Gdzie rośnie kiwi?
Roślina wydająca owoce kiwi pochodzi z Chin, gdzie już tysiąc lat temu była znana pod nazwą yang tao. W tej chwili kiwi uprawia się w Nowej Zelandii, a także Australii, USA, Chile, Południowej Afryce i nad Morzem Śródziemnym. Obecna nazwa pojawiła się dopiero w XX wieku, a wzięła się od skórki owocu, przypominającej upierzenie ptaka kiwi, występującego w Nowej Zelandii.
Obecnie w uprawie kiwi dominują Włochy, Chile, Nowa Zelandia, Japonia, Grecja, a także Chiny i USA. Można wyhodować również kiwi w doniczce w warunkach domowych, jednak proces ten będzie zdecydowanie dłuższy, gdyż sadzonki zakwitną dopiero po 3 latach.
Reklama
Ile kalorii ma kiwi?
Kiwi jest niskokaloryczne. Jeden owoc zawiera około 40-50 kcal. 100g kiwi to około 60 kcal. i aż 2g błonnika, dlatego warto uwzględnić je w swoim jadłospisie. Sprawdzi się także u osób, które walczą ze zbędnymi kilogramami.
Reklama
Jakie witaminy ma owoc kiwi?
Ze względu na swoje wyjątkowe walory odżywcze owoc kiwi zaliczany jest do grupy tzw. superfoods. W ten sposób nazywana jest żywność, której spożywanie ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie.
Jakie witaminy ma kiwi? Owoce kiwi zawierają mnóstwo witamin z grupy B oraz witaminy C, K i E.
- Jedna sztuka pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C.
- Za szczególne właściwości kiwi, odpowiedzialna jest witamina E, której występowanie w innych owocach należy do rzadkości. Witamina E to naturalny antyoksydant, chroniący komórki przed wolnymi rodnikami i procesem starzenia.
- Kiwi stanowi doskonałe źródło kwasu foliowego, karotenoidów i potasu, stabilizującego ciśnienie krwi i regulującego rytm serca.
- Jedząc te owoce dostarczamy do naszego organizmu także magnez, miedź, wapń i mangan.
Kiwi bardzo dobrze zachowuje wartości odżywcze i znosi długie przechowywanie. Nawet po 6 miesiącach przechowywania pozostaje w nim około 90 proc. witaminy C.
Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:
Reklama
Wartości odżywcze kiwi
Zarówno miąższ, jak również pestki kiwi zawierają cenne składniki odżywcze.
W pestkach znajdują się kwasy Omega-3, które nie tylko spowalniają starzenie się komórek, ale wpływają pozytywnie na układ krwionośny. To one obniżają ryzyko zawału serca i wzmacniają pamięć.
Ze względu na bogate wartości odżywcze, kiwi znalazło szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Te owoce wykorzystuje się w produkcji szamponów, żeli do kąpieli, balsamów do ust i wielu innych kosmetyków. Pestki kiwi, wykorzystuje się do produkcji peelingów, a kwasy zawarte w owocach mają zastosowanie w kremach i maseczkach.
Wartości odżywcze kiwi (w 100 g) są następujące:
- białko ogółem - 1.14 g,
- błonnik - 3.0 g,
- tłuszcz - 0.52 g,
- wartość energetyczna - 61 kcal,
- węglowodany - 14.66 g (w tym cukry proste 8.99)
Witaminy w kiwi (w 100g) to:
- Kwas foliowy - 25 µg,
- Niacyna - 0.341 mg,
- Ryboflawina – 0.025 mg,
- Tiamina – 0.027 mg,
- Witamina A – 87 IU,
- Witamina B6 - 0.063 mg,
- Witamina C – 92.7 mg,
- Witamina E – 1.46 mg,
- Witamina K - 40.3 µg
Minerały w kiwi (w 100g):
- Cynk - 0.14 mg,
- Fosfor - 34 mg ,
- Magnez - 17 mg,
- Potas - 312 mg,
- Sód – 3 mg,
- Wapń – 34 mg,
- Żelazo - 0.31 mg
Reklama
Właściwości zdrowotne owocu kiwi
Regularne jedzenie owoców kiwi ma niezwykle pozytywny wpływ dla zdrowia człowieka.
