Antybiotyki naturalne nie powinny mieć przed tobą żadnych tajemnic w sezonie jesienno-zimowym. Dlatego warto wiedzieć, jaki jest najmocniejszy naturalny antybiotyk i poznać przepisy na naturalne antybiotyki. Ale pamiętaj – choć naturalne antybiotyki pomagają w chorobie, nie istnieją takie, które zabijają wszelkie infekcje. Nie zastąpią też terapii lekami, jeśli choroba jest na tyle zaawansowana, że farmakoterapia jest już niezbędna.
Naturalne antybiotyki kontra syntetyki
Antybiotyki, to wtórne produkty metabolizmu wielu mikroorganizmów, które w niskich stężeniach oddziałują na metabolizm innych mikroorganizmów, hamując ich wzrost i podziały. W medycynie antybiotyki w ich syntetycznej postaci używane są do walki z bakteriami. I niewątpliwie antybiotyki są wielkim osiągnięciem naszej cywilizacji. Uratowały miliony ludzkich istnień, pozwoliły zapomnieć o śmiertelnych konsekwencjach, jakie jeszcze sto lat temu niosły różne choroby. Niestety – w życiu nie ma ideałów. Zażywanie antybiotyków ma skutki uboczne, którym jest między innymi, osłabienie odporności. Poza tym nadużywanie antybiotyków prowadzi do uodparniania się na ich działanie.
Tymczasem lekarzom zdarza się przepisywać antybiotyki lekką ręką, niekoniecznie mając pewność, czy pacjent jest dotknięty chorobą bakteryjną, czy wirusową. Na wirusy antybiotyki jednak nie działają i nie ma sensu obciążać organizmu pacjenta ich działaniem.
Reklama
Naturalny antybiotyk do picia, który zabija wszelkie infekcje
Odpowiedzią na problemy ze stosowaniem antybiotyków syntetycznych są antybiotyki naturalne. Nie obniżają odporności organizmu, ale oczywiście i one nie są wolne od wad – ba, w wielu przypadkach „ludowa” wiedza nie znajduje potwierdzenia w poważnych doniesieniach naukowych. Zazwyczaj, naturalne antybiotyki, nie mają też takiej mocy działania, jak syntetyki. Z tych powodów, nie należy bez zgody lekarza opierać całego leczenia jedynie na antybiotykach naturalnych, zwłaszcza w poważniejszych przypadkach.
Oczywiście inną radę usłyszymy od przedstawicieli medycyny naturalnej. Do haseł typu „naturalny antybiotyk do picia, który zabija wszelkie infekcje” należy podchodzić jednak z rezerwą. To hasła bardziej marketingowe, niż znajdujące potwierdzenie we współczesnym stanie wiedzy medycznej. Gdyby istniały naturalne antybiotyki dobre na wszystko, już dawno zapomnielibyśmy o większości chorób bakteryjnych.
Reklama
Naturalny antybiotyk – czosnek, miód, cytryna i inne
Naturalne antybiotyki to potoczna nazwa roślin, które mają pewne udokumentowane właściwości lecznicze, a przede wszystkim - bakteriobójcze. Najsilniejszym naturalnym antybiotykiem jest zapewne czosnek, a przynajmniej uważa się, że ma on najsilniejsze działanie przeciwbakteryjne. W dalszej kolejności wymienia się cebulę, miód, cytrynę, kurkumę, chrzan, imbir.
Reklama
Czosnek – naturalny antybiotyk
Czosnek ma kontrowersyjny smak i jeszcze bardziej kontrowersyjny zapach. Oprócz tych, którzy nie wyobrażają sobie kuchni bez czosnku, są też tacy, którzy nie tolerują go w swoim otoczeniu. O ile jednak kulinaria, to kwestia gustu i smaku, o tyle wszyscy powinni docenić lecznicze właściwości czosnku, a w razie potrzeby spożyć kilka ząbków, nawet z zaciśniętym nosem.
Czosnek nazywany jest często naturalnym antybiotykiem. Nie jest to, jak wspomnieliśmy wyżej, jedyna roślina określana takim mianem, ale bez wątpienia uchodzi za najsilniejszy naturalny antybiotyk.
Czosnek jest bogaty w:
- białka,
- węglowodoany,
- błonnik,
- flawonoidy,
- fitosterole,
- pektyny,
- ale szczególną rolę odgrywają pochodne siarki.
Poznaj właściwości i przepis na: Syrop z czosnku
Zastanawiasz się, dlaczego czosnek powinno się rozgniatać albo siec na bardzo drobne kawałeczki? Nie chodzi wyłącznie o kwestie smaku. W czasie rozgniatania czosnku uaktywnia się enzym o nazwie allinaza. Pod jego wpływem siarkoorganiczny związek allliina zawarty w czosnku rozkłada się do allicyny, która odpowiada za antybiotyczne właściwości tej rośliny. Tak właśnie powstaje naturalny antybiotyk z czosnku - ciężko wyobrazić sobie coś prostszego do zastosowania w praktyce.
Czosnek zwalcza:
- paciorkowce,
- gronkowce,
- jest stosowany w przypadku grypy,
- przeziębienie,
- zapalenia zatok,
- problemów jelitowych.
Warto pamiętać, że czosnek poddany obróbce termicznej traci dużą część swoich właściwości, dlatego powinno się go w celach leczniczych przyjmować na surowo. Trzeba też uważać na ilość - czosnku nie powinno się spożywać zbyt wiele – najwyżej dwa-trzy ząbki dziennie.
Reklama
Przepis na naturalny antybiotyk
Przepisów na naturalny antybiotyk jest wiele.
- O czosnku już wspominaliśmy – przepis jest więcej niż banalny. Wystarczy rozgnieść lub posiekać i spożyć na surowo. Można do czosnku dodać na przykład pietruszkę, która zneutralizuje nieakceptowalny przez wiele osób zapach.
- Równie prosty będzie przepis na leczniczy sok z cebuli. Wystarczy do jego przygotowania jedna duża cebula, którą kroimy na plasterki, wkładamy do słoika i zasypujemy cukrem, a następnie odstawiamy na 24 godziny. Naturalny antybiotyk gotowy.
- Niewiele trudniejsze jest przygotowania na przykład domowego chrzanu. Korzeń należy zetrzeć i zalać wrzątkiem. Następnie wystarczy dodać łyżkę octu, łyżkę cukru i szczyptę soli.
Można też na własną rękę eksperymentować łącząc różne naturalne składniki, na przykład czosnek z mającymi podobne działanie cebulą, imbirem czy kurkumą. Natomiast szukając odpowiedniego preparatu dostęlnego w aptece należy zwrócić uwagę na znajdujące się w nim substancje. Wartościowymi składnikami są nanosrebro i porost islandzki. Srebro koloidalne działa antyseptycznie, przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Natomiast porost islandzki ma właściwości powlekające i nawilżające. Takie połączenie sprawdza się przy infekcjach w jamie ustnej i gardle.