Pudding z nasion chia
Pyszny pudding szarlotkowy z nasion chia
Składniki:
- 4-5 łyżek nasion chia,
- ok. 200 ml mleka krowiego,
- 0,5 l lodów waniliowych/śmietankowych,
- Ok. 300 g musu jabłkowego (mogą kupione w sklepie gotowe jabłka prażone),
- łyżka miodu,
- 1-2 łyżeczki cynamonu,
- łyżka soku z pigwy.
Nasiona chia zalewamy mlekiem i odstawiamy na minimum godzinę, od czasu do czasu mieszając. Jabłka obrać i zmiksować lub wyłożyć do miski gotowe jabłka prażone, dostępne w większości sklepów. Dodać 1-2 łyżeczki cynamonu, miód i sok z pigwy, następnie wymieszać. Całość jabłkowego wkładu ma być słodka dla równowagi z niesłodką masą z nasion chia i mleka.
Po namoczeniu do zgęstniałych w mleku nasion należy dodać cynamonowy mus i całość wymieszać. Latem można schłodzić w lodówce, a bezpośrednio przed podaniem na wierzch wyłożyć kulkę lodów waniliowych lub śmietankowych. Do udekorowania użyć można plasterków jabłka ze skórką lub innego owocu.
Reklama
Deser z chia
Pudding czekoladowy z nasion chia
- 200-250 ml mleka krwiego lub roślinnego (migdałowego, sojowego itp., najlepiej niesłodzonego)
- 2-3 łyżki kakao
- 4-5 łyżek nasion chia
- odrobina cynamonu
- 2-3 łyżki miodu/syropu klonowego lub z agawy
- dowolny świeży owoc (mango, banan, pomarańcza)
Do jednego pojemnika wsypać nasiona, kakao i cynamon, następnie zalać mlekiem. Pozostawić na około godzinę, systematycznie mieszając. Po tym czasie dodać miód (lub inny składnik słodzący, np. syrop klonowy luz z agawy) i ponownie odstawić na godzinę. Następnie możemy wyłożyć na wierzch zmiksowany wcześniej owoc mango lub plasterki banana, kiwi albo pomarańczy.
Reklama
Przepis na chia pudding
Pudding kokosowy z nasion chia
Składniki:
- 100 ml mleka kokosowego
- 3 łyżki nasion chia
- 1 średni owoc mango
- syrop z agawy
Nasiona zalewamy mlekiem i odstawiamy na minimum godzinę. Mango obieramy i miksujemy na konsystencję musu lub kroimy owoc w drobną kostkę. Po namoczeniu nasion na uzyskaną z nich masę wlać mus z mango. Jeśli deser nie jest dla nas wystarczająco słodki, można dodać do niego syrop z agawy.
Pudding z nasion chia
Pudding kawowy z chia
Składniki:
- około 200 ml mleka roślinnego
- 3-4 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 4 łyżki ziaren chia
- łyżka kakao
- miód albo cukier
- odrobina cukru waniliowego, najlepiej własnego wyrobu
- świeży owoc (na przykład banan)
- suszone owoce do przybrania (jagody goji, rodzynki itp.)
- łyżeczka świeżo zmielonej kawy
Wlać mleko do niedużego garnka i podgrzać, ale nie doprowadzając do wrzenia. Do ciepłego mleka dodać kawę rozpuszczalną, następnie 1-2 łyżki miodu lub cukru oraz cukier waniliowy. Po chwili dosypujemy nasiona chia i przez chwilę trzymamy na niewielkim ogniu, całość mieszając. Przekładamy z garnka do innego naczynia i studzimy. Po 1-2 godzinach możemy przełożyć do pucharków czy szklanek, których dno wcześniej można wyłożyć pokrojonym w kosteczkę bananem. Wierzch dekorujemy plasterkami banana, rodzynkami lub jagodami goji, można też posypać odrobiną ziaren świeżo zmielonej kawy.
Jeśli masa puddingowa jest zbyt gęsta wystarczy dodać do niej mleka. Jeśli jest zbyt rzadka należy dosypać nieco ziaren chia i ponownie odstawić na około godzinę.
Czytaj więcej: Bazylia pospolita – właściwości lecznicze i zastosowanie
Reklama
Gdzie kupić nasiona chia?
Nasiona chia kupić można w:
- sklepie osiedlowym,
- hipermarkecie,
- aptece,
- sklepie ze zdrową żywnością,
- w internecie.
Warto wiedzieć, że ich dzienne spożycie nie powinno przekraczać 15 gramów. To zawartość około trzech łyżeczek do herbaty. 100 gram tych ziaren to niemało, bo aż ok. 485 kcal. Składa się na to 16,5 g białka, 31 g tłuszczów, 42 g węglowodanów oraz 34,5 g błonnika.
Reklama