Beza Pavlova z czekoladowym kremem i owocami
Beza Pavlova to jedno z najbardziej eleganckich ciast, które doskonale sprawdzi się na uroczystościach, takich jak komunia święta. Nie tylko pysznie smakuje, ale i pięknie prezentuje się na stole, dzięki czemu z powodzeniem sprawdzi się jako komunijny tort. Beza jest chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku, a w połączeniu z kremem czekoladowym i świeżymi owocami z pewnością zniknie z talerzy w mgnieniu oka.
Na początek ubijamy białka z cukrem, mąką ziemniaczaną i sokiem z cytryny na sztywną pianę. Całość wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, formując okrągłą bezę. Środek pozostawiamy wgłębiony. Masę wkładamy do rozgrzanego do 150°C piekarnika, a następnie zmniejszamy temperaturę na 100°C. Bezę suszymy przez około 90-120 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Gdy beza jest całkowicie wystudzona, przygotowujemy krem. W misce ubijamy śmietankę kremową z mascarpone i miodem. Na koniec mieszamy całość z kakao. Gotowy krem wykładamy na bezę. Wierzch dekorujemy świeżymi owocami i polewamy odrobiną miodu.
Szczegółowe informacje o przepisie znajdziesz na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/beza-pavlova-z-czekoladowym-kremem-i-owocami.
Reklama
Deser bezowy Eton Mess
Eton Mess to angielski deser bezowy z bitą śmietaną i sezonowymi owocami, który doskonale sprawdzi się na komunijnym stole. To lekka i orzeźwiająca kombinacja słodkości, która idealnie pasuje na letnie dni. Deser jest również łatwy w przygotowaniu, co z pewnością docenią zajęci gospodarze.
Zaczynamy od przygotowania musu z malinami i truskawkami. Umyte owoce wrzucamy do rondelka, zasypujemy cukrem, gotujemy i blendujemy. Na koniec dodajemy kakao i mieszamy. Następnie śmietankę kremową ubijamy na sztywno. Na dno pucharków układamy pokruszone bezy, świeże owoce, porcję bitej śmietany, mus owocowy i gotowe!
Reklama
Ciasto ananasowo-kokosowe
Ciasto ananasowo-kokosowe to idealna propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie wypieki o egotycznym smaku. Biszkoptowy spód, ananasowy krem budyniowy i kokosowa beza to wyjątkowo smaczne, lekkie i orzeźwiające połączenie, które doskonale sprawdzi się jako ciasto komunijne.
Syrop z puszki z ananasa zagotowujemy z cukrem. W misce mieszamy mleko, proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Całość przelewamy do gotującej się zalewy ananasowej i gotujemy, aż do zgęstnienia. Po tym czasie odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie dodajemy cukier, żółtka, mąkę tortową i proszek do pieczenia. Biszkopt pieczemy w 180°C przez 20 minut. Teraz czas na bezę kokosową. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy z wiórkami kokosowymi oraz cukrem. Pieczemy około 15 minut. Do miski wrzucamy masło i ucieramy na puszystą masę. Dodajemy wystudzony budyń i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojonego ananasa. Na upieczony i wystudzony biszkopt wykładamy krem budyniowy. Na wierzch kładziemy bezę kokosową. Gotowe ciasto przekładamy do lodówki na parę godzin.
Cały przepis znajdziesz na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/ciasto-ananasowo-kokosowe.
Reklama
Panna cotta z syropem malinowym
Deserki w białym kolorze to kolejna propozycja, która świetnie sprawdzi się na komunijnym stole. Idealnym wyborem będzie więc panna cotta, która nie tylko pysznie smakuje, ale i pięknie się prezentuje. To szybki deser, którego przygotowanie jest wyjątkowo proste.
Wystarczy zagotować śmietankę kremową wraz z mlekiem i cukrem i ostawić do przestudzenia. W międzyczasie żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, a gdy wystygnie, wlewamy ją do śmietanki, dodajemy wanilię i mieszamy. Całość przelewamy do miseczek i wstawiamy do lodówki, aż do całkowitego stężenia. Gotowy deser przekładamy na talerzyki i polewamy syropem malinowym.