Poznaj najlepsze zamienniki jajek w kuchni. Kliknij i sprawdź 👈🥚
Poznaj najlepsze zamienniki jajek w kuchni. Kliknij i sprawdź 👈🥚
Poznaj najlepsze zamienniki jajek w kuchni. Kliknij i sprawdź 👈🥚

Pieczone buraki - w piekarniku, w folii. Jak przygotować z nimi krem lub sałatkę?

Pieczone buraki w kuchni mogą odgrywać rolę pierwszoplanową lub wzbogacać smak przystawek, sałatek i deserów. Uatrakcyjnią rodzinne przyjęcie, ożywią wykwintną kolację i codzienny obiad. Niepozorne i odrobinę niedoceniane mogą być przysłowiową kropką nad „i” każdego dania. Jak je przyrządzać i serwować? Odsłaniamy nieznane oblicza buraków pieczonych.
Pokrojony burak do pieczenia
Źródło: 123RF
W skrócie
  • Pieczone buraki są wszechstronne: dobrze komponują się z większością produktów spożywczych, ziół i przypraw.
  • Buraki można piec w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem lub po owinięciu w folię aluminiową.
  • Pieczone buraki mogą być smacznym i aromatycznym dodatkiem do ryb, makaronów, ryżu, ziemniaków i roślin strączkowych.
Spis treści

Reklama

Jak upiec buraki?

Burak zwyczajny (Beta vulgaris) w Polsce znany jest od średniowiecza (XV w.). W XVI w. pojawił się w pierwszym polskim zielniku (O ziołach i o mocy ich), a w XVII w. - w najstarszej zachowanej polskiej książce kucharskiej (Compendium ferculorum).

W czasach Zygmuntowskich, zwanych „złotym wiekiem”, burak przeżywał swój renesans w polskiej kuchni. Współcześnie na naszych stołach najczęściej gości burak ćwikłowy - rozpowszechniony, łatwo dostępny i uprawiany w wielu odmianach. Spożywa się zarówno jego korzeń, jak i liście.

American Heart Association's przypomina, że burak jest bogatym źródłem składników odżywczych i związków biologicznie czynnych. Wykazuje m.in. właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwnadciśnieniowe i ochronne na układ sercowo-naczyniowy.

Nie tyko sok z buraków może korzystnie wpływać na nasze zdrowie. Buraki można piec i przyrządzać z nich chipsy, dodawać do sałatek, zup, a nawet do deserów.

Jak upiec buraki? W kuchni można wykorzystać różne techniki pieczenia buraków, np.:

  • w piekarniku lub na grillu,
  • na pergaminie lub w folii,
  • na blasze lub w naczyniu żaroodpornym (z ceramiki, porcelany, szkła, żeliwa).

Burak może być pieczony w całości lub krojony, np. w plastry lub ósemki. Najlepiej wybrać buraki podobnej wielkości - dzięki temu upieką się w podobnym czasie. Najpierw należy je dokładnie umyć (nie obierać ze skórki).

W jakiej temperaturze piec buraki? Zdania są podzielone, ale najczęściej zaleca się ok. 200 st. C (jak radzi Narodowe Centrum Żywieniowe). British Heart Foundation proponuje:

  • 200 st. C - piekarnik z termoobiegiem
  • 180 st. C - piekarnik gazowy.

Ile czasu (jak długo) piec buraki? Buraki podzielone na części (np. ćwiartki) mogą być gotowe po ok. 45 min. Pieczenie całych buraków może trwać 1-1,5 godz. (zależnie od wielkości). Krócej pieką się buraki: młode, małe lub krojone.

Większość przepisów zaleca pieczenie do miękkości. Jak to sprawdzić? Wbijając widelec w największego buraka (lub w największy kawałek). Jeśli można to zrobić stosunkowo łatwo, bez oporu, upieczone buraki należy wyjąć z piekarnika. Gdy wystygną, można pozbawić je skórki (zeskrobać małym nożem).

