Jakie wady ma picie mleka krowiego?
Szklanka mleka klasycznego dostarcza 300 mg wapnia, z czego organizm przyswaja około 30%. To także 46% dziennego zapotrzebowania na witaminę B12 oraz 3,2 g białka. Niektórzy z nas nie wyobrażają sobie kawy bez smaku mleka.
W praktyce jednak nietolerancję laktozy stwierdza się u 20-37% dorosłych Polaków. Obecność tego składnika powoduje często trudne do zidentyfikowania objawy, takie jak biegunki i wzdęcia po spożyciu nawet niewielkiej ilości mleka.
Nietolerancję należy odróżnić od alergii - alergia jest problemem już poważniejszym i rzadszym.
Mleko krowie jest dobrym źródłem energii, co może być zaletą; dla innych będzie poważną wadą. Jego kaloryczność wydaje się nieodczuwalna, ale skutecznie przyczynia się w długiej perspektywie do wzrostu masy ciała. Problemem jest obecność tłuszczów nasyconych prowadzących do rozwoju chorób metabolicznych i krążenia.
Warto mieć przy tym na uwadze, że przemysłowa produkcja mleka jest wysoce nieetyczna, związana ze złymi warunkami bytowymi, rozwojem chorób i regularnym zapładnianiem krów. Choć w toku pozyskiwania mleka nie następuje ubój zwierząt, oddzielone męskie cielaki zostają przeznaczone do uboju.
Reklama
Napoje (mleko) roślinne - jakie są ich zalety?
Do niedawna problematyczne wydawało się zaspokojenie zapotrzebowania na wapń. Ten czynnik zniechęcał wiele osób do sięgania po napoje roślinne. Dziś jednak napoje roślinne fortyfikowane mogą zawierać właściwie tyle samo wapnia i białka co taka sama szklanka mleka krowiego.
Produkty fortyfikowane są dobrym źródłem różnych substancji, których suplementacja ma znaczenie nie tylko dla wegetarian i wegan - wymienić można witaminę D i witaminę B12.
Można je robić w warunkach domowych — zwykle wystarczy namoczyć orzechy, płatki czy inne składniki, z których się je wyrabia. Ważne jest jednak to, że mogą być gorsze w smaku i zwykle zawierają mniej cennych składników niż te wytwarzane przez specjalistyczne firmy. Ich konsystencja także może nie być najlepsza, jeśli chcemy z nich wyrabiać dania (np. naleśniki).
Dowiedz się więcej o atutach napojów roślinnych, pozyskiwanych z orzechów, zbóż, pestek lub nasion.
Wpływ produkcji mleka krowiego i napojów roślinnych na środowisko
Produkcja mleka krowiego przyczynia się do emisji znacznych ilości gazów cieplarnianych na wszystkich etapach procesu - poczynając od uprawy i przetwórstwa roślin i zbóż na pasze oraz ich transportu, po obsługę ferm i przetwórstwo oraz transport mleka. Przewody pokarmowe krów nieustannie produkują metan — gaz, który w porównaniu do dwutlenku węgla ma 25-krotnie wyższy potencjał tworzenia efektu cieplarnianego (GWP).
Obornik będący stałym produktem ubocznym hodowli krów jest z kolei ogromnym źródłem tlenku diazotu, który oprócz posiadania GWP na poziomie 300-krotności CO2, niszczy także warstwę ozonową. Sumarycznie przyjmuje się, że produkcja mleka krowiego emituje od ok. 2,7 do 4,5 razy więcej ekwiwalentu CO2, niż analogiczna ilość mleka roślinnego, w zależności od wybranego surowca.
Kolejną kwestią jest zużycie wody — produkcja mleka krowiego zużywa więcej wody niż alternatywy roślinne, niezależnie od wybranego surowca - do nawet 13-krotnie więcej w porównaniu z mlekiem owsianym. Inne alternatywy roślinne zużywają więcej wody, ale w każdym przypadku jest to zużycie znacznie mniejsze niż w przypadku produkcji mleka krowiego (z wyjątkiem migdałów).
Mleko sojowe - właściwości odżywcze
Napój sojowy (dawniej najczęściej określany jako mleko sojowe) otrzymuje się, namaczając soję, a właściwie jej ziarna, w wodzie. To podstawowy zamiennik - oczywiście nie zawiera laktozy i kazeiny w przeciwieństwie do mleka od krowy. Atutem jest łatwa dostępność tego produktu.
