Jak wygląda morwa biała?
Morwa biała (Morus alba L). to gatunek drzewa liściastego, wywodzący się z Azji, a konkretnie terenów należących dziś do Chin i Korei, skąd został przeniesiony przez człowieka na inne kontynenty.
Na Dalekim Wschodzie była uprawiana już 3 tysiące lat temu, natomiast do Europy trafiła w XI-XII wieku, głównie jako pokarm dla jedwabników, a więc owadów wytwarzających włókno służące do produkcji jedwabiu.
Jako ciekawostkę można podać, że w latach pięćdziesiątych minionego stulecia, właśnie na potrzeby hodowli jedwabnika, w jednej z placówek badawczych (w Żółwinie koło Warszawy) została wyselekcjonowana polska odmiana morwy, tzw. „żółwińska wielkolistna”, charakteryzująca się bardzo szybkim wzrostem i dużymi liśćmi.
Obecnie morwa występuje powszechnie w wielu zakątkach świata, głównie jako drzewo ozdobne w przestrzeniach publicznych, ale też coraz częściej jako roślina plantacyjna. Jej plony znajdują szerokie zastosowanie nie tylko jako pasza dla jedwabników, ale też jako surowiec zielarski w medycynie naturalnej.
Drzewo morwy białej osiąga do 15 metrów wysokości (aczkolwiek wiele w tej materii zależy od odmiany - te karłowate mogą przypominać krzewy, rzadko przekraczając pułap 2 metrów).
Kora oplatająca pień i gałęzie ma kolor zielonkawo-szarawy lub delikatnie czerwonawy - odcienie te są jednak blade, czasem wręcz białawe, stąd też nazwa rośliny.
Liście morwy z reguły są duże (osiągają kilkanaście centymetrów długości) i mają sercowaty kształt. Kwiaty mają różne odcienie, w tym żółty, morelowy, koralowy i różowy. Owoce stanowią niewielkie łupinki w kolorze zazwyczaj fioletowo-czarnym.
Reklama
Odmiany morwy białej
Morwa biała jest tylko jednym z wielu gatunków drzew zaliczanych do rodziny morwowatych (Moraceae). Inne to choćby morwa czarna (Morus nigra L) czy czerwona (Morus rubra L).
Dodatkowo występuje w licznych odmianach, cechujących się nieco odmiennym wyglądem i właściwościami.
Wymienić wśród nich można takie typy, jak choćby morwę:
- Pendula - dekoracyjną, szczepioną na pniu o długich zwisających gałęziach nadających jej „płaczącego” wyglądu;
- Macrophylla - także ozdobną, posiadającą charakterystyczne duże liście, chętnie i często wykorzystywaną do tworzenia żywopłotów;
- Karłowa Gerardi’s Dwarf - jedną z nowszych odmian, ze względu na niewielką wysokość doskonale nadająca się do przydomowych ogrodów, a nawet donic.
Reklama
Uprawa morwy białej
Uprawa morwy białej w Polsce jest upowszechniona, przy czym najlepiej rozwija się ona w tych rejonach, w których okres wegetacyjny sięga 200 dni. Drzewo to lubi bowiem ciepło i światło.
Optymalny dla jego wzrostu jest zakres temperatur 20-30 stopni Celsjusza. Drugim pożądanym czynnikiem jest wysoka wilgotność powietrza, na poziomie 65-80 procent.
Warto jednak zaznaczyć, że morwa biała jest dość odporna na przemarzanie. Nawet ciężkie zimowe mrozy nie powodują jej uszkodzeń, a choć wiosenne przymrozki hamują rozwój pąków i kwiatów, dzięki zdolności do szybkiej regeneracji, wszystko wraca na właściwe tory w przeciągu najwyżej 2 tygodni.
Niezbyt wygórowane są natomiast wymagania glebowe. Choć roślina ta preferuje ziemie żyzne, przepuszczalne i lekkie, dobrze przystosowuje się także do gleb suchych i cechujących odczynem kwasowo-zasadowym niższym, niż optymalny zakres 4,5-8,5.
Kiedy sadzić drzewo? Sadzonki morwy białej umieszcza się w ziemi wiosną lub jesienią. Jeśli drzewka znajdują się w doniczkach, można je sadzić przez cały rok, aczkolwiek wspomniane pory będą w tej materii optymalne.
