Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Pieczone buraki – jak upiec i w jakiej temperaturze? Przepisy

Pieczone buraki są niezwykle smaczne i łatwe do przygotowania. Upieczone stanowią świetny półprodukt, z którego można przyrządzić szybki posiłek np. kaszotto, pastę warzywną czy zupę.
Pokrojony burak do pieczenia
Źródło: 123RF
Spis treści

Reklama

Jak upiec buraki w piekarniku?

Burak należy do niskokalorycznych warzyw (43 kcal / 100g) i jest niezwykle wartościowym składnikiem diety. Dostarcza między innymi witaminy C oraz witamin z grupy B (w szczególności kwasu foliowego).

Dodatkowo, stanowi źródło wielu składników mineralnych m.in.:

  • żelaza,
  • magnezu,
  • miedzi,
  • potasu,
  • fosforu.

To warzywo jest również unikatowym źródłem cennych fitoskładników zwanych betalainami, które wykazują działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne.

Jak piec buraki? Na początku powinno się je dokładnie umyć i wyszorować. Następnie buraki należy włożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć pokrywką i wstawić na 60 – 90 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.

Czas pieczenia zależy od ich wielkości – w międzyczasie miękkość można sprawdzać przy pomocy widelca lub noża. Kiedy buraki pieczone będą gotowe należy je ostudzić i obrać ze skórki. Pieczony burak w kuchni ma bardzo wszechstronne zastosowanie. Stanowi świetny dodatek do sałatek, kanapek czy past warzywnych.

Jak piec buraki w folii? Sposób pieczenia jest bardzo podobny do wspomnianego powyżej. Różnica tkwi jednak na tym, by każdego buraka po umyciu oddzielnie zawinąć w kawałek folii aluminiowej błyszczącą stroną do środka, a następnie ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnia.

Czas pieczenia całych buraków w foli również wynosi 60 - 90 minut.

Reklama

Ile piec buraki?

Pieczenie buraków jest jedną z popularniejszych metod ich obróbki termicznej. Czas pieczenia zależy od ich wielkości, wieku (im są starsze tym dłużej) oraz rozdrobnienia (czy są w plastrach, ćwiartkach czy w całości).

Pieczone buraki w plastrach będą gotowe szybciej niż buraki pieczone w folii w całości. Warzywo pokrojone w plastry będzie miękkie już po około 30 minutach.

Natomiast buraki pieczone w piekarniku w całości będą gotowe po 60 – 90 minutach.

Przepisy z pieczonymi burakami

Po pieczone buraki można sięgać począwszy od śniadania, a kończąc na kolacji. Świetnie komponują się z innymi warzywami, mięsem czy serami np. fetą, kozim czy twarogowym. Warto w lodówce mieć tak przygotowany półprodukt. Wtedy wystarczy tylko chwila, aby przygotować szybką i pożywną przekąskę np. pieczone buraki z fetą.  

Z uwagi na łatwe ich przechowywanie pieczone buraki do obiadu można również przygotować dużo wcześniej, aby skrócić czas przyrządzania posiłku.

Buraki można piec saute lub z różnymi dodatkami np. czosnkiem, ziołami, miodem czy oliwą z oliwek. Pieczone buraki z ziołami to świetny sposób na nadanie im jeszcze więcej smaku i aromatu. W tym celu można wykorzysta zarówno zioła świeże jak i suszone. Doskonale sprawdzi się: tymianek, rozmaryn czy oregano.

Sałatka z indykiem, serem kozim i burakiem

Składniki:

  • Indyk, mięso z piersi bez skóry – 100g
  • Ser kozi, twardy – 1 plaster
  • Burak – 1 sztuka
  • Miks sałat – 1 szklanka
  • Winogrona czerwone – 40 g
  • Olej rzepakowy – 1 łyżka
  • Sok z cytryny – 2 łyżki
  • Musztarda – 1 łyżka
  • Oliwa z oliwek – 2 łyżeczki
  • Miód pszczeli – 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz

 Sposób przygotowania:

  1. Buraka umyj i owiń folią aluminiową, piecz w piekarniku przez około 90 minut, a następnie obierz ze skórki i pokrój w paski.
  2. Przygotuj marynatę mieszając olej, sok z cytryny, ocet, sól i pieprz.
  3. Mięso umyj, osusz, pokrój i wymieszaj w marynacie, następnie usmaż.
  4. Winogrona umyj i przekrój na połówki.
  5. Ser pokrusz.
  6. Przygotuj dressing mieszając oliwę, miód, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz.
  7. Składniki ułóż na talerzu i polej dressingiem.

