Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Nie tylko dla wegan. Dlaczego warto dodawać płatki drożdżowe do posiłków?

Płatki drożdżowe cieszą się dużą popularnością, zwłaszcza wśród osób na diecie wegańskiej. Ze względu na swój charakterystyczny smak, sprawdzają się jako zamiennik sera. Okazuje się, że poza walorami smakowymi są też dobrym źródłem wielu istotnych składników odżywczych. Dowiedz się, jak stosować płatki drożdżowe i jakie są ich prozdrowotne właściwości.
Zbliżenie na łyżeczkę płatków drożdzowych
źródło: 123RF
W skrócie
  • Płatki drożdżowe to produkt o wszechstronnym zastosowaniu kulinarnym, który powstaje w procesie suszenia drożdży aktywnych.
  • Płatki drożdżowe uznawane są za dobre źródło białka, błonnika oraz witamin z grupy B.
  • Oprócz walorów smakowych, płatki drożdżowe wykazują właściwości prozdrowotne. Wspierają odporność, pracę jelit oraz pomagają obniżyć poziom cholesterolu.
Spis treści

Czym są płatki drożdżowe?

Płatki drożdżowe są formą nieaktywnych drożdży, które otrzymuje się z grzybów z gatunku Saccharomyces cerevisiae. Wyróżnia je wysoka zawartość białka, witamin z grupy B i błonnika. Stosowane są jako przyprawa lub jako produkt uzupełniający dietę w niezbędne składniki odżywcze. Płatki te w smaku są lekko słone i serowe. Z tego względu chętnie stosują je osoby na diecie wegańskiej, jako zamiennik parmezanu. Mają postać drobnych wysuszonych wiórków lub proszku o słomkowożółtej barwie.

Drożdże nieaktywne powstają w procesie suszenia drożdży aktywnych. Tych samych, które są wykorzystywane m.in. do produkcji drożdży piekarskich czy piwnych.

Podstawową różnicą między płatkami drożdżowymi nieaktywnymi a drożdżami aktywnymi jest brak zdolności do fermentacji. Jest to efekt ich obróbki. Pod wpływem ciepła komórki drożdży są zabijane i tracą swoje funkcje biologiczne. Wobec tego z płatków drożdżowych nie da się już przygotować wypieków czy piwa.

Co ciekawe, drożdże w płatkach można przygotować samemu w domu. Potrzeba do tego tylko kilku produktów.

Oto jak zrobić płatki drożdżowe nieaktywne w kilku krokach:

Przygotuj niezbędne składniki:

  • 2 opakowania drożdży piekarskich;
  • ⅓ szklanki ciepłej wody w temperaturze ok. 40°C;
  • 4 łyżeczki słodzika np. cukru, syropu z agawy lub melasy;
  • 1 duży słoik.
  1. Drożdże piekarskie wyjmij z lodówki i poczekaj, aż osiągną temperaturę pokojową.
  2. Rozkrusz je i wrzuć do słoika. Dodaj wodę i 1 łyżkę słodzika, a następnie całość wymieszaj.
  3. Słoik nakryj folią, zwiąż ją gumką recepturką, zrób w niej niewielkie otwory i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
  4. Po tym czasie dodaj kolejną łyżkę słodzika, wymieszaj i odstaw na 30 minut. Czynność powtarzaj, aż do momentu zużycia całego słodzika.
  5. Po dodaniu ostatniej łyżki słodzika odstaw drożdże na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
  6. Po upływie czasu nastaw piekarnik na 200°C z termoobiegiem.
  7. Drożdże wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika na ok. 10 minut.
  8. Następnie uchyl lekko drzwiczki piekarnika i piecz w ten sposób przez kolejnych 25 minut.
  9. Gdy drożdże lekko przestygną nastaw piekarnik na 100°C i piecz je przez kolejną godzinę.
  10. Upieczone i ostudzone drożdże przełóż do dużego pojemnika i zblenduj na drobny proszek.
  11. Suszone drożdże nieaktywne są już gotowe do spożycia.

