Mikroplastik w ludzkim mózgu❗ Czy nasz organizm staje się śmietniskiem? 🧠
Mikroplastik w ludzkim mózgu❗ Czy nasz organizm staje się śmietniskiem? 🧠
Mikroplastik w ludzkim mózgu❗ Czy nasz organizm staje się śmietniskiem? 🧠

Płatki jaglane - właściwości, kalorie, indeks glikemiczny i gluten

Płatki jaglane, podobnie jak kaszę jaglaną, wytwarza się z prosa. Czy płatki jaglane są zdrowe i czy warto wprowadzić je do codziennego jadłospisu? Opisujemy właściwości płatków jaglanych.
Owsianka z płatkami jaglanymi
Źródło: 123RF
Spis treści

Płatki jaglane - właściwości

Dzięki dużej zawartości witamin i minerałów, płatki jaglane posiadają mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Płatki jaglane to przede wszystkim źródło witamin z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, zwłaszcza zaś układu nerwowego.

Witamina E przeciwdziała procesom starzenia się, a lecytyna korzystnie wpływa na koncentrację i reguluje poziom cholesterolu. Dzięki zawartości cynku, płatki jaglane wzmacniają włosy i paznokcie, poprawiają także stan cery. Znajdujący się w płatkach jaglanych wapń i fosfor pozytywnie wpływa na stan kości, żelazo „wzmacnia” krew, a magnez koi nerwy. Potas reguluje natomiast pracę mięśni.

Reklama

Płatki jaglane a kasza jaglana

Płatki jaglane i kasza jaglana powstają z tego samego zboża, czyli prosa. To sprawia, że posiadają bardzo podobne wartości odżywcze. Wyjątkiem są płatki jaglane błyskawiczne, które w trakcie obróbki tracą część witamin i minerałów.

Jeśli więc zależy nam na skorzystaniu z dobrodziejstw płatków jaglanych, sięgnijmy po te pełnowartościowe. Wspomogą one działanie układu pokarmowego, usprawniając trawienie. Korzystnie wpłyną także na pracę nerek.

Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:

Reklama

Płatki jaglane - kalorie

Płatki jaglane posiadają bardzo zbliżoną wartość energetyczną do płatków owsianychw 100 gramach płatków jaglanych znajduje się bowiem 361 kalorii.

Reklama

Płatki jaglane - gluten

Proso nie zawiera glutenu, dlatego płatki jaglane mogą być spożywane przez osoby zmagające się z celiakią. To sprawia, że płatki jaglane są idealnym zamiennikiem zwykłych płatków owsianych.

Reklama

Płatki jaglane - indeks glikemiczny

Płatki jaglane po ugotowaniu posiadają wysoki indeks glikemiczny (71), dlatego diabetycy powinni spożywać je bardzo rzadko i najlepiej na surowo – na przykład jako dodatek do jogurtu.

Korzystniej pod tym względem wypadają płatki owsiane, dla których wartość IG po ugotowaniu wynosi 60.

Reklama

Płatki jaglane na diecie

Płatki jaglane, tak jak większość produktów zbożowych, są dość kaloryczne. Jednak dzięki zawartości błonnika, witamin i minerałów nie warto rezygnować z nich podczas diety. Co więcej, znajdujący się w nich krzem poprawia przemianę materii.

Będąc na diecie warto sięgać po płatki jaglane rano, aby dodać sobie energii na cały dzień.

Przepis na płatki jaglane na mleku migdałowym

Składniki: Trzy czubate łyżki płatków jaglanych, szklanka mleka migdałowego, miód lub ksylitol do smaku, świeże owoce sezonowe, płatki migdałów

Przygotowanie: Mleko zagotowujemy w rondelku i dodajemy do niego płatki. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, aż płatki wchłoną płyn. Tuż przed podaniem dosładzamy potrawę miodem lub ksylitolem, posypujemy płatkami migdałów i świeżymi owocami. Smacznego!

Płatki jaglane można wykorzystać również do przygotowania panierki do kotletów mięsnych lub wegetariańskich. Ze względu na ich chrupkość i twardość warto dodać je także do domowych maseczek lub peelingów do twarzy.

Czytaj również
Olga Szymkowiak
Artykuł napisany przez
Olga Szymkowiak
Olga Szymkowiak to utalentowana dziennikarka i content writer, która swoją karierę zawodową rozpoczęła w "Gazecie Wyborczej". Jej doświadczenie obejmuje pracę w jednym z wiodących polskich portali medycznych, gdzie zdobyła cenne doświadczenie w pisaniu na tematy zdrowotne, dietetyczne oraz związane z urodą. Obecnie Olga skupia się na tworzeniu treści o szerokim zakresie tematycznym, łącząc profesjonalizm dziennikarski z kreatywnym podejściem do pisania. Olga, absolwentka Uniwersytetu Łódzkiego w dziedzinie Kulturoznawstwa, wyróżnia się zdolnością do przekazywania skomplikowanych tematów w przystępny i angażujący sposób. Jej teksty charakteryzują się głębokim zrozumieniem tematu, kreatywnością i precyzją,
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Produkty sypkie
Ryż - wartości odżywcze. Ile ma dokładnie kalorii?
Różne rodzaje ryżu w płóciennych workach
Czerwony ryż: właściwości, wpływ na cholesterol i gotowanie
Drewniana łyżka pełna czerwonego ryżu
Płatki owsiane a otręby - czym się różnią i które są zdrowsze?
Produkty zbożowe
Podobne artykuły
Tortilla z kaszą perłową
Kasza perłowa - właściwości. Jak należy ją gotować?
Danie azjatyckie z makaronem sojowym
Makaron sojowy – kalorie, cena, skład i wartości odżywcze
Danie z makaronem vermicelli
Makaron vermicelli: co to jest, jak gotować, ile ma kalorii?
Danie z płatkami owsianymi
Płatki owsiane - czy zawierają gluten? Właściwości i kalorie
Różne rodzaje ryżu w płóciennych workach
Ryż - wartości odżywcze. Ile ma dokładnie kalorii?

Reklama


Jak często robić regenerację włosów?
Sprawdź!