Nalewka z czosnku niedźwiedziego na spirytusie
Czosnek niedźwiedzi (znany też jako czosnek dziki, czosnek cygański lub cebula czarownic) to jedna z najzdrowszych roślin rosnących w Europie. Wykazuje bardzo wiele właściwości leczniczych, dlatego jej spożywanie zalecane jest szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, kiedy pozbawiony słońca organizm narażony jest na negatywne działanie bakterii, wirusów i rozmaitych drobnoustrojów powodujących infekcje.
Zioło to ma szereg rozmaitych zastosowań zarówno w medycynie jak i w kuchni. Może być spożywane pod postacią:
- świeżych liści,
- kiszonych liści,
- suszonych liści jako przyprawa,
- naparu z suszonych liści jako herbata ziołowa,
- soku,
- nalewki.
Nalewka z czosnku niedźwiedziego to nic innego jak jego świeżo zebrane liście zalane spirytusem, wódką lub innym mocnym alkoholem. Alkohol ma moc wydobywania z ziół tego, co w nich najlepsze – smaku, aromatu oraz prozdrowotnych właściwości.
Reklama
Właściwości nalewki z czosnku niedźwiedziego
Nalewka z czosnku niedźwiedziego wykazuje właściwości lecznicze i wspierające odporność dzięki licznym witaminom oraz mikro- i makroelementom zawartym w tej wartościowej roślinie.
Są to przede wszystkim:
- organiczne związki siarki – mają one działanie przeciwutleniające i chronią przed negatywnym wpływem wolnych rodników,
- żelazo – najważniejszy składnik czerwonych krwinek odpowiedzialny za transport tlenu w organizmie,
- selen,
- mangan,
- witamina A– działa przeciwnowotworowo, wspiera wzrok oraz kondycję skóry, paznokci i włosów,
- witamina C– podnosi odporność ogólną organizmu, wspiera przyswajalność żelaza,
- witamina E– zwalcza wolne rodniki, hamuje procesy starzenia organizmu,
- adenozyna – zmniejsza lepkość krwi, rozszerza naczynia krwionośne.
Reklama
Działanie nalewki z czosnku dzikiego
Dzięki tym substancjom nalewka z czosnku niedźwiedziego wykazuje działanie:
- antynowotworowe– związki siarki podnoszą odporność organizmu na działanie komórek nowotworowych, a czosnek dziki bywa nawet wykorzystywany jako wsparcie w leczeniu raka żołądka, jelita grubego czy raka mózgu w postaci glejaka,
- antybakteryjne– hamuje rozwój i negatywny wpływ drobnoustrojów, nie zaburzając przy tym naturalnej flory bakteryjnej organizmu,
- przeciwbólowe i przeciwzapalne– dzięki nim może okazać się zbawienna dla osób z problemami reumatycznymi,
- wspierające pracę układu krążenia– zawarta w niej adenozyna skutecznie chroni przed zmianami miażdżycowymi, chorobą wieńcową, zawałem serca czy udarem,
- wspierające pracę układu pokarmowego– hamuje rozwój pasożytów takich jak owsiki, glisty, tasiemce, pobudza apetyt i wspomaga trawienie,
- podnoszące odporność na infekcje– właściwość szczególnie istotna w sezonie jesienno-zimowym, kiedy wirusy i bakterie atakują ze zwielokrotnioną siłą.
Reklama
Dawkowanie nalewki z czosnku niedźwiedziego
Nalewka z czosnku niedźwiedziego zawiera mocny alkohol, więc jej dzienna dawka powinna być niewielka, żeby uniknąć podrażnień przewodu pokarmowego.
Dawkowanie zależy właśnie od tego, jakiego alkoholu użyje się do zrobienia wyciągu. Jeśli jest on sporządzony na czystym spirytusie, najlepiej jest spożywać około 15-20 kropli dziennie rozcieńczonych np. w przegotowanej, przestudzonej wodzie. Jeśli nalewka zrobiona jest z wykorzystaniem słabszego alkoholu (np. wódki) można pić jedną łyżeczkę dziennie.
Ważne jest, żeby nalewki takiej nie pić na czczo. Spożywana na pusty żołądek może powodować podrażnienia nie tylko ze względu na stężenie alkoholu, ale również intensywność zapachu i smaku samego czosnku dzikiego. Bezpieczniej jest pić nalewkę po posiłku i najlepiej popijać ją sporą ilością przegotowanej wody.
Reklama
Przepisy na nalewki z czosnku niedźwiedziego
Sporządzenie nalewki z czosnku niedźwiedziego nie jest trudne, ale potrzebne są do niego świeże liście, które dostać można wyłącznie sezonowo (liście te zbiera się przede wszystkim na przełomie marca i kwietnia). Zatem wiosną trzeba zrobić zapasy nalewki, której spożywanie najbardziej wskazane jest w okresie obniżonej odporności organizmu, czyli jesienią i zimą.
Jeśli chodzi o przepisy na nalewki, wszystkie one są do siebie bardzo zbliżone. Nalewka to nic innego jak czosnek niedźwiedzi zalany mocnym alkoholem, najlepiej wódką (jest wystarczająco mocna, by wydobyć z zioła jego najważniejsze właściwości, a jednocześnie mniej drażniąca niż spirytus). Przepisy zazwyczaj różnią się proporcjami, ale przeważnie szklankę liści zalewa się 0,5 l wódki.
Liście wkłada się do butelki (warto ją uprzednio wyparzyć) i zalewa alkoholem. Tak przygotowany płyn należy odstawić w ciepłe miejsce (np. na słońcu) na około 3 tygodnie. Warto jednak codziennie delikatnie potrząsać butelką, by przemieszać jej zawartość i wydobyć z liści czosnku jak najwięcej leczniczych substancji. Po tym czasie można odcedzić liście i nalewka jest gotowa do picia.
Nalewkę można sporządzić również z liści suszonych. Daje to możliwość zrobienia trunku o każdej porze roku. Jednak wyciąg ze świeżych liści uznawany jest za najbardziej wartościowy i wykazujący najwięcej właściwości leczniczych.