Buraki pieczone należy spożyć krótko po przygotowaniu lub przechowywać w lodówce (nie dłużej niż kilka dni), w szczelnie zamkniętych pojemnikach

Buraki pieczone w piekarniku

Jak upiec buraki w piekarniku? Niezależnie od zastosowanej techniki kulinarnej, buraki można doprawiać solą, świeżo zmielonym pieprzem, ziołami (tymianek, rozmaryn, oregano), kminkiem, sokiem z cytryny lub octem balsamicznym, a nawet miodem. Pieczone buraki z piekarnika można dekorować świeżymi ziołami, pietruszką; podawać z dodatkiem jogurtu, orzechów, suszonych moreli lub sera feta.

W piekarniku można przygotować m.in. buraki pieczone:

  • w plastrach, cząstkach lub w całości,
  • w folii lub bez folii,
  • z dodatkiem tłuszczu (np. oliwy z oliwek) lub bez,
  • z przyprawami i ziołami lub bez.

Czy wiesz, że
liście botwiny, czyli młodych buraków, zawierają dużo więcej odżywczych składników - takich jak sole mineralne czy białko - niż korzenie tego drogocennego warzywa?

Jak upiec buraki w piekarniku w folii? Umyte buraki można natrzeć czosnkiem i pospać tymiankiem (opcjonalnie), a następnie:

  • owinąć folią (każdą sztukę lub część oddzielnie),
  • ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Pieczenie buraków w folii nie wymaga dodatku tłuszczu.

Jak upiec buraki w piekarniku bez folii? Najlepiej w naczyniu żaroodpornym z pokrywą, ewentualnie na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym. Buraki należy skropić oliwą z oliwek (w tej wersji niezalecane jest pieczenie bez tłuszczu) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec pod przykryciem. Można zapiekać je razem z czosnkiem lub cebulą.

Pieczenie buraków w piekarniku bez folii pozwala im się przyrumienić (powierzchnia staje się nieco chrupiąca). Burak pieczony w folii zazwyczaj jest bardziej soczysty.

Reklama

Przepisy z pieczonych buraków. Co z nich zrobić?

Słodkawy, lekko ziemisty smak pieczonych buraków współgra z różnymi potrawami i dodatkami. Komponuje się zarówno z daniami wytrwanymi i typowo obiadowymi, jak i ze słodkimi deserami. Pasuje do mięs, innych warzyw korzeniowych lub liściastych, owoców świeżych, suszonych, konserwowych oraz do wielu gatunków serów.

Z czym łączyć pieczone buraki? Możliwości jest wiele, np.:

  • z fetą, gorgonzolą, serem rokpol (w sałatkach, kaszotto);
  • z czosnkiem (w zupach, chłodnikach);
  • z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny (w sosach, dipach, hummusach);
  • z ziołami, ziemniakami i marchewką (do obiadu).

Jak wykorzystać pieczone buraki? Przepisy na carpaccio łączą je z prażonymi orzechami i rukolą: składniki ułożyć na talerzu, skropić oliwą z oliwek i posypać tartym serem dojrzewającym.

Oryginalne, wszechstronne i nieszablonowe: buraki pieczone w kuchni - co z nich zrobić? British Heart Foundation (BHF) - brytyjska organizacja charytatywna zajmująca się badaniami układu sercowo-naczyniowego - proponuje humus. Ciecierzycę, pieczone buraki i oliwę z oliwek należy zmiksować i doprawić do smaku. Pastę z buraka pieczonego można podawać z warzywami lub tostami pita.

Co jeszcze zrobić z pieczonych buraków? BHF poleca łososia z pieczonymi burakami z miodem - w plastrach lub ćwiartkach.

