Co to jest pierzga i jak powstaje?
Niewiele osób o niej słyszało, a jej pozyskiwaniem zajmują się nieliczni pszczelarze. Co to jest pierzga? To bardzo cenny, a jednocześnie najmniej znanym produkt pszczeli.
Stanowi połączenie pyłku kwiatowego zebranego przez pszczoły miodne, zmieszanego z miodem i wydzieliną gruczołów ślinowych pszczół. Taka substancja zostaje złożona w komórkach plastra pszczelego, a następnie przechodzi proces fermentacji mlekowej w warunkach beztlenowych w środowisku gniazda pszczelego.
W trakcie fermentacji białka pyłku ulegają rozpadowi do peptydów i aminokwasów. Wzrasta zawartość cukrów prostych, powstaje także znaczna ilość kwasu mlekowego, dzięki któremu produkt zabezpieczony jest przed psuciem.
Panująca w ulu wysoka temperatura i wilgoć, a także obecne tam mikroorganizmy przyczyniają się do biochemicznych przemian pyłku. To wszystko sprawia, żepowstaje pierzga.
Jak ona wygląda? Ma ona postać ciemnobrązowych grudek o nieregularnym kształcie. W smaku natomiast jest nieco bardziej kwaskowata i żywicza niż miód.
Z czego składa się pierzga? Przede wszystkim z:
- pyłku kwiatowego,
- miodu,
- wydzieliny z gruczołów ślinowych tych owadów.
Jak długo ją przechowywać? W procesie przetwarzania podlega fermentacji mlekowej, dlatego jest odporna na zepsucie. Jeśli jest przechowywana w szczelnie zamkniętym naczyniu w ciemnym i chłodnym miejscu może stać wiele lat.
Reklama
Różnice między pierzgą a propolisem
Poza miodem pszczoły wytwarzają również inne produkty. Jednym z nich jest pierzga, a innym propolis. Co jest jednak lepsze?
Pierzga jest uznawana za najzdrowszy twór pszczół, jednak rywalizować może z nią właśnie propolis. Jest to kit pszczeli, czyli substancja powstająca z żywic roślinnych. Zbiera się gp z pąków i młodych pędów. Pszczoły wykorzystują jej właściwości uszczelniające i dezynfekujące.
Propolis posiada silne działanie:
- bakteriobójcze,
- przeciwzapalne,
- antyoksydacyjne (neutralizujące wolne rodniki),
- immunostymulujące,
- wspomagające leczenie chorób układu krążenia i układu oddechowego.
Porównuje się go często do pierzgi, jednak, jak widać różni się od niejwyglądem i właściwościami.
Reklama
Właściwości pierzgi. Na co pomaga?
Wartość pierzgi pszczelej do celów spożywczych, profilaktycznych i leczniczych jest znacznie wyższa niż pyłku ze względu na bogatszy skład, proces konserwacji oraz łatwą przyswajalność. Skład pierzgi bardzo zbliżony jest do składu pyłku. Różnica widoczna jest w ilości poszczególnych związków.
Wartości odżywcze pierzgi pszczelej są następujące:
- mikroelementy: magnez, żelazo, nikiel, cynk, selen, miedź, kobalt, chrom,
- bogactwo witamin: A, z grupy B, C, PP, E, D, K,
- makroelementy: potas, wapń, sód, fosfor, siarka, chlor.
W 100 gramach pierzgi znajduje sięokoło 168 kalorii, jednak z racji, ze zwiększa ona produkcję insuliny, obniża poziom cukru. Z tego powodu może być stosowana przy cukrzycy.
Dzięki swoim właściwościom, pierzga działa odtruwająco na wątrobę. Dodatkowo wzmacnia i regeneruje organizm, a także poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Uszczelnia naczynia krwionośne oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego krwi.
Pierzga posiada właściwości odżywcze, antybakteryjne, odtruwające. Znajduje zastosowanie przy:
- chorobach jelit,
- przeziębieniu,
- anemii,
- reumatoidalne zapalenie stawów,
- nadciśnieniu,
- braku apetytu,
- stanach zmęczenia, wyczerpania.
Pierzga polecana jest ludziom starszym, z chorobami skóry, zwłaszcza łuszczycą, a także mężczyznom z przerostem gruczołu krokowego. Stosowana jest w dolegliwościach trawiennych.
