Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Czego nie przechowywać i nie trzymać w lodówce?

O świeżość produktów najbardziej obawiamy się latem. Chowamy je w lodówce, gdyż wysoka temperatura i światło wydają się szkodliwe. Sprawdź, które produkty spożywcze trzymać w lodówce, a których lepiej tam nie zostawiać.
Produkty, których nie powinieneś trzymać w lodówce
Źródło: 123RF
Spis treści

Pomidory

W lodówce nie należy przechowywać pomidorów. Wbrew pozorom nie pozostają one dzięki temu dłużej twarde i świeże. W wyniku działania niskiej temperatury, zarówno ich struktura, jak i smak ulegną zmianie. Wskutek zimna na skórce mogą pojawić się przebarwienia. Najlepsza temperatura dla pomidorów to około 10 stopni.

Podobnie rzecz ma się z ziemniakami. Ich ulubionym miejscem są suche, ciemne miejsca, takie jak szafka czy spiżarnia. Trzymane w lodówce stają się słodkie i miękkie. Do lodówki nie powinno się wkładać także ogórków. Wszystkie z warzyw należy wyjąć z foliowych torebek, by nie fermentowały.

Reklama

Cebula i czosnek

Zimno ma niekorzystny wpływ na cebulę oraz czosnek. Warzywa te należy przechowywać w ciemnych, suchych miejscach. Cebula pozostawiona w lodówce zacznie szybko mięknąć i pleśnieć, pozostawiając nieprzyjemny zapach. Podobnie czosnek. Jeśli został już obrany, to należy zużyć pozostałe ząbki czosnku w ciągu kilku kolejnych dni.

Reklama

Cytrusy i banany

Nie tylko warzywa źle znoszą niskie temperatury. Podobnie dzieje się w przypadku przechowywania pomarańczy bądź cytryn. Na skórce oraz na miąższu mogą pojawić się przebarwienia świadczące o psuciu się owoców. Tracą one również swój niepowtarzalny smak oraz zapach.

Mały wyjątek pojawia się w przypadku przechowywania w lodówce bananów. Trzymanie owoców w chłodnych warunkach pozwala na zatrzymanie procesu dojrzewania. Banany zachowają swoją świeżość, jeśli trzymane będą w lodówce dzień lub dwa, ale nie dłużej.

Reklama

Źródło: Opracowanie własne

Reklama

Arbuz

Często popełnianym błędem jest też przechowywanie w lodówce arbuza. Robimy to, by nadać mu soczystości, ale tak naprawdę pozbawiamy go antyoksydantów, które są dla nas pożyteczne. Arbuz jest tak soczystym i orzeźwiającym owocem, że nie potrzebuje pobytu w lodówce. Owoc ten najlepiej zjeść od razu.

Reklama

Kawa i herbata

W lodówce nie powinniśmy przechowywać kawy, herbaty oraz wszelkich produktów sypkich, które źle znoszą wysoką wilgotność utrzymującą się w lodówce. W ten sposób wcale nie zachowujemy świeżości produktów. Kawa straci w ten sposób swój aromat oraz wchłania zapach z lodówki, co niekorzystnie wpływa na jej smak.

Reklama

Oleje

Wszelkie płynne tłuszcze należy trzymać w ciepłych, zacienionych warunkach. Oleje i oliwy nie lubią zarówno światła, jak i zimna. Odpowiednia temperatura to około 7 stopni, w niższej mogą zmętnieć i stracić swój smak. Wyjątkiem jest tutaj olej lniany, który jest bardzo nietrwały, dlatego chłodne warunki utrzymają olej w świeżości.

Czytaj również
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Odżywianie
Glutaminian sodu - jak dawkować? Szkodliwość i skutki uboczne
Jedzenie z glutaminianem sodu
Indeks glikemiczny - czym jest? Tabele produktów z niskim i wysokim IG
Produkty do diety na zbilansowanie indeksu glikemicznego
Co to metabolizm i jak go przyspieszyć? Dieta i tabletki
Posiłek podkręcający metabolizm
Podobne artykuły
Owsik pod mikroskopem
Czego nie lubi owsik? Dieta i zasady odżywiania
Chleb wieloziarnisty razowy
Najzdrowszy chleb – jaki na diecie? Zdrowe pieczywo
Pestki dyni po wysuszeniu
Pestki dyni - właściwości, kcal i wartości odżywcze. Jakie są przeciwwskazania?
Ziemniaki
Zielone ziemniaki - czy można je jeść? Trucizna czy odmiana?
Produkty bez glutenu
W czym jest gluten, a co nie zawiera glutenu? Gdzie najwięcej?

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Czy regularnie stosujesz środki na blizny po urazach lub operacjach?
Contractubex_sonda