Napój sojowy sprawdza się dobrze w diecie wegetariańskiej i wegańskiej ze względu na dużą zawartość białka. Białko to jest także dobrze przyswajalne i lekkostrawne.
Zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Fortyfikowany napój sojowy to dobre źródło witaminy E, z grupy B, kwasu foliowego, żelaza, cynku. To także magnez. Ważne jest wzbogacanie napoju wapniem. Atutem tak zwanego mleka sojowego jest korzystny wpływ na układ pokarmowy przez zawartość błonnika. Napój z soi ma neutralny smak. Jest najczęściej wybierany.
Mleko owsiane - właściwości odżywcze
Wymieniając napoje roślinne w pierwszej kolejności najczęściej ludziom przychodzi na myśl napój sojowy. Drugim wyborem są zwykle napoje owsiane. Owies ma neutralny smak, łagodniejszy od soi. Zawiera cenne witaminy, często jest fortyfikowane i znajdziemy w nim niezbędne związki — np. fosforu, wapnia i inne. Wszystkie informacje znajdziesz na etykiecie.
Dostępne są produkty z obniżoną zawartością węglowodanów oraz bezglutenowe. Ma korzystny profil lipidowy i rozpuszczalny błonnik cenny dla organizmu. Nie znajdziemy w nim tłuszczów nasyconych. Ze względu na brak soi lepiej się sprawdza w przypadku wielu osób - soja może uczulać.
Napój na bazie owsa nie jest bezglutenowy sam z siebie - muszą o tym pamiętać pacjenci z celiakią.
Mleko kokosowe - właściwości odżywcze
Napoje roślinne to szeroka paleta smaków różnych gatunków roślin. Wśród nich można wymienić także napoje kokosowe. Nie jest to samo, co mleczko kokosowe. To naturalny izotonik. Zawiera naturalny antyoksydant, czyli witaminę C, a także witaminę K czy z grupy B.
W składzie znajdziemy także żelazo, fosfor, sód i miedź. Jest nieco bardziej kaloryczne względem pozostałych zamienników.
Zawiera dużo witamin, głównie C, E i z grupy B, zwykle jest fortyfikowane. Znajdziemy w nim związki wapnia, selenu, fosforu, żelazu.
Mleko migdałowe - właściwości odżywcze
Napój migdałowy (mleko migdałowe) jest dobrym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, a także magnezu, wapnia, potasu czy witaminy E.
Źródłem są tutaj migdały. Napoje migdałowe mają charakterystyczny orzechowy aromat. Dzięki temu są nie tylko zamiennikiem, ale także ciekawym dodatkiem do różnych potraw i napojów.
Te także są zwykle fortyfikowane - znajdziemy w nich więc cenne składniki mineralne takie jak wapń, magnez czy potas. Można znaleźć produkty z obniżoną ilością węglowodanów. W tym "mleku roślinnym" jest nieco więcej kalorii niż w innych.
Znajdziemy w nich za to cenne flawonoidy. Ich zawartość w orzechach migdałów wpływa na zdrowie serca i naczyń krwionośnych, które wzmacniają i uszczelniają.
Reklama
Napoje roślinne to zdrowy zamiennik mleka krowiego
Napoje roślinne, powszechnie określane jako mleka roślinne, są dziś niezwykle popularne. Spożywane w odpowiedniej ilości dostarczają organizmowi cennych składników odżywczych, często są wzbogacone o cenne składniki mineralne.
Korzystają z nich weganie, wegetarianie, osoby, którym szkodzi laktoza, fani zdrowej żywności szukający mniej kalorycznych odpowiedników popularnych produktów. Są wytwarzane w sposób mniej szkodliwy dla środowiska i zdecydowanie bardziej etyczny, a pozostają bardzo wartościowe. Co ważne, oferty producentów są dziś naprawdę bogate.
To nie tylko znane już dłuższy czas temu napoje sojowe — jeśli nie przepadasz za smakiem tak zwanego mleka sojowego, możesz sięgnąć po napój ryżowy, napój migdałowy czy inny, by wkrótce znaleźć swój ulubiony smak. Dużym atutem jest także to, że dziś znajdziemy produkty z obniżoną zawartością węglowodanów, bezglutenowe, w wersji barista do napojów kawowych.
Wszystkie znajdziesz w medme sklep. Dokładne dane o poszczególnych napojach pozwalają z łatwością znaleźć potrzebne informacje i ułatwiają zakup. Z nami uzupełnisz domową spiżarnię bez tracenia czasu na zakupy i bez dźwigania kartonów.