Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Molibden - jak wpływa na zdrowie? Zastosowanie

Molibden to pierwiastek występujący w organizmie w śladowych ilościach. Ale w jego przypadku świetnie sprawdza się stare porzekadło: „Nie ilość, a jakość”! Zarówno niedobory molibdenu, jak i jego nadmiar mogą prowadzić do kłopotów zdrowotnych. Jakich?
Molibden znajduje się w czerwonej kapuście
Źródło:123RF
Spis treści

Co to jest molibden? Nie jest najpopularniejszym pierwiastkiem, jeśli myślimy o zdrowiu człowieka. Raczej kojarzy się z lekcjami chemii i nauką tablicy Mendelejewa, jak miedź, mangan czy wanad.

A tymczasem okazuje się, że ten mikroelement występuje we wszystkich organizmach żywych.

Molibden w organizmie

Molibden w organizmie człowieka występuje głównie w:

  • wątrobie,
  • nerkach,
  • zębach,
  • kościach.

Jest odpowiedzialny za gospodarkę enzymatyczną organizmu, jest potrzebny, by komórki prawidłowo przyswajały cukry, tłuszcze i białka. Molibden korzystnie wpływa na przyswajanie żelaza, przez co chroni przed niedokrwistością. 

Pomaga w metabolizowaniu puryn, jest więc ważnym pierwiastkiem w profilaktyce podagry. Pomaga oczyszczać organizm z toksyn, potrzebny jest nastolatkom do prawidłowego, intensywnego w tym czasie wzrostu. Ma pozytywnie działanie na tkanki kostne oraz zęby, będąc ważnym elementem w profilaktyce próchnicy. Badacze wskazują także na związki molibdenu z męską płodnością. 

Reklama

Molibden a detoks

Ponieważ molibden wchodzi w skład różnych enzymów w organizmie człowieka, można przypisać mu wiele ról, m.in.:

  • korzystnie wpływa na oczyszczanie organizmu z toksyn i wolnych rodników, a to dlatego, że jest elementem oksydazy siarczynowej,
  • wchodząc w skład oksydazy aldehydowej, uczestniczy w utlenianiu aldehydu. 

Molibden pomaga organizmowi w walce z kacem i przyspiesza powrót do dobrego samopoczucia. 

Nadużywanie alkoholu, dieta uboga w warzywa i owoce, wysokoprzetworzona, obfitująca w fast foody może doprowadzić do niedoboru molibdenu. 

Reklama

Niedobór molibdenu

Objawy niedoboru molibdenuniestety nie są swoiste. To popularne kłopoty zdrowotne, które mogą mieć różne podłoża, dlatego niekiedy trudno zdiagnozować właśnie tę przypadłość. Najczęściej są to:

  • bóle głowy,
  • nudności, wymioty,
  • przyspieszone bicie serca,
  • obniżenie odporności,
  • bóle zębów, próchnica,,
  • wypadanie włosów,
  • anemia,
  • zaburzenia produkcji kwasu moczowego.

Jednak zapotrzebowanie organizmu na molibdenjest niewielkie - 0,15 do maksimum 0,5 mg dziennie. Osoby pilnujące zbilansowanej diety, bogatej w owoce i warzywa mogą być spokojne o jego poziom w organizmie.

Reklama

Molibden w tabletkach

Molibdenu się nie suplementuje– na próżno szukać preparatów dostępnych bez recepty z tych pierwiastkiem. Dopiero po diagnozie medycznej, lekarz może przepisać preparaty dostarczające go. Brak powszechnie dostępnych preparatów z tym pierwiastkiem jest też związany z ryzykiem nadmiaru tego pierwiastka w organizmie. 

Nadwyżka jest równie groźna co niedobór – obciąża on układ pokarmowy i stawy.  

Reklama

W czym znaleźć molibden?

Molibden występuje głównie w glebie (bagiennej i wapiennej), skąd przenika do roślin w niej uprawianych. Najwięcej jest go w roślinach strączkowych, ale nie tylko. 

Najlepsze źródła molibdenu to:

  • fasola,
  • groch,
  • soja,
  • czerwona kapusta,
  • kasza gryczana,
  • nieoczyszczony ryż,
  • drożdże.

WAŻNE! Molibden przechodzi do warzyw z gleby, dlatego jego stężenie jest różne w zależności od ziemi, w której są hodowane. Np. każda fasola będzie miała inną zawartość tego pierwiastka. 

Reklama

Historia molibdenu

Molibden jako pierwiastek chemiczny początkowo mylono ze związkami innych pierwiastków, przede wszystkim węgla i ołowiu. Zresztą samą jego nazwę z greckiego tłumaczy się jako „podobny do ołowiu”. W 1778 r. Carlowi Wilhelmowi Scheele udało się oddzielić go od grafitu i ołowiu oraz otrzymać tlenek z molibdenitu.

Trzy lata później Peter Jacob Hjelm wyodrębnił metal w wyniku redukcji jego tlenku węglem. Jednak nadal molibden nie był wykorzystywany w przemyśle, co ma miejsce dzisiaj. Dopiero pod koniec XIX wieku jego właściowści docenili Francuzi i zaczęli go łączyć z innymi pierwiastkami w stopach.

Np. w połączeniu z chromem stanowi materiał lekki i bardzo mocny, wykorzystywany w przemyśle zbrojeniowym. Stopy molibdenu są szczególnie odporne na wysoką temperaturę i korozję. Jego związki mają szerokie zastosowanie także w przemyśle farbiarskim, włókienniczym czy chemicznym. 

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Odżywianie
Najzdrowszy chleb – jaki na diecie? Zdrowe pieczywo
Chleb wieloziarnisty razowy
Indeks glikemiczny - czym jest? Tabele produktów z niskim i wysokim IG
Produkty do diety na zbilansowanie indeksu glikemicznego
Czy smalec gęsi ma właściwości lecznicze?
Gęsi smalec do smarowania
Podobne artykuły
Owsik pod mikroskopem
Czego nie lubi owsik? Dieta i zasady odżywiania
Jedzenie z glutaminianem sodu
Glutaminian sodu - jak dawkować? Szkodliwość i skutki uboczne
Produkty bez glutenu
W czym jest gluten, a co nie zawiera glutenu? Gdzie najwięcej?
Pestki dyni po wysuszeniu
Pestki dyni - właściwości, kcal i wartości odżywcze. Jakie są przeciwwskazania?
Ziemniaki
Zielone ziemniaki - czy można je jeść? Trucizna czy odmiana?

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Czy regularnie stosujesz środki na blizny po urazach lub operacjach?
Contractubex_sonda