Reklama
Jak upiec buraki w piekarniku?
Burak należy do niskokalorycznych warzyw (43 kcal / 100g) i jest niezwykle wartościowym składnikiem diety. Dostarcza między innymi witaminy C oraz witamin z grupy B (w szczególności kwasu foliowego).
Dodatkowo, stanowi źródło wielu składników mineralnych m.in.:
- żelaza,
- magnezu,
- miedzi,
- potasu,
- fosforu.
To warzywo jest również unikatowym źródłem cennych fitoskładników zwanych betalainami, które wykazują działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne.
Jak piec buraki? Na początku powinno się je dokładnie umyć i wyszorować. Następnie buraki należy włożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć pokrywką i wstawić na 60 – 90 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
Czas pieczenia zależy od ich wielkości – w międzyczasie miękkość można sprawdzać przy pomocy widelca lub noża. Kiedy buraki pieczone będą gotowe należy je ostudzić i obrać ze skórki. Pieczony burak w kuchni ma bardzo wszechstronne zastosowanie. Stanowi świetny dodatek do sałatek, kanapek czy past warzywnych.
Jak piec buraki w folii? Sposób pieczenia jest bardzo podobny do wspomnianego powyżej. Różnica tkwi jednak na tym, by każdego buraka po umyciu oddzielnie zawinąć w kawałek folii aluminiowej błyszczącą stroną do środka, a następnie ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnia.
Czas pieczenia całych buraków w foli również wynosi 60 - 90 minut.
Reklama
Ile piec buraki?
Pieczenie buraków jest jedną z popularniejszych metod ich obróbki termicznej. Czas pieczenia zależy od ich wielkości, wieku (im są starsze tym dłużej) oraz rozdrobnienia (czy są w plastrach, ćwiartkach czy w całości).
Pieczone buraki w plastrach będą gotowe szybciej niż buraki pieczone w folii w całości. Warzywo pokrojone w plastry będzie miękkie już po około 30 minutach.
Natomiast buraki pieczone w piekarniku w całości będą gotowe po 60 – 90 minutach.
Przepisy z pieczonymi burakami
Po pieczone buraki można sięgać począwszy od śniadania, a kończąc na kolacji. Świetnie komponują się z innymi warzywami, mięsem czy serami np. fetą, kozim czy twarogowym. Warto w lodówce mieć tak przygotowany półprodukt. Wtedy wystarczy tylko chwila, aby przygotować szybką i pożywną przekąskę np. pieczone buraki z fetą.
Z uwagi na łatwe ich przechowywanie pieczone buraki do obiadu można również przygotować dużo wcześniej, aby skrócić czas przyrządzania posiłku.
Buraki można piec saute lub z różnymi dodatkami np. czosnkiem, ziołami, miodem czy oliwą z oliwek. Pieczone buraki z ziołami to świetny sposób na nadanie im jeszcze więcej smaku i aromatu. W tym celu można wykorzysta zarówno zioła świeże jak i suszone. Doskonale sprawdzi się: tymianek, rozmaryn czy oregano.
Sałatka z indykiem, serem kozim i burakiem
Składniki:
- Indyk, mięso z piersi bez skóry – 100g
- Ser kozi, twardy – 1 plaster
- Burak – 1 sztuka
- Miks sałat – 1 szklanka
- Winogrona czerwone – 40 g
- Olej rzepakowy – 1 łyżka
- Sok z cytryny – 2 łyżki
- Musztarda – 1 łyżka
- Oliwa z oliwek – 2 łyżeczki
- Miód pszczeli – 1 łyżeczka
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Buraka umyj i owiń folią aluminiową, piecz w piekarniku przez około 90 minut, a następnie obierz ze skórki i pokrój w paski.
- Przygotuj marynatę mieszając olej, sok z cytryny, ocet, sól i pieprz.
- Mięso umyj, osusz, pokrój i wymieszaj w marynacie, następnie usmaż.
- Winogrona umyj i przekrój na połówki.
- Ser pokrusz.
- Przygotuj dressing mieszając oliwę, miód, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz.
- Składniki ułóż na talerzu i polej dressingiem.
Pasta z sera ricotta, kaszy jaglanej i buraka
Składniki:
- Ser ricotta – 30g
- Kasza jaglana – 4 łyżki
- Burak – ½ sztuki
- Fasola czerwona konserwowa, bez zalewy – ¼ szklanki
- Czosnek – 1 ząbek
- Tahini – 1 łyżka
- Sok z cytryny – 1 łyżka
- Kolender mielona, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Buraka umyj i owiń folią aluminiową, piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 90 minut, a następnie obierz ze skórki i pokrój.
- Kaszę ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu.
- Fasolę odsącz z zalewy i opłucz na sitku.
- Kaszę, ser, fasolę, buraka, posiekany czosnek, tahini, sok z cytryny oraz przyprawy przełóż do blendera i zblenduj na gładką pastę.
Reklama
Barszcz z pieczonych buraków
Jedną z najbardziej tradycyjnych potraw przygotowywanych z tego warzywa jest barszcz czerwony z pieczonych buraków. W celu jego przyrządzenia należy najpierw upiec buraki i przygotować bulion. Następnie, do czystego wywaru należy dodać ostudzone, obrane i starte na tarce o dużych oczkach buraki oraz doprawić: majerankiem, pokrojoną natką pietruszki, solą oraz pieprzem i podgrzewać przez około 10 minut.
Na samym końcu do zupy powinno się dodać posiekany koperek oraz sok z cytryny. W celu skrócenia czasu przygotowywania potrawy pieczone buraki na barszcz można przygotować wcześniej.
Barszcz z pieczonych buraków to niezwykle smaczna i rozgrzewająca potrawa. Doskonale sprawdza się w szczególności w chłodniejsze wieczory.
Reklama
Pieczone buraki z czosnkiem
Buraki pieczone z czosnkiem są niezwykle aromatyczne. Świetnie sprawdzają się w daniach obiadowych jako dodatek do mięsa. Bardzo dobrze komponują się również z serem w przeróżnych sałatkach. Tworzą idealne połączenie w szczególności z serem feta lub kozim.
Jak je przygotować? Warzywo należy dokładnie umyć, obrać, a następnie pokroić w ćwiartki. W naczyniu żaroodpornym należy umieścić buraki, obrany czosnek oraz świeże zioła np. rozmaryn. Następnie wszystko powinno się polać oliwą z oliwek, doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowane buraki należy wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez około godzinę.
Buraki są cennym produktem, który jest często pomijany w codziennym jadłospisie. Po inspiracje kulinarne z udziałem tego warzywa można sięgnąć do aplikacji dietetycznej. Oferuje ona kilkanaście planów dietetycznych do wybory oraz niemal 2000 przepisów.
Użytkownik dopasowuje plan do swoich indywidualnych potrzeb, a w ramach subskrypcji otrzymuje również kontakt z dietetykiem, listę zakupów czy motywatora picia wody.
Artykuł zawiera lokowanie produktu