Czy ryby wędzone są zdrowe? Właściwości
Ryby uznawane są za jeden z najzdrowszych produktów, który należy włączyć do codziennej diety. Wynika to z faktu, że są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych EPA i DHA, które musimy dostarczać wraz z żywnością. Dodatkowo są bogate w białko i stanowią źródło jodu.
Ryby wędzone cechują się nieco inną wartością odżywczą niż ryby świeże. O ile ryby wędzone na zimno nie tracą zbyt wiele kwasów tłuszczowych, to już te wędzone na ciepło mogę być uboższe w omega-3 oraz posiadać gorzej strawne białko.
Inną kwestią jest także szkodliwość dymu wędzarniczego, który jest źródłem wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, aldehydów, fenoli, które wykazują działanie kancerogenne.
Ponadto w procesie wędzenia mogą powstawać N-nitrozoaminy, zwiększające ryzyko nowotworu jelita grubego. Dodatkowo wędzenie na zimno może nie zniwelować wszystkich zanieczyszczeń mikrobiologicznych, dlatego ryby wędzone należy kupować tylko ze sprawdzonych źródeł.
Dodatkowo ryby wędzone dla dzieci powinny być dobierane z wielką ostrożnością i podawane w limitowanych ilościach. Wszystko przez obecność w rybach metali ciężkich, z którymi w nadmiarze młody organizm może sobie nie poradzić.
Ryby wędzone w ciąży
Okres ciąży to wyjątkowy czas, w którym żywienie odgrywa ogromną rolę. Z jednej strony matka powinna dostarczyć wszystkich niezbędnych składników do rozwoju płodu, a z drugiej strony musi uważać na ryzyko zatruć pokarmowych i powinna unikać niektórych produktów w swojej diecie. Czy w ciąży można jeść wędzone ryby?
Ze względu na ryzyko zakażenia mikrobiologicznego, w diecie ciężarnej nie powinny się znaleźć ryby wędzone na zimno.
Należy jednak zachować ostrożność i ryby wędzone na ciepło kupować jedynie w sprawdzonych źródłach. Dodatkowo wyeliminować należy:
- makrele królewską,
- rekina,
- tuńczyka dużego,
ze względu na wysoką zawartość rtęci. Inaczej ma się kwestia ryb wędzonych a karmienia piersią. W okresie laktacji do diety można włączyć wszystkie ryby wędzone.
Ryby wędzone a cukrzyca
Czy cukrzyk może jeść ryby wędzone? Cukrzyca jest chorobą, która niesie ze sobą wiele powikłań, w tym głównie ze strony układu sercowo-naczyniowego.
Ryby wędzone mogą przynieść korzyści zdrowotne wśród cukrzyków. Są dobrym źródłem białka, a dzięki zawartości kwasów EPA i DHA zmniejszają stan zapalny oraz poprawiają profil lipidowy.
Warto, aby osoby zmagające się z cukrzycą wybierały właśnie te ryby o wyższej zawartości tłuszczów, takie jak - węgorz, łosoś, makrela czy halibut.
Ryby wędzone a cholesterol
Ryby świeże oraz wędzone są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na profil lipidowy. Dlatego mogą być spożywane przez osoby zmagające się ze zbyt dużym stężeniem cholesterolu LDL.
Oczywiście ryby dostarczają także niewielkie ilości cholesterolu, ale jest go mniej niż w jajach czy wyrobach mięsnych, a dodatkowo kwasy omega-3 niwelują jego negatywne działanie.
Reklama
Najsmaczniejsze ryby wędzone. Rodzaje
Ciężko jednoznacznie wskazać najsmaczniejsze ryby wędzone, ponieważ każdemu odpowiada coś innego. Część z nas będzie sięgała po tłuste ryby, które lepiej chłoną typowy dla wędzenia smak, a inni będą wybierać chudsze ryby i te wędzone na zimno.
W Polsce dostępnych jest wiele ryb wędzonych, a ich nazwy są powszechnie znane. Do popularnych gatunków należą:
- łosoś wędzony na zimno,
- halibut wędzony,
- ryba maślana wędzona,
- śledź wędzony,
- sieja wędzona,
- troć wędzona,
- sardynki wędzone,
- makrela królewska wędzona,
- turbot wędzony.
Warto spróbować wielu gatunków ryb wędzonych, aby znaleźć ten który będzie najlepszy dla nas.
Reklama
Indeks glikemiczny ryb wędzonych. Ile mają kalorii?
Ryby wędzone nie zawierają węglowodanów, dlatego nie mają przypisanego indeksu glikemicznego. Dodatkowo warto podkreślić, że ich kaloryczność będzie zależała głównie od zawartości tłuszczu. Im ryba bardziej tłusta tym wyższa jej kaloryczność.
Do wędzenia wybiera się głównie tłustsze ryby, ponieważ te o niższej zawartości tłuszczu nadmiernie się wysuszają.
Do chudych ryb wędzonych zaliczymy dorsza, którego kaloryczność w 100g wynosi około 90-100 kcal, a zawartość tłuszczu około 0,5% oraz pstrąga, który dostarcza 120 kcal i 5g tłuszczu w 100g.
Do najtłustszych i najbardziej kalorycznych ryb zaliczymy halibuta – 230 kcal i 17g tłuszczu, łososia - 160 kcal, 8-10g tłuszczu oraz węgorza - 326 kcal i 29g tłuszczu.
Reklama
Jak wędzić ryby?
Wędzenie ryb wymaga wcześniejszego ich przygotowania. Ryba powinna być pozbawiona skrzeli, oczu i być starannie wypatroszona.
Następnie należy odpowiednio natrzeć ją solą - tzw. Solenie na sucho lub przygotować solankę do wędzenia ryb. W procesie tym najczęściej wykorzystuje się drzewa liściaste - dąb, olchę, buk czy jesion.
Przed przystąpieniem do wędzenie ryby należy dokładnie osuszyć.
Wyróżniamy dwie metody wędzenia ryb – na zimno i na gorąco. Proces wędzenia na gorąco jest krótszy i trwa około 2-4 godziny w zależności od grubości ryb, a w trakcie stopniowo podnosi się temperaturę. Wędzenie na zimno trwa około 22 godzin w stałej temperaturze około 25 stopni.
Reklama
Czy można mrozić wędzone ryby? Jak przechowywać?
Wędzone ryby zazwyczaj przywozimy z wakacyjnego urlopu nad Bałtykiem. Czy można mrozić wędzoną rybę, aby dłużej cieszyć się jej smakiem? Choć proces wędzenia oprócz nadania smaku ma za zadanie wydłużyć trwałość to podawana długość przechowywania takich ryb w lodówce jest różna.
Jak przechowywać wędzoną rybę? Te na zimno można przechowywać w lodówce około dwóch tygodni, a te na ciepło jedynie tydzień. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby taką rybę zamrozić i trzymać ją w zamrażarce nawet 2 miesiące.
Reklama
Przepisy z wędzoną rybą
Ryby wędzone można spożywać samodzielnie lub położyć na pieczywie. Doskonale komponują się w wielu smacznych przepisach takich jak pasta z ryby wędzonej, sałatka z wędzoną rybą, kotlety z ryby wędzonej czy makaron z rybą wędzoną.
Wszystko zależy od indywidualnych preferencji kulinarnych. Warto poszerzać kuchenne horyzonty i wypróbować nowe połączenia smakowe takie jak np.:
- pasta z wędzonego dorsza, jajka i ogórka kiszonego;
- pasta z makreli i serka wiejskiego;
- jaja zapiekane na jarmużu i makreli wędzonej;
- sałatka z pstrągiem wędzonym;
- jaja faszerowane wędzonym łososiem z kaparami;
Poniżej przepis z rybą wędzoną, który można wykorzystać np. na kolację.
Sałatka z pstrągiem wędzonym, ogórkiem i oliwkami
Składniki:
- Pstrąg wędzony, filet – 140 g;
- Ogórek gruntowy – 1 sztuka;
- Pomidor koktajlowy – 6 sztuk;
- Oliwki czarne marynowane - 2 łyżki;
- Miks sałat - 1 szklanka;
- Słonecznik łuskany, nasiona - 1 łyżeczka;
- Miód pszczeli - 1 łyżeczka;
- Ocet balsamiczny - 1 łyżeczka;
- Musztarda - 1 łyżeczka;
- Oliwa z oliwek nierafinowana - 1 łyżka;
Sposób przygotowania:
- Rybę oddziel od skóry i ości, następnie rozdrobnij mięso.
- Oliwki odsącz z zalewy i przekrój na połówki.
- Pomidorki umyj i przekrój na połówki.
- Ogórka umyj i pokrój.
- Przygotuj dressing mieszając oliwę z octem, miodem i musztardą.
- Wszystkie składniki przełóż do naczynia, polej dressingiem, wymieszaj i posyp nasionami.
*Nasiona możesz podprażyć na suchej patelni.
Reklama
Cennik ryb wędzonych
Cennik ryb wędzonych uzależniony jest od sezonu oraz miejsca ich zakupu. Wyższą ceną będą cechować się ryby dostępne w miejscach turystycznych, a także te które sprowadzane są zza granicy.
W Polsce do najpopularniejszych ryb wędzonych zaliczamy makrelę, której cena za 100g wynosi około 3 zł. W podobnej cenie można zakupić wędzonego dorsza.
Nieco droższy będzie pstrąg oraz sum wędzony, którego cena mieści się w przedziale 4-5 zł za 100g. Na następnej półce cenowej 6 zł/100g znajdziemy halibuta.
Do najdroższych ryb wędzonych zaliczymy łososia, jesiotra i szczupaka, których cena wynosi od 12 do 16 zł/100g.
Jeżeli potrzebujesz pomocy w bilansowaniu diety to naprzeciw wychodzą nowoczesne rozwiązania dietetyczne wychodzą naprzeciw osobom chcącym kształtować prozdrowotne nawyki żywieniowe lub poszukującym inspiracji kulinarnych. Kilkanaście różnych diet oraz tysiące przepisów na zdrowe i smaczne posiłki znaleźć można w aplikacji dietetycznej. Każdy plan dostosowywany jest do indywidualnych potrzeb.