Co to jest molibden? Nie jest najpopularniejszym pierwiastkiem, jeśli myślimy o zdrowiu człowieka. Raczej kojarzy się z lekcjami chemii i nauką tablicy Mendelejewa, jak miedź, mangan czy wanad.
A tymczasem okazuje się, że ten mikroelement występuje we wszystkich organizmach żywych.
Molibden w organizmie
Molibden w organizmie człowieka występuje głównie w:
- wątrobie,
- nerkach,
- zębach,
- kościach.
Jest odpowiedzialny za gospodarkę enzymatyczną organizmu, jest potrzebny, by komórki prawidłowo przyswajały cukry, tłuszcze i białka. Molibden korzystnie wpływa na przyswajanie żelaza, przez co chroni przed niedokrwistością.
Pomaga w metabolizowaniu puryn, jest więc ważnym pierwiastkiem w profilaktyce podagry. Pomaga oczyszczać organizm z toksyn, potrzebny jest nastolatkom do prawidłowego, intensywnego w tym czasie wzrostu. Ma pozytywnie działanie na tkanki kostne oraz zęby, będąc ważnym elementem w profilaktyce próchnicy. Badacze wskazują także na związki molibdenu z męską płodnością.
Reklama
Molibden a detoks
Ponieważ molibden wchodzi w skład różnych enzymów w organizmie człowieka, można przypisać mu wiele ról, m.in.:
- korzystnie wpływa na oczyszczanie organizmu z toksyn i wolnych rodników, a to dlatego, że jest elementem oksydazy siarczynowej,
- wchodząc w skład oksydazy aldehydowej, uczestniczy w utlenianiu aldehydu.
Molibden pomaga organizmowi w walce z kacem i przyspiesza powrót do dobrego samopoczucia.
Nadużywanie alkoholu, dieta uboga w warzywa i owoce, wysokoprzetworzona, obfitująca w fast foody może doprowadzić do niedoboru molibdenu.
Reklama
Niedobór molibdenu
Objawy niedoboru molibdenuniestety nie są swoiste. To popularne kłopoty zdrowotne, które mogą mieć różne podłoża, dlatego niekiedy trudno zdiagnozować właśnie tę przypadłość. Najczęściej są to:
- bóle głowy,
- nudności, wymioty,
- przyspieszone bicie serca,
- obniżenie odporności,
- bóle zębów, próchnica,,
- wypadanie włosów,
- anemia,
- zaburzenia produkcji kwasu moczowego.
Jednak zapotrzebowanie organizmu na molibdenjest niewielkie - 0,15 do maksimum 0,5 mg dziennie. Osoby pilnujące zbilansowanej diety, bogatej w owoce i warzywa mogą być spokojne o jego poziom w organizmie.
Reklama
Molibden w tabletkach
Molibdenu się nie suplementuje– na próżno szukać preparatów dostępnych bez recepty z tych pierwiastkiem. Dopiero po diagnozie medycznej, lekarz może przepisać preparaty dostarczające go. Brak powszechnie dostępnych preparatów z tym pierwiastkiem jest też związany z ryzykiem nadmiaru tego pierwiastka w organizmie.
Nadwyżka jest równie groźna co niedobór – obciąża on układ pokarmowy i stawy.
Reklama
W czym znaleźć molibden?
Molibden występuje głównie w glebie (bagiennej i wapiennej), skąd przenika do roślin w niej uprawianych. Najwięcej jest go w roślinach strączkowych, ale nie tylko.
Najlepsze źródła molibdenu to:
- fasola,
- groch,
- soja,
- czerwona kapusta,
- kasza gryczana,
- nieoczyszczony ryż,
- drożdże.
WAŻNE! Molibden przechodzi do warzyw z gleby, dlatego jego stężenie jest różne w zależności od ziemi, w której są hodowane. Np. każda fasola będzie miała inną zawartość tego pierwiastka.
Reklama
Historia molibdenu
Molibden jako pierwiastek chemiczny początkowo mylono ze związkami innych pierwiastków, przede wszystkim węgla i ołowiu. Zresztą samą jego nazwę z greckiego tłumaczy się jako „podobny do ołowiu”. W 1778 r. Carlowi Wilhelmowi Scheele udało się oddzielić go od grafitu i ołowiu oraz otrzymać tlenek z molibdenitu.
Trzy lata później Peter Jacob Hjelm wyodrębnił metal w wyniku redukcji jego tlenku węglem. Jednak nadal molibden nie był wykorzystywany w przemyśle, co ma miejsce dzisiaj. Dopiero pod koniec XIX wieku jego właściowści docenili Francuzi i zaczęli go łączyć z innymi pierwiastkami w stopach.
Np. w połączeniu z chromem stanowi materiał lekki i bardzo mocny, wykorzystywany w przemyśle zbrojeniowym. Stopy molibdenu są szczególnie odporne na wysoką temperaturę i korozję. Jego związki mają szerokie zastosowanie także w przemyśle farbiarskim, włókienniczym czy chemicznym.