Czym jest pyłek kwiatowy?
Pyłek kwiatowy jest produktem pszczelim zbieranym przez robotnice pszczoły miodnej z kwiatów, głównie owadopylnych. Jest dla nich podstawowym źródłem białka i witamin.
Wyróżnia się dużą zawartością:
- witamin z grupy B,
- cukrów prostych i złożonych,
- aminokwasów, w tym argininy.
Arginina ma znaczącą rolę w profilaktyce i leczeniu chorób wieńcowych. Pyłek zawiera substancje odżywcze i aktywne biologicznie, enzymy, hormony oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Ze względu na skład zwany jest bombą witaminową.
W 100 gramach pyłku kwiatowego znajdują się 262 kalorie i wartości odżywcze takie jak:
- 20 g białka,
- 36 g węglowodanów,
- 4 g tłuszczy.
Kolory pyłku kwiatowego mogą się od siebie różnić w zależności od gatunku rośliny, z której jest pozyskiwany. Dla przykładu, z:
- agrestu będzie bladożółty,
- brzozy czerwony,
- gryki jasnożółty,
- lipy ciemnożółty lub jasnozielony,
- maliny szarawobiaławy,
- mniszka pomarańczowy,
- porzeczki zielonożółty.
Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli
Często używa się tych nazw zamiennie. Czy jednak pyłek kwiatowy jest tym samym co pyłek pszczeli? Poniekąd. Pyłek pszczeli różni się od pyłku kwiatowego tym, że nie został jeszcze przetworzony.
Pozyskuje się go za pomocą specjalnych otworów z tackami. Pszczelarz musi go następnie oczyścić i osuszyć. Wtedy dopiero mówimy o pyłku kwiatowym.
Pyłek kwiatowy i pszczeli nie różnią się one właściwościami, gdyż są niemalże tym samym.
Nie jest zatem błędne nazywanie pyłku pszczelego, pyłkiem kwiatowym.
Pyłek kwiatowy a pierzga
Wszystkie pszczele produkty są do siebie niezwykle podobne właściwościami, a różnią się jedynie pewnymi technicznymi szczegółami. Pierzga to pyłek pszczeli, który został poddany obróbce przez pszczoły.
Po przetransportowaniu pyłku do ula, pszczoły mieszają go z miodem i swoją śliną. Pierzga stanowi rezerwę pokarmową w okresie wczesnowiosennym, dlatego pozyskuje się ją w niewielkich ilościach.
Składniki odżywcze zawarte w pierzdze są znacznie lepiej przyswajalna niż te, które są obecne w pyłku kwiatowym, dlatego według opinii wielu osób, jest ona lepszym produktem.
Reklama
Właściwości pyłku kwiatowego? Na co pomaga?
Pyłek pszczeli znajduje zastosowanie w medycynie, a dokładnie w apiterapii. Jest to metoda leczenia za pomocą produktów pszczelich.
Ze względu na wysoką zawartość aminokwasów i lecytyny, może być on stosowany na odchudzanie. Pyłek kwiatowy pomaga rozpuszczać komórki tłuszczowe i zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej w organizmie.
Do czego jeszcze służy pyłek kwiatowy? Przede wszystkim:
- świetnie poprawia apetyt,
- poprawia stan skóry,
- wzmacnia organizm, (jest polecany w rekonwalescencji),
- poprawia trawienie i wspomaga odchudzanie,
- ma działanie przeciwmiażdżycowe,
- działa antydepresyjnie,
- wspiera działanie antybiotyków,
- odtruwa organizm,
- jest wskazany przy przeroście gruczołu krokowego,
- jest wskazany przy cukrzycy, gdyż obniża poziom cukru we krwi,
- działa przeciwzapalnie,
- poprawia wzrok.
Reklama
Jak prawidłowo spożywać pyłek kwiatowy?
Jak stosować i dawkować pyłek pszczeli, by odczuć jego pozytywne efekty? Przygotuj pyłek kwiatowy w granulacie ok. 2-3 łyżeczki. Następnie zalej 1/3 szklanki przegotowanej, ostudzonej wody i odstaw na kilka godzin. Następnie dodaj odrobinę letniej wody (organizm lepiej przyswaja, gdy woda ma około 40 st. C), osłódź miodem i konsumuj.
Ile dziennie spożywać pyłku kwiatowego? Zaleca się przyjmować go 2 razy - rano na czczo oraz wieczorem przed snem. Kuracja powinna trwać ok. miesiąc.
Jak mogą pić pyłek kwiatowy małe dzieci? Najmłodszym można go podać z dodatkiem soku z czarnej porzeczki. Zalecaną dla nich dawką jest 10 gramów, czyli około dwóch łyżeczek pyłku pszczelego zalanych wodą.
Smak pyłku kwiatowego w wodzie może nie być dla wielu najprzyjemniejszy, dlatego można go spożywać również inaczej. Jak go jeść? Warto dodawać pyłek pszczeli do dań, np. posypując nim kanapkę. Wcześniej należy go jednak zmielić. Jak to zrobić? Wystarczy użyć do tego młynka do kawy lub moździerza.
Reklama
Przeciwwskazania i skutki uboczne stosowania pyłku kwiatowego
Nie ma zbyt wielu przeciwwskazań do spożywania pyłku kwiatowego. Ze względu na możliwą reakcję alergiczną, powinny z tego zrezygnować jednak osoby w ciąży, karmiące piersią i dzieci poniżej 6 roku życia.
Alergia na pyłki pszczele objawiają się najczęściej:
- zapaleniem spojówek,
- pokrzywką,
- biegunką.
Reklama
Cena pyłku kwiatowego. Gdzie go kupić?
Pyłek kwiatowy bywa czasami dostępny w marketach, jednak zazwyczaj znaleźć go można w sklepach ze zdrową żywnością, a także ekologicznych.
Jak natomiast rozpoznać, czy kupujemy prawdziwy pyłek pszczeli? Przede wszystkim kolorem, który powinien odpowiadać roślinie, z jakiej go pozyskano. Warto również patrzeć na cenę, gdyż zbyt niska może świadczyć o tym, że jest on „oszukany”. Należy wybierać sprawdzone miejsca zakupu.
Najłatwiej można go otrzymać od pszczelarzy lub w sklepach pszczelarskich. Jakość pyłku kwiatowego będzie wówczas najwyższa. W opakowaniu 250 g kosztuje ono około 25 zł.Czy pyłek kwiatowy może się przeterminować? Tak. Nie posiada on bowiem w swoim składzie żadnych substancji, które chroniłyby go przed przeterminowaniem. Ma on najwyżej roczny termin przydatności. Po zmieszaniu z miodem jest natomiast zdatny do jedzenia jedynie przez 14 dni.
Ewa Pol