Osteopenia
Osteopenia to choroba, w której mineralna gęstość kości ulega obniżeniu. Uważa się, że nieleczona osteopenia w prostej drodze prowadzi do osteoporozy. Jednak nie zawsze osteopenia stanowi przedsionek osteoporozy. Na osteopenię najczęściej chorują kobiety po menopauzie oraz panie bardzo aktywne fizycznie (uprawiające sport, przeważnie zawodowo lub wyczynowo, o bardzo szczupłej sylwetce). W obu przypadkach przyczyną zachorowania na osteopenię jest mała ilość estrogenów w organizmie.
Ponadto osteopenię mogą wywołać takie czynniki jak:
- niechęć do ruchu,
- nadużywanie alkoholu i kawy,
- palenie papierosów,
- przyjmowanie glikokortykosteroidów przez dłuższy czas,
- zła dieta.
Dodatkowo osteopenia może wystąpić w trakcie celiakii.
Zobacz też: Włókniak – twardy i miękki, co to jest i jak usunąć?
Reklama
Osteopenia a osteoporoza
Osteopenię diagnozuje się przeprowadzając badanie densytometryczne. Jeśli wynik densytometrii T-score jest poniżej -1, przyjmuje się, że pacjent cierpi na osteopenię. Jeżeli natomiast wynik pokazuje wielkość poniżej -2,5, mamy do czynienia z osteoporozą. Wynik prawidłowy to taki, który oscyluje między T-score jest powyżej -2,5.
Reklama
Osteopenia – objawy
Niestety, początkowo osteopenia może przebiegać w sposób niezauważony. Jednym z pierwszych objawów osteopenii jest ból kości oraz ból kręgosłupa. Innym symptomem świadczącym o osteopenii może być zgarbiona sylwetka (tzw. wdowi garb). Niekiedy o osteopenii chory dowiaduje się dopiero zapadając na jakiś uraz kości, np. łamiąc kość nadgarstka, biodro, rękę, itp.
Reklama
Osteopenia – dieta
Gdy zdiagnozowano u pacjenta osteopenię, należy zwrócić szczególną uwagę na jego dietę. Jadłospis powinno się wzbogacić o produkty zawierające jak najwięcej wapnia. Należą do nich m.in.:
- produkty mleczne,
- konserwy rybne i ryby wędzone,
- nasiona fasoli,
- natka pietruszki,
- twarda woda o dużej ilości wapnia.
Żeby przeciwdziałać osteopenii należy także przyjmować większe ilości witaminy D, którą można znaleźć m.in. w rybach morskich, olejach roślinnych i jajach.
Magnez – to kolejny ważny składnik diety, o którym nie mogą zapominać chorzy na osteopenię. Do produktów z dużą zawartością magnezu wliczają się takie jak np. kakao, otręby pszenne, pestki dyni, orzechy.
Szpinak, brokuły, rzepa, awokado i żółtka jaj (oraz wiele innych), bogate w witaminę K, to również strategiczne produkty w menu osób cierpiących na osteopenię.
Natomiast na listę rzeczy zakazanych pacjenci z osteopenią powinni wciągnąć alkohol, papierosy i nadmiar kawy.
Reklama
Osteopenia – leczenie
W przypadku stwierdzenia przez lekarza ciężkiej odmiany osteopenii, z reguły włącza się leczenie farmakologiczne. Najczęściej przepisywane leki w przypadku osteopenii to: bisfosfoniany (alendronian, rizedronian i ibandronianema) oraz selektywne modulatory receptora estrogenowego.
W lżejszych postaciach tej choroby kości zaleca się właściwą dietę (o czym była mowa powyżej), ruch(spacer, marsz, bieg, pływanie) oraz unikanie używek (takich jak alkohol, tytoń, duże ilości kofeiny).
Zobacz też: Choroba Pageta
Reklama
Osteopenia u dzieci
Wśród rodzajów osteopenii występuje osteopenia wcześniacza, spowodowana m.in. zbyt małą podażą wapnia, fosforu i białek. Można ją zaobserwować u niemowląt między 6 i 12 tygodniem życia, które urodziły się z masą nie przekraczającą 1000 g. Aby nie dopuścić do takiej sytuacji najlepiej w czasie ciąży zadbać o dietę wzbogaconą o wapń, fosfor, proteiny i witaminy, a także o niezbędną dawkę ruchu.
Zdarza się także osteopenia u dzieci starszych. Tak jak w przypadku osteopenii u osób dorosłych jest ona związana z błędnymi nawykami żywieniowymi: niedostateczną dostawą wapnia, magnezu i witamin D oraz K, a także małą ekspozycją na słońce. Dzieci powinny w ciągu dnia otrzymywać 1500 mg wapnia, a źródła wapnia należy szukać np. w naturalnych jogurtach, serach, czy w gotowanych warzywach zielonych.
Czytaj też: