Co warto wiedzieć o probiotykach bezglutenowych?
Probiotyki bez glutenu to produkty wspomagające stabilizację mikrobiomu jelitowego.
Polecane są osobom, w tym dzieciom, które chorują na celiakię lub wykazują inne typy nadwrażliwości na gluten i borykają się z nietolerancją glutenu.
Działanie tego rodzaju probiotyków jest tożsame z preparatami probiotycznymi zawierającymi gluten, tyle że w ich składzie brak jest niebezpiecznej dla chorych substancji.
Wpływają więc pozytywnie na mikrobiom jelitowy i cały organizm, prowadząc do:
- zniwelowania problemów trawiennych,
- wzmocnienia odporności,
- zmniejszenia ryzyka zakażeń grzybiczych,
- ograniczenia możliwości zakażeń dróg moczowych,
- złagodzenia objawów nietolerancji pokarmowych albo celiakii.
Różnica polega jedynie na tym, że taki środek nie zawiera glutenu wywołującego stany zapalne i podrażnienia w jelitach.
Tego typu probiotyki znaleźć można bezpośrednio wśród naturalnych produktów, np. w kiszonkach.
Farmaceutyczne probiotyki bezglutenowe mają formę:
- kapsułek,
- tabletek,
- syropów,
- kropli,
- żelek, np. w kształcie misia.
Nierzadko probiotyki bez glutenu są też pozbawione laktozy, jak np. kiszone ogórki albo napój kombucha. To rozwiązanie idealne dla osób z nadwrażliwością na oba te składniki.
Reklama
Jakie bakterie powinien mieć dobry probiotyk bezglutenowy?
Probiotyki same w sobie nie zawierają glutenu, lecz mogą być wyhodowane na pożywce z jego dodatkiem. Dlatego nim sięgniesz po jakikolwiek produkt, sprawdź najpierw jego skład.
Dobry probiotyk bezglutenowy zawiera m.in. takie bakterie probiotyczne, jak:
- Lactobacillus acidophilus - gatunek pałeczek kwasu mlekowego, który polecany jest w przypadku zespołu jelita drażliwego czy biegunek. Ma znaczenie w naturalnym podnoszeniu odporności u osób z celiakią;
- Bifidobacterium lactis - mają kształt rozgałęzionych lub wygiętych pałeczek. Jak piszą Ewa Dylus i Barbara Buda z Polskiej Akademii Nauk we Wrocławiu, tego typu bakterie:
- przyczyniają się do poprawy perystaltyki jelit,
- obniżają poziom cholesterolu,
- łagodzą objawy nietolerancji laktozy, która może iść w parze z nietolerancją glutenu,
- wspierają walkę z biegunkami;
- Streptococcus thermophilus - to jedna z podstawowych bakterii odpowiadających za fermentację. Wpływa również na smak, np. przetworów mleczarskich.
Najlepszy probiotyk to taki, który odpowiada bezpośrednio na potrzeby osoby go przyjmującej, np. nie tylko wspiera układ trawienny, ale też zmniejsza objawy alergiczne i nie zawiera glutenu.
Reklama
Źródła probiotyków bezglutenowych
Sposobem na to, by dostarczyć probiotyki jest sięganie po określone grupy produktów spożywczych.
Naturalne probiotyki dla osób z celiakią albo inną formą nadwrażliwości na gluten to:
- kiszonki, np. kiszone ogórki, kapusta czy papryka,
- kwas chlebowy,
- zakwas buraczany.
Źródła probiotyków to również produkty nabiałowe, np. jogurt czy kefir. Pamiętaj, by przed zakupem sprawdzić w opisie od producenta, np. na etykiecie, czy konkretny produkt zawiera gluten.
Oprócz naturalnych probiotyków dla dzieci i dorosłych, dostępne są również probiotyki farmaceutyczne, które znajdziesz w różnych formach, m.in. kroplach czy kapsułkach.
Reklama
Kiedy brać probiotyki bezglutenowe?
Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które warto brać profilaktycznie, w celu urozmaicenia mikrobiomu jelitowego. Obecność dobroczynnych kultur bakterii w układzie pokarmowym to sposób na lepsze trawienie i wzmocnienie odporności.
Dobry moment, kiedy zacząć brać probiotyki, to również pojawienie się problemów biegunkowych czy zaparć. Wówczas można sięgnąć po takie substancje doraźnie, w celu poprawy samopoczucia.
Probiotyki to wsparcie także dla pacjentów borykających się z różnymi dolegliwościami, np. celiakią.
Celiakia to choroba autoimmunologiczna objawiająca się nietolerancją glutenu. Substancja ta w negatywny sposób oddziałuje na błonę śluzową jelita, co prowadzi do zaniku kosmków niezbędnych do wchłaniania substancji odżywczych z pożywienia. Metodą leczenia celiakii jest nie tylko ścisła dieta pozbawiona glutenu, sięganie po produkty bezglutenowe, ale również dbałość o mikrobiom jelit.
Okazuje się, że u pacjentów z tą chorobą jest on znacznie bardziej uboższy. Bardzo mała ilość bakterii Bifidobacterium i Lactobacillus przy licznej obecności bakterii Proteobacteria, Staphylococcus i E. coli sprzyja stanom zapalnym.
Ponadto, pacjenci z celiakią mogą wpaść w tzw. błędne koło - nie wiadomo do końca, czy zubożony mikrobiom jelit to przyczyna czy konsekwencja celiakii.
Probiotyki łagodzą skutki choroby i mogą wesprzeć regenerację kosmków w jelitach. Tym samym, mają korzystny wpływ na cały organizm i zmniejszają ryzyko rozwoju stanu zapalnego w obrębie jelit.
Reklama
Jakie probiotyki wybrać dla dzieci z celiakią?
Probiotyk dla dzieci, które borykają się z celiakią albo inną formą nietolerancji glutenu, musi być przede wszystkim bezpieczny, a więc pozbawiony glutenu, czyli substancji wywołującej niepożądane skutki uboczne.
Poza tym, tego typu środek oprócz klasycznego działania związanego ze wsparciem mikrobiomu, powinien uwzględniać wywołane chorobą indywidualne potrzeby młodych pacjentów.
Celiakia u dzieci może powodować nie tylko dolegliwości układu trawiennego, ale wpływać na ogólny rozwój psychofizyczny.
Z tego powodu tak ważne jest wspieranie całego organizmu probiotykami przeznaczonymi dla osób np. gorzej przyswajających składniki odżywcze, z uwagi na osłabienie kosmków jelitowych.
Celiakia i związana z nią nietolerancja glutenu u dzieci powinny być traktowane z należytym zainteresowaniem przez opiekunów. Istotne jest tu podejście rodzica, który musi pamiętać, że dziecko jest znacznie bardziej wymagające niż dorosły. Często ma też więcej obaw, np. związanych z połknięciem kapsułki albo ze smakiem probiotyku.
Na szczęście i w tym zakresie istnieje wiele rozwiązań.
Obecnie farmaceutyczne probiotyki dla dzieci mają różne formy. Niemowlętom można podawać je w formie kropel, natomiast kilkulatkom np. w wersji żelek, która będzie stanowić zachętę do tego, by je zjadać.