Dlaczego warto sięgnąć po olej z awokado?
Na wiecznie zielonych drzewach rośnie awokado - ciemnozielony pestkowiec przypominający kształtem gruszkę. Owoc ten, dzięki bogactwu składników odżywczych jest niezwykle zdrowy.
Maślany smak sprawia, że jego miąższ może stać się dodatkiem do wielu dań zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Jednak to nie koniec możliwości, jakie daje awokado.
Prócz dodania go do codziennego menu, warto także znaleźć dla niego miejsce na półce w łazience oraz w kuchni.
Nadaje się nie tylko dla dorosłych, ale także dzieci, a nawet niemowlaków. Olej z awokado może stanowić dodatek do poszerzającej się diety malucha od 7 miesiąca życia. Spożywać go mogą także kobiety w ciąży.
Jedynym przeciwwskazaniem do jego stosowania jest alergia pokarmowa. Jeśli występuje nietolerancja po spożyciu awokado, olej może wywołać taką samą reakcję.
Reklama
Jaki skład ma olej z awokado?
Naturalny olej z awokado można kupić w aptece, sklepach zielarskich lub ekologicznych. Pozyskuje się go z miąższu, podczas gdy inne tłoczone są z pestek.
Olej z awokado tłoczony na zimno i nierafinowany zaleca się do stosowania w celach kosmetycznych. Natomiast ten uzyskiwany w procesie obróbki termicznej podlega rafinacji znakomicie sprawdzi się w kuchni.
Dzięki specjalnym procesom wytwarzania, olej z awokado nie traci cennych składników, które są zawarte w surowym owocu. W składzie tego oleju znajdziemy między innymi:
- zdrowe kwasy tłuszczowe (omega-3, -6, -9),
- bogactwo witamin: A, B, C, D, E, H, K, PP,
- odżywcze sole mineralne, takie jak krzem, fosfor, mangan i potas,
- dodatkowo: fitosterole, skwalen, lecytyna i chlorofil.
Reklama
Właściwości oleju z awokado
Właściwości oleju z awokado są bardzo szerokie - nie tylko poprawia wygląd, ale także wykazuje działanie lecznicze. Stosowany zewnętrznie potrafi:
- odbudowywać lub wzmacniać strukturę włosów,
- wygładzać zmarszczki,
- obniżyć cholesterol,
- wspomóc wzrok,
- zmniejszyć ból i sztywność stawów,
- spowalniać tempo starzenia się skóry,
- nawilżać i regenerować suchą skórę,
- łagodzić wszelkie zmiany skórne,
- zapobiegać egzemie,
- wspomagać leczenie trądziku i łuszczycy,
- chronić przed promieniami słonecznymi.
Natomiast olej z awokado dodawany do potraw ma także pozytywny wpływ nie tylko na wygląd zewnętrzny, ale także na cały organizm człowieka. Dzięki swoim właściwościom:
- wzmacnia odporność i wspiera układ immunologiczny,
- obniża poziom cholesterolu we krwi,
- wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego,
- wspiera układ nerwowy.
Olej z awokado, tak jak wszystkie oleje, zwiększa przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Działa również ochronnie na mitochondria i neutralizuje wolne rodniki.
Reklama
Jak stosować olej z awokado?
Awokado kojarzone jest głównie jako produkt spożywczy, jednak pozyskiwany z niego olej ma zastosowanie również w kosmetyce. Wykorzystuje się go wtedy głównie w postaci oleju. Jest składnikiem wielu produktów drogeryjnych.
Olej z awokado do twarzy
Olej z awokado może być używany do skóry, a także włosów. Jest to znakomita, naturalna alternatywa dla kosmetyków, takich jak balsamy czy oliwki.
Olej z awokado wchłania się szybko, nie zostawiając tłustej powłoki na skórze. Można stosować go nawet w tak wrażliwych miejscach jak okolice oczu.
Aplikuje się go poprzez: wmasowywanie, wcieranie czy wklepywanie. Służy także do przygotowania peelingów, maseczek oraz dodaje się go do kremów.