Reklama

Wartości odżywcze płatków drożdżowych. Czy są zdrowe?

Płatki drożdżowe to produkt stosunkowo wysoko kaloryczny - 100 g zawiera 400 kcal. Mimo to, ich skład wyróżnia się dużą zawartością prozdrowotnych związków, dlatego warto uwzględniać je w swojej diecie jako dodatek do potraw.

Wartości odżywcze dla 100 g płatków drożdżowych prezentują się następująco:

  • 53,3 g białka;
  • 3,3 g tłuszczu;
  • 20 g błonnika;
  • 33,3 g węglowodanów;

Płatki drożdżowe nieaktywne to także źródło witamin i składników mineralnych takich jak np.:

  • sód;
  • cynk;
  • potas;
  • biotyna;
  • witamina B1;
  • witamina B2;
  • witamina B3;
  • witamina B6;
  • kwas foliowy.

Warto też wspomnieć, że drożdże w płatkach zawierają w swoim składzie duże ilości witaminy B12. Jednakże ta forma nie jest biologicznie czynna, więc nie będzie spełniać swoich funkcji w organizmie. Osoby stosujące diety roślinne powinny mieć tego świadomość. Witamina B12 jest naturalnie obecna wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso, ryby, jaja i nabiał. Rośliny i grzyby nie są w stanie jej uzupełniać, dlatego w przypadku wegan niezbędna jest odpowiednia suplementacja.

Co więcej, płatki drożdżowe to produkt bezglutenowy, dlatego mogą po nie sięgać osoby z celiakią i nietolerancją glutenu. Dodatkowo płatki te wyróżniają się niskim indeksem glikemicznym wynoszącym 35, co sprawia, że mogą częściej znajdować się w diecie osób chorujących na cukrzycę typu II i inne zaburzenia glikemii.

Czy płatki drożdżowe są zdrowe? Odpowiedź brzmi: tak, jeśli spożywa się je w umiarkowanych ilościach. Są one dobrym źródłem białka, witamin z grupy B i niektórych składników mineralnych, zwłaszcza potasu. Jednakże w porównaniu do innych naturalnych przypraw są o wiele bardziej kaloryczne.

Reklama

Właściwości i zastosowanie płatków drożdżowych. Na co pomagają?

Płatki drożdżowe mają wszechstronne zastosowanie kulinarne. Służą głównie jako przyprawa lub zamiennik sera.

Poza walorami smakowymi wyróżniają się też prozdrowotnymi właściwościami.

Oto ich przykłady:

  • uzupełniają dietę w witaminy z grupy B;
  • wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi;
  • dostarczają do organizmu związków o działaniu antyoksydacyjnym;
  • dzięki obecności beta-glukanu - frakcji błonnika - wspierają pracę jelit i układu odpornościowego;
  • są dobrym źródłem folianów, dzięki czemu chronią przed wystąpieniem wad cewy nerwowej u noworodków.

Włączenie płatków drożdżowych nieaktywnych będzie więc szczególnie polecane osobom ze słabą odpornością, chorującym na cukrzycę, cierpiącym na zaparcia, borykającym się z wysokim poziomem cholesterolu oraz kobietom planującym i będącym w ciąży.

Co ciekawe, płatki drożdżowe nieaktywne wykazują także właściwości pielęgnacyjne. Sprawdzą się, jako składnik diety na porost włosów oraz wzmacniający strukturę paznokci i skóry. Zawarta w nich biotyna stymuluje cebulki włosa do wzrostu, a cynk, niezbędny do syntezy kolagenu, wpływa na utrzymanie jędrnej skóry i mocnych paznokci.

Źródło: Opracowanie własne

Reklama

Do czego dodaje się płatki drożdżowe?

