Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Właściwości i wartości odżywcze kiwi. Ile ma kalorii? Czy jest zdrowe?

Kiwi jest smacznym owocem obfitym w substancje odżywcze, przekładające się na pozytywne właściwości zdrowotne. Owoc polecany jest m.in. na wzmocnienie odporności, przy odchudzaniu, w problemach z trawieniem czy cerą. Sprawdź jakie właściwości, wartości odżywcze i ile kalorii ma owoc kiwi.
Kiwi
Źródło: 123RF
W skrócie
  • Kiwi to niewielki owoc, który zwiera liczne witaminy i minerały, dlatego zaliczany jest do superfoods. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy C, K i E.
  • Owoc kiwi ma tylko około 50 kcal w 100g, zatem doskonale sprawdzi się w jadłospisie osób będących na diecie.
  • Kiwi może wywoływać reakcje alergiczne ze względu na zawartość aktynidiny i papainy. Osoby uczulone na owoce papai i ananasa szczególnie powinny uważać.
SPRAWDŹ TEŻ: Jak jeść kiwi i jak je szybko obrać?
Spis treści

Gdzie rośnie kiwi?

Roślina wydająca owoce kiwi pochodzi z Chin, gdzie już tysiąc lat temu była znana pod nazwą yang tao. W tej chwili kiwi uprawia się w Nowej Zelandii, a także Australii, USA, Chile, Południowej Afryce i nad Morzem Śródziemnym. Obecna nazwa pojawiła się dopiero w XX wieku, a wzięła się od skórki owocu, przypominającej upierzenie ptaka kiwi, występującego w Nowej Zelandii.

Obecnie w uprawie kiwi dominują Włochy, Chile, Nowa Zelandia, Japonia, Grecja, a także Chiny i USA. Można wyhodować również kiwi w doniczce w warunkach domowych, jednak proces ten będzie zdecydowanie dłuższy, gdyż sadzonki zakwitną dopiero po 3 latach.

Reklama

Ile kalorii ma kiwi?

Kiwi jest niskokaloryczne. Jeden owoc zawiera około 40-50 kcal. 100g kiwi to około 60 kcal. i aż 2g błonnika, dlatego warto uwzględnić je w swoim jadłospisie. Sprawdzi się także u osób, które walczą ze zbędnymi kilogramami.

Reklama

Jakie witaminy ma owoc kiwi?

Ze względu na swoje wyjątkowe walory odżywcze owoc kiwi zaliczany jest do grupy tzw. superfoods. W ten sposób nazywana jest żywność, której spożywanie ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie.

Jakie witaminy ma kiwi? Owoce kiwi zawierają mnóstwo witamin z grupy B oraz witaminy C, K i E.

  • Jedna sztuka pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C.
  • Za szczególne właściwości kiwi, odpowiedzialna jest witamina E, której występowanie w innych owocach należy do rzadkości. Witamina E to naturalny antyoksydant, chroniący komórki przed wolnymi rodnikami i procesem starzenia.
  • Kiwi stanowi doskonałe źródło kwasu foliowego, karotenoidów i potasu, stabilizującego ciśnienie krwi i regulującego rytm serca.
  • Jedząc te owoce dostarczamy do naszego organizmu także magnez, miedź, wapń i mangan.

Kiwi bardzo dobrze zachowuje wartości odżywcze i znosi długie przechowywanie. Nawet po 6 miesiącach przechowywania pozostaje w nim około 90 proc. witaminy C.

Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:

Reklama

Wartości odżywcze kiwi

Zarówno miąższ, jak również pestki kiwi zawierają cenne składniki odżywcze.

W pestkach znajdują się kwasy Omega-3, które nie tylko spowalniają starzenie się komórek, ale wpływają pozytywnie na układ krwionośny. To one obniżają ryzyko zawału serca i wzmacniają pamięć.

Ze względu na bogate wartości odżywcze, kiwi znalazło szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Te owoce wykorzystuje się w produkcji szamponów, żeli do kąpieli, balsamów do ust i wielu innych kosmetyków. Pestki kiwi, wykorzystuje się do produkcji peelingów, a kwasy zawarte w owocach mają zastosowanie w kremach i maseczkach.

Wartości odżywcze kiwi (w 100 g) są następujące:

  • białko ogółem - 1.14 g, 
  • błonnik - 3.0 g,
  • tłuszcz - 0.52 g,
  • wartość energetyczna - 61 kcal,
  • węglowodany - 14.66 g (w tym cukry proste 8.99)

Witaminy w kiwi (w 100g) to:

  • Kwas foliowy -  25 µg,
  • Niacyna - 0.341 mg,
  • Ryboflawina – 0.025 mg,
  • Tiamina – 0.027 mg,
  • Witamina A – 87 IU,
  • Witamina B6  - 0.063 mg,
  • Witamina C – 92.7 mg,
  • Witamina E – 1.46 mg,
  • Witamina K - 40.3 µg

Minerały w kiwi  (w 100g):

  • Cynk - 0.14 mg,
  • Fosfor - 34 mg , 
  • Magnez - 17 mg,
  • Potas - 312 mg,
  • Sód – 3 mg,
  • Wapń – 34 mg,
  • Żelazo - 0.31 mg

Reklama

Właściwości zdrowotne owocu kiwi

Regularne jedzenie owoców kiwi ma niezwykle pozytywny wpływ dla zdrowia człowieka.