Chroni przed szkodliwym wpływem promieniowania UV i uszkadzaniem komórek skóry.
Pamiętaj, aby do tego celu używać tylko oleju nierafinowanego. Miej także na uwadze, że jest on wysoce komedogenny, co znaczy, że zapycha pory. Cera tłusta lub trądzikowa stanowią przeciwwskazanie do stosowania oleju z awokado.
Opinie na jego temat mogą zatem się różnić w zależności od tego, do jakiego typu cery został zastosowany.
Olej z awokado sprawdzi się również jako płyn do demakijażu. Bez obaw stosować go można pod oczy oraz na powiekach.
Omawiany olej działa pozytywnie nie tylko na skórę twarzy, ale również na skórę całego ciała. Potrafi wspomagać proces gojenia płytkich ran i ubytków. Można stosować go także na rozstępy.
Olej z awokado na włosy
Olej z awokado znakomicie sprawdzi się na włosy. Nie tylko nawilży strukturę włosa, ale także zadziała regenerująco. Warto zastosować kurację z oleju awokado na włosy farbowane. Sprawi on, że nabiorą blasku, a kolor będzie bardziej trwały.
Do jakich włosów nadaje się olej z awokado? Można go stosować na włosy:
- grube - nakładany na włosy mokre w czasie mycia,
- cienkie - nakładany godzinę przed myciem na włosy suche.
Najlepiej sprawdzi się do włosów o wysokiej porowatości, czyli przesuszonych, szorstkich w dotyku i matowych. Można wykorzystać go także do olejowania. Proces ten polega na nakładaniu oleju na całą długość włosa. Głowę później należy umyć po minimum 30 minutach.
Olej z awokado stosuje się nie tylko zewnętrznie. Ile należy go pić? Wystarczą 4 łyżki dziennie, by po kilku tygodniach zauważyć poprawę kondycji skóry i włosów.
Olej z awokado w kuchni
W kuchni olejem z awokado można zastąpić masło, oliwę lub inny tłuszcz w postaci ciekłej.
Choć uchodzi on za najlepszy olej do smażenia ze względu na naturalnie najwyższą temperaturę dymienia spośród wszystkich nierafinowanych chemicznie olei, wielu twierdzi, że lepiej stosować go na zimno.
Do czego jeszcze można stosować olej z awokado? Świetnie sprawdzi się do sałatek, sosów, dressingów, past i marynat.
Warto wspomnieć, że olej ten posiada delikatny orzechowy posmak, który wzbogaci niejedną potrawę.
Reklama
Jaki olej z awokado wybrać?
W pielęgnacji zdecydowanie najlepiej sprawdza się olej tłoczony na zimno i nierafinowany, ponieważ to w nim znajduje się najwięcej cennych składników odżywczych.
Wybierając odpowiedni olej z awokado do włosów, twarzy lub ciała, należy przede wszystkim kierować się jego jakością.
A gdzie można go kupić? Najlepiej w internetowej drogerii, która specjalizuje się w sprzedaży olejów i posiada certyfikaty gwarantujące jakość oraz organiczne pochodzenie. Jego cena wynosi natomiast od 10 zł do około 30 zł.
Po otwarciu należy przechowywać go w temperaturze poniżej 25 stopni Celsjusza, w szczelnym pojemniku i ciemnym miejscu. W takich warunkach olej z awokado zachowuje świeżość nawet przez 5 lat. Jest on zatem bardzo trwałym produktem.
Reklama
Jak zrobić olej z awokado?
Przede wszystkim trzeba się upewnić, że kupiło się dojrzałe awokado. Następnie należy oddzielić miazgę od nasion i łusek, a następnie zrobić z niej puree.
Zacier gotuje się na małym ogniu, aż olej się oddzieli. Miazga wtedy wypłynie na powierzchnię i zacznie robić się ciemna. Dopiero wtedy można przerwać gotowanie.
Wreszcie należy wyjąć masę na szmatkę, za pomocą której można ją przefiltrować do miski. W ten sposób cały olej zostanie wyekstrahowany z miazgi.