Płatki orkiszowe - właściwości
Orkisz to zboże cenione za wartości odżywcze i orzechowy smak. Ma więcej białka, tłuszczu i błonnika niż większość odmian pszenicy, zawiera również żelazo, wapń, cynk, potas i witaminy z grupy B. Według medycyny ludowej wzmacnia organizm osób osłabionych i jest polecany w okresie rekonwalescencji. Płatki orkiszowe poprawiają kondycję włosów i paznokci, zalecane są również osobom po przebytym zawale i tym, chorującym na cukrzycę. Dzięki zawartości rodanidu, czyli substancji będącej naturalnym antybiotykiem, orkisz wykazuje właściwości przeciwbakteryjne
i wzmacniające układ odpornościowy.
Reklama
Płatki orkiszowe - kalorie i IG
Płatki orkiszowe są nieco mniej kaloryczne od płatków owsianych. W 100 gramach posiadają 330 kcal, podczas gdy płatki owsiane mają ich 366. Mają za to trochę wyższy indeks glikemiczny – 45. Wartość IG dla płatków owsianych wynosi o 5 jednostek mniej. Osoby przestrzegające diety z niskim IG mogą więc włączyć płatki orkiszowe do menu, jednak nie powinny jeść ich zbyt często i w dużych ilościach.
Reklama
Płatki orkiszowe czy owsiane?
Zarówno płatki owsiane, jak i orkiszowe pomogą w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi i pozytywnie wpłyną na funkcjonowanie całego organizmu. Dzięki wysokiej zawartości błonnika płatki owsiane pozostawią uczucie sytości na nieco dłużej niż orkiszowe, nadadzą się także dla osób zmagających się z problemami układu pokarmowego. Po płatki orkiszowe powinny sięgnąć osoby osłabione i o niskiej odporności. Płatki orkiszowe poprawią także koncentrację.
Reklama
Płatki orkiszowe - gluten
Orkisz to rodzaj pszenicy. Oznacza to, że płatki orkiszowe zawierają gluten i nie mogą być spożywane przez osoby z celiakią, czyli nietolerancją glutenu. Chorzy mogą sięgnąć natomiast po bezglutenowe płatki owsiane, które od niedawna są dostępne na polskim rynku. Można znaleźć je w sklepach ze zdrową żywnością. Są oznaczone symbolem przekreślonego kłosa, a ich cena czterokrotnie przewyższa cenę zwykłych płatków owsianych.
Reklama
Płatki orkiszowe - przepisy na śniadanie
Płatki orkiszowe można jeść zarówno surowe, jak i ugotowane. Warto dodać je do jogurtu, domowej granoli lub słodkich i wytrawnych wypieków. Z powodzeniem wykorzystamy je również w pielęgnacji twarzy, jako główny element maseczki nawilżającej lub oczyszczającej. Przygotowanie owsianki z płatków orkiszowych niczym nie różni się od zrobienia owsianki ze zwykłych płatków owsianych. Wystarczy do gotującego się mleka lub wody wsypać porcję płatków (np. w proporcjach 2:1) i poczekać aż wchłoną płyn. Dobrym pomysłem na śniadanie będą również bardzo proste placuszki. Trzy łyżki płatków orkiszowych mieszamy z łyżką otrębów pszennych i jednym jajkiem. Formujemy placuszki i smażymy, np. na oleju kokosowym. Podajemy z konfiturą, masłem orzechowym lub owocami