Płatki owsiane a otręby - różnice
Płatki owsiane różnią się od otrębów sposobem obróbki produktu wyjściowego, jakim jest ziarno owsa. Zwykłe płatki są wytwarzane z całego ziarna, a co za tym idzie częściowo także z jego łuski. Płatki górskie i błyskawiczne są jej pozbawione.
Z samej zewnętrznej warstwy ziarna powstają natomiast otręby. Znajduje się w nich bardzo wiele wartości odżywczych i stosunkowo niewiele kalorii. W 100 gramach jest ich 361, w płatkach owsianych zaś niewiele więcej, bo 366.
Reklama
Otręby owsiane - właściwości
Zarówno otręby, jak i płatki owsiane posiadają moc mikroelementów i witamin, jednak otręby mają ich więcej i przez to są uznawane za najbardziej wartościową część zboża. Otręby owsiane cechuje większa zawartość błonnika, przez co idealnie nadają się one dla osób zmagających się z problemami jelita grubego. To także źródło witamin z grupy B, selenu, cynku, miedzi, żelaza, fosforu, potasu
i wapnia. Otręby usprawniają pracę przewodu pokarmowego i pomagają w profilaktyce jego schorzeń (np. rak żołądka, rak jelita grubego) oraz przy częstych zaparciach.
Reklama
Otręby owsiane w codziennej diecie
Otręby obniżają poziom złego cholesterolu, zmniejszają ciśnienie krwi i usuwają toksyny z organizmu. Regulują także poziom glukozy we krwi. Jedząc otręby należy pamiętać o tym, by wypijać dziennie minimum 1,5 litra wody – w przeciwnym razie zaparcia i wzdęcia mogą się nasilić. Mimo, iż otręby owsiane są bardzo zdrowie, nie można przesadzać z ich jedzeniem. Wszystko przez zawartość kwasu fitynowego, który utrudnia wchłanianie m.in. magnezu. Jeden posiłek z otrębami w ciągu dnia
w zupełności wystarczy.
Reklama
Otręby owsiane - przepisy
Otrębami można wzbogacać m.in. sałatki oraz słodkie i wytrawne wypieki. Otręby owsiane nadadzą się także do panierowania kotletów. Doskonale smakują również z jogurtem lub mlekiem, dlatego mogą stanowić składnik domowego muesli.
Reklama
Przepis na ciasteczka owsiane
Składniki: 1 ½ szklanki płatków owsianych, ½ szklanki otrębów, ½ szklanki mąki pełnoziarnistej, ½ szklanki jogurtu naturalnego, 3 łyżki miodu, 1 jajko, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki wiórków kokosowych, garść żurawiny lub rodzynek, garść płatków migdałowych
Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Składni suche wymieszać w jednej misce. W drugiej roztrzepać jajko. Do suchych składników dodać jogurt, miód i roztrzepane jajko. Połączyć całość za pomocą łyżki lub łopatki. Dodać suszone owoce i wymieszać. Z powstałej masy formować ciastka i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 25 minut.
Reklama
Płatki owsiane i otręby – nie tylko do jedzenia
Otręby i płatki owsiane znajdują zastosowanie nie tylko w kuchni, ale też w pielęgnacji skóry. Z ich wykorzystaniem można przygotować m.in. maseczkę nawilżającą lub oczyszczającą. Ta druga jest polecana zwłaszcza osobom zmagającym się z trądzikiem.
Reklama
Płatki owsiane – maseczka nawilżająca
Składniki: 4-5 łyżek płatków owsianych, 1 łyżka miodu, 5 łyżek ciepłej przegotowanej wody, opcjonalnie 1 łyżka mleka
Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać w miseczce i poczekać aż płatki wchłoną płyn i całość zgęstnieje. Powstałą maseczkę nałożyć na twarz, wykonując delikatne ruchy peelingujące. Po 10 minutach spłukać ciepłą wodą.
Zobacz też: