W nowym programie Travel Channel „Podróżnik na gazie” Jack Maxwell odkryje wszystko, czego nie wiedzieliśmy o alkoholu.
10 ciekawostek na temat alkoholu
1. Alkohol znany był ludzkości już w neolicie, jako naturalny produkt fermentacji owoców, występujący w naturze.
2. W pierwotnych plemionach picie alkoholu było wyłącznie czynnością społeczną, towarzyską i religijno-rytualną. Nie istniało zjawisko picia indywidualnego lub w samotności.
3. Pierwszymi napojami alkoholowymi produkowanymi świadomie i celowo były wino i piwo. Około roku 400 n.e. odnotowano pierwszą historycznie poświadczoną destylację alkoholu, lecz już wcześniej na pomysł ten wpadli Chińczycy i Arabowie. Ci ostatni wynaleźli i upowszechnili zestaw do destylacji zwany alembikiem.
4. Pierwszy oficjalny zakaz picia alkoholu w pracy i na służbie wydano 2 tysiące lat p.n.e. w Egipcie, po przegranej bitwie, w czasie której cała armia była kompletnie pijana.
5. Północnoamerykańscy Indianie byli jedyną kulturą nieznającą alkoholu. Z tego powodu przywieziona zza oceanu „woda ognista” stała się istotnym narzędziem wspomagającym kolonizację Ameryki Północnej.
6. Japońska sake i południowoamerykańska chicha powstała w oparciu o tę samą metodę produkcji, czyli przeżuwanie przez mieszkańców wioski ziaren (w przypadku sake: ryżu i prosa, w przypadku chichy – kukurydzy) i wypluwania ich, aby enzymy zawarte w ślinie zainicjowały proces fermentacji skrobi.
7. W krajach Dalekiego Wschodu niezwykle popularne są nalewki na zwierzętach, początkowo produkowane w celach leczniczych. Z najbardziej „egzotycznych” tego rodzaju napitków, dostępnych w masowej sprzedaży, można wymienić koreańskie wino ryżowe z mysimi noworodkami, azjatycką wódkę z trzema jaszczurkami, wietnamską żmijówkę z jadowitym wężem, wódkę ze skorpionem, a także lokalne nalewki na szarańczach i pająkach oraz nalewkę z penisów foki, jelenia i psa, która ponoć wzmaga potencję. W tej kolekcji pojawia się też meksykański mezcal z wielką gąsienicą w środku, którą po opróżnieniu butelki wypada zjeść. Amatorzy takich pamiątek z podróży powinni jednak pamiętać, że przepisy celne nie pozwalają na wwożenie ich do Unii Europejskiej.
8. Jednym z najbardziej niebezpiecznych alkoholi jest absynt, zwany zieloną wróżką. Zawiera halucynogenny piołun w trującej dawce i przez wiele lat był nazywany narkotykiem dla ubogich, a jego produkcja i sprzedaż zakazana. Pomimo tego był owianym legendą, kultowym alkoholem elit artystycznych. Absynt, który można kupić dzisiaj w sklepach, nie ma wiele wspólnego z oryginałem.
9. A oto przepis na wino z mewy, produkowane domowo przez Inuitów zamieszkujących Arktykę. Jest to kwintesencja idei „potrzeba matką wynalazków”. Trzeba złapać mewę (a zatem przepis możemy zastosować w warunkach polskich), pokroić na kawałki, zalać wodą w butelce, położyć w nasłonecznionym miejscu i... trochę poczekać.
10. Radosnym młodzieżowym wynalazkiem naszych czasów jest nalewka na cukierkach Skittles – rozdzielając je na poszczególne kolory i zalewając wódką, uzyskamy 5 pięknych buteleczek we wszystkich kolorach tęczy i w 5 smakach. Cheers!