Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Ryż basmati – kalorie, cena, gotowanie. Jak i gdzie kupić?

Ryż basmati to jedna ze szlachetniejszych odmian. Ten bezglutenowy i lekkostrawny produkt pochodzi z Chin i Indii, a uprawiany jest u podnóży Himalajów. Mikroklimat miejsca jego uprawy sprawia, iż jest to ryż o wyjątkowym smaku i zapachu. Jego smukłe ziarna i wyrazisty orzechowy smak idealnie nadają się do wielu potraw. Jak go gotować?
Danie z ryżem basmati
źrodło:123RF
Spis treści

Ryż jest jednym z popularniejszych produktów zbożowych. Dostarcza mnóstwo składników odżywczych, takich jak witaminy czy mikro i makroelementy. Idealnie sprawdza się jako element diety cukrzyków, wegan, alergików czy osób uczulonych na gluten.

Jego historia jest bardzo długa i sięga do czasów sprzed naszej ery. Początki upraw ryżu wiązane są z Chinami, a w Europie pojawił się w IV wieku p.n.e. Na świecie można spotkać ponad 800 gatunków ryżu. Wśród nich dużą popularnością cieszy się właśnie ryż basmati. 

Ryż basmati

Ryż basmati to bardzo popularna i szlachetna odmiana ryżu. Pochodzi on głównie z Chin i Indii. Jest powszechnie wykorzystywany do przygotowywania potraw kuchni azjatyckiej. Ale cieszy się też dużą popularnością w Europie. Słowo „basmati” oznacza w wolnym tłumaczeniu „pachnący” i nazwa ta idealnie charakteryzuje ten gatunek ryżu. Jest on właśnie pachnący, z nutą świeżości.

Wiele osób uważa go za najszlachetniejszą odmianę ryżu. Jak wygląda ryż basmati? To długie i cienkie ziarenka. Charakteryzuje je lekko orzechowy smak, który warto wykorzystywać w kuchni przy przyrządzaniu różnych potraw. 

Właściwości odżywcze ryżu basmatito:

  • duża zawartość błonnika, który bardzo wspomaga trawienie,
  • zawartość minerałów, takich jak żelazo, cynk, magnez, fosfor i miedź,
  • obecność witamin z grupy B,
  • źródło węglowodanów złożonych.

Ryż basmati pozytywnie wpływa na układ trawienny, chroni jelita, przez co jest szczególnie mocno polecany osobom cierpiącym na choroby układu pokarmowego. Jednocześnie obniża poziom złego cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi. Jako bogate źródło błonnika uwalnia stopniowo energię i zapobiega nagłym skokom insuliny. Wspiera także układ nerwowy. Wszystkie minerały zawarte w ryżu basmati dodatkowo dobrze wpływają na stan włosów, cery i paznokci. 

Reklama

Jak gotować ryż basmati?

Ryż basmati to bardzo zdrowa odmiana ryżu długoziarnistego. Stanowi podstawę kuchni indyjskiej. Aby w pełni zachować walory odżywcze i smakowe tego ryżu, należy w trakcie gotowania przestrzegać kilku reguł. 

Jak i ile gotować ryż basmati? Oto podstawowe zasady:

  • do ugotowania 200 g ryżu basmati potrzeba -2 szklanki wody, sól, łyżka masła lub oleju,
  • ryż należy wypłukać i namoczyć w zimnej wodzie przez 20 minut,  co pozwala usunąć ewentualne zanieczyszczenia i nadmiar skrobi,
  • po 20 minutach namaczania należy go opłukać i odsączyć,
  • do rozgrzanego w garnku masła bądź oleju wsypać ryż,
  • podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż ziarenka staną się prawie przezroczyste,
  • zalać tak przygotowany ryż wodą,
  • doprowadzić wodę z ryżem do wrzenia,
  • zmniejszyć ogień i gotować już na małym ogniu aż do wchłonięcia całej wody,
  • zdjąć garnek i odstawić na 15-20 minut pod przykryciem (można dodatkowo owinąćw koc albo wstawić do piekarnika).

Należy zawsze pamiętać, iż ryżu basmati nie wolno mieszać w trakcie gotowania. Nie każdy musi w pierwszym etapie gotowania wsypywać ryż do garnka z masłem czy olejem. Można od razu włożyć go do garnka z zimną wodą. Ryż basmati, w odróżnieniu od innych odmian, trzeba zalać zimną wodą, a dopiero potem zagotować i doprowadzić do wrzenia. Nie wolno nigdy gotować odwrotnie – najpierw zagotowanie wody, a dopiero potem wsypanie ryżu. Wtedy z pewnością tak ugotowany stanie się kleistą, niesmaczną masą. 