Ze względu na światłolubność, pamiętać trzeba o wybieraniu stanowisk dobrze nasłonecznionych.
Kiedy kwitnie morwa? W Polsce pąki na jej gałęziach pojawiają się stosunkowo późno, w zależności od regionu kraju może to być początek a nawet koniec kwietnia. Kwiaty w pełnej krasie objawiają się zwykle w maju. W czerwcu i lipcu pojawiają się natomiast owoce.
Dla wielu osób istotne jest też pytanie, po ilu latach owocuje morwa biała? W tej kwestii należy się uzbroić w cierpliwość, przyjmując że stanie się to nie wcześniej, niż po upływie 4-6 lat.
To dużo z perspektywy człowieka, choć nie samego drzewa, które jest długowieczne. W sprzyjających warunkach morwa dożywa 200-300 lat. Przez pierwszych 40-50 wzrasta w dużym tempie na wysokość, później natomiast dynamika ta wyraźnie spada.
Uprawa i pielęgnacja morwy nie przysparzają większych kłopotów. Roślina dobrze poddaje się przycinaniu, dzięki czemu można z niej formować żywopłoty lub też dowolnie kształtować ozdobne, pojedyncze drzewka.
Nie jest podatna na szkodniki i choroby.
Reklama
Wartości odżywcze i właściwości morwy białej
Owoce morwy białej są jadalne. Jak podają J. Grześkowiak i M. Łochyńska, w ich składzie chemicznym można wyróżnić przede wszystkim białka (1,55 g/100 g suchej masy) oraz szczawiany (0,57 g).
Jeśli chodzi o wartość odżywczą, są one cennym źródłem kilku witamin, takich, jak:
- B2 - ryboflawina (0,09 mg/100 g),
- B3 - niacyna (3,10 mg/100 g)
- C - kwas askorbinowy (15,2 mg/100 g).
Z najważniejszych makroelementów zawartych w ich składzie można wymienić następujące:
- potas (1,62 - 2,13 g/100 g produktu),
- wapń (0,19 -0,37),
- magnez (0,12 -0,19),
- siarka (0,08 - 0,11),
- azot (1,62 - 2,13),
- fosfor (0,24 -0,31).
Do tego należy dodać mikroelementy:
- żelazo (28,2 - 46,74 mg/1 kg produktu),
- miedź (4,22 - 6,38),
- cynk (14,89 - 19,58),
- mangan (12,33 - 19,38),
- nikiel (1,40 - 2,62).
Oprócz tego, w świeżych i suszonych owocach znajdują się też inne składniki wpływające na ich właściwości, takie jak antocyjany i alkaloidy, a także aminokwasy:
- metionina,
- treonina,
- histydyna,
- leucyna,
- tryptofan,
- arginin,
- prolina,
- kwas asparaginowy.
Te ostatnie można wyizolować także w liściach. Do najważniejszych składników listowia należą jednak:
- białka (15,31 - 30,91 proc. suchej masy produktu),
- błonnik pokarmowy (27,6 - 43,6 proc.),
- witamina C (100-200 mg/100 g),
- beta-karoteny (8,44 - 13,13 mg/100 g),
- szczawiany (183 mg/100 g),
- fityniany (156 mg/100 g),
- żelazo (19 - 50 mg/100 g),
- cynk (0,72 - 3,65 mg/100 g),
- wapń (786 - 2726 mg/100 g),
- fosfor (970 mg/100 g),
- magnez (720 mg/100 g).
Ważnym składnikiem liści są też polifenole, których łączna masa sięga 12-15 mg / 1 g. produktu. Wymienić wśród nich można flawonoidy, takie jak kwercetyna, rutyna, kemferol, astragalina, a także kwasy fenolowe (na przykład chlorogenowy).
Z kolei nasiona morwy zawierają duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym linolowego (76 proc.) i oleinowego (7 proc.), a także w mniejszych ilościach: linolenowego, stearynowego oraz erukowego.
