Ryż jest jednym z popularniejszych produktów zbożowych. Dostarcza mnóstwo składników odżywczych, takich jak witaminy czy mikro i makroelementy. Idealnie sprawdza się jako element diety cukrzyków, wegan, alergików czy osób uczulonych na gluten.
Jego historia jest bardzo długa i sięga do czasów sprzed naszej ery. Początki upraw ryżu wiązane są z Chinami, a w Europie pojawił się w IV wieku p.n.e. Na świecie można spotkać ponad 800 gatunków ryżu. Wśród nich dużą popularnością cieszy się właśnie ryż basmati.
Ryż basmati
Ryż basmati to bardzo popularna i szlachetna odmiana ryżu. Pochodzi on głównie z Chin i Indii. Jest powszechnie wykorzystywany do przygotowywania potraw kuchni azjatyckiej. Ale cieszy się też dużą popularnością w Europie. Słowo „basmati” oznacza w wolnym tłumaczeniu „pachnący” i nazwa ta idealnie charakteryzuje ten gatunek ryżu. Jest on właśnie pachnący, z nutą świeżości.
Wiele osób uważa go za najszlachetniejszą odmianę ryżu. Jak wygląda ryż basmati? To długie i cienkie ziarenka. Charakteryzuje je lekko orzechowy smak, który warto wykorzystywać w kuchni przy przyrządzaniu różnych potraw.
Właściwości odżywcze ryżu basmatito:
- duża zawartość błonnika, który bardzo wspomaga trawienie,
- zawartość minerałów, takich jak żelazo, cynk, magnez, fosfor i miedź,
- obecność witamin z grupy B,
- źródło węglowodanów złożonych.
Ryż basmati pozytywnie wpływa na układ trawienny, chroni jelita, przez co jest szczególnie mocno polecany osobom cierpiącym na choroby układu pokarmowego. Jednocześnie obniża poziom złego cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi. Jako bogate źródło błonnika uwalnia stopniowo energię i zapobiega nagłym skokom insuliny. Wspiera także układ nerwowy. Wszystkie minerały zawarte w ryżu basmati dodatkowo dobrze wpływają na stan włosów, cery i paznokci.
Reklama
Jak gotować ryż basmati?
Ryż basmati to bardzo zdrowa odmiana ryżu długoziarnistego. Stanowi podstawę kuchni indyjskiej. Aby w pełni zachować walory odżywcze i smakowe tego ryżu, należy w trakcie gotowania przestrzegać kilku reguł.
Jak i ile gotować ryż basmati? Oto podstawowe zasady:
- do ugotowania 200 g ryżu basmati potrzeba -2 szklanki wody, sól, łyżka masła lub oleju,
- ryż należy wypłukać i namoczyć w zimnej wodzie przez 20 minut, co pozwala usunąć ewentualne zanieczyszczenia i nadmiar skrobi,
- po 20 minutach namaczania należy go opłukać i odsączyć,
- do rozgrzanego w garnku masła bądź oleju wsypać ryż,
- podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż ziarenka staną się prawie przezroczyste,
- zalać tak przygotowany ryż wodą,
- doprowadzić wodę z ryżem do wrzenia,
- zmniejszyć ogień i gotować już na małym ogniu aż do wchłonięcia całej wody,
- zdjąć garnek i odstawić na 15-20 minut pod przykryciem (można dodatkowo owinąćw koc albo wstawić do piekarnika).
Należy zawsze pamiętać, iż ryżu basmati nie wolno mieszać w trakcie gotowania. Nie każdy musi w pierwszym etapie gotowania wsypywać ryż do garnka z masłem czy olejem. Można od razu włożyć go do garnka z zimną wodą. Ryż basmati, w odróżnieniu od innych odmian, trzeba zalać zimną wodą, a dopiero potem zagotować i doprowadzić do wrzenia. Nie wolno nigdy gotować odwrotnie – najpierw zagotowanie wody, a dopiero potem wsypanie ryżu. Wtedy z pewnością tak ugotowany stanie się kleistą, niesmaczną masą.
Prawidłowo przygotowany ryż basmati będzie zawsze sypki, aromatyczny i smaczny.
Reklama
Ryż basmati – kcal
Ile kalorii ma ryż basmati? 100 g nieugotowanego ryżu basmati ma 351 kcal. Wydaje się to dosyć spora wartością energetyczną. Ale już ryż ugotowany ma tylko 115 kcal w 100 g. Jest to 5% zapotrzebowania dziennego dla człowieka dorosłego o przeciętnej wadze i aktywności fizycznej. Z czego pochodzą kalorie w ryżu basmati? Wartość energetyczna rozkłada się w następujący sposób:
- 10% z białka,
- 87% z węglowodanów,
- 3% z tłuszczu.
Ryż basmati, jak każdy inny, zwiększa swoja objętość w czasie gotowania i tym samym traci kalorie. Ten gatunek ma stosunkowo niski indeks glikemiczny. Oznacza to, iż węglowodany zawarte w takim produkcie nasycają na dłużej. Ta niska wartość indeksu glikemicznego (od 56 do 69) powoduje, iż jest jest odpowiedni dla diabetyków (w porównaniu z innymi ziarnami).
Ile czasu potrzeba na spalenie 100 g ryżu basmati? Oto niewielkie zestawienie:
- 16 minut jazdy rowerem,
- 12 minut biegania,
- 14 minut pływania.
Reklama
Cena ryżu basmati
Ryż basmati jest obecnie szeroko dostępny. Znajduje się on we wszystkich popularnych supermarketach czy zwykłych sklepach spożywczych. Można go też spotkać w sklepach ze zdrową żywnością, a także w sklepach z żywnością azjatycką. Sklepy internetowe także oferują szeroki wybór tego rodzaju ryżu.
Zakup ryżu basmati to niewielki wydatek. Cena opakowania 400 g to koszt pomiędzy 4,80 a 5,50 zł. Warto kupować opakowania większe. I tak za opakowanie o wadze 1 kg można już nawet zapłacić 8,00 zł. Zakup większego opakowania sprawdza się szczególnie w sytuacjach większej rodziny i częstego spożywania ryżu basmati.