Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Przedawkowanie witaminy C - jakie są skutki uboczne?

Chętnie sięgamy po preparaty z witaminą C, które są dostępne bez recepty i mogą być podawane bez kontroli lekarza. Wydaje się nam, że można je brać bezkarnie w dowolnych dawkach. Sprawdź, czy można przedawkować witaminę C i czy jest to groźne.
Produkty bogate w witaminę C
Źródło: 123RF
W skrócie
  • Witamina C jest zalecana przez lekarzy, ponieważ ma wiele zalet dla organizmu. Jej przedawkowanie może powodować skutki uboczne.
  • Przy przyjmowaniu witaminy C należy uważać na zalecaną dawkę. W razie obawy złego oszacowania zapotrzebowania organizmu na tę witaminę, należy skontaktować się z lekarzem.
  • Witamina C działa wspierająco w leczeniu wielu chorób. Przy licznych schorzeniach, jak np. kamica nerkowa, przyjmowanie witaminy C nie jest jednak wskazane.
SPRAWDŹ TEŻ: Źródła witaminy C - w czym jest jej najwięcej?
Spis treści

Wielu pacjentów zastanawia się nad tym, czy przedawkowanie witaminy C jest możliwe. Odpowiedź na to pytanie nie jest jednak jednoznaczna, bo kwas askorbinowy należy do grupy witamin, które rozpuszczają się w wodzie i ich nadmiar nie kumuluje się w organizmie, tak, jak zdarza się to w przypadku rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, E i K.

Nie oznacza to jednak, że gigantyczne dobowe dawki kwasu askorbinowego pozostaną bez wpływu na nasz organizm. U zdrowych pacjentów nadmiar witaminy C, choć czasem manifestuje się uciążliwymi objawami, nie zagraża zdrowiu ani życiu.

Jakie jest zapotrzebowanie na witaminę C?

Zapotrzebowanie na witaminę C zależy od wieku, płci i stanu fizjologicznego człowieka.  U dzieci witaminę C można przedawkować, jeśli jej dzienna porcja przekracza 40 mg. U dorosłych zalecane dawki to od 100 do 200 mg kwasu askorbinowego na dobę.

Większe ilości kwasu askorbinowego, ponad 1000 mg dziennie mogą wywołać bardziej lub mniej dotkliwe objawy przedawkowania witaminy C.

Trzeba jednak pamiętać, że zapotrzebowanie na kwas askorbinowy wzrasta w różnych patologicznych sytuacjach, np.:

  • w stanach chorobowych,
  • przy nadciśnieniu tętniczym,
  • przy zaburzeniach łaknienia,
  • przy wymiotach i biegunkach,
  • u cukrzyków,
  • u kobiet karmiących,
  • u alkoholików,
  • u palaczy,
  • u zdrowych osób po intensywnym wysiłku fizycznym.

Reklama

Objawy przedawkowania witaminy C

Chociaż uważa się, że kwas askorbinowy nie jest toksyczny, bo żadne badania nie udowodniły, że nadmiar witaminy C może toksycznie wpływać na organizm ludzki (nie ma też działania teratogennego), to ogromne dawki tej substancji mogą wywołać pewne skutki uboczne. Objawy przedawkowania witaminy C mogą:

  • przybrać postać wysypki na skórze
  • powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak nudności, zgaga, wzdęcia, bóle brzucha, biegunki, wymioty.

Są to jednak niegroźne objawy, które zazwyczaj mijają po odstawieniu zwiększonych dawek witaminy.

Reklama

Groźniejsze skutki przedawkowania witaminy C

Na nadmierne dawki witaminy C powinni jednak uważać pacjenci z kamicą nerkową lub mający tendencje do tworzenia się kamieni w układzie moczowym. Naukowcy ze szwedzkiego Karolinska Institute przez 11 lat badali ponad 20 tys. mężczyzn, którzy codziennie połykali 1000 mg witaminy C.

Po zakończeniu badania okazało się, że pacjenci ci dwa razy częściej mieli kłopoty z kamieniami nerkowymi niż ci, którzy nie wspomagali się kwasem askorbinowym. Im dawki suplementu były wyższe, tym częściej dochodziło do krystalizacji moczanów oraz szczawianów i powstawania kamieni nerkowych.