Natomiast kora korzenia jest bogata we flawonoidy oraz alkaloidy. W jej składzie wyodrębniono też substancję o działaniu przeciwwirusowym leachianon G, a także przeciwcukrzycowy Moran 20K.
Ogromne bogactwo składników przekłada się na właściwości lecznicze i szeroką paletę zastosowań.
Reklama
Indeks glikemiczny i kcal morwy białej
Z danych amerykańskiego U.S. Department of Agriculture's wynika, że 100 gramów surowych owoców morwy dostarcza zaledwie 43 kcal.
Częściej spotykane są one jako suszone, a pozbawione wody, stają się bardziej kaloryczne (około 260 kcal). W takiej wersji jednak wciąż mogą być uznawane za produkt nietuczący, dietetyczny i sprzyjający utrzymaniu wagi.
Tym, co niezwykle ważne dla diabetyków, jest niski indeks glikemiczny suszonej morwy, wynoszący zaledwie 25. Oznacza to, że jej spożycie nie grozi gwałtownym skokiem poziomu glukozy we krwi.
I jest to zaledwie jeden z powodów, dla których roślina ta jest polecana dla cukrzyków - o pozostałych więcej w dalszej części artykułu.
Reklama
Na co pomaga morwa biała? Zastosowanie
Dzięki zawartym w swoim składzie substancjom, morwa biała wykazuje działanie lecznicze na wielu polach. Ma ona właściwości:
- przeciwbakteryjne,
- przeciwwirusowe,
- przeciwgrzybicze,
- przeciwzapalne,
- przeciwcukrzycowe,
- antyoksydacyjne,
- antynowotworowe,
- antyalergiczne,
- napotne,
- moczopędne,
- odchudzające,
- detoksykujące,
- regulujące gospodarkę lipidową,
- obniżające ciśnienie,
- neuroprotekcyjne.
J. Grześkowiak i M. Łochyńska piszą, że badania laboratoryjne wykazały skuteczność wyciągów z Morus alba L wobec licznych szczepów bakterii, w tym:
- Streptococcus (paciorkowce),
- Staphylococcus (gronkowce),
- Bacillus,
- Escherichia.
Inne testy laboratoryjne i prace naukowe potwierdzają, że składniki morwy działają na wirusa opryszczki typu 1, a także hamują aktywność wirusa HIV.
Odwar z liści doskonale nadaje się do płukania gardła w różnych jego stanach zapalnych, a także jako środek intensyfikujący pocenie się. W związku z tym ekstrakty z tej leczniczej rośliny można polecić na różnego rodzaju infekcje.
Liczne składniki przeciwutleniające, takie jak witamina C, flawonoidy i antocyjany, skutecznie zwalczają tzw. wolne rodniki, które są odpowiedzialne za rozwój chorób nowotworowych oraz naturalne procesy starzenia się skóry.
Co więcej, astragalina, kwercetyna i antocyjany, działają cytotoksycznie wobec niektórych komórek nowotworowych. Potwierdzono to w przypadku ludzkiej białaczki, a także raka wątroby u szczurów i czerniaka myszy.
Wyciągi z tej rośliny stabilizują też pracę wielu narządów wewnętrznych, takich jak wątroba, trzustka i tarczyca. Oprócz tego Morus alba L może obniżać poziom złego cholesterolu LDL, jednocześnie podnosząc stężenie jego dobrej frakcji HDL.
Wpływa także korzystnie na ciśnienie tętnicze, za co odpowiadają głównie flawonoidy (zwłaszcza kwercetyna) oraz antocyjany. Efektem tego jest redukcja zjawiska odkładania się złogów cholesterolowych w tętnicach, a w ostatecznym rozrachunku - niższe ryzyko zachorowania na miażdżycę i chorobę niedokrwienną serca.
Ekstrakty z korzenia morwy okazują się pomocne w terapii problemów o podłożu alergicznym - za sprawą polisacharydów przyspieszających namnażanie przeciwciał i limfocytów, wspierana jest wydajność układu odpornościowego
Warto wspomnieć o działaniu neuroprotekcyjnym względem komórek śródbłonka mózgu wykazywanym przez znajdujące się w owocach cyjanidyny. Obniża to ryzyko zapadnięcia na chorobę Alzheimera.
