Kto i dlaczego nie powinien jeść bananów? Kliknij i dowiedz się więcej!👈
Kto i dlaczego nie powinien jeść bananów? Kliknij i dowiedz się więcej!👈
Kto i dlaczego nie powinien jeść bananów? Kliknij i dowiedz się więcej!👈

Pomarańcze - poznaj ich cenne właściwości zdrowotne. Czy są kaloryczne?

Pomarańcze to soczyste i słodko-kwaśne owoce, które mają szerokie zastosowanie kulinarne. Już jeden owoc pozwala pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Na co dzień sprawdzą się w wielu przepisach - od orzeźwiających soków i aromatycznych deserów po sałatki i dressingi. Ponadto ekstrakty z pomarańczy są także składnikiem kosmetyków o właściwościach antyoksydacyjnych. Co zawierają w sobie pomarańcze i jakie są ich wartości odżywcze? Sprawdź.
Na zdjęciu znajdują się świeże pomarańcze, w tym jedna przekrojona na pół, prezentująca soczysty miąższ, ułożone na drewnianym tle z zielonymi liśćmi.
źródło: 123rf.com/
W skrócie
  • Najbardziej znana odmiana to pomarańcza słodka (chińska). Charakteryzuje się wyjątkową soczystością, delikatnym smakiem i dużą ilością witaminy C.
  • Jedna pomarańcza dziennie pozwala pokryć niemal całkowicie zapotrzebowanie na witaminę C.
  • Pomarańcze, podobnie jak inne cytrusy, są częstym czynnikiem wywołującym uczulenie. Osoby uczulone m.in. na pyłki brzóz mogą także reagować alergicznie na te owoce w wyniku alergii krzyżowej.
Spis treści

Reklama

Właściwości pomarańczy. Czy są zdrowe?

Pomarańcza to źródło witaminy C, błonnika i potasu, od wieków ceniona w Europie - trafiły tu już w X wieku. Dziś Hiszpania przoduje w ich produkcji na kontynencie, a światowymi liderami są Brazylia i Chiny, łącznie zbierając miliony ton tych owoców rocznie.

Pomarańcze składają się w około 85-90% z wody, co sprawia, że są jednym z najbardziej orzeźwiających owoców. Ponadto białe błonki, które otaczają owoc to nic innego jak błonnik, który jest korzystny dla zdrowia jelit, dlatego nie warto całkowicie się ich pozbywać podczas obierania. Oprócz tego w pomarańczy znajdują się takie witaminy i składniki mineralne jak np.:

  • potas,
  • fosfor,
  • foliany,
  • magnez,
  • witamina C.

Znajdują się w nich też związki o właściwościach antyoksydacyjnych. Są to:

  • antocyjany,
  • olejki eteryczne,
  • kwasy fenolowe,
  • karotenoidy np. likopen,
  • flawonole np. kwercetyna,
  • flawonoidy np. hesperydyna, naringenina.

Czy pomarańcze są zdrowe? Oczywiście, że tak. Wysoka zawartość błonnika, witamin, składników mineralnych i antyoksydantów sprawia, że uchodzą za jedne z bardziej prozdrowotnych i zalecanych przez dietetyków owoców. Oto ich właściwości:

  • wspierają zdrowie serca, obniżając poziom cholesterolu LDL,
  • obecny w nich błonnik poprawia perystaltykę jelit i zwiększa sytość,
  • zmniejszają stany zapalne organizmu dzięki wysokiej zawartości flawonoidów,
  • antyoksydanty zwalczają wolne rodniki i chronią komórki przed uszkodzeniem,
  • zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy i pomagają obniżyć poziom cukru we krwi,
  • chronią przed niektórymi typami nowotworów m.in. płuc, układu pokarmowego i głowy.

Reklama

Pomarańcze a odchudzanie

Osoby będące na diecie odchudzającej często zastanawiają się, czy pomarańcze tuczą, ponieważ w sieci można spotkać się z informacją, że zawierają dużo cukru. Ile więc kalorii mają pomarańcze i czy rzeczywiście mogą wpłynąć na masę ciała?

Okazuje się, że zawierają one stosunkowo niewiele kalorii w porównaniu do innych owoców - w 100 g, czyli w połowie pomarańczy, znajduje się jedynie ok. 50 kcal.

Ze względu na niską kaloryczność warto jeść je, będąc na diecie odchudzającej, bez obawy o przyrost dodatkowych kilogramów. Ponadto mają one wysoki indeks sytości, co oznacza, że skutecznie tłumią głód i zmniejszają chęć na podjadanie.

