Reklama
Co zrobić z cukinii?
Cukinia to warzywo zaliczane do rodziny dyniowatych. Szczyt sezonu przypada na koniec lata. To wtedy cukinia jest najsmaczniejsza i ma najwięcej wartości odżywczych. W sklepach dostępna jest jednak przez cały rok, dzięki czemu można korzystać z jej walorów smakowych i zdrowotnych bez względu na porę roku.
Dużą zaletą cukinii jest jej neutralny smak oraz uniwersalność. Można przygotować z niej wiele różnych dań. Sprawdzi się jako składnik surówek i sałatek, zup, sosów warzywnych, gulaszy, a nawet ciast. Świetnie komponuje się z innymi warzywami, jednak można śmiało jeść ją również samodzielnie np. jako dodatek do kanapki, gotowane warzywo do obiadu, czy grillowane plasterki do ziołowego dipu latem. Jak zrobić cukinię, aby była smaczna? Przedstawiamy najważniejsze zasady jej obróbki i przyrządzania.
- Cukinia, zwłaszcza świeża, młoda, sezonowa, świetnie smakuje na surowo. Można pokroić ją w plasterki lub słupki i dodawać do kanapek lub sałatek np. zamiast ogórka lub pomidora.
- Pokrojona w słupki cukinia to również idealny dodatek do hummusu, czy ziołowo-jogurtowego dipu. Świetnie sprawdzi się jako lekka przekąska np. na II śniadanie na szybko.
- Oprócz podawania cukinii na surowo, warzywo to można wykorzystać również do dań na ciepło. Co można zrobić z cukinii? Placki, zupy, sosy, zapiekanki, gulasze, leczo, tarty to tylko przykłady dań, do których można ją wykorzystać.
- Cukinię można piec, gotować, dusić, smażyć oraz grillować. Leczo z kurczakiem i cukinią, zupa krem z cukinii i brokułów, zapiekanka ziemniaczana z cukinią i pieczarkami to smaczne i zdrowe propozycje na obiad.
- Cukinia świetnie nadaje się też do faszerowania. Można przygotować z niej danie wegetariańskie np. z soczewicą lub pieczarkami, a także mięsne np. z mieloną wołowiną.
- Na bazie tego warzywa można nawet upiec chleb lub ciasto czekoladowe. To ciekawe rozwiązanie, dla osób, które szukają niskokalorycznych, zdrowych alternatyw. Z cukinii można zrobić nawet warzywne tagiatelle za pomocą obieraczki do warzyw.
- Kolejnym pomysłem na to, co zrobić z cukinii, są domowe przetwory. Warzywo to można kisić i marynować, a następnie dodawać do obiadów i sałatek.
Reklama
Szybkie potrawy z cukinii. Jak przyrządzić?
W dzisiejszym, zabieganym świecie nie każdy ma czas na przygotowywanie skomplikowanych, czasochłonnych posiłków. Świetnie sprawdzają się wtedy proste i szybkie przepisy z cukinii, które są jednocześnie smaczne i zdrowe. Można stosować je na diecie redukcyjnej i śródziemnomorskiej, a także w ciąży. Co zrobić z cukinii na szybko?
Leczo - szybkie danie z cukinii i papryki
- cukinia - 8 plastrów
- papryka czerwona - ½ sztuki
- soczewica w puszce - 5 łyżek
- ryż biały - 50 g
- oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
- przyprawy: bazylia, oregano, pieprz, kurkuma
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Cukinię i paprykę pokroić w plastry i dodać na patelnię z oliwą. Dusić pod przykryciem ok. 10 minut, aż zmiękną. Dodać pomidory i przyprawy, dusić kolejne 10 minut. Na koniec dodać soczewicę i dokładnie wymieszać. Podawać z ryżem.
Ciasto czekoladowe z cukinią
- olej rzepakowy - 100 g
- cukinia - 2 małe sztuki
- ksylitol - 1 szklanka
- mąka uniwersalna - 2,5 szklanki
- kakao naturalne bez cukru - 4 łyżki
- soda oczyszczona - 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia - ½ łyżeczki
- jajka - 2 sztuki
- maślanka - ½ szklanki
Cukinię zetrzeć na tarce o małych oczkach i odcisnąć nadmiar wody. Piekarnik nagrzać do 18- stopni. Do jednej miski przesiać suche składniki - mąkę, kakao, sodę i proszek. Wymieszać. Do drugiej miski dodać jajka i utrzeć je z cukrem. Następnie stopniowo wlewać olej i ubijać do powstania jednolitej masy. Partiami dodawać suche składki, cały czas miksując. To samo zrobić z maślanką i cukinią. Przełożyć masę do formy na ciasto i piec ok. 45-50 minut. To świetny pomysł na to, jak przyrządzić cukinię na słodko.