Wiele osób pyta, czy morwa biała wspomaga odchudzanie? Tak. Składniki tej leczniczej rośliny hamują łaknienie, spowalniają wchłanianie cukrów prostych oraz redukują odkładanie się tkanki tłuszczowej.
Badania przeprowadzone na myszach wykazały spadek wagi u zwierząt po zaledwie miesiącu podawania wyciągu z Morus alba L.
Owoce morwy białej a cukrzyca
Morwa biała jest jednak w szczególności polecana dla diabetyków, jako skuteczny i naturalny środek pozwalający ograniczać objawy groźnej i przewlekłej choroby metabolicznej, jaką jest cukrzyca typu 2.
Istotą tego schorzenia jest podwyższone stężenie glukozy we krwi, będące następstwem upośledzonego działania hormonu trzustkowego insuliny. Problem ten często jest konsekwencją długotrwałej otyłości lub nadwagi.
Choć liczba badań przeprowadzonych z udziałem ludzi nie jest duża, wyniki tych, które się odbyły mogą napawać cukrzyków optymizmem. Podobnych wniosków dostarczają eksperymenty na zwierzętach. Przykładowo, 10-dniowa kuracja u szczurów z cukrzycą pozwoliła obniżyć poziom glukozy aż o 59 proc., przy jednoczesnym wzroście stężenia insuliny o 44 proc. (dane: J. Grześkowiak i M. Łochyńska).
Szczególne znacznie ma w tym kontekście substancja znana jako 1-deoksynojirimycyna (DNJ). Jest to alkaloid, którego działanie polega na hamowaniu aktywności enzymów uczestniczących w metabolizmie węglowodanów, takich jak α-glukozydaza i maltaza.
Substancje te odpowiadają za przemianę przyjmowanych z pokarmem cukrów do postaci glukozy. Siłą rzeczy, ich zablokowanie zmniejsza więc ryzyko wystąpienia glikemii poposiłkowej. Co ważne, DJN nie powoduje skutków ubocznych, takich jak leki syntetyczne (senność, wzdęcia, czy biegunki).
Oprócz tego, przywoływane w literaturze naukowej badania wykazują, że działanie przeciwcukrzycowe mają też inne składniki morwy, w tym antyoksydacyjne fenole (np. kwas chlorogenowy, oksyresweratrol) i antocyjany (cyjanidyno-3-O-glukozyd oraz cyjanidyno-3-O-rutynozyd).
Łagodzą one oporność komórek na insulinę, hamują metabolizm cukrów i zmniejszają stężenie glukozy.
Morwa biała w kosmetykach
Ze względu na swoje właściwości, morwa jest wykorzystywana także do produkcji kosmetyków, zarówno tych profesjonalnych, jak też domowych.
Zawarte w niej związki wykazują dużą skuteczność szczególnie w pielęgnacji skóry dotkniętej różnego typu przebarwieniami.
Morwa hamuje działanie aminokwasu 3,4-L-dihydroksyfenyloalaniny (DOPA). Efektem tego jest zwiększona synteza tyrozynazy, która blokuje wytwarzanie melaniny, naturalnego barwnika odpowiedzialnego za pigmentację skóry.
Wyrównywanie kolorytu skóry to tylko jedna z korzyści stosowania morwy. Drugą jest efekt antystarzeniowy, możliwy do osiągnięcia dzięki właściwościom antyoksydacyjnym (ograniczanie aktywności reaktywnych form tlenu).
Właśnie dlatego ekstrakty z tej leczniczej rośliny są dodawane do kremów do twarzy - na cerę starzejącą się i problemową.
Oprócz tego jest też stosowana morwa na włosy, stymulując ich wzrost, a także zapobiegając ich wypadaniu. Znaczenie mogą mieć też jej właściwości antygrzybicze, w sytuacji gdy drobnoustroje zaatakują owłosioną skórę głowy.
Reklama
Suszenie liści morwy białej
Pozyskiwanie i przygotowanie surowca zielarskiego z morwy nie przysparza większych problemów. Popularnym zabiegiem jest suszenie liści, które nie wymaga żadnych szczególnych przygotowań ani wyrafinowanych urządzeń.
