Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Pierzga - właściwości i przeciwwskazania. Na co pomaga i jak stosować?

Pierzga pszczela to naturalny środek, który często jest niedoceniany, a cechuje go szereg cennych właściwości leczniczych. Przede wszystkim ułatwia proces trawienia, ma pozytywny wpływ na pracę wątroby, żołądka oraz jelit. To skarbnica wielu witamin, magnezu, selenu, potasu oraz aminokwasów. Jakie są jednak przeciwwskazania do jej stosowania? Gdzie ją kupić i ile kosztuje? Sprawdź!
Pierzga
W skrócie
  • Pierzga to jeden z najmniej znanych produktów wytwarzanych przez pszczoły, a jego cena jest dość wysoka. Dlaczego?
  • Pierzga pszczela jest względnie bezpieczna do spożywania, jednak istnieją, co do tego pewne przeciwwskazania. Jakie?
  • Stosowanie pierzgi zalecane jest w chorobach jelit, anemii, nadciśnieniu, a także przy chorobach skóry. Kiedy jeszcze?
SPRAWDŹ TEŻ: Jak prawidłowo spożywać pyłek kwiatowy?
Spis treści

Co to jest pierzga i jak powstaje?

Niewiele osób o niej słyszało, a jej pozyskiwaniem zajmują się nieliczni pszczelarze. Co to jest pierzga? To bardzo cenny, a jednocześnie najmniej znanym produkt pszczeli.

Stanowi połączenie pyłku kwiatowego zebranego przez pszczoły miodne, zmieszanego z miodem i wydzieliną gruczołów ślinowych pszczół. Taka substancja zostaje złożona w komórkach plastra pszczelego, a następnie przechodzi proces fermentacji mlekowej w warunkach beztlenowych w środowisku gniazda pszczelego.

W trakcie fermentacji białka pyłku ulegają rozpadowi do peptydów i aminokwasów. Wzrasta zawartość cukrów prostych, powstaje także znaczna ilość kwasu mlekowego, dzięki któremu produkt zabezpieczony jest przed psuciem.

Panująca w ulu wysoka temperatura i wilgoć, a także obecne tam mikroorganizmy przyczyniają się do biochemicznych przemian pyłku. To wszystko sprawia, żepowstaje pierzga.

Jak ona wygląda? Ma ona postać ciemnobrązowych grudek o nieregularnym kształcie. W smaku natomiast jest nieco bardziej kwaskowata i żywicza niż miód.

Z czego składa się pierzga? Przede wszystkim z:

  • pyłku kwiatowego,
  • miodu,
  • wydzieliny z gruczołów ślinowych tych owadów.

Jak długo ją przechowywać? W procesie przetwarzania podlega fermentacji mlekowej, dlatego jest odporna na zepsucie. Jeśli jest przechowywana w szczelnie zamkniętym naczyniu w ciemnym i chłodnym miejscu może stać wiele lat.

Reklama

Różnice między pierzgą a propolisem

Poza miodem pszczoły wytwarzają również inne produkty. Jednym z nich jest pierzga, a innym propolis. Co jest jednak lepsze?

Pierzga jest uznawana za najzdrowszy twór pszczół, jednak rywalizować może z nią właśnie propolis. Jest to kit pszczeli, czyli substancja powstająca z żywic roślinnych. Zbiera się gp z pąków i młodych pędów. Pszczoły wykorzystują jej właściwości uszczelniające i dezynfekujące.

Propolis posiada silne działanie:

  • bakteriobójcze,
  • przeciwzapalne,
  • antyoksydacyjne (neutralizujące wolne rodniki),
  • immunostymulujące,
  • wspomagające leczenie chorób układu krążenia i układu oddechowego.

Porównuje się go często do pierzgi, jednak, jak widać różni się od niejwyglądem i właściwościami.

Reklama

Właściwości pierzgi. Na co pomaga?

Wartość pierzgi pszczelej do celów spożywczych, profilaktycznych i leczniczych jest znacznie wyższa niż pyłku ze względu na bogatszy skład, proces konserwacji oraz łatwą przyswajalność. Skład pierzgi bardzo zbliżony jest do składu pyłku. Różnica widoczna jest w ilości poszczególnych związków.