Cukinia z dipem ziołowym
- cukinia - 1/3 sztuki
- jogurt naturalny - 3 łyżki
- czosnek - ½ ząbka
- koperek posiekany - 1 łyżeczka
- natka pietruszki posiekana - 1 łyżeczka
Cukinię umyć i pokroić w słupki. Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanymi ziołami. Cukinię zjeść z dipem. To pyszne, niskokaloryczne i szybkie danie z cukinią na II śniadanie lub podwieczorek.
Przepisy na potrawy z cukinii są pełne błonnika pokarmowego, witaminy K, kwasu foliowego, a także naturalnych przeciwutleniaczy, które są bardzo ważne dla zdrowia.
Potrawy z cukinii - przepisy na obiad
Co zrobić na obiad z cukinii? Przedstawiamy pomysły na szybkie i zdrowe dania obiadowe. Pierwszy z nich to wegetariańskie placki. To szybka potrawa z cukinii idealna dla osób, które ograniczają mięso w swojej diecie.
Placki z cukinii
- mąka pszenna - 1,5 łyżki
- mleko - 1 łyżka
- jajko - 1 sztuka
- cukinia - ½ sztuki
- cebula - 3 plastry
- koperek posiekany - 1 łyżka
- oliwa z oliwek - 1 łyżka
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W misce wymieszać mąkę, dodać roztrzepane jajko i mleko. Wymieszać, a następnie dodać startą cukinię Dokładnie wymieszać. Dodać posiekaną cebulkę i zioła. Na patelni rozgrzać oliwę i łyżką wykładać porcje ciasta, formując placki. Smażyć obustronnie. Ten obiad z cukinii świetnie smakuje z sosem ziołowym lub grzybowym.
Kolejny pomysł na obiad z cukinią to zapiekanka z mięsem mielonym.
- cukinia - 1 sztuka
- cebula - 2 plastry
- czosnek - 1 ząbek
- oliwa z oliwek - 1 łyżka
- wołowina mielona - 100 g
- pomidor - ½ sztuki
- tarta mozzarella - 3 łyżki
- przyprawy: bazylia, oregano, pieprz, kurkuma, zioła prowansalskie
Cukinię umyć i przekroić wzdłuż na pół. Obie połówki ponacinać po wewnętrznej stronie w krzyżyki i usunąć miąższ. Wydrążoną cukinię wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Na oliwie zeszklić cebulę, czosnek i podsmażyć miąższ z cukinii. Następnie dodać mięso, wymieszać i wszystko podsmażać ok. 10 minut. Doprawić. Powstałym farszem wypełnić połówki cukinii i posypać tartą mozzarellą. Zapiekać w piekarniku ok. 10-15 minut. To danie z cukinii jest pełne białka, błonnika, witamin i minerałów, a jednocześnie niskokaloryczne.
Reklama
Z czym jeść cukinię?
Cukinia ma bardzo delikatny smak, dlatego dobrze komponuje się z wieloma produktami. Przykładem są papryki (czerwone i żółte). Mają one bardziej wyrazisty aromat, a dodatkowo połączenie tych warzyw sprawia, że posiłek będzie bardziej kolorowy. Równie smaczne i zdrowe są potrawy z cukinii i pomidorów. Najczęściej przyrządza się z nich leczo oraz gulasze, które można podawać z ryżem, makaronem, kaszą lub ziemniakami. W wersji wegetariańskiej jako źródło białka do potraw z cukinii świetnie pasują strączki np. soczewica lub ciecierzyca, a także tofu. Natomiast w wersji tradycyjnej można dodawać mięso z kurczaka lub indyka, które podobnie jak cukinia jest lekkostrawne i niskokaloryczne.
Aby nieco wzbogacić smak dań z cukinii warto dodawać do nich również świeże lub suszone zioła. Do cukinii idealnie pasuje:
- rozmaryn,
- bazylia,
- oregano,
- zioła prowansalskie,
- czosnek,
- koperek,
- kurkuma,
- curry.
Reklama
Kabaczek a cukinia. Różnice
Czy kabaczek i cukinia to, to samo? W książkach kucharskich można znaleźć odrębne przepisy na kabaczka i cukinię, co mogłoby sugerować, że są to inne warzywa. W rzeczywistości jednak jest to jedno i to samo warzywo z rodziny dyniowatych.
Jak wygląda kabaczek, a jak cukinia? Kabaczkiem nazywamy dużą, dojrzałą, wyrośniętą cukinię. Ma grubszą skórkę i zaokrąglony kształt. Cukinia zaś jest mniejsza, delikatniejsza i przypomina dużego ogórka. Co zatem można zrobić z kabaczka i jak go przyrządzić? Sprawdzi się do tych samych dań co cukinia. Można więc wykorzystać go do leczo, zup, sosów, zapiekanek. Ze względu na swój większy rozmiar często jest wybierany do dań, które za jednym razem przygotowywane są na kilka porcji np. na kilka dni dla całej rodziny.