Polipy jelita grubego – czy są groźne?
Polipy jelita to zgrubienia powstające na wewnętrznych ścianach jelita. Niektóre polipy na jelicie mogą mieć charakter nowotworowy, np. rodzinna polipowatość jelita grubego. Jeśli u pacjenta zdiagnozuje się powyżej setki polipów w jelicie, taka liczba niesie duże prawdopodobieństwo, że jest to skłonność genetyczna, najczęściej będąca sygnałem przed pojawieniem się raka jelita grubego.
Reklama
Polipy jelita grubego – objawy
Z początku polipowatość jelita grubego może nie dawać żadnych objawów. Zwłaszcza, jeśli polipy w jelicie grubym są małe lub jest ich niewiele. Jednak, kiedy są już spore lub występują „rodzinnie”, może pojawić się szereg niepozornych objawów.
Polipy w jelicie grubym – objawy:
- ból brzucha – często silny z ciężkim do określenia umiejscowieniem (jest często mylony z bólami menstruacyjnymi u kobiet i zapaleniem pęcherza u mężczyzn),
- krwawienie z odbytu – najczęściej zaobserwować można krew w stolcu, intensywność krwawienia (zwłaszcza długo ignorowana) może doprowadzić do anemii,
- śluz w kale,
- zwiększone parcie na stolec,
- biegunki: długotrwałe i nawracające,
- zaparcia: częste i dokuczliwe,
- nudności, wymioty, a także trudności w przełykaniu.
Reklama
Polipy jelita grubego – przyczyny powstawania
Niestety na razie do końca lekarzom nie udało się ustalić dokładnej przyczyny ich tworzenia. Polipy na jelicie grubym, które mają charakter nowotworowy w wielu przypadkach wynikają ze skłonności genetycznych (jednak nie we wszystkich przypadkach). Często diagnozowana polipowatość jelit w dorosłym życiu pacjenta rozwija się w jego organizmie już od czasów dziecięcych.
Sprawdź też: Guz nadnercza
Czynnikami sprzyjającymi powstawaniu polipów jelita grubego są:
- nadwaga, otyłość,
- źle zbilansowana dieta: uboga w warzywa i owoce, a obfita w produkty ciężkostrawne i tłuste,
- nadmierne spożywanie czerwonego mięsa.
Reklama
Polipy jelita grubego – leczenie
Najpopularniejszym sposobem leczenia polipów jest ich usuwanie podczas kolonoskopii.
Usuwanie polipów z jelita grubego: wykonuje się ją, jeśli średnica polipa jest poniżej 3 cm. Wykonuje się ją endoskopowo. Polip przytrzymywany jest przez narzędzie, naczynia wokół niego poddaje się niewielkiemu działaniu prądu (elektrokoagulacja), aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia krwawienia, po czym usuwa się polip. Usunięcie polipa z jelita grubego pozwala na poddanie pobranego wycinka badaniom histopatologicznym w celu zdiagnozowania rodzaju polipa: nowotworowy czy nie nowotworowy.
Polipy powyżej średnicy 3 centymetrów zaleca się usunąć tradycyjnie chirurgicznie. Jeśli u pacjenta powyżej 30. roku życia zdiagnozuje się polipy rodzinne najczęściej zapada decyzja o usunięciu całości jelita, ponieważ ryzyko wystąpienia nowotworu jest tutaj niemalże stuprocentowe. W ciężkich przypadkach zaleca się również kontrolowanie, co rok lub dwa lata w celu wyeliminowania nawrotów choroby.
Zobacz: Oczyszczanie wątroby i woreczka żółciowego
Reklama
Polipy jelita grubego – dieta
Dieta po usunięciu polipa grubego jest taka sama jak dieta przy polipach jelita grubego, czyli po postawieniu diagnozy i w trakcie leczenia. Choć dokładne przyczyny powstawania polipów nie są do końca znane, to specjaliści, oprócz czynników genetycznych, właśnie dietę uważają za jeden z głównych powodów powstawania polipów.
Polipy w jelicie grubym – leczenie: jak powinna wyglądać dieta po polipektomii jelita grubego?
- Dieta bogata w błonnik – około 30 g do 50 g błonnika pokarmowego, wskazane jest jedzenie: ciemne makarony, otręby, suche warzywa i warzywa strączkowe.
- Otręby i produkty bogate w błonnik można łączyć z nabiałem.
- Dużo warzyw – powinny być jedzone w dużych ilościach, ale z rozsądkiem, np. warzywa strączkowe mogą powodować wzdęcia i być ciężkostrawne.
- Dużo owoców – tych świeżych i tych suszonych.
- Zakazane są produkty tłuste i ciężkostrawne.
- Nie wolno jeść posiłków smażonych, jedynie gotowane, duszone lub pieczone (bez dodatku oleju).
- Należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu, wskazane jest picie około 1,5 - 2 l wody dziennie.
Zobacz też: Plamy wątrobowe – objawy i przyczyny