Czym są płatki drożdżowe?
Płatki drożdżowe są formą nieaktywnych drożdży, które otrzymuje się z grzybów z gatunku Saccharomyces cerevisiae. Wyróżnia je wysoka zawartość białka, witamin z grupy B i błonnika. Stosowane są jako przyprawa lub jako produkt uzupełniający dietę w niezbędne składniki odżywcze. Płatki te w smaku są lekko słone i serowe. Z tego względu chętnie stosują je osoby na diecie wegańskiej, jako zamiennik parmezanu. Mają postać drobnych wysuszonych wiórków lub proszku o słomkowożółtej barwie.
Drożdże nieaktywne powstają w procesie suszenia drożdży aktywnych. Tych samych, które są wykorzystywane m.in. do produkcji drożdży piekarskich czy piwnych.
Podstawową różnicą między płatkami drożdżowymi nieaktywnymi a drożdżami aktywnymi jest brak zdolności do fermentacji. Jest to efekt ich obróbki. Pod wpływem ciepła komórki drożdży są zabijane i tracą swoje funkcje biologiczne. Wobec tego z płatków drożdżowych nie da się już przygotować wypieków czy piwa.
Co ciekawe, drożdże w płatkach można przygotować samemu w domu. Potrzeba do tego tylko kilku produktów.
Oto jak zrobić płatki drożdżowe nieaktywne w kilku krokach:
Przygotuj niezbędne składniki:
- 2 opakowania drożdży piekarskich;
- ⅓ szklanki ciepłej wody w temperaturze ok. 40°C;
- 4 łyżeczki słodzika np. cukru, syropu z agawy lub melasy;
- 1 duży słoik.
- Drożdże piekarskie wyjmij z lodówki i poczekaj, aż osiągną temperaturę pokojową.
- Rozkrusz je i wrzuć do słoika. Dodaj wodę i 1 łyżkę słodzika, a następnie całość wymieszaj.
- Słoik nakryj folią, zwiąż ją gumką recepturką, zrób w niej niewielkie otwory i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
- Po tym czasie dodaj kolejną łyżkę słodzika, wymieszaj i odstaw na 30 minut. Czynność powtarzaj, aż do momentu zużycia całego słodzika.
- Po dodaniu ostatniej łyżki słodzika odstaw drożdże na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
- Po upływie czasu nastaw piekarnik na 200°C z termoobiegiem.
- Drożdże wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika na ok. 10 minut.
- Następnie uchyl lekko drzwiczki piekarnika i piecz w ten sposób przez kolejnych 25 minut.
- Gdy drożdże lekko przestygną nastaw piekarnik na 100°C i piecz je przez kolejną godzinę.
- Upieczone i ostudzone drożdże przełóż do dużego pojemnika i zblenduj na drobny proszek.
- Suszone drożdże nieaktywne są już gotowe do spożycia.
Reklama
Wartości odżywcze płatków drożdżowych. Czy są zdrowe?
Płatki drożdżowe to produkt stosunkowo wysoko kaloryczny - 100 g zawiera 400 kcal. Mimo to, ich skład wyróżnia się dużą zawartością prozdrowotnych związków, dlatego warto uwzględniać je w swojej diecie jako dodatek do potraw.
Wartości odżywcze dla 100 g płatków drożdżowych prezentują się następująco:
- 53,3 g białka;
- 3,3 g tłuszczu;
- 20 g błonnika;
- 33,3 g węglowodanów;
Płatki drożdżowe nieaktywne to także źródło witamin i składników mineralnych takich jak np.:
- sód;
- cynk;
- potas;
- biotyna;
- witamina B1;
- witamina B2;
- witamina B3;
- witamina B6;
- kwas foliowy.
