Poznaj najlepsze zamienniki jajek w kuchni. Kliknij i sprawdź 👈🥚
Poznaj najlepsze zamienniki jajek w kuchni. Kliknij i sprawdź 👈🥚
Poznaj najlepsze zamienniki jajek w kuchni. Kliknij i sprawdź 👈🥚

Objawy i skutki nadmiaru białka w diecie. Kiedy jest go za dużo?

Białko to bardzo ważny makroskładnik, niezbędny do budowy masy i siły mięśniowej, regeneracji, a także pracy układu immunologicznego i gospodarki hormonalnej. Najczęściej zwraca się uwagę na problem jego niedostatecznego spożycia, konsekwencje tego stanu oraz metody na dostarczenie jego większej ilości wraz z dietą. Ale co zrobić w przypadku nadmiaru białka? Czy przebiałkowanie organizmu naprawdę istnieje? Wszystko wyjaśniamy w tym artykule.
Produkty z dużą zawartością białka
123RF
W skrócie
  • Zapotrzebowanie na białko zależy od indywidualnych cech i stylu życia. Dlatego nadmiar białka w diecie u każdej osoby może oznaczać nieco inne wartości.
  • Nadmiar białka w diecie może być szkodliwy w szczególnych warunkach, w szczególności wtedy, kiedy organizm obciążony jest chorobami nerek i wątroby.
  • Bardzo duża podaż białka w diecie może powodować problemy żołądkowo-jelitowe. Aby kontrolować jego ilość w posiłkach można wspomóc się aplikacjami dietetycznymi.
Spis treści

Reklama

Nadmiar białka w diecie. Kiedy można o nim mówić?

Białko, podobnie jak tłuszcze i węglowodany, zaliczane jest do makroskładników. Jest niezbędnym składnikiem pokarmowym i musi być dostarczane wraz z codzienną dietą. W organizmie spełnia bardzo wiele istotnych funkcji. Stanowi podstawowy budulec komórek, tkanek i narządów, jest niezbędne do wzrostu i regeneracji wielu struktur.

Niektóre białka wchodzą w skład hormonów lub enzymów, a także pełnią funkcję transporterów np. witamin, minerałów, czy tłuszczów. Dodatkowo są niezbędne do prawidłowej pracy układu immunologicznego i hormonalnego. Białko wpływa też na masę mięśniową, dlatego jest bardzo ważne dla sportowców, osób starszych i przewlekle chorych, które narażone są na niedożywienie.

Zapotrzebowanie na ten makroskładnik jest bardzo indywidualne i zależne od wielu czynników, dlatego nadmiar białka może u każdej osoby oznaczać coś innego. Przyjmuje się, że zapotrzebowanie dorosłej osoby na białko wynosi ok. 1 g na każdy kilogram masy ciała. Jest to minimalna, niezbędna ilość, którą należy dostarczyć, aby zapewnić organizmowi optymalne funkcjonowanie.

Zapotrzebowanie na białko wzrasta jednak w wielu sytuacjach. Pierwszym przykładem są sportowcy, zarówno zawodowcy, jak i amatorzy. W celu budowy masy mięśniowej konieczne jest dostarczenie nawet 2-2,5 g białka na kilogram masy ciała. Zapotrzebowanie wzrasta też w ciąży i okresie karmienia piersią. Duża ilość białka w diecie zalecana jest też osobom starszym i przewlekle chorym, ponieważ sytuacje te sprzyjają obniżeniu masy mięśniowej i pogorszeniu stanu zdrowia oraz kondycji psychofizycznej.

Co ważne, nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, co oznacza, za dużo białka w diecie. Nie określono maksymalnej dawki białka, powyżej której może ono działać negatywnie. Najczęściej nie zaleca się przekraczania 2,5 g na kilogram masy ciała - to duże dawki zarezerwowane głównie dla sportowców trenujących siłowo i sylwetkowo.

Dużą ostrożność powinny zachować osoby z przewlekłymi i ostrymi chorobami nerek oraz wątroby. Zbyt dużo białka w diecie może negatywnie wpływać na proces leczenia i pogarszać stan zdrowia. Pacjenci nefrologiczni i hepatologiczni powinny przebywać pod opieką lekarza i dietetyka, który wspólnie oszacują zalecaną podaż białka, niezbędną do funkcjonowania organizmu, ale jednocześnie chroniącą przed przebiałkowaniem.

Reklama

Co ma dużo białka? Produkty

Białko obecne jest w żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, jednak to produkty odzwierzęce są uważane za najlepsze źródło tego makroskładnika. Białko zwierzęce zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne, natomiast białko roślinne nie ma ich pełnego kompletu.

Oznacza to, że osoby stosujące diety wegetariańskie i wegańskie muszą zwrócić szczególną uwagę na ilość i różnorodność białka w diecie, aby dostarczyć do organizmu wszystkie aminokwasy. Co ma w sobie dużo białka?

  • Mięso (drobiowe i czerwone),
  • wszystkie gatunki ryb,
  • owoce morza,
  • jaja kurze,
  • niektóre produkty nabiałowe np. jogurty typu skyr, mozzarella, serki wiejskie wysokobiałkowe.

Natomiast roślinne źródła białka to przede wszystkim nasiona roślin strączkowych takie jak soczewica, ciecierzyca, fasola, groch, bób. Warto łączyć je z pełnoziarnistymi produktami zbożowymi oraz orzechami, aby zadbać o pełny profil aminokwasowy diety.

W ostatnim czasie na rynku pojawiło się również dużo produktów „high protein”. Są to m.in. odżywki i batony proteinowe, białko w proszku, a także jogurty białkowe. Mają one zastosowanie u osób o zwiększonym zapotrzebowaniu na białko, jednak warto pamiętać, że często charakteryzuje je wysoki stopień przetworzenia oraz obecność wielu dodatków w składzie. Dlatego najlepiej traktować je jako żywność rekreacyjna.