Wartości odżywcze pierzgi pszczelej są następujące:

  • mikroelementy: magnez, żelazo, nikiel, cynk, selen, miedź, kobalt, chrom,
  • bogactwo witamin: A, z grupy B, C, PP, E, D, K,
  • makroelementy: potas, wapń, sód, fosfor, siarka, chlor.

W 100 gramach pierzgi znajduje sięokoło 168 kalorii, jednak z racji, ze zwiększa ona produkcję insuliny, obniża poziom cukru. Z tego powodu może być stosowana przy cukrzycy.

Dzięki swoim właściwościom, pierzga działa odtruwająco na wątrobę. Dodatkowo wzmacnia i regeneruje organizm, a także poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Uszczelnia naczynia krwionośne oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego krwi.

Pierzga posiada właściwości odżywcze, antybakteryjne, odtruwające. Znajduje zastosowanie przy:

  • chorobach jelit,
  • przeziębieniu,
  • anemii,
  • reumatoidalne zapalenie stawów,
  • nadciśnieniu,
  • braku apetytu,
  • stanach zmęczenia, wyczerpania.

Pierzga polecana jest ludziom starszym, z chorobami skóry, zwłaszcza łuszczycą, a także mężczyznom z przerostem gruczołu krokowego. Stosowana jest w dolegliwościach trawiennych.

Bardzo pomocna w zwalczaniu problemów z:

  • wątrobą,
  • woreczkiem i pęcherzykiem żółciowym,
  • trzustką,
  • jelitami,
  • żołądkiem.

Jednocześnie pierzga przejawia działanie adaptogenne i przeciwutleniające, dzięki czemu może pozytywnie wpływać na tarczycę. Pomaga również w stanach przewlekłego zmęczenia i depresji, a także być stosowana na odchudzanie.

Odnotowano dobre rezultaty przy ostrym i przewlekłym zapaleniu wątroby oraz marskości. Zalecana dzienna porcja to 3 łyżeczki na czczo rano i wieczorem przed kolacją.

Badania prowadzone na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku pokazują, że pierzga może być stosowana w profilaktyce oraz we wspomaganiu leczenia nowotworów, np. jelita grubego, czy prostaty.

Reklama

Dawkowanie pierzgi. Jak ją przygotować?

Jak przygotować pierzgę? W celu wzmocnienia organizmu, można w prosty sposób sporządzić w domu wywar z pierzgi. Wystarczy łyżkę produktu zalać wodą i odstawić na kilka, kilkanaście godzin. Jak ją pić? Najlepiej rano, na czczo.

Dawkowanie pierzgi pszczelej to ok. 30 g dziennie w przypadku dorosłej osoby. Jak ją jeść i stosować? Aby poprawić odporność organizmu można zażywać ją w dawce 1 łyżki dziennie, np. jako dodatek do jogurtów czy herbaty. Można ją także mieszać z miodem w proporcjach 1:10 lub 1:5.

Przepis na nalewkę z pierzgi również jest prosty. Wystarczy 100 g pierzgi, 1 l spirytusu lub czystej wódki oraz 200 g miodu. Pszczele produkty należy ze sobą zmieszać, a następnie zalać trunkiem. Można dodać do smaku 1 laskę wanilii, szczyptę cynamonu, kardamonu i goździków, jednak nie jest to konieczne. Nalewka z pierzgi musi odstać około 6 tygodni w ciemnym i chłodnym miejscu, nim będzie gotowa. Po tym czasie należy ją jedynie przefiltrować. Można przyjmować1 łyżeczkę dziennie.

Warto wiedzieć, iż teoretycznie nie da się przedawkować pierzgi, jednak ze względu na jej wysoką cenę oraz trudną dostępność, najlepiej zażywać ją we wskazanych dawkach.

Pierzga niekiedy jest też jednym ze składników kosmetyków, np. maseczek. To ze względu na zawartość kwasu L-mlekowego, którego rolą jest regeneracja skóry. Dzięki produktowi, skóra szybciej wchłania otrzymane składniki mineralne.

