Pieczenie w gardle – czy to BMS?
Pieczenie w gardle odczuwane długotrwale, któremu towarzyszą zaburzenia smaku, suchość w jamie ustnej, a niekiedy także dolegliwości psychiatryczne określane jest mianem zespołu pieczenia jamy ustnej, w skrócie BMS. Dolegliwość została uwzględniona w Międzynarodowej Statystycznej Klasyfikacji Chorób i Problemów Zdrowotnych ICD-10 jako ból języka i przypisano jej kod K14.6. W literaturze medycznej BMS występuje pod różnymi nazwami, takimi jak glossodynia, stomatodynia czy dyzestezja jamy ustnej.
Zespół pieczenia jamy ustnej jest jednostką chorobową o słabo poznanej i wieloczynnikowej etiologii. Ze względu na powszechność występowania przemijającego pieczenia w gardle, przysparza trudności diagnostycznych, a także terapeutycznych. Podstawowym kryterium diagnostycznym BMS jest codzienne występowanie pieczenia w gardle, palenia, parzenia, mrowienia, bez uchwytnej przyczyny, przez co najmniej 3 miesiące.
Brak jednoznacznym i szczegółowych wytycznych sprawia, że częstość występowania zespołu pieczenia w jamie ustnej jest trudna do ustalenia. W jednych źródłach podaje się, że dotyczy 0,7 proc. populacji, a w innych, że dotyka nawet 15 proc.
Reklama
Pieczenie w gardle i przełyku
Pieczenie w gardle i przełyku bardzo często jest kojarzone z chorobą refluksową, nazywaną potocznie refluksem. Czym jest refluks? Istotą choroby jest cofanie się treści żołądkowej do przełyku (refluks żołądkowo-przełykowy), a niekiedy także wyżej – do krtani i gardła (refluks krtaniowo-gardłowy), powodujące szereg nieprzyjemnych dolegliwości, takich jak:
- pieczenie w gardle i przełyku,
- uczucie suchości w gardle,
- uczucie obecności ciała obcego w gardle lub przełyku,
- ściskanie w gardle (globus),
- trudność w przełykaniu,
- nadmierne pragnienie,
- chrząkanie,
- kaszel,
- duszność,
- chrypki,
- załamywanie głosu.
W wielu przypadkach pacjenci ze zdiagnozowanym BMS wcześniej byli nieskutecznie leczeni na refluks.
Reklama
Przyczyny pieczenia w gardle
Pieczenie w gardle przyczyny może mieć także inne. Wśród najczęstszych schorzeń, które objawiają się pieczeniem w gardle wymienia się:
- infekcje bakteryjne, wirusowe lub grzybicze gardła,
- chorobę nowotworową,
- galwanizm,
- parafunkcje narządu żucia,
- alergie,
- niedobory żywieniowe,
- cukrzycę,
- hipotyreozę,
- choroby autoimmunologiczne, takie jak zespół Sjögrena i toczeń rumieniowaty,
- choroby neurologiczne: stwardnienie rozsiane, neuropatia, neuralgia, choroba Parkinsona.
Co warto podkreślić, pieczenie w gardle jest częstym skutkiem ubocznym zażywania leków. Wymienia się nawet 400 preparatów aptecznych, które wywołują działanie niepożądane w postaci palenia czy pieczenia w gardle.
Reklama
Preparat na ból gardła
Co na pieczenie w gardle warto stosować? Skuteczne będą preparaty, które zawierają substancje o działaniu osłaniającym, nawilżającym i ochronnym. Jedną z najbardziej cenionych substancji czynnych w tego typu dolegliwościach jest wyciąg z porostu islandzkiego, który wykazuje właściwości:
- powlekające,
- nawilżające,
- przeciwdrobnoustrojowe,
- przeciwzapalne,
- immunostymulujące.
Reklama
Domowe sposoby na pieczenie w gardle
Pieczenie w gardle można także spróbować złagodzić domowymi sposobami, zwłaszcza w czasie oczekiwania na wizytę u lekarza lub w trakcie diagnostyki. Skuteczną metodą są inhalacje z użyciem ziół – zwłaszcza rumianku. Innym domowym sposobem na pieczenie w gardle, polecanym przez zwolenników medycyny naturalnej, jest picie lub płukanie gardła naparem z siemienia lnianego.
Warto pamiętać, że jeśli pieczenie w gardle jest wyjątkowo dokuczliwe lub utrzymuje się przez co najmniej tydzień, nie należy zwlekać z wizytą u lekarza.