Reklama
Jak upiec buraki?
Burak zwyczajny (Beta vulgaris) w Polsce znany jest od średniowiecza (XV w.). W XVI w. pojawił się w pierwszym polskim zielniku (O ziołach i o mocy ich), a w XVII w. - w najstarszej zachowanej polskiej książce kucharskiej (Compendium ferculorum).
W czasach Zygmuntowskich, zwanych „złotym wiekiem”, burak przeżywał swój renesans w polskiej kuchni. Współcześnie na naszych stołach najczęściej gości burak ćwikłowy - rozpowszechniony, łatwo dostępny i uprawiany w wielu odmianach. Spożywa się zarówno jego korzeń, jak i liście.
American Heart Association's przypomina, że burak jest bogatym źródłem składników odżywczych i związków biologicznie czynnych. Wykazuje m.in. właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwnadciśnieniowe i ochronne na układ sercowo-naczyniowy.
Nie tyko sok z buraków może korzystnie wpływać na nasze zdrowie. Buraki można piec i przyrządzać z nich chipsy, dodawać do sałatek, zup, a nawet do deserów.
Jak upiec buraki? W kuchni można wykorzystać różne techniki pieczenia buraków, np.:
- w piekarniku lub na grillu,
- na pergaminie lub w folii,
- na blasze lub w naczyniu żaroodpornym (z ceramiki, porcelany, szkła, żeliwa).
Burak może być pieczony w całości lub krojony, np. w plastry lub ósemki. Najlepiej wybrać buraki podobnej wielkości - dzięki temu upieką się w podobnym czasie. Najpierw należy je dokładnie umyć (nie obierać ze skórki).
W jakiej temperaturze piec buraki? Zdania są podzielone, ale najczęściej zaleca się ok. 200 st. C (jak radzi Narodowe Centrum Żywieniowe). British Heart Foundation proponuje:
- 200 st. C - piekarnik z termoobiegiem
- 180 st. C - piekarnik gazowy.
Ile czasu (jak długo) piec buraki? Buraki podzielone na części (np. ćwiartki) mogą być gotowe po ok. 45 min. Pieczenie całych buraków może trwać 1-1,5 godz. (zależnie od wielkości). Krócej pieką się buraki: młode, małe lub krojone.
Większość przepisów zaleca pieczenie do miękkości. Jak to sprawdzić? Wbijając widelec w największego buraka (lub w największy kawałek). Jeśli można to zrobić stosunkowo łatwo, bez oporu, upieczone buraki należy wyjąć z piekarnika. Gdy wystygną, można pozbawić je skórki (zeskrobać małym nożem).
Buraki pieczone należy spożyć krótko po przygotowaniu lub przechowywać w lodówce (nie dłużej niż kilka dni), w szczelnie zamkniętych pojemnikach
Buraki pieczone w piekarniku
Jak upiec buraki w piekarniku? Niezależnie od zastosowanej techniki kulinarnej, buraki można doprawiać solą, świeżo zmielonym pieprzem, ziołami (tymianek, rozmaryn, oregano), kminkiem, sokiem z cytryny lub octem balsamicznym, a nawet miodem. Pieczone buraki z piekarnika można dekorować świeżymi ziołami, pietruszką; podawać z dodatkiem jogurtu, orzechów, suszonych moreli lub sera feta.
W piekarniku można przygotować m.in. buraki pieczone:
- w plastrach, cząstkach lub w całości,
- w folii lub bez folii,
- z dodatkiem tłuszczu (np. oliwy z oliwek) lub bez,
- z przyprawami i ziołami lub bez.
Jak upiec buraki w piekarniku w folii? Umyte buraki można natrzeć czosnkiem i pospać tymiankiem (opcjonalnie), a następnie:
- owinąć folią (każdą sztukę lub część oddzielnie),
- ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Pieczenie buraków w folii nie wymaga dodatku tłuszczu.
Jak upiec buraki w piekarniku bez folii? Najlepiej w naczyniu żaroodpornym z pokrywą, ewentualnie na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym. Buraki należy skropić oliwą z oliwek (w tej wersji niezalecane jest pieczenie bez tłuszczu) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec pod przykryciem. Można zapiekać je razem z czosnkiem lub cebulą.
Pieczenie buraków w piekarniku bez folii pozwala im się przyrumienić (powierzchnia staje się nieco chrupiąca). Burak pieczony w folii zazwyczaj jest bardziej soczysty.
Reklama
Przepisy z pieczonych buraków. Co z nich zrobić?
Słodkawy, lekko ziemisty smak pieczonych buraków współgra z różnymi potrawami i dodatkami. Komponuje się zarówno z daniami wytrwanymi i typowo obiadowymi, jak i ze słodkimi deserami. Pasuje do mięs, innych warzyw korzeniowych lub liściastych, owoców świeżych, suszonych, konserwowych oraz do wielu gatunków serów.
Z czym łączyć pieczone buraki? Możliwości jest wiele, np.:
- z fetą, gorgonzolą, serem rokpol (w sałatkach, kaszotto);
- z czosnkiem (w zupach, chłodnikach);
- z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny (w sosach, dipach, hummusach);
- z ziołami, ziemniakami i marchewką (do obiadu).
Jak wykorzystać pieczone buraki? Przepisy na carpaccio łączą je z prażonymi orzechami i rukolą: składniki ułożyć na talerzu, skropić oliwą z oliwek i posypać tartym serem dojrzewającym.