Płatki drożdżowe to produkt o intensywnym i lekko słonym smaku. Z tego względu dodaje się je głównie do dań wytrawnych. W wielu przepisach można znaleźć informację, że płatki te można jeść też na surowo.

Do czego więc użyć i jak jeść płatki drożdżowe nieaktywne? Przede wszystkim można je zastosować jako:

  • zamiennik klasycznego sera,
  • posypka do makaronu czy sałatki,
  • dodatek do zupy,
  • składnik pasztetów,
  • element past kanapkowych.

Ciekawą opcją jest też przygotowanie z nich przyprawy do popcornu. Wystarczy zmieszać pieprz, sól, słodką paprykę i płatki drożdżowe, a następnie posypać nią świeży popcorn.

Jak ich jeszcze używać? Okazuje się, że poza wzmocnieniem smaku potrawy nadają się również jako zagęstnik. Idealnie sprawdzą się więc do przygotowania gęstych sosów i dipów.

Przepis na wegański sos z płatków drożdżowych

W niektórych przepisach płatki drożdżowe wykorzystuje się jako posypkę do sałatek, wegański zamiennik parmezanu, a także jako składnik do zagęszczania zup.

Jak z płatków drożdżowych przygotować sos, który można użyć do makaronu zamiast sera lub jako dip do warzyw?

Oto prosty przepis na sos z płatków drożdżowych:

Składniki:

  • ½ szklanki płatków drożdżowych;
  • ½ szklanki mąki;
  • 2 szklanki zimnej wody;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 2 łyżki oleju;
  • 1 łyżeczka musztardy;
  • szczypta pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj płatki drożdżowe z mąką, solą i pieprzem.
  2. Przesyp je do garnka i stopniowo dolewaj do nich wodę, cały czas mieszając.
  3. Wstaw garnek na mały ogień i gotuj całość, mieszając od czasu do czasu.
  4. Gdy sos będzie już gęsty, zdejmij go z palnika.
  5. Na sam koniec dodaj olej i musztardę. Całość dokładnie wymieszaj i gotowe.

Reklama

Przeciwwskazania do stosowania płatków drożdżowych i skutki uboczne

Większość osób dobrze toleruje płatki drożdżowe i rzadko wywołują one efekty niepożądane. Jednakże w niektórych przypadkach warto je tymczasowo ograniczyć lub całkowicie wyeliminować.

Najczęstsze przeciwwskazania do stosowania płatków drożdżowych nieaktywnych:

  • migreny;
  • alergie na drożdże;
  • przerost candida w jelitach;
  • nieswoiste choroby zapalne jelit.

Przy ich nadmiernym spożywaniu mogą pojawić się skutki uboczne. Są to m.in.:

  • biegunki;
  • bóle głowy;
  • skurcze jelit;
  • bóle brzucha;
  • zaczerwienienie na twarzy.

Czy płatki drożdżowe są przeciwwskazane kobietom ciąży i od jakiego wieku można je wprowadzać dzieciom? Ze względu na wysoką zawartość folianów, płatki są polecane przyszłym mamom. Jednakże przed wprowadzeniem ich do diety warto, skonsultować się z lekarzem prowadzącym ciążę i ustalić bezpieczną porcję.

W przypadku niemowlaków płatki drożdżowe można włączyć do diety dopiero po 6. miesiącu życia. Należy jednak zacząć od niewielkich porcji i obserwować reakcję dziecka. Starsze dzieci, o ile dobrze je tolerują, mogą spożywać płatki drożdżowe nawet codziennie, jako wzbogacenie diety o białko i witaminy z gruby B.

Choć nie ma ustalonej dziennej zalecanej dawki do spożycia, wielu dietetyków sugeruje stosowanie ok. 1-2 łyżek dziennie.

Czym zastąpić płatki drożdżowe?

Dla osób, które nie mogą ich spożywać, istnieje kilka ich zamienników, które warto wykorzystać na różne sposoby.

