Niacyna inaczej zwana witaminą B3 lub PP to ważna witamina, która jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania mózgu i obwodowego układu nerwowego, dlatego jej niedobory tak łatwo rozpoznać po zmienionym zachowaniu pacjenta.
Widać to zwłaszcza u młodych i zapracowanych ludzi, w diecie których królują: cukier, kawa, słodkie napoje i alkohol. Niacyna nie tylko dba o nasz system nerwowy, ale redukuje również poziom złego cholesterolu, poprawia ukrwienie skóry i dobrze wpływa na stan włosów, potrafi hamować toksyczne działania leków i innych związków chemicznych.
Trzeba wiedzieć, że niacyna, choć rozpuszcza się w wodzie, jest jedną z najbardziej trwałych witamin i jedną z nielicznych, których nie niszczy ani wysoka temperatura, ani kwasy czy ługi. Niacyny nie tracimy w trakcie obróbki termicznej. To ważne, bo nie jest syntetyzowana w organizmie i musi być dostarczana głównie wraz z jedzeniem.
Reklama
Witamina PP - na co pomaga?
Niacyna jest znana jako ważny czynnik przeciwalergiczny, dlatego często nazywa się ją witaminą PP. Przede wszystkim powinny o niej pamiętać pacjenci z wysokim poziomem złego cholesterolu, z chorobami tarczycy i cukrzycy. Ale lista zalet witaminy PP jest dużo dłuższa:
- u chorych na nowotwory obniża stężenia toksyn
- ma działanie profilaktyczne w chorobach serca
- potrafi regulować ciśnienie krwi
- potrzebna jest przy produkcji hormonów płciowych, hormonów tarczycy, kortyzolu i insuliny
- zalecana jest przy bólach menstruacyjnych i nieregularnych miesiączkach
- stosowana przy problemach skórnych, w tym trądziku, zajadach
- zapisywana pacjentom z szumami usznymi, bólami migrenowymi i zawrotami głowy
- wspomaga prawidłową pracę mięśni
- wspomaga pracę mózgu i układu nerwowego, jest pomocna w leczeniu depresji
Witamina B3 - występowanie
Najlepszym źródłem witaminy B3 jest dobrze skomponowana dieta, bogata w produkty mięsne, zbożowe i ziemniaki. B3 w formie naturalnej lepiej się wchłania niż w formie syntetycznej, trudniej ją także przedawkować. Dlatego sprawdź, które produkty są najlepszym źródłem niacyny i mają jej najwięcej w 100 gramach:
- drożdże piwne - 35,5 mg
- orzechy ziemne - 24,2 mg
- otręby pszenne - 21 mg
- mięso kurczaka do 12,22 mg
- mięso indyka do 9,27 mg
- makrela wędzona 8 mg
- suszone brzoskwinie 8,2 mg
- wieprzowina do 7,24 mg
- łosoś 7 mg
- wołowina do 6,69 mg
- pełne ziarna zbóż - 5,2 mg
- migdały - 4,7 mg
- kasza gryczana - 4,0 mg
Witamina B3 najlepiej wchłania się, gdy występuje w jadłospisie wspólnie z fosforem, chromem, witaminą C i innymi witaminami z grupy B: B1, B2, B5.
Początek treści sponsorowanej
Warto pamiętać, że piękno zaczyna się we wnętrzu. Codzienną zbilansowaną dietę można uzupełnić o dostępne na rynku preparaty witaminowo-mineralne bogate w składniki wpływające na wygląd skóry, włosów i paznokci. Należy zwrócić uwagę na skład wybranego suplementu diety. Powinien on dostarczać organizmowi odpowiednich składników odżywczych, we właściwych proporcjach celem wsparcia naturalnych procesów biologicznych. Chcesz mieć mocną włosy, zdrową skórę i wytrzymałe paznokcie? Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Koniec treści sponsorowanejReklama
Niacyna - dawkowanie
Eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie opracowali bezpieczne dobowe dawki niacyny. Różnią się one w zależności od wieku oraz płci pacjenta i wynoszą:
- dzieci (1-3 l.) 6 mg
- dzieci (4-6 l.) 8 mg
- dzieci (7-9 l.) 12 mg
- chłopcy i dziewczynki (10-12 l.) 12 mg
- chłopcy (13-18 l.) 16 mg, dziewczynki w tym wieku 14 mg
- mężczyźni 16 mg
- kobiety 14 mg
- ciężarne 18 mg
- matki karmiące piersią 17 mg
Reklama
Niedobór witaminy PP
Przy prawidłowo skomponowanej diecie rzadko diagnozuje się niedobory witaminy PP. Najczęściej występują one u osób niedożywionych, chorych na raka, ciężarnych i matek karmiących piersią, alkoholików, chorych na gruźlicę, schizofrenię, hipercholesterolemię, osób przyjmujących leki przeciwpadaczkowe.
Brak w diecie niacyny wywołuje chorobę zwaną pelagrą, której głównymi objawami są: zapalenie skóry, biegunka, zaburzenia psychiczne. Pierwsze niepokojące sygnały, które mogą świadczyć o braku witaminy PP w organizmie to kłopoty ze snem, ogólne osłabienie, trudności z koncentracją, bóle głowy, owrzodzenie warg i ust, nieprzyjemny zapach z ust, przebarwienia na skórze.
Niedobór witaminy PP niacyny może także powodować:
- zakłócenia ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego, w tym agresywne zachowanie, wybuchy złości, niepokój, depresje
- zaburzenia procesu oddychania komórkowego
- drożdżyce
- stany zapalne skóry, zmiany trądzikowe
- nieżyt żołądka i jelit, w tym uporczywe biegunki
- zaburzenia w procesie glikolizy
Reklama
Niacyna - skutki uboczne
Niacyna nie należy do bardzo toksycznych witamin, choć według niektórych badań jej nadmierne ilości, głównie w postaci syntetycznej, mogą powodować:
- bóle głowy
- mrowienie rąk i nóg
- zaczerwienienie skóry
- swędzenie głowy
- szum w uszach
- niestrawność
- żółtaczkę
- arytmię serca
- psychozy
- zwiększenie zawartości glukozy w osoczu
Badacze z Oksfordu sprawdzali działanie niacyny na pacjentach z chorobami serca z 3 krajów (Chin, Skandynawii i Wielkiej Brytanii) i okazało się, że jedna trzecia z osób zakwalifikowanych do testów musiała przerwać badania z powodu skutków ubocznych.
Reklama
Witamina PP trądzik
Witamina PP jest wykorzystywana przez dermatologów przy leczeniu różnych problemów skórnych. Nie tylko łagodzi objawy starzenia się skóry, ale także ma właściwości przeciwzapalne. Z tego powodu witamina PP jest pomocna przy leczeniu takich chorób jak łuszczyca, trądzik i trądzik różowaty.
Oprócz tego niacyna pomaga rozjaśnić zmiany pigmentacyjne i plamy starcze, uzupełniać ceramidy, poprawia również nawilżenie i elastyczność skóry.
Czytaj też: