Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Mroczne tajemnice alkoholu

Halucynogenny absynt! Wino z... mewy! Sake – wódka na ślinie! Świat alkoholi kryje wiele tajemnic. Ich poznanie może w znaczący sposób zmienić nasz stosunek do napoju, bez którego ludzkość od stuleci nie potrafi się obyć.
Tajemnice alkoholu
Źródło: 123RF
Spis treści

W nowym programie Travel Channel „Podróżnik na gazie” Jack Maxwell odkryje wszystko, czego nie wiedzieliśmy o alkoholu.

10 ciekawostek na temat alkoholu

1. Alkohol znany był ludzkości już w neolicie, jako naturalny produkt fermentacji owoców, występujący w naturze.

2. W pierwotnych plemionach picie alkoholu było wyłącznie czynnością społeczną, towarzyską i religijno-rytualną. Nie istniało zjawisko picia indywidualnego lub w samotności.

3. Pierwszymi napojami alkoholowymi produkowanymi świadomie i celowo były wino i piwo. Około roku 400 n.e. odnotowano pierwszą historycznie poświadczoną destylację alkoholu, lecz już wcześniej na pomysł ten wpadli Chińczycy i Arabowie. Ci ostatni wynaleźli i upowszechnili zestaw do destylacji zwany alembikiem.

4. Pierwszy oficjalny zakaz picia alkoholu w pracy i na służbie wydano 2 tysiące lat p.n.e. w Egipcie, po przegranej bitwie, w czasie której cała armia była kompletnie pijana.

5. Północnoamerykańscy Indianie byli jedyną kulturą nieznającą alkoholu. Z tego powodu przywieziona zza oceanu „woda ognista” stała się istotnym narzędziem wspomagającym kolonizację Ameryki Północnej.

6. Japońska sake i południowoamerykańska chicha powstała w oparciu o tę samą metodę produkcji, czyli przeżuwanie przez mieszkańców wioski ziaren (w przypadku sake: ryżu i prosa, w przypadku chichy – kukurydzy) i wypluwania ich, aby enzymy zawarte w ślinie zainicjowały proces fermentacji skrobi.

7. W krajach Dalekiego Wschodu niezwykle popularne są nalewki na zwierzętach, początkowo produkowane w celach leczniczych. Z najbardziej „egzotycznych” tego rodzaju napitków, dostępnych w masowej sprzedaży, można wymienić koreańskie wino ryżowe z mysimi noworodkami, azjatycką wódkę z trzema jaszczurkami, wietnamską żmijówkę z jadowitym wężem, wódkę ze skorpionem, a także lokalne nalewki na szarańczach i pająkach oraz nalewkę z penisów foki, jelenia i psa, która ponoć wzmaga potencję. W tej kolekcji pojawia się też meksykański mezcal z wielką gąsienicą w środku, którą po opróżnieniu butelki wypada zjeść. Amatorzy takich pamiątek z podróży powinni jednak pamiętać, że przepisy celne nie pozwalają na wwożenie ich do Unii Europejskiej.

8. Jednym z najbardziej niebezpiecznych alkoholi jest absynt, zwany zieloną wróżką. Zawiera halucynogenny piołun w trującej dawce i przez wiele lat był nazywany narkotykiem dla ubogich, a jego produkcja i sprzedaż zakazana. Pomimo tego był owianym legendą, kultowym alkoholem elit artystycznych. Absynt, który można kupić dzisiaj w sklepach, nie ma wiele wspólnego z oryginałem.

9. A oto przepis na wino z mewy, produkowane domowo przez Inuitów zamieszkujących Arktykę. Jest to kwintesencja idei „potrzeba matką wynalazków”. Trzeba złapać mewę (a zatem przepis możemy zastosować w warunkach polskich), pokroić na kawałki, zalać wodą w butelce, położyć w nasłonecznionym miejscu i... trochę poczekać.

10. Radosnym młodzieżowym wynalazkiem naszych czasów jest nalewka na cukierkach Skittles – rozdzielając je na poszczególne kolory i zalewając wódką, uzyskamy 5 pięknych buteleczek we wszystkich kolorach tęczy i w 5 smakach. Cheers!

 

Czytaj również
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Napoje
Sok z glistnika - jak wycisnąć? Czy wyciąg z jaskółczego ziela pomaga na kurzajki?
Sok z glistnika w ciemnej butelce
Złote mleko - przepis z kurkumą. Jak zrobić i na co pomaga?
Filiżanka mleka z kurkumą
Herbata z hibiskusa: właściwości i przeciwwskazania. Kto powinien ją pić?
Herbata z rośliny hibiskus
Podobne artykuły
Wypicie piwa a jazda samochodem
Ile trzyma jedno piwo i jak dużo można wypić przed prowadzeniem auta?
Kobieta i mężczyzna trzymają w szklanych butelkach mleko kozie, między nimi koza
Kozie mleko - jakie ma właściwości i na co pomaga? Przeciwwskazania i skutki uboczne
Filiżanka herbaty matcha
Matcha - czy jest zdrowa? Właściwości i skutki uboczne
Woda z brzozy
Jakie właściwości ma woda brzozowa? Poznaj działanie i zastosowanie
Grzaniec alkoholowy
Grzaniec - jak go zrobić? Rodzaje, właściwości i przepis

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Czy regularnie stosujesz środki na blizny po urazach lub operacjach?
Contractubex_sonda