Jak je suszyć? Zebrane listowie wystarczy ułożyć na papierze w ciepłym, ale zacienionym miejscu, które zapewni cyrkulację powietrza.
W razie potrzeby proces ten można przyspieszyć umieszczając surowiec w piekarniku i nastawiając temperaturę na 40 stopni Celsjusza. Warto przypomnieć, że liście powinny być młode i świeżo zebrane z drzewa.
Jak stosować liście morwy białej?
Naukowcy podkreślają, że jedną z najbardziej efektywnych form stosowania ekstraktów z morwy, choćby w kontekście zastosowań przeciwcukrzycowych, jest picie naparu z jej liści.
Aby przygotować odpowiednią miksturę, wystarczy 1 gram suszu zalać około 100 ml wrzącej wody, a następnie odstawić na 5 minut do zaparzenia.
Jeśli chodzi o owoce, w Polsce bardzo rzadko są dostępne w postaci świeżej, zdecydowanie częściej konsumowane są suszone. Jak jeść produkty tego typu? Można samodzielnie, jako pyszną i zdrową przekąskę o wyraźnym słodkim smaku.
Przede wszystkim jednak owoce morwy są traktowane jako dodatek do jogurtów, kefirów, maślanek, mleka, kaszy jaglanej itd. Co istotne - choć kaloryczność na poziomie 260 kcal nie jest bardzo wysoka, nie jest też tak niska, jak w przypadku morwy świeżej. Nie należy zatem przesadzać ze jej spożywaną ilością, zwłaszcza w przypadku osób będących na diecie.
Oprócz tego, morwę stosuje się pod postacią różnego typu preparatów przeznaczonych do użytku zarówno wewnętrznego, jak też zewnętrznego. Jakich konkretnie?
Preparat z morwy białej
Specjalnie spreparowane ekstrakty z morwy białej można kupić w postaci tabletek, kapsułek, proszku czy płynie (soku). Są to typowe suplementy diety, które są polecane osobom pragnącym wzbogacić codzienny jadłospis o potrzebne substancje czynne.
Co do zasady nie mają one na celu leczyć, a jedynie uzupełniać niedobory. Niekiedy też, ze względu na większą ilość składników czynnych, preparaty z morwy są klasyfikowane jako środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego.
Nie są to leki i do ich zakupu nie jest potrzebna recepta, ale lepiej, aby przyjmować je pod nadzorem lekarza.
Oprócz tego warto wspomnieć o różnego typu kremach i innych środkach do pielęgnacji skóry, zwłaszcza twarzy.
Z czym stosować morwę białą?
W codziennych, kuchennych zastosowaniach, morwę można łączyć z dowolnymi produktami, jak choćby wspomnianymi jogurtami. W tym przypadku chodzi głównie o smak. Jednak przy suplementacji stosowane są bardzo konkretne miksy, zazwyczaj mające zapewnić efekt synergii lub też poszerzyć spektrum działania.
W postaci gotowych preparatów dostępna jest między innymi morwa biała z chromem i cynamonem (korą cynamonowca). Wszystkie te substancje działają razem w celu optymalizacji stężenia glukozy we krwi.
Inne połączenie spotykane w suplementach, to morwa biała z berberyną, czyli alakaloidem regulującym poziom glukozy, ale też stężenie cholesterolu, a także poprawiającym kondycję wątroby i serca.
Morus alba L jest też w składzie preparatów łączona z fasolaminą, glikoproteiną pozyskiwaną z fasoli, która również stabilizuje stężenie cukrów we krwi.
Miks morwy z czystkiem ma wzmacniać działania służące regulacji gospodarki cholesterolowej. Podobnie działa inny składnik mieszanek, jakim jest karczoch.
Morwa biała do picia
Tabletki czy herbata? A może sok, syrop lub nalewka? W jakie formie najlepiej przyjmować wyciągi z morwy? Nie ma w tej materii ścisłych wskazań ani jednoznacznych rozstrzygnięć.
Najwygodniejszą formą aplikacji są gotowe produkty w tabletkach, jednak wiele osób preferuje spożywanie jej w postaci płynnej. Co zresztą ma znacznie dłuższą i bardziej ugruntowaną tradycję, wszak picie naparów praktykowane było już w starożytnych Chinach.