Pasta z sera ricotta, kaszy jaglanej i buraka

Składniki:

  • Ser ricotta – 30g
  • Kasza jaglana – 4 łyżki
  • Burak – ½ sztuki
  • Fasola czerwona konserwowa, bez zalewy – ¼ szklanki
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Tahini – 1 łyżka
  • Sok z cytryny – 1 łyżka
  • Kolender mielona, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Buraka umyj i owiń folią aluminiową, piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 90 minut, a następnie obierz ze skórki i pokrój.
  2. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu.
  3. Fasolę odsącz z zalewy i opłucz na sitku.
  4. Kaszę, ser, fasolę, buraka, posiekany czosnek, tahini, sok z cytryny oraz przyprawy przełóż do blendera i zblenduj na gładką pastę.

Reklama

Barszcz z pieczonych buraków

Jedną z najbardziej tradycyjnych potraw przygotowywanych z tego warzywa jest barszcz czerwony z pieczonych buraków. W celu jego przyrządzenia należy najpierw upiec buraki i przygotować bulion. Następnie, do czystego wywaru należy dodać ostudzone, obrane i starte na tarce o dużych oczkach buraki oraz doprawić: majerankiem, pokrojoną natką pietruszki, solą oraz pieprzem i podgrzewać przez około 10 minut.

Na samym końcu do zupy powinno się dodać posiekany koperek oraz sok z cytryny. W celu skrócenia czasu przygotowywania potrawy pieczone buraki na barszcz można przygotować wcześniej.

Barszcz z pieczonych buraków to niezwykle smaczna i rozgrzewająca potrawa. Doskonale sprawdza się w szczególności w chłodniejsze wieczory.

Reklama

Pieczone buraki z czosnkiem

Buraki pieczone z czosnkiem są niezwykle aromatyczne. Świetnie sprawdzają się w daniach obiadowych jako dodatek do mięsa. Bardzo dobrze komponują się również z serem w przeróżnych sałatkach. Tworzą idealne połączenie w szczególności z serem feta lub kozim.

Jak je przygotować? Warzywo należy dokładnie umyć, obrać, a następnie pokroić w ćwiartki. W naczyniu żaroodpornym należy umieścić buraki, obrany czosnek oraz świeże zioła np. rozmaryn. Następnie wszystko powinno się polać oliwą z oliwek, doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać.

Tak przygotowane buraki należy wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez około godzinę.

Buraki są cennym produktem, który jest często pomijany w codziennym jadłospisie. Po inspiracje kulinarne z udziałem tego warzywa można sięgnąć do aplikacji dietetycznej. Oferuje ona kilkanaście planów dietetycznych do wybory oraz niemal 2000 przepisów.

Użytkownik dopasowuje plan do swoich indywidualnych potrzeb, a w ramach subskrypcji otrzymuje również kontakt z dietetykiem, listę zakupów czy motywatora picia wody.

Artykuł zawiera lokowanie produktu

Czytaj również

Bibliografia

  • Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ)
  • Gaj R., Budka A., Przybył J. “Wpływ zróżnicowanych metod uprawy na zawartość I pobranie mikrosładnikiów przez buraki cukrowe”. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 2015, nr 580, 13-24
  • „Burak”, W harmonii z naturą, 38-39
Karina Białek
Artykuł napisany przez
Karina Białek
Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku Dietetyka. Na co dzień pracuje jako dietetyk w Peater - globalnej platformie dietetycznej popularyzującej zdrowe podejście do diety. Od najmłodszych lat eksperymentuje w kuchni i poszukuje niebanalnych połączeń. Obecnie uwielbia wertować książki kucharskie w poszukiwaniu ciekawych pomysłów na zdrowsze wersje tradycyjnych dań. Dietetyka i żywienie człowieka to jej pasja, dlatego ciągle stara się poszerzać swoją wiedzę w tym temacie. Pracując w Akademii Kulinarnej oraz cateringach dietetycznych, zdobyła wiedzę jak prawidłowo komponować posiłek, by był odżywczy i apetyczny. Wierzy, że zdrowa dieta może być smaczna i różnorodna.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Warzywa
Bób - kalorie i właściwości. Jakie ma wartości odżywcze?
Bób w misce
Sok pomidorowy – przepis na sok z wyciskarki i blendera
Dwie szklanki z sokiem pomidorowym
Czy ziemniaki zawierają gluten?
Czy ziemniaki mają gluten
Podobne artykuły
Szklanka soku z selera naciowego i różne warzywa w kuchni
Sok z selera naciowego - czy warto go pić? Sprawdź, na co pomaga
Mężczyzna trzyma bataty w koszyku
Indeks glikemiczny batatów. Ile kalorii ma słodki ziemniak?
Ugotowany młody bób w miseczce
Jak gotować bób? - świeży, mrożony i żeby nie wzdymał? Sposoby i przepisy
Sałatka z selerem naciowym
Przepisy z selera naciowego - ciepłe potrawy oraz zdrowe sałatki
Szklanka soku pomidorowego i koszyk z pomidorami
Właściwości soku pomidorowego. Na co pomaga sok z pomidorów?

Reklama


Rewolucja w precyzji leczenia nowotworów 🙌
Sprawdź!