Prawidłowo przygotowany ryż basmati będzie zawsze sypki, aromatyczny i smaczny. 

Reklama

Ryż basmati – kcal

Ile kalorii ma ryż basmati? 100 g nieugotowanego ryżu basmati ma 351 kcal. Wydaje się to dosyć spora wartością energetyczną. Ale już ryż ugotowany ma tylko 115 kcal w 100 g. Jest to 5% zapotrzebowania dziennego dla człowieka dorosłego o przeciętnej wadze i aktywności fizycznej.  Z czego pochodzą kalorie w ryżu basmati? Wartość energetyczna rozkłada się w następujący sposób:

  • 10% z białka,
  • 87% z węglowodanów,
  • 3% z tłuszczu.

Ryż basmati, jak każdy inny, zwiększa swoja objętość w czasie gotowania i tym samym traci kalorie. Ten gatunek ma stosunkowo niski indeks glikemiczny. Oznacza to, iż węglowodany zawarte w takim produkcie nasycają na dłużej. Ta niska wartość indeksu glikemicznego (od 56 do 69) powoduje, iż jest jest odpowiedni dla diabetyków (w porównaniu z innymi ziarnami).

Ile czasu potrzeba na spalenie 100 g ryżu basmati? Oto niewielkie zestawienie:

  • 16 minut jazdy rowerem,
  • 12 minut biegania,
  • 14 minut pływania.

Reklama

Cena ryżu basmati

Ryż basmati jest obecnie szeroko dostępny. Znajduje się on we wszystkich popularnych supermarketach czy zwykłych sklepach spożywczych. Można go też spotkać w sklepach ze zdrową żywnością, a także w sklepach z żywnością azjatycką. Sklepy internetowe także oferują szeroki wybór tego rodzaju ryżu.

Zakup ryżu basmati to niewielki wydatek. Cena opakowania 400 g to koszt pomiędzy 4,80 a 5,50 zł. Warto kupować opakowania większe. I tak za opakowanie o wadze 1 kg można już nawet zapłacić 8,00 zł. Zakup większego opakowania sprawdza się szczególnie w sytuacjach większej rodziny i częstego spożywania ryżu basmati. 

Czytaj również

Bibliografia

  • Z. Zdrojewicz, A. Jagodziński, M. Kowalik „Ryż to zdrowie – prawda czy mit?”, Katedra i Klinika Endokrynologii, Diabetologii i Leczenia Izotopami, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu, 2017 r.,
  • M. Ziarno, D. Zaręba „Ryż – cenny składnik żywności”, Wydział Nauk o Żywności SGGW Warszawa, 2008 r.
Jolanta Woźniak
Artykuł napisany przez
Jolanta Woźniak
Absolwentka Prawa na Uniwersytecie Łódzkim. Pierwsze doświadczenie zawodowe zdobywała, jako pracownik Działu Penitencjarnego i Organizacyjno-Prawnego w Areszcie Śledczym w Łodzi. Od 2004 roku Zastępca Prezesa i Członek Zarządu w Miejskiej Spółdzielni Mieszkaniowej. Od kilku lat copywriterka, głównie w tematyce prawnej, ale i medycznej i parentingowej. Prywatnie miłośniczka dobrego kina.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Produkty sypkie
Czerwony ryż: właściwości, wpływ na cholesterol i gotowanie
Drewniana łyżka pełna czerwonego ryżu
Płatki owsiane - czy zawierają gluten? Właściwości i kalorie
Danie z płatkami owsianymi
Płatki orkiszowe - właściwości, kalorie i indeks glikemiczny
Danie z płatków orkiszowych
Podobne artykuły
Tortilla z kaszą perłową
Kasza perłowa - właściwości. Jak należy ją gotować?
Danie z makaronem vermicelli
Makaron vermicelli: co to jest, jak gotować, ile ma kalorii?
Czarny makaron z krewetkami
Czarny makaron - z czego jest i gdzie kupić? Kalorie i cena
Różne rodzaje ryżu w płóciennych workach
Ryż - wartości odżywcze. Ile ma dokładnie kalorii?
Danie azjatyckie z makaronem sojowym
Makaron sojowy – kalorie, cena, skład i wartości odżywcze

Reklama


Rewolucja w precyzji leczenia nowotworów 🙌
Sprawdź!