Nasiona chia
W Polsce zainteresowanie nasionami chia wzrosło w ostatnich latach, ale na świecie cenione są wręcz od wieków. Pochodzące z gorących zakątków Ameryki Środkowej i Południowej ziarenka szałwii zawierają bowiem mnóstwo pozytywnych dla organizmu człowieka składników, m.in. kwasy tłuszczowe: omega-3 (18g w 100 g) i omega-6 (6g w 100g). Zawierają one także błonnik, witaminę B, potas, magnez, wapń, żelazo czy selen.
Reklama
Nasiona chia – gdzie kupić?
W sklepach internetowych ziarna szałwii kupić można już za kilkanaście złotych za kilogram. W sklepach, nie tylko ze zdrową żywnością, ale także zwykłych marketach znajdziemy nasiona, jak też całą gamę produktów z dodatkiem ziarenek chia.
Już nawet piekarnie oferują coraz większy wybór pieczywa, wzbogaconego tymi nasionami, na przykład chleb z chia i kaszą jaglaną. Na rynku dostępne są także batony, sezamki, ciasteczka, ciasta oraz gotowe musli z chia. W ofercie znajdziemy również olej uzyskany w wyniku tłoczenia nasion szałwii hiszpańskiej.
Reklama
Nasiona chia - jak jeść?
Jeśli mamy odrobinę czasu możemy poeksperymentować z nasionami chia we własnej kuchni. Osoby zabiegane, czy te, które nie lubią spędzać w kuchni zbyt wiele czasu, mogą zwyczajnie posypać ziarenkami pieczywo posmarowane masłem, na które następnie kładzie się wędlinę czy żółty ser. Nasiona chia można też jeść uprzednio dodając je do serka wiejskiego czy ulubionego jogurtu, na przykład owocowego. Będzie to nie tylko zdrowe, ale też i chrupiące urozmaicenie przekąski.
Ziarenka szałwii hiszpańskiej bardzo łatwo nasiąkają, a pod wpływem wilgoci pęcznieją. Woda w połączeniu z nimi zyskuje konsystencję żelu czy też galaretki. To sprawia, że nasiona chia fantastycznie nadają się do domowej roboty puddingów czy budyniu, stanowiąc oryginalne i zdrowsze wersje tych przysmaków.
Sprawdź: Nasiona chia - proste przepisy
Reklama
Pudding z chia
Aby zrobić pudding z chia wystarczy sięgnąć po sok owocowy (na przykład pomarańczowy lub bananowy), a najlepiej będzie, gdy zrobimy go samodzielnie, jeśli oczywiście mamy w domu odpowiedni sprzęt. Nasionka namaczamy w soku. Same w sobie nie mają smaku, jednak w połączeniu z nim nie tylko spęcznieją, ale też przejmą jego właściwości smakowe.
Ziarenka chia można namoczyć nie tylko w soku, ale także w mleku sojowym, migdałowym czy kokosowym. Po kilku godzinach otrzymamy galaretkę, do której dodać możemy nasze ulubione składniki - owoce, bakalie, miód, a nawet kulkę lodów owocowych oraz przyprawy - cynamon czy wanilię.
Reklama
Nasiona chia - kalorie
Z kolei olej z chia należy spożywać na zimno, na przykład dodając do zimnych dań, jak również surówek, sałatek czy kasz. Można nim smarować pieczywo, ale też spożyć bezpośrednio, nalewając porcję na łyżkę. Nie nadaje się on natomiast do smażenia.
Dzienna dawka zalecana do spożycia to 3-4 łyżeczki. Nie należy przesadzać z ilością zjadanych ziaren. Po pierwsze to kalorie - w 100 gramach jest ich aż 444. Po drugiej wysoka zawartość błonnika, jaka cechuje nasiona szałwii hiszpańskiej, może zaburzyć wchłaniane innych składników odżywczych. Ponadto głośny stał się przypadek Amerykanina, któremu po spożyciu spęczniałe nasiona chia zamknęły światło jelit i musiał być operowany.
Czytaj więcej: Bazylia pospolita – właściwości lecznicze i zastosowanie