Czym wyróżnia się miód z mniszka?
Miód z mniszka nie jest aż tak popularny jak rzepakowy, lipowy, czy wielokwiatowy. Jednak swoimi właściwościami zdrowotnymi i walorami smakowymi nie odstaje on od lepiej znanych pszczelich wyrobów.
Niektórzy pasjonaci tematu uznają miód z mniszka lekarskiego za jeszcze doskonalszy od innych rodzajów miodu produkt.
Z pewnością nie łatwo dostać ten specjał, ponieważ stosunkowo trudno zdobyć go pszczelarzom, stąd dość wygórowana cena za słój miodu.
Co wyróżnia miód z mniszka lekarskiego? Właściwości lecznicze i pielęgnacyjne tego gatunku miodnego mają swoje źródło w cennych składnikach tego produktu.
Wśród nich wylicza się zatem m.in. minerały takie jak np. żelazo, potas, fosfor, mangan, witaminy z grupy B, witaminę C, A i D, glukozę oraz fruktozę.
Ponadto w składzie miodu z mniszka polnego znajdują się również cholina, flawonoidy, asparagina, inulina, triterpeny, kwas krzemowy, kwasy polifenolowe i organiczne (w tym jabłkowy i cytrynowy).
Reklama
Jakie właściwości posiada miód z mniszka?
Za co najbardziej ceni się miód z mniszka? Właściwości zdrowotne to główny walor tego preparatu. Dzięki regularnej dostawie porcji tego miodu organizm szybciej się regeneruje, a także oczyszcza ze zbędnych produktów i toksyn.
Miodem z mniszka wspomaga się leczenie schorzeń wątroby oraz dróg żółciowych.
Miód mniszkowy jest także zalecany osobom ze słabszą odpornością, a także chorym poddanym antybiotykoterapii, by osłonić układ pokarmowy przed działaniem tych silnych leków.
Przy jego użyciu można ulżyć w chorobach reumatycznych. Miód z pospolitego żółtego kwiatu służy również pacjentom cierpiącym na niedokrwistość.
Na co pomaga miód z mniszka lekarskiego? Wykazuje on działanie:
- przeciwświądowe,
- antybakteryjne,
- przeciwzapalne,
- przeciwgrzybicze.
Nierzadko korzysta się z jego dobrodziejstwa w razie występowania rozmaitych stanów zapalnych, podrażnień skórnych, trądziku, itp.
Miód z mniszka stosuje się w celu obniżenia cholesterolu, wzmocnienia serca, a także przeciwmiażdżycowo. Można wcielać go także do diet odchudzających, gdyż wspomaga metabolizm.
Warto stosować go na mokry kaszel, w celu rozrzedzenia wydzieliny, by była łatwiejsza do odksztuszania.
Miód z mniszka można wykorzystać jako suplement wspomagający odporność. Uważać jednak trzeba na dawkowanie - 2 łyżeczki dla dzieci, a 4 dla dorosłych dziennie.
Zdecydowanym plusem jest jednak fakt, że nadaje się on dla dzieci powyżej 9 miesiąca życia.
Osoby chore na cukrzycę i wrzody żołądka powinny natomiast całkowicie z niego zrezygnować. Nie ma jednak przeciwwskazań do przyjmowania miodu z mniszka w ciąży.
Uwaga: miód z mniszka może uczulać.
Reklama
Jak zrobić samemu miód z mniszka?
Stosunkowo często pojawiającym się na forach internetowych pytaniem jest, jak robi się miód z mniszka lekarskiego. Na początek należy coś wyjaśnić. Płyn, który samodzielnie można pozyskać z tej rośliny jest sztucznym miodem.
Przepis na miód z kwiatów mniszka, a raczej na syrop z mniszka, wymaga następujących produktów:
- około 500 kwiatów mniszka lekarskiego, najlepiej zerwanych przed południem w suchy, słoneczny, majowy dzień,
- 1 litr wody,
- 1 kilogram cukru,
- soku z dwóch cytryn.