Warto też wspomnieć, że drożdże w płatkach zawierają w swoim składzie duże ilości witaminy B12. Jednakże ta forma nie jest biologicznie czynna, więc nie będzie spełniać swoich funkcji w organizmie. Osoby stosujące diety roślinne powinny mieć tego świadomość. Witamina B12 jest naturalnie obecna wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso, ryby, jaja i nabiał. Rośliny i grzyby nie są w stanie jej uzupełniać, dlatego w przypadku wegan niezbędna jest odpowiednia suplementacja.
Co więcej, płatki drożdżowe to produkt bezglutenowy, dlatego mogą po nie sięgać osoby z celiakią i nietolerancją glutenu. Dodatkowo płatki te wyróżniają się niskim indeksem glikemicznym wynoszącym 35, co sprawia, że mogą częściej znajdować się w diecie osób chorujących na cukrzycę typu II i inne zaburzenia glikemii.
Czy płatki drożdżowe są zdrowe? Odpowiedź brzmi: tak, jeśli spożywa się je w umiarkowanych ilościach. Są one dobrym źródłem białka, witamin z grupy B i niektórych składników mineralnych, zwłaszcza potasu. Jednakże w porównaniu do innych naturalnych przypraw są o wiele bardziej kaloryczne.
Reklama
Właściwości i zastosowanie płatków drożdżowych. Na co pomagają?
Płatki drożdżowe mają wszechstronne zastosowanie kulinarne. Służą głównie jako przyprawa lub zamiennik sera.
Poza walorami smakowymi wyróżniają się też prozdrowotnymi właściwościami.
Oto ich przykłady:
- uzupełniają dietę w witaminy z grupy B;
- wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi;
- dostarczają do organizmu związków o działaniu antyoksydacyjnym;
- dzięki obecności beta-glukanu - frakcji błonnika - wspierają pracę jelit i układu odpornościowego;
- są dobrym źródłem folianów, dzięki czemu chronią przed wystąpieniem wad cewy nerwowej u noworodków.
Włączenie płatków drożdżowych nieaktywnych będzie więc szczególnie polecane osobom ze słabą odpornością, chorującym na cukrzycę, cierpiącym na zaparcia, borykającym się z wysokim poziomem cholesterolu oraz kobietom planującym i będącym w ciąży.
Co ciekawe, płatki drożdżowe nieaktywne wykazują także właściwości pielęgnacyjne. Sprawdzą się, jako składnik diety na porost włosów oraz wzmacniający strukturę paznokci i skóry. Zawarta w nich biotyna stymuluje cebulki włosa do wzrostu, a cynk, niezbędny do syntezy kolagenu, wpływa na utrzymanie jędrnej skóry i mocnych paznokci.
Źródło: Opracowanie własne
Reklama
Do czego dodaje się płatki drożdżowe?
Płatki drożdżowe to produkt o intensywnym i lekko słonym smaku. Z tego względu dodaje się je głównie do dań wytrawnych. W wielu przepisach można znaleźć informację, że płatki te można jeść też na surowo.
Do czego więc użyć i jak jeść płatki drożdżowe nieaktywne? Przede wszystkim można je zastosować jako:
- zamiennik klasycznego sera,
- posypka do makaronu czy sałatki,
- dodatek do zupy,
- składnik pasztetów,
- element past kanapkowych.
Ciekawą opcją jest też przygotowanie z nich przyprawy do popcornu. Wystarczy zmieszać pieprz, sól, słodką paprykę i płatki drożdżowe, a następnie posypać nią świeży popcorn.
Jak ich jeszcze używać? Okazuje się, że poza wzmocnieniem smaku potrawy nadają się również jako zagęstnik. Idealnie sprawdzą się więc do przygotowania gęstych sosów i dipów.
Przepis na wegański sos z płatków drożdżowych
W niektórych przepisach płatki drożdżowe wykorzystuje się jako posypkę do sałatek, wegański zamiennik parmezanu, a także jako składnik do zagęszczania zup.
Jak z płatków drożdżowych przygotować sos, który można użyć do makaronu zamiast sera lub jako dip do warzyw?
Oto prosty przepis na sos z płatków drożdżowych:
Składniki:
- ½ szklanki płatków drożdżowych;
- ½ szklanki mąki;
- 2 szklanki zimnej wody;
- 1 łyżeczka soli;
- 2 łyżki oleju;
- 1 łyżeczka musztardy;
- szczypta pieprzu.
Przygotowanie:
- Wymieszaj płatki drożdżowe z mąką, solą i pieprzem.
- Przesyp je do garnka i stopniowo dolewaj do nich wodę, cały czas mieszając.
- Wstaw garnek na mały ogień i gotuj całość, mieszając od czasu do czasu.
- Gdy sos będzie już gęsty, zdejmij go z palnika.
- Na sam koniec dodaj olej i musztardę. Całość dokładnie wymieszaj i gotowe.
Reklama
Przeciwwskazania do stosowania płatków drożdżowych i skutki uboczne
Większość osób dobrze toleruje płatki drożdżowe i rzadko wywołują one efekty niepożądane. Jednakże w niektórych przypadkach warto je tymczasowo ograniczyć lub całkowicie wyeliminować.
Najczęstsze przeciwwskazania do stosowania płatków drożdżowych nieaktywnych:
- migreny;
- alergie na drożdże;
- przerost candida w jelitach;
- nieswoiste choroby zapalne jelit.
Przy ich nadmiernym spożywaniu mogą pojawić się skutki uboczne. Są to m.in.:
- biegunki;
- bóle głowy;
- skurcze jelit;
- bóle brzucha;
- zaczerwienienie na twarzy.
Czy płatki drożdżowe są przeciwwskazane kobietom ciąży i od jakiego wieku można je wprowadzać dzieciom? Ze względu na wysoką zawartość folianów, płatki są polecane przyszłym mamom. Jednakże przed wprowadzeniem ich do diety warto, skonsultować się z lekarzem prowadzącym ciążę i ustalić bezpieczną porcję.
W przypadku niemowlaków płatki drożdżowe można włączyć do diety dopiero po 6. miesiącu życia. Należy jednak zacząć od niewielkich porcji i obserwować reakcję dziecka. Starsze dzieci, o ile dobrze je tolerują, mogą spożywać płatki drożdżowe nawet codziennie, jako wzbogacenie diety o białko i witaminy z gruby B.
Choć nie ma ustalonej dziennej zalecanej dawki do spożycia, wielu dietetyków sugeruje stosowanie ok. 1-2 łyżek dziennie.
Czym zastąpić płatki drożdżowe?
Dla osób, które nie mogą ich spożywać, istnieje kilka ich zamienników, które warto wykorzystać na różne sposoby.
Są to:
- parmezan;
- sos sojowy;
- czarna sól Kala Namak;
- suszone i zmielone grzyby.
- miso - pasta, której głównym składnikiem jest fermentowana soja;
Płatki drożdżowe są używane także, jako zagęstnik zamiast bułki tartej lub mąki. Alternatywnie można użyć:
- pastę tahini;
- mąkę ryżową;
- skrobię ziemniaczaną;
- zmielone nasiona chia;
- zmielone siemię lniane.
Wiele osób, zwłaszcza wegan, stosuje płatki drożdżowe zamiast parmezanu. W momencie, gdy są przeciwwskazania do ich stosowania, można zastosować takie zamienniki jak np.:
- wegański ser;
- prażone migdały;
- zmielone orzechy;
- suszone pomidory;
- ziołową mieszankę przypraw.
Reklama
Gdzie kupić płatki drożdżowe i na co zwrócić uwagę?
Stacjonarnie można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub w supermarketach. Duży wybór produktu dostępny jest także w sklepach internetowych.
Cena płatków drożdżowych waha się w przedziale od 40 do nawet 80 zł za kilogram. O ich cenie decyduje przede wszystkim skład. Tańsze wersje zawierają różnego rodzaju dodatki np. sól czy mąkę. Tych płatków warto unikać.
Warto wybierać te, które w składzie zawierają tylko płatki drożdżowe.