Kilka słów o pastach orzechowych
Pasta orzechowa i masło orzechowe - czy między nimi można postawić znak równości? Tak, jak najbardziej, to jeden i ten sam produkt. Na pytanie, czy warto po niego sięgać, można również odpowiedzieć po stokroć tak. Nie chodzi jedynie o wyjątkowy smak, który może stać się znakomitą alternatywą słodkich przekąsek, ale również o właściwości zdrowotne. Zaledwie w 100 gramach produktu od sprawdzonego producenta znajduje się wiele cennych mikroskładników, a wśród nich takich jak:
- 8,5 g błonnika,
- 12 g węglowodanów,
- 46 g tłuszczu,
- 26 g białka.
Należy jednak pamiętać o tym, że poszczególne wartości mogą się nieco różnić w zależności od tego, jakich orzechów użyto do produkcji danej pasty. Jednak bez względu na to, po które z nich sięgniemy, możemy liczyć na istną bombę odżywczą, bogatą w witaminy, minerały i nienasycone kwasy tłuszczowe. Wybierając je należy jednak zwrócić uwagę na skład, a dokładniej informację czy nie dodano do nich ulepszaczy i zbędnych dodatków. Najlepiej, aby zawierały wyłącznie orzechy i jak najmniejszą ilość soli.
Pasty orzechowe występują w różnych wydaniach, w zależności od zastosowanych orzechów, to już wiemy. Warto jednak przyjrzeć się bliżej ich teksturze. W praktyce mowa m.in. o gładkiej (smooth) i chrupiącej (crunchy). Pierwszą cechuje aksamitna i jednolita konsystencja. Druga natomiast zawiera kawałki orzechów za sprawą których masło wyróżnia różnorodność tekstury w duecie z chrupkością.
Reklama
Masło orzechowe - na co pomaga?
Pasty orzechowe to znakomity zamiennik dla wielu popularnych smarowideł. Jego spożywanie może działać z korzyścią dla naszego zdrowia, o ile postawimy na produkty z dobrym składem, bez sztucznych dodatków, w tym słodzików czy barwników. Przed zakupem warto dokładnie zapoznać się z etykietą producenta - wtedy będziemy mieć pewność, jakie składniki odżywcze dostarczamy naszemu organizmowi.
Weźmy na tapet pastę arachidową. To bardzo popularny wybór, głównie ze względu na obecność witaminy E, potasu, a także magnezu. Takie połączenie sprawia, że masło wyróżnia się działaniem przeciwutleniającym. W praktyce oznacza to, że neutralizuje wolne rodniki, które przyczyniają się zarówno do powstawania stanów zapalnych, jak również hamowania procesów starzenia. Pasta z orzechów arachidowych to zatem świetny produkt dla osób, które chcą poprawić jędrność i elastyczność skóry, jak również zniwelować zmarszczki.
W maśle orzechowym nie brakuje także błonnika, który jest ogromnym wsparciem dla prawidłowej pracy nie tylko jelit, ale całego układu trawiennego. Dostarczając go organizmowi wraz z pożywieniem chronimy się przed nieprzyjemnymi dolegliwościami, takimi jak m.in. zaparcia czy wzdęcia. Co ważne, błonnik odgrywa kluczową rolę w unormowaniu poziomu cukru we krwi, dlatego spożywanie past orzechowych zalecane jest osobom chorym na cukrzycę.
Pasta orzechowa to również cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Te pozytywnie wpływają na pracę wielu układów, w tym m.in. odpornościowego i nerwowego. Warto uwzględnić je w diecie, jeśli borykamy się z problemami z pamięcią i koncentracją, czy też mamy skłonności do “łapania” infekcji.
Reklama
Masło pistacjowe
Pasta z pistacji to absolutny must have dla każdego fana tej odmiany orzechów. Jest nie tylko wyrazista w smaku, ale swoją konsystencją przypomina gładki krem. W dodatku jest cennym źródłem białka, zdrowych tłuszczy czy też witamin z grupy A, B i C. Nie brakuje w niej także minerałów i luteiny. Ta ostatnia korzystnie wpływa na narząd wzroku. Po masło pistacjowe często sięgają sportowcy, którzy potrzebują uzupełnienia najważniejszych składników odżywczych.
Reklama
Masło orzechowe z migdałów
Pasy sporządzone z migdałów są bogate w witaminę E. Nie bez znaczenia pozostaje w nich obecność magnezu, który znakomicie oddziałuje na przewodnictwo nerwowe. Masło z prażonych migdałów wyróżnia się słodkawym smakiem pozbawionym goryczki. Świetnie smakuje zarówno w odsłonie gładkiej, jak i crunchy. Z uwagi na to, że zawiera dużą ilość protein, jest znakomitym składnikiem diety zwłaszcza osób aktywnych i uprawiających różne dyscypliny sportu.
Reklama
Masło z orzechów laskowych
Masło z orzechów laskowych nie dość, że smakuje znakomicie, to wchodzi w skład produktów wysokotłuszczowych. Nic więc dziwnego, że tak chętnie sięgają po nie osoby, które są na diecie ketogenicznej. To masło ma w 100 g najwięcej tłuszczy, ale za to dość małą ilość cukru i węglowodanów. Spożywanie go niesie ze sobą wiele dobrodziejstw dla organizmu, a wśród nich między innymi łagodzenie stanów zapalnych jelit, ochrona przed stresem oksydacyjnym, poprawa pamięci, sprawne myślenie czy też profilaktyka miażdżycy.
Reklama
Masło na bazie nerkowców
Pasta z nerkowców charakteryzuje się nutką słodyczy i zarazem delikatnością, dlatego świetnie sprawdza się jako alternatywa dla smarowideł np. do naleśników czy gofrów. Co ważne, przy wysokiej zawartości węglowodanów w przeliczeniu na 100 gram posiada stosunkowo niewielką ilość tłuszczu, więc z powodzeniem można spożywać ją na diecie redukcyjnej. Ponadto zawiera cenne dla naszego zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe i minerały, wśród których wymieniamy m.in. cynk, potas, wapń czy żelazo.