Oryginalne, wszechstronne i nieszablonowe: buraki pieczone w kuchni - co z nich zrobić? British Heart Foundation (BHF) - brytyjska organizacja charytatywna zajmująca się badaniami układu sercowo-naczyniowego - proponuje humus. Ciecierzycę, pieczone buraki i oliwę z oliwek należy zmiksować i doprawić do smaku. Pastę z buraka pieczonego można podawać z warzywami lub tostami pita.
Co jeszcze zrobić z pieczonych buraków? BHF poleca łososia z pieczonymi burakami z miodem - w plastrach lub ćwiartkach.
Składniki:
- 2 pieczone buraki (w plastrach)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- czarny pieprz
- 2 filety z łososia bez skóry (każdy po ok. 140 g)
- 150 ml domowego bulionu warzywnego
- 1 liść laurowy
- 115 g mieszanki sałat
- ok. 2 łyżek sosu cytrynowo-ziołowego
Przygotowanie:
- Buraki przygotować zgodnie z przepisem na buraki pieczone w folii.
- Oliwę z oliwek wymieszać z miodem i czarnym pieprzem. Skropić buraki, wymieszać i wstawić ponownie do piekarnika na ok. 15 min.
- Filety z łososia położyć na patelnię, doprawić pieprzem, zalać bulionem i dodać liść laurowy. Gotować pod przykryciem. Doprowadzić do łagodnego wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10 min.
- Liście sałaty (w misce) polać sosem cytrynowo-ziołowym. Wyjąć buraki z piekarnika i dodać do sałaty.
- Łososia wyjąć z wywaru, rozdrobnić widelcem i rozłożyć na sałatce.
- Pieczone buraki w plastrach - z miodem i łososiem można podawać z pieczywem lub jako samodzielne danie.
Zupa krem z pieczonego buraka
Tradycyjny barszcz czerwony lub zupa krem z pieczonych buraków to doskonały pomysł na danie główne. Nieskomplikowane przepisy i stare receptury urozmaicą niedzielny obiad i ożywią świąteczne menu. Od czego zacząć?
British Heart Foundation zachęca do przygotowania zupy krem z pieczonych buraków z ziemniakami.
Składniki:
- 2 łyżeczki oleju roślinnego
- 1 cebula
- 1 marchew
- 200 g ziemniaków
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 buraki
- 1 liść laurowy
- 800 ml bulionu warzywnego o małej zawartości soli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- świeży koperek
Zupa krem z buraka pieczonego - przygotowanie:
- Buraki upiec w piekarniku w folii. Po wystygnięciu obrać i pokroić w kostkę.
- Cebulę, marchew, seler i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Czosnek rozgnieść. W rondelku rozgrzać olej, dodać warzywa i podsmażać przez ok. 5 min. Dodać buraki, wymieszać.
- Do warzyw dodać bulion, liść laurowy i ocet jabłkowy. Doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 25 min. (do miękkości). Wyjąć liść laurowy. Doprawić pieprzem. Zmiksować.
- Udekorować koperkiem. Podawać z bułeczkami pełnoziarnistymi.
Zdrowy, postny i wegański barszcz wigilijny z pieczonych buraków powinien częściej gościć na naszych stołach, nie tylko raz w roku. Warto pamiętać, że zakwas na barszcz należy przygotować z wyprzedzeniem.
Barszcz wigilijny z pieczonymi burakami - składniki:
- 0,6 kg buraków
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowych
- 4 ziarna czarnego pieprzu
- pęczek włoszczyzny
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 800 ml zakwasu z buraków
- sól, pieprz
- cukier, sok z cytryny (opcjonalnie)
Barszcz wigilijny z pieczonych buraków - przygotowanie:
- 25 g suszonych grzybów umyć, włożyć do garnka i zalać chłodną wodą (ok. 500 ml). Odstawić na kilka godzin (lub całą noc). Zagotować. Gotować na bardzo małym ogniu przez ok. 1 godz.
- Buraki upieczone w folii aluminiowej pokroić w plastry.
- Przygotować bulion warzywny - z włoszczyzny, cebuli, czosnku i przypraw. Przecedzić i oddzielić warzywa.
- Do czystego bulionu dodać zakwas z buraków, przecedzony wywar grzybowy i grzyby. Doprawić. Gotować, doprowadzając do delikatnego wrzenia.
- Podawać z uszkami.
Sałatki z pieczonych buraków
Pieczone buraki świetnie sprawdzają się w charakterze przystawek i dodatków do dań głównych.
BHF proponuje sałatkę z pieczonym burakiem, ryżem, czarną fasolą i aromatycznym sosem. Można podawać ją na zimno i na ciepło; z chlebem pełnoziarnistym, grillowanym łososiem lub pieczoną papryką.
Sałatka z pieczonego buraka - składniki:
- 85 g ryżu basmati z ryżem dzikim
- 2 buraki pieczone, pokrojone w kostkę
- domowy bulion warzywny
- puszka czarnej fasoli lub fasoli borlotti (410 g) - odsączonej i wypłukanej
- 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
- 1 łyżeczka posiekanego koperku ogrodowego
- domowy sos musztardowo-miodowy do sałatki z pieczonym burakiem
Przygotowanie:
- Ryż ugotować w bulionie warzywnym. Odcedzić, przełożyć do miski, ostudzić.
- Wszystkie składniki sosu wymieszać i odstawić na 10 minut.
- Do wystudzonego ryżu dodać buraki, fasolę, pietruszkę i koperek. Podawać z sosem.
- Można udekorować serem greckim - przygotować wersję sałatki z pieczonym burakiem, fetą i sosem musztardowo-miodowym.