Ocet jabłkowy - poznaj jego cenne właściwości
Ocet jabłkowy to napój, którego podstawą produkcji jest naturalny proces fermentacji owoców. Wyróżnia się aromatycznym zapachem, w którym na pierwszy plan wysuwają się nuty jabłkowe. Ponadto niezwykle ważne jest to, że dobrej klasy produkty są aktywne biologicznie. W praktyce oznacza to, że nawet po zamknięciu w ciemnej buteleczce nieustannie “pracują”. Dlatego też jeśli zauważysz pianę na ich powierzchni, nie martw się - to zupełnie naturalne.
Tajemnica sukcesu octu jabłkowego tkwi we wspomnianej fermentacji, która trwa aż dwa lata i podzielona jest na dwa etapy. W pierwszym dochodzi do wyciśnięcia soku ze zmiażdżonych jabłek. Do otrzymanego płynu, jak również pozostałości owoców dodaje się drożdże. Ich zadaniem jest fermentacja cukru, czego produktem jest alkohol.
Drugi etap obejmuje dodanie bakterii, dzięki której fermentacja cydru może postępować. I tak powstaje kwas octowy. Następnie ocet przelewany jest do butelki z grubego, ciemnego szkła, co ma na celu zabezpieczenie zawartych w nim składników odżywczych, witamin i minerałów.
Wyjątkowe właściwości octu jabłkowego sprawiają, że wiele osób coraz chętniej wzbogaca nim swoją codzienną dietę. Warto docenić jego antybakteryjne działanie. Nie dość, że jest skuteczny w eliminowaniu bakterii, to w dodatku przeciwdziała ich namnażaniu i rozwojowi. Warto zatem sięgnąć po niego jako wsparcie dla odporności. Ponadto nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać go jako środek dezynfekujący do powierzchni w kuchni, łazience czy innych pomieszczeniach.
Nie bez znaczenia pozostaje także dobroczynny wpływ octu jabłkowego na poprawę wrażliwości na insulinę u osób cierpiących na insulinooporność. Oprócz tego pomaga w obniżeniu poziomu cukru we krwi zaraz po spożyciu posiłków.
Będąc w temacie jedzenia - spożywanie octu jabłkowego to skuteczny sposób na zwiększenie uczucia sytości po jedzeniu. Efekt? Mniejsza ochota na sięgnięcie po “małe co nieco”. To bardzo ważna informacja dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, a ich dużym problemem jest podjadanie między posiłkami.
Naturalne octy jabłkowe mogą również przyczyniać się do wzmocnienia bariery skórnej. Wszystko dzięki ich działaniu przeciwdrobnoustrojowym. Tym samym przywrócisz swojej skórze naturalne pH, a co za tym idzie, wzmocnisz jej funkcje ochronne. Patogeny chorobotwórcze nie będą przez nią tak łatwo przenikać.
Niewiele osób wie, ale ocet jabłkowy może pełnić rolę naturalnego konserwantu. Dzieje się tak za sprawą zdolności naturalnego napoju do hamowania rozwoju bakterii. W praktyce mowa m.in. o E.coli, która często jest winna przedwczesnemu psuciu się żywności.
Reklama
Ocet truskawkowy - zdrowie w małej buteleczce
Nie samym octem jabłkowym człowiek żyje. Warto sięgnąć po nieco mniej oczywiste warianty smakowe octów owocowych, które wyróżniają się równie dużym potencjałem prozdrowotnym. Dobrym przykładem jest żywy ocet truskawkowy, który produkuje się z dojrzałych owoców. Już po pierwszym łyku nasunie Ci się jedno skojarzenie - smak kompotu jak u babci.
Niesamowity smak i aromat sprawiają, że ocet truskawkowy nieustannie zyskuje nowych zwolenników. To jednak nie wszystko - warto docenić jego właściwości wynikające z obecności w jego składzie witamin, minerałów, jak również przeciwutleniaczy.
Musisz wiedzieć, że jedzenie truskawek może przyczynić się m.in. do zmniejszenia czynników odpowiadających za rozwój chorób serca. Ponadto może obniżać markery stanu zapalnego, jak również przyspieszyć procesy regeneracji mięśni i tkanek po intensywnym wysiłku fizycznym. Niewiele osób wie, ale truskawki to bogate źródło błonnika pokarmowego. Kwas octowy natomiast pomaga zmniejszyć apetyt, obniżyć poziom “złego cholesterolu” we krwi czy też regulować poziom cukru.
Reklama
Ocet wiśniowy - zaskocz się jego prozdrowotnym potencjałem
Dlaczego warto sięgać po żywy ocet wiśniowy? Warto docenić jego walory smakowe, dzięki którym przypadnie do gustu nawet największym niejadkom. Ponadto zawiera moc substancji i składników cennych dla zdrowia. W praktyce mowa o takich jak m.in. antyoksydanty, polifenole czy też kwasy organiczne. Ponadto musisz wiedzieć, że same owoce są bogatym źródłem witaminy C, błonnika pokarmowego, potasu, a także bioaktywnych związków roślinnych.
Możesz zatem liczyć na takie efekty spożywania octu z wiśni jak np. poprawienie jakości snu, redukcję stanów zapalnych w organizmie czy też duże wsparcie dla pracy serca. Do tego dochodzą korzyści ze spożywania kwasu octowego.