Składniki:

  • 2 pieczone buraki (w plastrach)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • czarny pieprz
  • 2 filety z łososia bez skóry (każdy po ok. 140 g)
  • 150 ml domowego bulionu warzywnego
  • 1 liść laurowy
  • 115 g mieszanki sałat
  • ok. 2 łyżek sosu cytrynowo-ziołowego

Przygotowanie:

  • Buraki przygotować zgodnie z przepisem na buraki pieczone w folii.
  • Oliwę z oliwek wymieszać z miodem i czarnym pieprzem. Skropić buraki, wymieszać i wstawić ponownie do piekarnika na ok. 15 min.
  • Filety z łososia położyć na patelnię, doprawić pieprzem, zalać bulionem i dodać liść laurowy. Gotować pod przykryciem. Doprowadzić do łagodnego wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10 min.
  • Liście sałaty (w misce) polać sosem cytrynowo-ziołowym. Wyjąć buraki z piekarnika i dodać do sałaty.
  • Łososia wyjąć z wywaru, rozdrobnić widelcem i rozłożyć na sałatce.
  • Pieczone buraki w plastrach - z miodem i łososiem można podawać z pieczywem lub jako samodzielne danie.

Zupa krem z pieczonego buraka

Tradycyjny barszcz czerwony lub zupa krem z pieczonych buraków to doskonały pomysł na danie główne. Nieskomplikowane przepisy i stare receptury urozmaicą niedzielny obiad i ożywią świąteczne menu. Od czego zacząć?

British Heart Foundation zachęca do przygotowania zupy krem z pieczonych buraków z ziemniakami.

Składniki:

  • 2 łyżeczki oleju roślinnego
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 200 g ziemniaków
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 buraki
  • 1 liść laurowy
  • 800 ml bulionu warzywnego o małej zawartości soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • świeży koperek

Zupa krem z buraka pieczonego - przygotowanie:

  • Buraki upiec w piekarniku w folii. Po wystygnięciu obrać i pokroić w kostkę.
  • Cebulę, marchew, seler i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Czosnek rozgnieść. W rondelku rozgrzać olej, dodać warzywa i podsmażać przez ok. 5 min. Dodać buraki, wymieszać.
  • Do warzyw dodać bulion, liść laurowy i ocet jabłkowy. Doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 25 min. (do miękkości). Wyjąć liść laurowy. Doprawić pieprzem. Zmiksować.
  • Udekorować koperkiem. Podawać z bułeczkami pełnoziarnistymi.

Zdrowy, postny i wegański barszcz wigilijny z pieczonych buraków powinien częściej gościć na naszych stołach, nie tylko raz w roku. Warto pamiętać, że zakwas na barszcz należy przygotować z wyprzedzeniem.

Barszcz wigilijny z pieczonymi burakami - składniki:

  • 0,6 kg buraków
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowych
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • pęczek włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 800 ml zakwasu z buraków
  • sól, pieprz
  • cukier, sok z cytryny (opcjonalnie)

Barszcz wigilijny z pieczonych buraków - przygotowanie:

  • 25 g suszonych grzybów umyć, włożyć do garnka i zalać chłodną wodą (ok. 500 ml). Odstawić na kilka godzin (lub całą noc). Zagotować. Gotować na bardzo małym ogniu przez ok. 1 godz.
  • Buraki upieczone w folii aluminiowej pokroić w plastry.
  • Przygotować bulion warzywny - z włoszczyzny, cebuli, czosnku i przypraw. Przecedzić i oddzielić warzywa.
  • Do czystego bulionu dodać zakwas z buraków, przecedzony wywar grzybowy i grzyby. Doprawić. Gotować, doprowadzając do delikatnego wrzenia.
  • Podawać z uszkami.

Sałatki z pieczonych buraków

Pieczone buraki świetnie sprawdzają się w charakterze przystawek i dodatków do dań głównych.

BHF proponuje sałatkę z pieczonym burakiem, ryżem, czarną fasolą i aromatycznym sosem. Można podawać ją na zimno i na ciepło; z chlebem pełnoziarnistym, grillowanym łososiem lub pieczoną papryką.

