Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Papryka chili na raka - właściwości lecznicze

Paprykę chili znamy jako dodatek do potraw, sosów nadający im ostry, piekący smak. Ale papryka chili ma także zastosowanie w medycynie, jako środek rozgrzewający mięśnie i stawy oraz wspomagający leczenie raka.
Papryczka chili
Źródło: 123RF
Spis treści

Jest wiele gatunków papryk chili m.in.

  • cayenne,
  • jalapeno,
  • piri-piri
  • habanero,
  • tabasco.

Za ich piekący smak odpowiada związek organiczny kapsaicyna.

Papryka chili - właściwości

Papryka chili ma wiele właściwości leczniczych: antyrakowe, przeciwzapalne, przeciwbólowe. Ponadto wspomaga układ krążenia i stymuluje układ pokarmowy.

Zawarta w papryce kapsaicyna drażni i rozgrzewa skórę, wywołuje uczucie ciepła i zaczerwienienie, jednak nie powoduje ich stanu zapalnego. Rozszerza naczynia krwionośne skóry i położonych pod nią narządów. Kapsaicyna drażniąc błonę śluzową żołądka, wzmaga apetyt i wydzielanie soków żołądkowych, ułatwiając trawienie.

Reklama

Papryka chili w leczeniu raka

Kapsaicyna zawarta w papryce chili jest stosowana zewnętrznie jako lek rozgrzewający stawy i mięśnie (maści, plastry rozgrzewające).

Występuje też jako składnik leków przeciwbólowych.

Naukowcy z Nottingham University udowodnili, że kapsaicyna pobudza komórki nowotworowe do samozniszczenia atakując mitochondria komórek rakowych odpowiedzialnych za wytwarzanie w nich energii. Potwierdzono hamujący wpływ kapsaicyny na rozwój nowotworów takich jak: płuc, okrężnicy, prostaty i glejaka.

Kapsaicyna hamuje rozwój bakterii Salmonella typhimurium, Pseudomonas aeruginosa i Helicobacter pylori, odpowiadającej za rozwój choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.

Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:

Reklama

Olej z papryczki chili

W warunkach domowych można przygotować olej do smarowania przy bólach mięśni, stawów, bólach reumatycznych. Można go także stosować jako dodatek do potraw np. sałatek. Jak przygotować olej?

  1. Kilka ostrych papryczek chili kroimy drobno lub mielimy razem z gniazdami nasiennymi.
  2. Przekładamy do słoika.
  3. Zalewamy dwiema szklankami oliwy z oliwek lub dobrego oleju np. lnianego.
  4. Odstawiamy w ciemne miejsce na tydzień.
  5. Codziennie należy potrząsać słoikiem.
  6. Potem przecedzamy olej przez sito i wlewamy do butelki.

Olej rozgrzewa, rozszerza naczynia krwionośne, działa silnie przeciwbólowo. Nie parzy.

Reklama

Pasta z papryki chili

Do celów kulinarnych i leczniczych możemy też przygotować pastę z papryki chili. Jak przygotować pastę z chilli?

  1. Pół kilograma papryczek chili (bez ogonków) blendujemy razem z gniazdami nasiennymi.
  2. Dodajemy 300 ml przecieru pomidorowego i pięć łyżek oleju.
  3. Wkładamy do wyparzonych słoiczków.
  4. Pasteryzujemy 10 minut.

Reklama

Papryczka chili – ostrzeżenia

  • Kapsaicyna zawarta w papryce chili wykazuje właściwości lecznicze tylko w bardzo małych dawkach, w dużych jest toksyczna.
  • Do papryki chili trzeba podchodzić ostrożnie. Najlepiej kroić ją w lateksowych rękawiczkach, a jeśli kroimy gołymi rękami, absolutnie nie dotykać potem błon śluzowych, oczu, czy stref intymnych.
  • Kapsaicyna nie jest rozpuszczalna w wodzie, tylko w tłuszczach i alkoholu. Jeśli dotkniemy błon śluzowych lub zjemy za duży kawałek papryki chili, nie należy używać wody, to tylko pogorszymy sprawę.
  • Aby zneutralizować działanie używamy tłustego mleka, alkoholu, albo zjadamy lody. 

Czytaj również
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Warzywa
Sok pomidorowy – przepis na sok z wyciskarki i blendera
Dwie szklanki z sokiem pomidorowym
Czy ziemniaki zawierają gluten?
Czy ziemniaki mają gluten
Dlaczego warto spożywać kiszone buraki? Sprawdź, jak kisić buraki i zrób to sam
Buraki w słoikach w czasie kiszenia
Podobne artykuły
Szklanka soku z selera naciowego i różne warzywa w kuchni
Sok z selera naciowego - czy warto go pić? Sprawdź, na co pomaga
Mężczyzna trzyma bataty w koszyku
Indeks glikemiczny batatów. Ile kalorii ma słodki ziemniak?
Ugotowany młody bób w miseczce
Jak gotować bób? - świeży, mrożony i żeby nie wzdymał? Sposoby i przepisy
Sałatka z selerem naciowym
Przepisy z selera naciowego - ciepłe potrawy oraz zdrowe sałatki
Bób w misce
Bób - kalorie i właściwości. Jakie ma wartości odżywcze?

Reklama


Rewolucja w precyzji leczenia nowotworów 🙌
Sprawdź!