Operacja wyrostka robaczkowego
Operacja wyrostka robaczkowego to potoczne określenie na appendektomię. Zabieg polega na wycięciu wyrostka robaczkowego u osób, u których rozwinął się ostry stan zapalny tego narządu.
Wyrostek robaczkowy jest narządem układu limfatycznego, który wykształcił się ze zwężonej części kątnicy (odcinka jelita grubego). Z tego powodu bywa nazywany migdałkiem jelitowym. Należy do obwodowych narządów limfatycznych, których zadaniem jest wyłapywanie antygenów z tkanek. Wyrostek, tak jak pozostałe obwodowe narządy limfatyczne, zbudowany jest grudek chłonnych (zgrupowanych w koliste twory limfocytów). W czasie kontaktu z antygenami to właśnie w grudkach chłonnych produkowane są przeciwciała. Wyrostek nie odgrywa jednak kluczowej roli w funkcjonowaniu układu limfatycznego.
Naukowcy do dzisiaj spierają się co do tego, jaką właściwe rolę pełni migdałek jelitowy w organizmie. Jedna z najczęściej wymienianych teorii wskazuje, że stanowi on rezerwuar dla flory bakteryjnej jelita grubego. Wśród medyków panuje jednak zgodność, że wyrostek nie jest narządem niezbędnym człowiekowi do życia. Między innymi z tego powodu stan zapalny migdałka jelitowego jest wskazaniem do wykonania appendektomii. Zwłaszcza, że nierozpoznany proces zapalny może skutkować poważnymi powikłaniami – głównie zapaleniem otrzewnej, będącym stanem zagrożenia życia.
Reklama
Zabieg na wyrostek robaczkowy
Zapalenie wyrostka robaczkowego zwykle rozwija się u dzieci oraz młodych dorosłych. Najczęściej stan zapalny jest efektem zamknięcia światła wyrostka przez niestrawione resztki pokarmu lub kamienie kałowe, a także poprzez znaczne powiększenie grudek chłonnych. Zablokowanie światła wyrostka skutkuje zastojem krwi i martwicą błony śluzowej. W ten sposób bakterie przedostają się do ściany wyrostka. Rozwija się proces zapalny, który początkowo obejmuje wyrostek, a potem otrzewną. Wówczas pojawia się charakterystyczny, silny ból brzucha w prawym dole biodrowym, nasilający się w czasie poruszania.
Oprócz tego pojawiają się inne dolegliwości:
- nudności,
- wymioty,
- brak apetytu,
- zatrzymanie gazów i stolca,
- podwyższona temperatura ciała.
Jeśli u pacjenta występuje miejscowa lub uogólniona obrona mięśniowa brzucha, będąca objawem zapalenia otrzewnej, operację wyrostka robaczkowego należy wykonać jak najszybciej. Jeśli jednak ból brzucha nie jest nasilony, a badania nie wykazują znacznego procesu zapalnego, lekarze decydują się na wdrożenie antybiotykoterapii.
Reklama
Jak wygląda zabieg wycięcia wyrostka?
Zabieg usunięcia wyrostka robaczkowego można przeprowadzić laparoskopowo lub tradycyjnie poprzez laparotomię (nacięcie powłok brzusznych).
Laparoskopowe usunięcie wyrostka robaczkowego polega na wykonaniu trzech niewielkich nacięć o wielkości od 0,5-1 cm, przez które wprowadzana jest kamera i mikronarzędzia. Zaś klasyczna operacja wymaga wykonania większego cięcia, zazwyczaj metodą McBurneya – tj. w 1/3 odległości między kolcem biodrowym przednim górnym a pępkiem. Generalnie appendektomia polega na dotarciu do kątnicy z wyrostkiem, odcięciu wyrostka i założeniu szwów.
Wielu pacjentów zastanawia się, czy operacja wyrostka jest niebezpieczna. Otóż zabieg uchodzi za stosunkowo prosty i obarczony niewielkim ryzkiem zgonu. Śmiertelność pooperacyjna wynosi 0,1 proc.
Reklama
Ile trwa operacja wyrostka i pobyt w szpitalu?
Laparoskopowa operacja wyrostka robaczkowego trwa nieznacznie dłużej niż klasyczna. Jak wynika z badań prowadzonych w 2015 roku w Poznaniu przez Tomasza Janowicza, pierwsza trwa średnio godzinę, zaś druga około 40 minut. Odwrotnie przedstawiają się dane odnośnie pobytu w szpitalu. Ile przebywa się w szpitalu po operacji wyrostka robaczkowego? Według Tomasza Janowicza pacjenci poddani operacji laparoskopowej są krócej hospitalizowani. Średni czas pobytu chorego na oddziale po operacji klasycznej wynosi 7 dni, zaś po przeprowadzonej metodą laparoskopową – 5 dni.
Reklama
Jak długo dochodzi się po operacji wyrostka?
Rekonwalescencja po wycięciu wyrostka robaczkowego także przebiega krócej w przypadku metody laparoskopowej, ale różnice są nieznaczne. U większości pacjentów po zabiegu występują wymioty, ból brzucha oraz gorączka. Jednakże z badań wynika, że wymioty obserwuje się częściej po zabiegu klasycznym (62 do 52 proc.) (Janowicz 2015).
Po operacji zalecane jest jak najszybsze wstanie z łóżka, aby zminimalizować ryzyko żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej. Po wyjściu ze szpitala pacjenci od razu wracają do normalnej aktywności życiowej. Pełna rekonwalescencja po operacji wyrostka robaczkowego trwa maksymalnie do 2 tygodni.
Reklama
Dieta po operacji wyrostka
Jak wygląda dieta po operacji wyrostka robaczkowego? W pierwszej dobie dozwolone są jedynie niewielkie ilości płynów (wody). Karmienie wprowadza się dopiero w drugiej, trzeciej dobie. Jednak nie są to pokarmy stałe, ale kleiki ryżowe. Dopiero po pierwszym wypróżnieniu pacjent może zjeść bardziej stały pokarm, na przykład zupę jarzynową lub twarożek.
W czasie rekonwalescencji zalecana jest dieta lekkostrawna. Niewskazane jest spożywanie pokarmów tłustych, smażonych, wzdymających, przyprawionych oraz zawierających dużą ilość błonnika. Zamiast smażenia zalecane jest gotowanie na parze lub pieczenie w folii.
Co można jeść po operacji wyrostka? Wśród produktów zalecanych wymienia się:
- zupy mleczne, jarzynowe oraz kaszę mannę na mleku,
- ziemniaki, drobnoziarniste kasze, ryż,
- chude mięso i ryby,
- chudy biały twaróg, jogurty naturalne, mleko,
- gotowane warzywa, takie jak marchew, dynia,
- budyń, kisiel, galaretki,
- do picia słaba herbata lub kawa zbożowa z mlekiem.
Niewskazane są natomiast:
- grube kasze i pełnoziarniste pieczywo,
- wzdymające warzywa, takie jak kapusta, fasola, groch,
- tłuste wędliny i mięso,
- ryby wędzone,
- słodycze,
- ostre przyprawy,
- napoje gazowane, mocna kawa, mocna herbata, kakao.