Pomidory
W lodówce nie należy przechowywać pomidorów. Wbrew pozorom nie pozostają one dzięki temu dłużej twarde i świeże. W wyniku działania niskiej temperatury, zarówno ich struktura, jak i smak ulegną zmianie. Wskutek zimna na skórce mogą pojawić się przebarwienia. Najlepsza temperatura dla pomidorów to około 10 stopni.
Podobnie rzecz ma się z ziemniakami. Ich ulubionym miejscem są suche, ciemne miejsca, takie jak szafka czy spiżarnia. Trzymane w lodówce stają się słodkie i miękkie. Do lodówki nie powinno się wkładać także ogórków. Wszystkie z warzyw należy wyjąć z foliowych torebek, by nie fermentowały.
Reklama
Cebula i czosnek
Zimno ma niekorzystny wpływ na cebulę oraz czosnek. Warzywa te należy przechowywać w ciemnych, suchych miejscach. Cebula pozostawiona w lodówce zacznie szybko mięknąć i pleśnieć, pozostawiając nieprzyjemny zapach. Podobnie czosnek. Jeśli został już obrany, to należy zużyć pozostałe ząbki czosnku w ciągu kilku kolejnych dni.
Reklama
Cytrusy i banany
Nie tylko warzywa źle znoszą niskie temperatury. Podobnie dzieje się w przypadku przechowywania pomarańczy bądź cytryn. Na skórce oraz na miąższu mogą pojawić się przebarwienia świadczące o psuciu się owoców. Tracą one również swój niepowtarzalny smak oraz zapach.
Mały wyjątek pojawia się w przypadku przechowywania w lodówce bananów. Trzymanie owoców w chłodnych warunkach pozwala na zatrzymanie procesu dojrzewania. Banany zachowają swoją świeżość, jeśli trzymane będą w lodówce dzień lub dwa, ale nie dłużej.
Reklama
Źródło: Opracowanie własne
Reklama
Arbuz
Często popełnianym błędem jest też przechowywanie w lodówce arbuza. Robimy to, by nadać mu soczystości, ale tak naprawdę pozbawiamy go antyoksydantów, które są dla nas pożyteczne. Arbuz jest tak soczystym i orzeźwiającym owocem, że nie potrzebuje pobytu w lodówce. Owoc ten najlepiej zjeść od razu.
Początek treści sponsorowanej
Wybierz lodówki Electrolux dla swojej kuchni! Dzięki nowoczesnym technologiom chłodzenia i eleganckiemu designowi, lodówki Electrolux zapewniają doskonałe przechowywanie żywności i oszczędność energii. Sprawdź pełną ofertę lodówek na stronie Electrolux i wybierz model, który idealnie wpasuje się w Twoje potrzeby.
Koniec treści sponsorowanejReklama
Kawa i herbata
W lodówce nie powinniśmy przechowywać kawy, herbaty oraz wszelkich produktów sypkich, które źle znoszą wysoką wilgotność utrzymującą się w lodówce. W ten sposób wcale nie zachowujemy świeżości produktów. Kawa straci w ten sposób swój aromat oraz wchłania zapach z lodówki, co niekorzystnie wpływa na jej smak.
Reklama
Oleje
Wszelkie płynne tłuszcze należy trzymać w ciepłych, zacienionych warunkach. Oleje i oliwy nie lubią zarówno światła, jak i zimna. Odpowiednia temperatura to około 7 stopni, w niższej mogą zmętnieć i stracić swój smak. Wyjątkiem jest tutaj olej lniany, który jest bardzo nietrwały, dlatego chłodne warunki utrzymają olej w świeżości.