Reklama

Przeciwwskazania i skutki uboczne pierzgi

Pierzga jest dość bezpieczna do stosowania, jednak istnieją, co do tego pewne przeciwwskazania. Czy może uczulać? Tak, pierzgi nie powinny zażywać osoby, które są uczulone na produkty pochodzenia pszczelego.

Ze względu na brak badań na temat pierzgi nie powinno się jej podawać dzieciom poniżej 3 roku życia. Bezpieczniej również, aby z jej konsumpcji zrezygnowały kobiety w ciąży czy karmiące piersią.

Skutki uboczne natomiast pojawić się mogą jedynie u wspomnianych wcześniej alergików.

Reklama

Jaka jest cena pierzgi? Gdzie ją kupić?

Niestety nie jest to produkt powszechny, dlatego trudno znaleźć go na sklepowej półce. Najczęściej można nabyć go w punktach ze zdrową żywnością oraz sklepach internetowych.

Cena pierzgi jest wysoka, gdyż do pozyskania 1 kg tej substancji należy zniszczyć co najmniej kilkanaście ramek stworzonych przez pszczoły. Koszt 100 g to około 30 zł, w zależności od miejsca zakupu.

Pierzga pszczela dostępna jest również w kapsułkach i tabletkach, a koszt jednego opakowania 30 szt. wynosi około 80 złotych. Według różnych opinii posiadają one takie same właściwości jak jej oryginalna forma.

Czytaj również

Bibliografia

  • B. Kędzia, E. Hołderna-Kędzia, Pierzga - najcenniejszy produkt pszczeli, wyd.: Fundacja Pomocy Człowiekowi i Środowisku.
  • H. Friedrich, Lecznicza moc pszczół. Najskuteczniejsze terapie od A do Z., wyd. Vital, 2021, ISBN: 978-83-65846-12-9.
  • E. Hołderna-Kędzia, B. Kędzia, Leczenie chorób wewnętrznych ogólnie dostępnymi produktami pszczelimi w świetle badań klinicznych, wyd. fundacja pomocy człowiekowi i środowisku.
  • Kruczek A., Stacewicz A., Puc M.: Pyłek kwiatowy w produktach pszczelich. Alergoprofil 2015, Vol. 11, Nr 2, 41-44.
  • Majewska E., Kowalska J., Drużyńska B i inni: Wartość odżywcza i antyoksydacyjna produktów pszczelich. BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLIX, 2016(3): 360–364.
Katarzyna Czyżyńska
Artykuł napisany przez
Katarzyna Czyżyńska
Jako redaktor naczelna portalu medme.pl pasjonuję się promowaniem zdrowego stylu życia i szerzeniem wiedzy medycznej w przystępnej formie. Posiadam wieloletnie doświadczenie w dziedzinie dziennikarstwa medycznego, a moją misją jest dostarczanie Czytelnikom rzetelnych informacji, które pomagają im w podejmowaniu świadomych decyzji dotyczących zdrowia i dobrego samopoczucia. Współpracuję z ekspertami z różnych dziedzin medycyny, aby zapewnić najwyższą jakość treści i najnowsze informacje z branży. Zawsze szukam nowych sposobów na angażowanie naszej społeczności i uważam, że edukacja zdrowotna jest kluczem do poprawy jakości życia każdego z nas.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Miody
Miód faceliowy: właściwości, cena. Jak stosować i na co?
Pszczoła na facelii błękitnej
Pyłek kwiatowy - jak prawidłowo spożywać pyłek pszczeli? Właściwości i przeciwwskazania
Produkty pochodzenia pszczelego
Miód z cynamonem – właściwości i proporcje. Na co pomaga i jak zrobić?
Miód z cynamonem
Podobne artykuły
Biały miód w słoiku
Biały miód – z czego jest? Właściwości i zastosowanie
Produkty pochodzenia pszczelego
Miód manuka - właściwości lecznicze i zastosowanie
Miód ściekający po twarzy
Miód na rany: jaki wybrać i jak stosować w leczeniu ran?
Pszczoła na kwiatach nawłoci
Miód nawłociowy - właściwości. Na co i jak spożywać?
Miód z mniszka i kwiaty
Miód z mniszka - jak zrobić go samemu? Właściwości, przepis i cena

Reklama


Rewolucja w precyzji leczenia nowotworów 🙌
Sprawdź!