Reklama

Pomarańcze a cukrzyca

W diecie osób z cukrzycą warto ograniczyć spożycie cukrów, szczególnie pochodzących ze słodyczy, białego pieczywa, ryżu, makaronów i niektórych owoców. Wobec tego, czy cukrzyk może jeść pomarańcze i czy te owoce podnoszą cukier? Świeże pomarańcze mają niski indeks glikemiczny (IG) wynoszący 45. Oznacza to, że owoce te nie przyczyniają się do znacznego wzrostu poziomu glukozy we krwi i są uznawane za bezpieczne i polecane przy cukrzycy owoce.

Wiadomo już, że pomarańcze dla cukrzyka mogą być zdrowym wyborem. A co z sokiem? Sok z pomarańczy również jest dozwolony, ponieważ, podobnie jak same owoce, ma niski IG wynoszący 50. Ważne jest jednak, aby sok pochodził ze świeżo wyciśniętych owoców. Należy unikać gotowych soków dostępnych w sklepach, które często zawierają dodane cukry.

Reklama

Uczulenie na pomarańcze

Wśród owoców, które najczęściej powodują uczulenie, dominują cytrusy m.in. grejpfruty, cytryny i pomarańcze. Alergia na pomarańcze może występować zarówno u dzieci, jak i dorosłych, choć zdecydowanie częściej pojawia się u najmłodszych. Symptomy alergii mogą pojawić się już po kilku chwilach od zjedzenia pomarańczy lub wypicia soku - czasem wystarczy nawet niewielka ich ilość. W niektórych sytuacjach może wystąpić także wstrząs anafilaktyczny.

Objawy kontaktowe uczulenia na pomarańcze:

  • pokrzywka,
  • obrzęki warg i języka,
  • świąd i zaczerwienienie skóry,
  • mrowienie w okolicy jamy ustnej.

Objawy uczulenia na pomarańcze po spożyciu alergenu:

  • wymioty,
  • kichanie,
  • zaparcia,
  • biegunka,
  • nieżyt nosa,
  • wodnisty katar.

Uczulenie na pomarańcze może występować także u osób, które mają alergie np. na pyłki brzozy czy brzoskwinie. To zjawisko nazywamy alergią krzyżową. Występuje, gdy układ odpornościowy reaguje na białka różnych alergenów, które mają podobną strukturę chemiczną.

Reklama

Czy można jeść pomarańcze w ciąży?

Pomarańcze zawierają wiele składników odżywczych, które są niezbędne dla zdrowia matki i dziecka. Jednak podczas ich spożywania należy zachować ostrożność. Jedzenie pomarańczy w ciąży wiąże się z potencjalnym ryzykiem wystąpienia reakcji alergicznej. Wobec tego, jeśli kobieta ma wątpliwości, czy może je spożywać, powinna skonsultować się ze swoim ginekologiem.

Kobieta w ciąży, która ma ochotę na pomarańcze, powinna też pamiętać, że mogą one wywoływać zgagę, dlatego lepiej jej jeść w niewielkich ilościach lub łączyć z innymi naturalnymi składnikami np. jogurtem naturalnym czy migdałami.

Czy można jeść pomarańcze, karmiąc piersią? Tak, jeśli kobieta nie jest na nie uczulona. Wówczas nie ma potrzeby rezygnować z ich spożycia. Jeśli obawa przed alergią u dziecka skłania matkę do unikania pomarańczy, warto wiedzieć, że takie działanie nie zapewni pełnej ochrony przed rozwojem alergii u malucha.

Reklama

Rodzaje pomarańczy

Wśród dostępnych na rynku pomarańczy należy wyróżnić:

  • Pomarańczę słodką (chińską) - nazywana też pomarańczą deserową. Bogata w witaminę C, błonnik i flawonoidy. Występuje w kilku odmianach m.in. Valencia, soczysta i o słodko-kwaśnym smaku czy Navel, nadająca się jako przekąska ze względu na intensywną słodycz. Do tego gatunku należy także czerwona pomarańcza. Jest słodsza niż tradycyjne odmiany, z lekką kwaskowatością i subtelnymi nutami jagodowymi.
  • Pomarańczę bergamotę - ma żółtawo-zieloną skórkę i gorzki smak. Wykorzystywana do produkcji olejków eterycznych.
  • Pomarańczę gorzką (kwaśną) - zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, A oraz żelazo, magnez, fosfor i błonnik. Niepolecana do jedzenia na surowo. Sprawdzi się do przygotowania dżemów i konfitur.