Są to:

  • parmezan;
  • sos sojowy;
  • czarna sól Kala Namak;
  • suszone i zmielone grzyby.
  • miso - pasta, której głównym składnikiem jest fermentowana soja;

Płatki drożdżowe są używane także, jako zagęstnik zamiast bułki tartej lub mąki.  Alternatywnie można użyć:

  • pastę tahini;
  • mąkę ryżową;
  • skrobię ziemniaczaną;
  • zmielone nasiona chia;
  • zmielone siemię lniane.

Wiele osób, zwłaszcza wegan, stosuje płatki drożdżowe zamiast parmezanu. W momencie, gdy są przeciwwskazania do ich stosowania, można zastosować takie zamienniki jak np.:

  • wegański ser;
  • prażone migdały;
  • zmielone orzechy;
  • suszone pomidory;
  • ziołową mieszankę przypraw.

Reklama

Gdzie kupić płatki drożdżowe i na co zwrócić uwagę?

Stacjonarnie można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub w supermarketach. Duży wybór produktu dostępny jest także w sklepach internetowych.

Cena płatków drożdżowych waha się w przedziale od 40 do nawet 80 zł za kilogram. O ich cenie decyduje przede wszystkim skład. Tańsze wersje zawierają różnego rodzaju dodatki np. sól czy mąkę. Tych płatków warto unikać.

Warto wybierać te, które w składzie zawierają tylko płatki drożdżowe.

 

Czytaj również

Bibliografia

  • Fakruddin MD., i in., Antimicrobial and antioxidant activities of Saccharomyces cerevisiae IFST062013, a potential probiotic, BMC Complementary and Alternative Medicine (2017) 17:64. https://bmccomplementmedtherapies.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12906-017-1591-9 [data dostępu: 26.06.2024].
  • Jach M. E., i in., Yeast Protein as an Easily Accessible Food Source, Metabolites 2022, 12, 63. https://www.researchgate.net/publication/357736929_Yeast_Protein_as_an_Easily_Accessible_Food_Source [data dostępu: 26.06.2024].
  • Kim H. S. i in., Stimulatory Effect of β-glucans on Immune Cells, Immune Netw. 2011 Aug; 11(4): 191-195. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3202617/ [data dostępu: 26.06.2024].
  • Parapouli M. i in., Saccharomyces cerevisiae and its industrial applications, AIMS Microbiology, 6 (1): 1-31, 2019. https://www.researchgate.net/publication/339172868_Saccharomyces_cerevisiae_and_its_industrial_applications [data dostępu: 26.06.2024].
  • Large flake nutritional yeast, https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/2064505/nutrients [data dostępu: 26.06.2024].
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Zdrowa żywność
Na jakim oleju najlepiej smażyć, a na jakich nie można?
Zielonkawa oliwa jest nalewana na patelnię, w tle jest rozmyta druga patelnia, prawdobodobnie z mięsem na niej.
Orzechy nerkowca - właściwości zdrowotne i odżywcze
Orzechy nerkowca w miseczce
Tran - jakie ma właściwości i jak wpływa na zdrowie?
Przezroczyste opakowanie z kapsułkami tranu.
Podobne artykuły
Napój ze spiruliny
Spirulina - co to jest i na co pomaga? Właściwości i przeciwwskazania
Miseczka z tofu
Co to jest i jak smakuje tofu? Sprawdź, jak przyrządzić danie z serem sojowym
Orzechy laskowe
Czy orzechy laskowe są zdrowe? Właściwości i kalorie
Garść migdałów do jedzenia
Migdały - jak rosną i jak je obrać? Poznaj ich właściwości
Buteleczka zawierająca olej z wiesiołka
Olej z wiesiołka - na co pomaga i jakie ma właściwości? Dawkowanie i przeciwwskazania

Reklama


Rewolucja w precyzji leczenia nowotworów 🙌
Sprawdź!