Jest wiele gatunków papryk chili m.in.
- cayenne,
- jalapeno,
- piri-piri
- habanero,
- tabasco.
Za ich piekący smak odpowiada związek organiczny kapsaicyna.
Papryka chili - właściwości
Papryka chili ma wiele właściwości leczniczych: antyrakowe, przeciwzapalne, przeciwbólowe. Ponadto wspomaga układ krążenia i stymuluje układ pokarmowy.
Zawarta w papryce kapsaicyna drażni i rozgrzewa skórę, wywołuje uczucie ciepła i zaczerwienienie, jednak nie powoduje ich stanu zapalnego. Rozszerza naczynia krwionośne skóry i położonych pod nią narządów. Kapsaicyna drażniąc błonę śluzową żołądka, wzmaga apetyt i wydzielanie soków żołądkowych, ułatwiając trawienie.
Reklama
Papryka chili w leczeniu raka
Kapsaicyna zawarta w papryce chili jest stosowana zewnętrznie jako lek rozgrzewający stawy i mięśnie (maści, plastry rozgrzewające).
Występuje też jako składnik leków przeciwbólowych.
Naukowcy z Nottingham University udowodnili, że kapsaicyna pobudza komórki nowotworowe do samozniszczenia atakując mitochondria komórek rakowych odpowiedzialnych za wytwarzanie w nich energii. Potwierdzono hamujący wpływ kapsaicyny na rozwój nowotworów takich jak: płuc, okrężnicy, prostaty i glejaka.
Kapsaicyna hamuje rozwój bakterii Salmonella typhimurium, Pseudomonas aeruginosa i Helicobacter pylori, odpowiadającej za rozwój choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:
Reklama
Olej z papryczki chili
W warunkach domowych można przygotować olej do smarowania przy bólach mięśni, stawów, bólach reumatycznych. Można go także stosować jako dodatek do potraw np. sałatek. Jak przygotować olej?
- Kilka ostrych papryczek chili kroimy drobno lub mielimy razem z gniazdami nasiennymi.
- Przekładamy do słoika.
- Zalewamy dwiema szklankami oliwy z oliwek lub dobrego oleju np. lnianego.
- Odstawiamy w ciemne miejsce na tydzień.
- Codziennie należy potrząsać słoikiem.
- Potem przecedzamy olej przez sito i wlewamy do butelki.
Olej rozgrzewa, rozszerza naczynia krwionośne, działa silnie przeciwbólowo. Nie parzy.
Reklama
Pasta z papryki chili
Do celów kulinarnych i leczniczych możemy też przygotować pastę z papryki chili. Jak przygotować pastę z chilli?
- Pół kilograma papryczek chili (bez ogonków) blendujemy razem z gniazdami nasiennymi.
- Dodajemy 300 ml przecieru pomidorowego i pięć łyżek oleju.
- Wkładamy do wyparzonych słoiczków.
- Pasteryzujemy 10 minut.
Reklama
Papryczka chili – ostrzeżenia
- Kapsaicyna zawarta w papryce chili wykazuje właściwości lecznicze tylko w bardzo małych dawkach, w dużych jest toksyczna.
- Do papryki chili trzeba podchodzić ostrożnie. Najlepiej kroić ją w lateksowych rękawiczkach, a jeśli kroimy gołymi rękami, absolutnie nie dotykać potem błon śluzowych, oczu, czy stref intymnych.
- Kapsaicyna nie jest rozpuszczalna w wodzie, tylko w tłuszczach i alkoholu. Jeśli dotkniemy błon śluzowych lub zjemy za duży kawałek papryki chili, nie należy używać wody, to tylko pogorszymy sprawę.
- Aby zneutralizować działanie używamy tłustego mleka, alkoholu, albo zjadamy lody.