Czy wiesz, że
słowo "proteiny" pochodzi od greckiego "proteios" oznaczającego "pierwszorzędny" / "najważniejszy"? Nic dziwnego - białko jest drugą co do ilości substancją w ludzkim organizmie.

Objawy nadmiaru białka

Nadmiar białka w diecie najczęściej jest konsekwencją spożywania za dużej ilości produktów odzwierzęcych takich jak mięso, jaja i nabiał. Zdrowy organizm sprawnie jednak sobie z tym radzi i jednorazowe epizody przebiałkowania nie dają zazwyczaj objawów i w większości przypadków nie są niebezpieczne dla zdrowia.

Natomiast długotrwałe dostarczanie za dużej ilości białka może u niektórych osób powodować pewne dolegliwości. Warto jednak pamiętać, że nie są one charakterystyczne, dlatego wszelkie wątpliwości należy konsultować z lekarzem. Jakie objawy daje przedawkowanie białka?

  • Zaburzenia rytmu wypróżnień (zarówno biegunki, jak i zaparcia),
  • wzmożone pragnienie,
  • częstsze oddawanie moczu,
  • problemy żołądkowo-jelitowe,
  • uczucie sytości i ciężkości poposiłkowej,
  • spadek apetytu,
  • nieprzyjemny zapach z jamy ustnej.

Reklama

Jak usunąć nadmiar białka z organizmu?

Zbyt duża ilość białka to problem, z którym zdrowy organizm w większości przypadków jest sobie w stanie sam poradzić. Rzadko się zdarza, aby jego nadmiar w organizmie wymagał interwencji lekarskiej, czy farmakologicznej.

Wyjątkiem są osoby z chorobami nerek i wątroby. W ich przypadku podaż białka powinna być ściśle kontrolowana, a za duża ilość białka w diecie wymaga szybkiej korekty. Osoby, które obawiają się przebiałkowania w wyniku częstego spożywania produktów wysokobiałkowych mogą wprowadzić w swojej diecie następujące zmiany:

  • wypijanie większej ilości płynów (minimum 2 litry),
  • zwiększenie spożycia warzyw i owoców,
  • włączenie do posiłków produktów zbożowych pełnoziarnistych,
  • ograniczenie ilości spożywanego mięsa,
  • unikanie ciężkostrawnych potraw.

Przed podjęciem jakichkolwiek działań warto jednak dokładnie przeanalizować swoją dietę i zastanowić się, czy usuwanie nadmiaru białka z organizmu naprawdę jest konieczne. Pomocne są m.in. aplikacje dietetyczne, dzięki którym można wyliczyć, ile białka spożywamy na co dzień.

Reklama

Skutki nadmiaru białka w diecie. Czy może szkodzić?

Skutki nadmiaru białka są niebezpieczne dla pacjentów z przewlekłymi chorobami wątroby i nerek. Mogą powodować pogorszenie przebiegu choroby i zmniejszać skuteczność leczenia.

Natomiast zdrowe osoby dorosłe na ogół nie muszą obawiać się tego, że w ich diecie znajduje się zbyt dużo białka, ponieważ nie powoduje to poważnych konsekwencji. Wszelkie wątpliwości warto jednak konsultować ze specjalistami, aby mieć pewność, że podejmowane działania nie są szkodliwe.

Czytaj również

Bibliografia

  • Malinowska J. Białko - rola w organizmie, zapotrzebowanie i dobre źródła pokarmowe, https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/bialko-rola-w-organizmie-zapotrzebowanie-i-dobre-zrodla-pokarmowe/ [dostęp: 11.12.2024]
  • EFSA Panel on Dietetics Products, Nutrition and Allergies (NDA) Scientific Opinion on Dietary Reference Values for Protein, https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2557 [dostęp: 11.12.2024]
  • Jarosz M. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie 2020, https://www.archiwum.mz.gov.pl/wp-content/uploads/2014/01/NormyZywieniaNowelizacjaIZZ2012.pdf [dostęp: 11.12.2024]
  • Carbone J., Pasiakos S. Dietary Protein and Muscle Mass: Translating Science to Application and Health Benefit, https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6566799/ [dostęp: 11.12.2024]
dietetyk Aleksandra Dziura
Artykuł napisany przez
dietetyk Aleksandra Dziura
Dietetyk kliniczny ze specjalizacją w żywieniu kobiet w ciąży, osób z chorobami hormonalnymi oraz zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Diety
Dieta płynna - ile można na niej schudnąć? Przykładowy jadłospis i przepisy
Soki owococo-warzywne
Na czym polega 40-dniowy post Daniela? Co można jeść?
Pomarańcze i mandarynki
Dieta koktajlowa - oczyszczająca, warzywna. Zapoznaj się z przepisami.
Dieta koktajlowa
Podobne artykuły
Produkty o niskim indeksie glikemicznym
Dieta 1000 kcal - dla kogo jest polecana? Na jakie efekty liczyć?
Nastolatka
Dieta dla nastolatków - poznaj zasady zdrowego odżywiania młodzieży
Pieczony dorsz to dobra propozycja na obiad przy diecie wątrobowej
Dieta wątrobowa, czyli co można jeść przy chorej wątrobie. Przepisy na szybkie dania
Koszerne jedzenie
Koszerne jedzenie - co to jest żywność koszerna?
Kobieta z płaskim brzuchem
Dieta na płaski brzuch - jak wygląda i na czym polega? Sprawdź, jak schudnąć z tej partii ciała

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Na jakie cechy preparatu na blizny zwracasz największą uwagę?
Contractubex