także smak. Najczęściej staje się on nieco słodszy, a jego barwa jest bardziej bursztynowa.
A w jaki sposób przechowywać miód wrzosowy, by jak najdłużej nadawał się do spożycia? Taki miód powinien być przechowywany w szklanym słoju, z dala od źródeł światła, wilgoci oraz ciepła. Idealną temperaturą dla wrzosowego miodu jest taka między 6 a 12 stopni Celsjusza.