Reklama

Jak jeść pomarańcze? Przepisy

Najwięcej wartości odżywczych dostarczają świeże i surowe pomarańcze, które można potraktować jako przekąskę lub dodatek do owsianki czy sałatki. Oprócz tego sprawdzą się też jako składnik deserów, soków, syropów czy sosów do mięs.

Pomarańcze można też suszyć. W takiej formie można ją dodać np. do rozgrzewającej herbaty. Jak więc wysuszyć pomarańcze? Najlepiej zrobić to w piekarniku. Umyte i pokrojone w plasterki pomarańcze należy ułożyć na blasze i włożyć do rozgrzanego na ok. 90°C piekarnika. Co ok. pół godziny należy je przewracać. Suszone pomarańcze należy następnie przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Karmelizowane pomarańcze

Składniki:

  • 4 duże pomarańcze,
  • 100 g cukru,
  • 30 g masła,
  • 2 łyżki wody,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • sok z ½ cytryny.

Przygotowanie:

  • Obrać pomarańcze, usunąć błonki i pokroić w plastry.
  • Na patelni skarmelizować cukier.
  • Dodać masło, cynamon, sok z cytryny i wodę, a następnie wymieszać.
  • Dodać pomarańcze i smażyć przez 2-3 minuty, delikatnie mieszając.

Pomarańcze w syropie

Składniki:

  • 4 pomarańcze,
  • 2 łyżki miodu,
  • 200 ml wody,
  • sok z ½ cytryny,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 5 goździków.

Przygotowanie:

  • Obrać pomarańcze, usuwając skórkę i białe błonki, a następnie pokroić w plastry.
  • W rondlu zagotować wodę, dodać miód, sok z cytryny, cynamon i goździki. Gotować 2-3 minuty.
  • Dodać plastry pomarańczy do syropu i podgrzewać na małym ogniu przez 5 minut.
  • Gotowy syrop przelać do słoiczka. Przechowywać w lodówce.

Czytaj również

Bibliografia

  • Flis-Kaczykowska A., Dmowski P., Ocena wybranych wyróżników jakości owoców cytrusowych, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2020, 27, 2 (123), 121 - 129, https://wydawnictwo.pttz.org/magazine-archive/anna-flis-kaczykowska-przemyslaw-dmowski/, [data dostępu 16.12.2024].
  • Mielicki K., Pomarańcze, mandarynki i spółka: cytrusów nie zabraknie, Agro & Konsument, 2024, https://agrokonsument.pl/pomarancze-mandarynki-i-spolka-cytrusow-nie-zabraknie/, [data dostępu 16.12.2024].
  • Ostrowska L., Indeks glikemiczny - wysoki i niski indeks glikemiczny, tabela, produkty, Medycyna Praktyczna, 2021, https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/68179,indeks-glikemiczny, [data dostępu 16.12.2024].
  • Saini R. K. i in., Bioactive Compounds of Citrus Fruits: A Review of Composition and Health Benefits of Carotenoids, Flavonoids, Limonoids, and Terpenes, Antioxidants (Basel). 2022 Jan 26;11(2):239, https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8868476/, [data dostępu 16.12.2024].
  • USDA database, Oranges, raw, navels, https://fdc.nal.usda.gov/food-details/746771/nutrients, [data dostępu 16.12.2024].
  • Włodarek D., Nowe badania naukowe udowadniają, że 100% sok pomarańczowy ma zaskakujące właściwości zdrowotne, Food Forum, 2019, https://food-forum.pl/artykul/nowe-badania-naukowe-udowadniaja-ze-100-sok-pomaranczowy-ma-zaskakujace-wlasciwosci-zdrowotne, [data dostępu 16.12.2024].
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Owoce
Dzika róża - jakie ma właściwości? Przepisy na przetwory
Pigwa - właściwości. Co z niej zrobić i kiedy ją zrywać?
Owoce pigwy na talerzu
Pigwa a pigwowiec - właściwości. Jak wyglądają i czym się różnią?
Owoc pigwa
Podobne artykuły
Cztery owoce kaki w drewnianym pojemniku
Owoc kaki (persymona) - jak obrać i jak jeść? Właściwości, kalorie i indeks glikemiczny
Czy awokado to owoc
Czy awokado to owoc czy warzywo?
Mandarynki - poznaj ich właściwości odżywcze i wpływ na zdrowie
Owoce figi
Figa - właściwości, wartości odżywcze i skutki uboczne? Jak obrać i jeść figę?
Mężczyzna sadzi borówkę amerykańską
Plantacja borówki amerykańskiej – warunki i koszt założenia

Reklama


Jak często robić regenerację włosów?
Sprawdź!