Reklama

Jak nie przedawkować witaminy C?

Trudno przedawkować witaminę C pochodząca z naturalnego źródła. Dlaczego jest to praktycznie niemożliwe? Bo fizycznie trudno włączyć do diety tak duże ilości warzyw i owoców. Pamiętajmy, że jedna tabletka witaminy C 1000 dostarcza organizmowi tyle witaminy, co 2 kg pomarańczy lub 20 kg jabłek. Kto zje tyle owoców w ciągu dnia?

Dodatkowo zawartość witaminy C w tych samych owocach i warzywach, ale rosnących w innym klimacie, nie jest taka sama. Okazuje się, że banany w Pakistanie są bardzo bogatym źródłem witaminy C, a banany, które kupują Amerykanie uważane są za bardzo ubogie źródło kwasu askorbinowego.

Sięgajmy po witaminę C, bo jest niezwykle cenna dla naszego organizmu, opóźnia procesy starzenia, pomaga w walce z wieloma chorobami, uszczelnia naczynia krwionośne i działa przeciwzapalnie. Gdy jest taka potrzeba wprowadźmy do diety także suplementy z witaminą C, ale pamiętajmy, żeby zawsze robić to z głową.

Czytaj również

Bibliografia

  • Wilson JX. Regulation of Vitamin C Transport. Annu. Rev. Nutr. 2005; 25: 105–25.
  • Jarosz M. Interakcje leków z żywnością i alkoholem. Borgis 2004.
  • Padayatty SJ, Sun AY, Chen Q et al. Vitamin C: Intravenous Use by Complementary and Alternative Medicine Practitioners and Adverse Effects. PLoS One. 2010; 5 (7): e11414.
  • Vollbracht C, Schneider B, Leendert V et al. Intravenous Vitamin C Administra- tion Improves Quality of Life in Breast Cancer Patients During Chemo-/Radiotherapy and Aftercare: Results of a Retrospective, Multicentre, Epidemiological Cohort Study in Germany. In Vivo. 2011; 25 (6): 983–990.
  • Padayatty SJ, Sun H, Wang Y. et al. Vitamin C Pharmacokinetics: Implications for Oral and Intravenous Use. Ann Intern Med. 2004; 140 (7): 533–537.
Joanna Barczykowska-Tchorzewska
Artykuł napisany przez
Joanna Barczykowska-Tchorzewska
Od początku związana z dziennikarstwem medycznym. Autorka licznych wywiadów, artykułów oraz reportaży poświęconych zdrowiu i medycynie. Wyróżniona w konkursie Dziennikarz Medyczny Roku 2015 przez Stowarzyszenie Dziennikarze dla Zdrowia. W latach 2009-2010 związana z Gazetą Wyborczą, od 2010 do 2015 roku odpowiadała za dział zdrowie w serwisach i dzienniku „Polska The Times. Dziennik Łódzki”. Od 2016 roku związana z Medme.pl, jako redaktor naczelna portalu i wiceprezes spółki Pharma Partner.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Witaminy
Witaminy na łamliwe, rozdwajające paznokcie i pękające skórki
Kobieta pokazująca rozdwajające paznokcie i pękające skórki
Kwas foliowy - norma i objawy niedoboru. Na co jest stosowany i który wybrać?
Produkty bogate w kwas foliowe
Witaminy rozpuszczalne w wodzie - jakie to?
Owoce cytrusowe
Podobne artykuły
Źródła witaminy D3
Witamina D - na co pomaga i jak ją przyjmować?
Ręce kobiety trzymające wiele różnych witamin i minerałów, których nie powinno się łączyć.
Jakich witamin i minerałów nie należy ze sobą łączyć, a które można przyjmować razem?
Uśmiechnięta kobieta trzymająca kapsułkę
Niedobór witaminy D3 – jakie są objawy braku witaminy D w organizmie? Poznaj nietypowe symptomy i skutki
Mio-inozytol
Mio-inozytol – co to jest? Działanie i preparaty
Produkty zawierające witaminę B15
Witamina B15 - właściwości. Gdzie kupić kwas pangamowy?

Reklama


Rewolucja w precyzji leczenia nowotworów 🙌
Sprawdź!