Sałatka z pieczonego buraka - składniki:

  • 85 g ryżu basmati z ryżem dzikim
  • 2 buraki pieczone, pokrojone w kostkę
  • domowy bulion warzywny
  • puszka czarnej fasoli lub fasoli borlotti (410 g) - odsączonej i wypłukanej
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku ogrodowego
  • domowy sos musztardowo-miodowy do sałatki z pieczonym burakiem

Przygotowanie:

  • Ryż ugotować w bulionie warzywnym. Odcedzić, przełożyć do miski, ostudzić.
  • Wszystkie składniki sosu wymieszać i odstawić na 10 minut.
  • Do wystudzonego ryżu dodać buraki, fasolę, pietruszkę i koperek. Podawać z sosem.
  • Można udekorować serem greckim - przygotować wersję sałatki z pieczonym burakiem, fetą i sosem musztardowo-miodowym.

 

Czytaj również

Bibliografia

  • Clifford T, Howatson G, West DJ, Stevenson EJ. The potential benefits of red beetroot supplementation in health and disease. Nutrients. 2015;7(4):2801-22.
  • Williamson L, American Heart Association. Give me a beet: Why this root vegetable should be on your plate. https://www.heart.org/en/news/2023/02/22/give-me-a-beet-why-this-root-vegetable-should-be-on-your-plate, [dostęp: 27.12.2024].
  • Punia Bangar S, Singh A, Chaudhary V, Sharma N, Lorenzo JM. Beetroot as a novel ingredient for its versatile food applications. Crit Rev Food Sci Nutr. 2023;63(26):8403-8427.
  • Lechner JF, Stoner GD. Red Beetroot and Betalains as Cancer Chemopreventative Agents. Molecules. 2019;24(8):1602.
  • Chen L, Zhu Y, Hu Z, Wu S, Jin C. Beetroot as a functional food with huge health benefits: Antioxidant, antitumor, physical function, and chronic metabolomics activity. Food Sci Nutr. 2021;9(11):6406-6420.
  • Zdrojewicz Z, Cendal I, Powązka M. Burak - właściwości prozdrowotne i nie tylko. Med. Rodz. 2019;3:136-41.
  • Coles LT, Clifton PM. Effect of beetroot juice on lowering blood pressure in free-living, disease-free adults: a randomized, placebo-controlled trial. Nutr J. 2012;11:106.
  • Tucker A, New England from the editors at Yankee. Harvard Beets Recipe and History. https://newengland.com/food/side-dishes/harvard-beets/, [dostęp: 27.12.2024].
  • Idaho State Department of Agriculture, Idaho Preferred. Roasted Red Harvard Beets. https://idahopreferred.com/recipes/roasted-red-harvard-beets/, [dostęp: 27.12.2024].
  • British Heart Foundation. Healthy beetroot recipes. https://www.bhf.org.uk/informationsupport/heart-matters-magazine/nutrition/healthy-beetroot-recipes, [dostęp: 27.12.2024].
  • Zdjęcie:https://de.123rf.com/photo_228699770_red-borsch-with-dill-and-lemon.html
Andrzej Grzechowiak
Artykuł napisany przez
Andrzej Grzechowiak
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Warzywa
Ile czosnku dziennie?
Dzienna dawka czosnku
Dlaczego warto spożywać kiszone buraki? Sprawdź, jak kisić buraki i zrób to sam
Buraki w słoikach w czasie kiszenia
Czy papryka to owoc czy warzywo?
Czy papryka to warzywo
Podobne artykuły
Mężczyzna trzyma bataty w koszyku
Indeks glikemiczny batatów. Ile kalorii ma słodki ziemniak?
Czy ziemniaki mają gluten
Czy ziemniaki zawierają gluten?
Warzywa dozwolone w diecie cukrzycowej
Warzywa dla cukrzyka - jakie najlepsze, a jakich unikać?
Sałatka z selerem naciowym
Przepisy z selera naciowego - ciepłe potrawy oraz zdrowe sałatki
Ugotowany młody bób w miseczce
Jak gotować bób? - świeży, mrożony i żeby nie wzdymał? Sposoby i przepisy

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Na jakie cechy preparatu na blizny zwracasz największą uwagę?
Contractubex