- Zawarte w tych owocach przeciwutleniacze i witaminy chronią wzrok przed uszkodzeniem i mogą ocalić oczy przed jaskrą, zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej.
- Spożywanie owoców kiwi wpływa na poprawę jakości snu oraz obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi nawet o 15 proc., przy jednoczesnym zwiększeniu poziomu dobrego cholesterolu.
- Systematyczna konsumpcja owoców kiwi może łagodzić objawy astmy i korzystnie wpływać na perystaltykę jelit, redukując dolegliwości układu pokarmowego.
- Owoce zawierają dużo błonnika, pomocnego w zaparciach.
- Owoce mają też właściwości moczopędne, pobudzające wydalanie z organizmu sodu i wody.
- Owoce kiwi, dzięki zawartości serotoniny, mogą mieć działanie antydepresyjne. Inozytol, alkohol cukrowy zawarty w kiwi, może być wykorzystywany w leczeniu depresji.
- Wiadomo, że regularne spożywanie owoców kiwi dobroczynnie wpływa na koncentrację i sprawność umysłową. Dzięki dużej zawartości potasu, systematycznie spożywane owce kiwi mają wpływ na dotlenienie mózgu i spalanie węglowodanów.
- Owoce kiwi dobrze wpływają na układ kostny i mięśniowy, kontrolują ciśnienie krwi i wspierają pracę nerek.
- Owoce kiwi świetnie nadają się do stosowania przy przeziębieniach i grypie, w zastępstwie leków. Indeks glikemiczny (IG) kiwi wynosi 50. Owoc zalecany jest w niewielkich ilościach w cukrzycy (ok. 200 g na dobę).
Reklama
Owoc kiwi - jakie owoce wybierać?
Kupując owoce kiwi najlepiej wybierać egzemplarze bez stłuczeń i otarć. Najlepsze są te twardawe, ale intensywnie pachnące. Niedojrzały owoc, pozostawiony w temperaturze pokojowej dojrzeje w ciągu 3-4 dni.
Reklama
Zastosowanie w kuchni owocu kiwi
Surowy owoc można obrać i pokroić, albo zjeść miąższ łyżeczką po uprzednim przekrojeniu na pół. Kiwi można również spożywać w postaci przetworzonej (w puszkach, mrożone lub liofilizowane), lecz nie powinno się dodawać ich do galaretki ze względu na enzymy, które sprawią, że galaretka nie stężeje.
Kiwi można stosować do:
- marynowania mięs;
- ostrych sosów;
- sałatek owocowych;
- jako dodatek do płatków śniadaniowych lub owsianki;
- jako dodatku do deserów.
Owoc kiwi a odchudzanie i dieta
Owoce kiwi polecane są osobom będącym na diecie odchudzającej, ponieważ hamują apetyt na słodycze. Szczególnie zalecane osobom z tendencją do podjadania między posiłkami. Badania z udziałem kiwi, przeprowadzone przez naukowców w Norwegii wykazały, że kiwi spożywane w zwykłej diecie, hamują sklejanie się płytek krwi, w związku z czym zapobiegają zakrzepom. Co więcej, obniżają poziom trójglicerydów.
Owoc kiwi a alergia
Owoce kiwi zawierają aktynidinę i papainę, które mogą być przyczyną reakcji alergicznych. Dlatego szczególną ostrożność powinny zachować osoby uczulone na owoce papai i ananasa. Alergeny znajdujące się w lateksie są podobnej budowy do tych, które są obecne w owocach kiwi, dlatego wszyscy uczuleni na lateks powinni unikać spożywania tych owoców.