Bardzo pomocna w zwalczaniu problemów z:
- wątrobą,
- woreczkiem i pęcherzykiem żółciowym,
- trzustką,
- jelitami,
- żołądkiem.
Jednocześnie pierzga przejawia działanie adaptogenne i przeciwutleniające, dzięki czemu może pozytywnie wpływać na tarczycę. Pomaga również w stanach przewlekłego zmęczenia i depresji, a także być stosowana na odchudzanie.
Odnotowano dobre rezultaty przy ostrym i przewlekłym zapaleniu wątroby oraz marskości. Zalecana dzienna porcja to 3 łyżeczki na czczo rano i wieczorem przed kolacją.
Badania prowadzone na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku pokazują, że pierzga może być stosowana w profilaktyce oraz we wspomaganiu leczenia nowotworów, np. jelita grubego, czy prostaty.
Reklama
Dawkowanie pierzgi. Jak ją przygotować?
Jak przygotować pierzgę? W celu wzmocnienia organizmu, można w prosty sposób sporządzić w domu wywar z pierzgi. Wystarczy łyżkę produktu zalać wodą i odstawić na kilka, kilkanaście godzin. Jak ją pić? Najlepiej rano, na czczo.
Dawkowanie pierzgi pszczelej to ok. 30 g dziennie w przypadku dorosłej osoby. Jak ją jeść i stosować? Aby poprawić odporność organizmu można zażywać ją w dawce 1 łyżki dziennie, np. jako dodatek do jogurtów czy herbaty. Można ją także mieszać z miodem w proporcjach 1:10 lub 1:5.
Przepis na nalewkę z pierzgi również jest prosty. Wystarczy 100 g pierzgi, 1 l spirytusu lub czystej wódki oraz 200 g miodu. Pszczele produkty należy ze sobą zmieszać, a następnie zalać trunkiem. Można dodać do smaku 1 laskę wanilii, szczyptę cynamonu, kardamonu i goździków, jednak nie jest to konieczne. Nalewka z pierzgi musi odstać około 6 tygodni w ciemnym i chłodnym miejscu, nim będzie gotowa. Po tym czasie należy ją jedynie przefiltrować. Można przyjmować1 łyżeczkę dziennie.
Warto wiedzieć, iż teoretycznie nie da się przedawkować pierzgi, jednak ze względu na jej wysoką cenę oraz trudną dostępność, najlepiej zażywać ją we wskazanych dawkach.
Pierzga niekiedy jest też jednym ze składników kosmetyków, np. maseczek. To ze względu na zawartość kwasu L-mlekowego, którego rolą jest regeneracja skóry. Dzięki produktowi, skóra szybciej wchłania otrzymane składniki mineralne.
Reklama
Przeciwwskazania i skutki uboczne pierzgi
Pierzga jest dość bezpieczna do stosowania, jednak istnieją, co do tego pewne przeciwwskazania. Czy może uczulać? Tak, pierzgi nie powinny zażywać osoby, które są uczulone na produkty pochodzenia pszczelego.
Ze względu na brak badań na temat pierzgi nie powinno się jej podawać dzieciom poniżej 3 roku życia. Bezpieczniej również, aby z jej konsumpcji zrezygnowały kobiety w ciąży czy karmiące piersią.
Skutki uboczne natomiast pojawić się mogą jedynie u wspomnianych wcześniej alergików.
Reklama
Jaka jest cena pierzgi? Gdzie ją kupić?
Niestety nie jest to produkt powszechny, dlatego trudno znaleźć go na sklepowej półce. Najczęściej można nabyć go w punktach ze zdrową żywnością oraz sklepach internetowych.
Cena pierzgi jest wysoka, gdyż do pozyskania 1 kg tej substancji należy zniszczyć co najmniej kilkanaście ramek stworzonych przez pszczoły. Koszt 100 g to około 30 zł, w zależności od miejsca zakupu.
Pierzga pszczela dostępna jest również w kapsułkach i tabletkach, a koszt jednego opakowania 30 szt. wynosi około 80 złotych. Według różnych opinii posiadają one takie same właściwości jak jej oryginalna forma.