Tak jak zostało wspomniane wyżej, tego typu naturalne „herbaty” z liści są też zalecane przez naukowców, choćby pod kątem zastosowań przeciwcukrzycowych.
Dawkowanie morwy białej. Kiedy i jak stosować?
Ile razy dziennie można pić morwę białą? Ze względu na stosunkowo silne działanie i nie do końca poznane skutki uboczne rekomenduje się, by nie przekraczać 1-2 filiżanek naparu dziennie.
Do przygotowania „herbaty” używa się mniej więcej 1 gram ziela na 100 ml wody. Łączna dawka dzienna w przypadku zaparzanego suszu nie powinna przekraczać 3-4 gramy.
Większe ilości są często zalecane przez producentów suplementów dostępnych w tabletkach czy kapsułkach. Ponieważ jednak preparaty tego typu nie są lekami, ich proponowane dawkowanie można traktować jako sugestię, nie zaś jako przykaz.
Ważne pytanie - kiedy pić morwę lub łykać tabletki z jej zawartością? Przed czy po jedzeniu? Zaleca się, by czynić to na około 15-30 minut przed posiłkiem.
Dzięki temu składniki czynne, takie jak DNJ, będą miały okazję wykazać swoją skuteczność, niwelując poposiłkowy skok stężenia glukozy.
Przetwory z morwy białej
Morwa jest w Polsce wciąż stosunkowo mało znaną, docenianą, a także rzadko stosowaną rośliną. Tymczasem może ona stanowić doskonały zamiennik dla innych owoców, takich jak porzeczki, jagody, maliny, wiśnie czy czereśnie.
Dzięki naturalnym substancjom słodzącym, takim jak fruktoza czy sacharoza, przetwory z tej rośliny można przyrządzić bez dodatku cukru spożywczego.(Należy jednak pamiętać, że fruktoza jest cukrem prostym, a sacharoza tzw. di-cukrem, których również nie należy spożywać w nadmiernych ilościach).
Co można zrobić z owoców morwy białej? Warte polecenia są:
- dżemy i konfitury,
- nalewki, soki, kompoty,
- wino.
Opinie na temat stosowania morwy białej
W odróżnieniu od ogromnej rzeszy innych produktów ziołowych, ekstrakty z morwy białej cieszą się z reguły dobrą opinią, nie tylko wśród konsumentów i zagorzałych zwolenników leczenia naturalnego, ale też często lekarzy i naukowców.
Świadczy o tym znaczna ilość publikacji naukowych, w których opisywane są pozytywne efekty stosowania Morus alba L. zwłaszcza na cukrzycę, ale też zaburzenia gospodarki cholesterolowej, nadciśnienie, a także w kontekście odchudzania.
Wzmiankowane zalety nie są zawieszone w próżni - większość twierdzeń znajduje potwierdzenie w wynikach badań. Z drugiej strony, nie jest to niczym nieskrępowany entuzjazm.
Autorzy publikacji naukowych mają świadomość, że duża część eksperymentów z użyciem morwy, jest prowadzona jedynie na zwierzętach.
W związku z tym skuteczność tej rośliny względem niedomagań ludzkiego organizmu jest na wielu polach uprawdopodobniona, ale nie bezsprzecznie dowiedziona.
Czy można pić morwę białą w ciąży?
Brak wystarczającej liczby badań widoczny jest choćby w tak szczególnej materii, ja możliwość picia lub suplementacji morwy białej w ciąży. To ważne dla wielu kobiet ze względu na znaczną ilość zachorowań na tzw. cukrzycę ciążową.
Czy można stosować morwę białą w ciąży, bez ryzyka dla siebie, ale też dziecka? Możliwe, że tak, to jednak nie zostało potwierdzone w sposób naukowy.
Dlatego też nie zaleca się przyjmowania tego typu preparatów, picia naparów etc., zwłaszcza bez uprzedniej konsultacji z lekarzem, który byłby w stanie dokonać kalkulacji możliwych korzyści i zagrożeń.
To samo dotyczy kobiet będących w okresie laktacji, a więc karmiących piersią.
Czy morwa biała jest dla dzieci?