  • Zawarte w tych owocach przeciwutleniacze i witaminy chronią wzrok przed uszkodzeniem i mogą ocalić oczy przed jaskrą, zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej.
  • Spożywanie owoców kiwi wpływa na poprawę jakości snu oraz obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi nawet o 15 proc., przy jednoczesnym zwiększeniu poziomu dobrego cholesterolu.
  • Systematyczna konsumpcja owoców kiwi może łagodzić objawy astmy i korzystnie wpływać na perystaltykę jelit, redukując dolegliwości układu pokarmowego.
  • Owoce zawierają dużo błonnika, pomocnego w zaparciach.
  • Owoce mają też właściwości moczopędne, pobudzające wydalanie z organizmu sodu i wody.
  • Owoce kiwi, dzięki zawartości serotoniny, mogą mieć działanie antydepresyjne. Inozytol, alkohol cukrowy zawarty w kiwi, może być wykorzystywany w leczeniu depresji.
  • Wiadomo, że regularne spożywanie owoców kiwi dobroczynnie wpływa na koncentrację i sprawność umysłową. Dzięki dużej zawartości potasu, systematycznie spożywane owce kiwi mają wpływ na dotlenienie mózgu i spalanie węglowodanów.
  • Owoce kiwi dobrze wpływają na układ kostny i mięśniowy, kontrolują ciśnienie krwi i wspierają pracę nerek.
  • Owoce kiwi świetnie nadają się do stosowania przy przeziębieniach i grypie, w zastępstwie leków. Indeks glikemiczny (IG) kiwi wynosi 50. Owoc zalecany jest w niewielkich ilościach w cukrzycy (ok. 200 g na dobę).

Reklama

Owoc kiwi - jakie owoce wybierać?

Kupując owoce kiwi najlepiej wybierać egzemplarze bez stłuczeń i otarć. Najlepsze są te twardawe, ale intensywnie pachnące. Niedojrzały owoc, pozostawiony w temperaturze pokojowej dojrzeje w ciągu 3-4 dni. 

Reklama

Zastosowanie w kuchni owocu kiwi

Surowy owoc można obrać i pokroić, albo zjeść miąższ łyżeczką po uprzednim przekrojeniu na pół. Kiwi można również spożywać w postaci przetworzonej (w puszkach, mrożone lub liofilizowane), lecz nie powinno się dodawać ich do galaretki ze względu na enzymy, które sprawią, że galaretka nie stężeje.

Kiwi można stosować do:

  • marynowania mięs;
  • ostrych sosów;
  • sałatek owocowych;
  • jako dodatek do płatków śniadaniowych lub owsianki;
  • jako dodatku do deserów.

Owoc kiwi a odchudzanie i dieta

Owoce kiwi polecane są osobom będącym na diecie odchudzającej, ponieważ hamują apetyt na słodycze. Szczególnie zalecane osobom z tendencją do podjadania między posiłkami. Badania z udziałem kiwi, przeprowadzone przez naukowców w Norwegii wykazały, że kiwi spożywane w zwykłej diecie, hamują sklejanie się płytek krwi, w związku z czym zapobiegają zakrzepom. Co więcej, obniżają poziom trójglicerydów.

Owoc kiwi a alergia

Owoce kiwi zawierają aktynidinę i papainę, które mogą być przyczyną reakcji alergicznych. Dlatego szczególną ostrożność powinny zachować osoby uczulone na owoce papai i ananasa. Alergeny znajdujące się w lateksie są podobnej budowy do tych, które są obecne w owocach kiwi, dlatego wszyscy uczuleni na lateks powinni unikać spożywania tych owoców.

Czytaj również

Bibliografia

  • Alicja Szweykowska, Jerzy Szweykowski (red.): Słownik botaniczny. Wyd. wydanie II, zmienione i uzupełnione. Warszawa: Wiedza Powszechna, 2003, s. 17. ISBN 83-214-1305-6.
  • Jane Simmonds (red.): Wielka księga warzyw, ziół i owoców. Warszawa: Dom Wydawniczy Bellona, 2007, s. 488-489. ISBN 83-11-10578-2.
  • Ben-Erik van Wyk: Food plants of the world. Portland: Timber Press, 2006, s. 42. ISBN 0-88192-743-0.
  • Hanna Kunachowicz; Beata Przygoda; Irena Nadolna; Krystyna Iwanow: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wyd. wydanie II zmienione. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2017, s. 614. ISBN 978-83-200-5311-1.
  • Iwona Sembratowicz, Elżbieta Rusinek-Prystupa, Zawartość substancji bioaktywnych w owocach pozyskiwanych z upraw ekologicznych i konwencjonalnych, Probl Hig Epidemiol 2015, 96(1): 259-263.
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Owoce
Syrop z czarnego bzu - przepis i właściwości. Jak go zrobić w domu?
Syrop z dzikiego bzu
Figa - właściwości, wartości odżywcze i skutki uboczne? Jak obrać i jeść figę?
Owoce figi
Pigwa a pigwowiec - właściwości. Jak wyglądają i czym się różnią?
Owoc pigwa
Podobne artykuły
Cztery owoce kaki w drewnianym pojemniku
Owoc kaki (persymona) - jak obrać i jak jeść? Właściwości, kalorie i indeks glikemiczny
Czy awokado to owoc
Czy awokado to owoc czy warzywo?
Owoce pigwy na talerzu
Pigwa - właściwości. Co z niej zrobić i kiedy ją zrywać?
Mężczyzna sadzi borówkę amerykańską
Plantacja borówki amerykańskiej – warunki i koszt założenia
Dzika róża - jakie ma właściwości? Przepisy na przetwory

Reklama


Rewolucja w precyzji leczenia nowotworów 🙌
Sprawdź!