Koszyczki kwiatów należy oczyścić z owadów, dokładnie umyć, a następnie zalać wodą i gotować przez około 15 minut. Potem napój musi się dość długo studzić, bo przez 24 godziny. Po tym czasie płyn należy odfiltrować oraz dodać pozostałe składniki (cukier i sok z cytryn) i wstawić do gotowania.
Po upływie około dwóch godzin z cieczy powinien zrobić się syrop. Należy go przelać do szklanych słoiczków i pozostawić w ciemnym miejscu na około 3 godziny.
Wówczas słoiczki się zakręca, ustawia na denkach i trzyma tak kolejne trzy godziny. Ten etap wieńczy dzieło. Syrop z mniszka jest gotowy i można go spożywać bezpośrednio ze słoiczka lub dodawać do napojów i potraw.
Miód mniszkowy można przygotować także bez gotowania. Wystarczy wrzucić płatki do słoika, posłodzić (np. słodzikami, by był bez cukru) i wystawić na nasłonecznione miejsce. Po około tygodniu syrop powinien być gotowy.
Jeśli jest za rzadki, należy poczekać, aż zgęstnieje.
Kiedy zbierać mniszki na miód? Najlepiej wiosną, a konkretniej w maju. Podobno zbieranie ich w ciepły, słoneczny dzień z samego rana sprawia, że kwiaty dadzą jeszcze bardziej intensywny smak.
Reklama
Przepisy z miodem z mniszka
Co można przyrządzić mając w domu miód z mniszka? Miód można dodać do przestudzonej herbaty lub wody (o temperaturze nie przewyższającej 40-45 stopni Celsjusza) wraz z kilkoma kroplami soku z cytryny.
Do takiego naparu dodać można również imbir, pomarańczę czy nawet sok z pokrzywy. Niektórzy również piją miód z mniszka ze spirytusem.
Sprawdzoną metodą jest także pozostawienie łyżeczki z tym miodem w wodzie lub innym letnim napoju na noc i wypicie go rano, zaraz po przebudzeniu.
Innym popularnym sposobem spożywania miodu jest posmarowanie nim kromki chleba.
Miód z mniszka lekarskiego można też używać zewnętrznie, np. na spierzchnięte usta, czy przesuszone fragmenty skóry, a także na zrogowacenia, blizny, oraz rany (za wyjątkiem krwawiących lub sączących się).
Dzięki maseczce z tego miodu, zastosowanej na twarz, można złuszczać stary naskórek. Produkt ten wspomaga walkę z trądzikiem, przebarwieniami i innymi kłopotami skórnymi.
Miodem z mniszka warto także smarować zniszczone, suche włosy. Dzięki temu produktowi pukle odzyskają odpowiednią wilgoć, siłę oraz zdrowy wygląd.
Reklama
Gdzie i za ile kupić miód z mniszka?
Ze względu na małą dostępność tego preparatu na rynku, jego cena nie jest niska. Ile trzeba zapłacić za miód z mniszka?
Cena za litrowy słój waha się między 40 a 50 zł. Nektar mniszka lekarskiego jest najbardziej dostępny w upalne dni, jednak wówczas same pszczoły potrzebują takiego pożywienia i sporego zastrzyku energii.
W takim układzie niewiele z uzbieranych pyłków zostaje dla pszczelarza. Zbiory są niewielkie, stąd zaporowa cena produktu.
Skąd zatem wziąć miód z mniszka, gdzie go kupić? Nie dostanie się go w każdym sklepie, a wyłącznie w punktach ze zdrową żywnością, aptekach, sklepach internetowych oraz oczywiście bezpośrednio w pasiece.
Jak przechowywać miód z mniszka lekarskiego? Najlepiej w ciemnym pomieszczeniu czy szafce, do której nie ma dostępu światło, w temperaturze pokojowej. Miód z mniszka w takich warunkach można przetrzymywać przez kilka miesięcy.
podawac,87487.html"]Miód na kaszel - suchy, mokry i krtaniowy. Jak podawać?[/link]