A czy dzieci mogą pić morwę białą? Podobnie, jak w przypadku kobiet w ciąży, nie jest to wskazane. Również w tym przypadku brak badań potwierdzających bezpieczeństwo stosowania tej rośliny.
Nie jest też w żaden sposób ustalone, od jakiego wieku można rozważać suplementację morwy białej. Dlatego w wielu przypadkach umowną granicą pozostaje próg 18 lat. Morwa jest zresztą często opisywana jako produkt dla osób dorosłych.
Mimo więc, iż sporadycznie pojawiają się doniesienia dotyczące efektów stosowania morwy u maluchów, jej ewentualne podanie dziecku powinno być poprzedzone konsultacją z lekarzem.
Przeciwwskazania do spożywania morwy białej
Oprócz młodego wieku oraz ciąży i laktacji, nie są znane inne szczególne przeciwwskazania do spożywania morwy białej.
Teoretycznie może ona wchodzić w interakcje z lekami przyjmowanymi w leczeniu cukrzycy i miażdżycy, zwiększając siłę ich działania. Efekty tego typu współdziałania nie są jednak zbadane ani opisane. Założenie to jest bardziej teoretyczne, niż zweryfikowane empirycznie.
Nie uważa się również, by przeciwwskazaniem było przyjmowanie tabletek antykoncepcyjnych - składniki morwy nie powinny w żaden sposób zaburzać ich działania.
Nie „kłóci się” też morwa z alkoholem, choć z oczywistych względów spożycie tego drugiego lepiej jest ograniczać, zwłaszcza, jeśli choruje się na cukrzycę, miażdżycę, otyłość czy cierpi z powodu schorzeń i zaburzeń wątroby lub trzustki.
Skutki uboczne stosowania morwy białej
Czy morwa biała jest szkodliwa? Nie ma żadnych doniesień naukowych pozwalających formułować taką tezę.
Choć oczywiście stosowanie jej w formie herbaty, soku czy tabletek, podobnie jak w przypadku suplementacji innymi preparatami na odchudzanie, wiąże się z możliwością wystąpienia niepożądanych skutków ubocznych.
Także i w tej materii wnioskowanie odbywa się na podstawie pojedynczych obserwacji, a nie szeroko zakrojonych badań.
Nigdy nie można wykluczyć, że pacjent zareaguje uczuleniem na któryś ze składników morwy lub też którąś z pozostałych substancji znajdujących się w składzie preparatów wieloskładnikowych.
Możliwe jest też, że po spożyciu morwy wystąpią lekkie dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak nudności, biegunka, czy wymioty. Raczej jednak nie należy tego zakładać, jeśli stosowane dawki są niewielkie.
Pamiętając, że morwa biała może wchodzić w reakcje z lekami, można w szczególnych przypadkach brać pod uwagę ryzyko wystąpienia tzw. zwanej hipoglikemii, czyli niedocukrzenia.
Teoretycznie możliwe w takiej sytuacji są też niekorzystne zmiany w profilu lipidowym. Dlatego przyjmując środki farmakologiczne, warto jest suplementację omówić z diabetologiem czy kardiologiem.
Cena morwy białej
Ceny morwy białej są bardzo zróżnicowane, w zależności od postaci, w jakiej jest oferowana.
Suszone liście lub owoce kosztują od kilku złotych za opakowanie 50 gramów, do kilkudziesięciu za worek kilogramowy. Produkty tego typu są sprzedawane przede wszystkim przez sklepy ze zdrową żywnością.
Świeża morwa jest w polskich realiach rynkowych niemal niedostępna, a jeśli już to głównie latem na lokalnych targowiskach.
W aptekach nabyć można przede wszystkim suplementy diety i środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Koszty są bardzo zróżnicowane i zależą od wielkości opakowania, zawartości dodatkowych składników oraz polityki cenowej producenta i dystrybutora.
Równie dobrze może to być zatem kilkanaście, jak też kilkadziesiąt złotych.
Jeszcze większe różnice są widoczne w przypadku sadzonek. Bardzo małe, młode morwy w doniczkach spotykane są w cenie nawet 15 złotych, natomiast za większe trzeba zapłacić kilkaset, a w szczególnych przypadkach - nawet ponad tysiąc złotych.