Jak jeść owoc granatu?
Nasiona granatu mogą być zdrową przekąską „do pochrupania” przed telewizorem – w przeciwieństwie do chipsów, można bez wyrzutów sumienia zjeść całą miskę przy ulubionym serialu.
Można też dodać je do dań wytrawnych, np. sosów mięsnych, ale też dań na zimno – nasiona granatu nie tylko fantastycznie ubarwią sałatę z dodatkami, ale także podniosą jej walory smakowe.
Granat świetnie komponuje się m.in. z:
- łososiem,
- pieczonymi burakami,
- czerwoną cebulą,
- pieczoną kaczką.
Rubinowe ziarenka są też piękną ozdobą deserów. Świetnie wyglądają na kremowych tartach oraz jako posypka na babeczkach.
Reklama
Sok z granatu – właściwości lecznicze
Warto sięgać także po sok z nasion granatu. Poprawia krążenie krwi i dotlenia mięśnie, więc coraz chętniej piją go bywalcy siłowni i biegacze.
Zresztą mężczyźni powinni zerknąć na niego przyjaznym okiem, gdyż – według wierzeń starożytnych Rzymian – owoc ten zapewnia wysokie libido.
Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:
Reklama
Właściwości owocu granatu
Ten, rosnący w cieplejszych strefach klimatycznych smakołyk, znakomicie uzupełni niedobory substancji korzystnie wpływających na organizm.
Nasiona granatu są skarbnicą witamin A, B, C i E oraz składników mineralnych:
- magnezu,
- potasu,
- fosforu,
- jodu.
Dodatkowo ma mnóstwo antyoksydantów,czyli substancji pomagających zwalczać tzw. stres oksydacyjny i namnażające się przez niego groźne wolne rodniki. Granat powinien być włączony do diety zwłaszcza osób palących papierosy, mających stresującą pracę, mało przebywających na świeżym powietrzu, niedbających o zbilansowane posiłki – właśnie im najbardziej zagraża stres oksydacyjny.
Antyoksydanty korzystnie działają też na cerę - zatrzymują procesy starzenia, sprawiają, że staje się bardziej elastyczna i nawilżona.