Czym jest ryż biały?
Ryż jest rośliną uprawną, której ojczyzną są Chiny – po dziś dzień najpotężniejszy producent i eksporter tego zboża znanego dobrze w kuchniach całego świata. Spośród wszystkich zbóż ryż jednym z najlepiej przyswajalnych, łatwo trawionych przez ludzki układ pokarmowy.
Dzięki temu oraz swoim wysokim walorom smakowym cieszy się popularnością właściwie we wszystkich zakątkach Ziemi i jest podstawą żywienia około jednej trzeciej światowej populacji. Uprawiany jest w ciepłych i gorących strefach klimatycznych o dużej wilgotności.
Najważniejszymi producentami ryżu są kraje południowo-wschodniej Azji, z Chinami i Indiami na czele. Same Chiny produkują ponad 100 mln ton tego zboża rocznie.
Ryż to roślina, której odmian są tysiące. Każda różni się nieco od innych kształtem, barwą lub smakiem ziaren. Najpopularniejszy i najczęściej stosowany w kuchni jest ryż biały. Jasne ziarna zawdzięczają swój kolor temu, że oddzielone są od nich plewy i otręby (podczas gdy odmiany kolorowe spożywa się razem z osłonkami).
Najchętniej gotowany i spożywany jest ryż biały długoziarnisty i średnioziarnisty. Jego ziarna są wąskie, podłużne, a ich konsystencja pozostaje sypka po ugotowaniu.
Biała odmiana jest najmniej wartościowa odżywczo, a jednocześnie najbardziej kaloryczna. Dlaczego zatem jest najchętniej gotowana i spożywana? Jest nieco tańsza od niektórych zdrowszych odmian, a poza tym jest wyjątkowo smaczna i posiada przyjemną dla podniebienia konsystencję.
Reklama
Kalorie w białym ryżu
Biały ryż jest odmianą najmniej dietetyczną. Każdy ryż jest zbożem o dużej zawartości węglowodanów, jednak różnią się one indeksem glikemicznym. W białych ziarnach jest on najwyższy (IG 70), dlatego spożywane w dużych ilościach może przyczyniać się do tycia. Po zjedzeniu poziom cukru we krwi szybko wzrasta, ale później również szybko spada, powodując znów uczucie głodu.
Ile kalorii ma ryż biały? Gotowany zawiera 338 kcal w 100 g produktu. Jest to sporo w porównaniu np. z odmianą czarną, której 100 g dostarcza zaledwie 174 kcal. Jeśli chodzi o ryż biały, kalorie nie są jedynym przeciwnikiem odchudzania. Utrudniać je mogą także zawarte w nim cukry proste – są one bardzo łatwo wchłaniane przez organizm i w związku z tym powodują przyrost masy ciała.
Biały ryż nie jest więc polecany osobom będącym na diecie odchudzającej, chyba że spożywane są w niewielkich ilościach – wówczas mogą nie pokrzyżować planów tym, którzy walczą ze zbędnymi kilogramami.
Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:
Reklama
Właściwości białego ryżu
Czy biały ryż jest zdrowy? Każda odmiana posiada właściwości korzystne dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu:
- zawiera węglowodany o niskim indeksie glikemicznym,
- jest bogatym źródłem błonnika, dzięki czemu wspiera pracę jelit i całego układu pokarmowego, wspomaga trawienie,
- posiada właściwości przeciwbiegunkowe,
- wykazuje wysoką zawartość ważnych dla człowieka mikroelementów: magnezu, fosforu, żelaza, manganu, miedzi, selenu,
- jest lekkostrawny i łatwo przyswajalny,
- stanowi źródło witamin z grupy B,
- reguluje poziom cukru we krwi,
- reguluje poziom cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia – miażdżycy, choroby wieńcowej, a w konsekwencji nawet zawału serca czy udaru mózgu.
Jakiś czas temu naukowcy odkryli w badaniach, że ryż zawiera arsen – pierwiastek o toksycznych właściwościach, bardzo groźny dla ludzkiego organizmu. Jego ilość jest jednak w ziarnach na tyle śladowa, że spożywanie ryżu w rozsądnych ilościach nie stanowi zagrożenia. Ponadto warto wiedzieć, że najwięcej arsenu znajduje się w osłonkach ziaren, zatem białe odmiany posiadają go najmniej.
Reklama
Czy biały ryż jest zdrowy?
Ryż biały czy brązowy? Wielu konsumentów zadaje sobie to pytanie. Ryż brązowy uważany jest powszechnie za zdrowszy, bardziej dietetyczny i zawierający więcej pożytecznych substancji. A jednak zawiera on więcej arsenu niż ryż biały i spożywanie go w dużych ilościach może szkodzić zdrowiu.
Reklama
Jak gotować i gdzie kupować ryż biały?
Ryż biały jest najpowszechniej stosowaną w kuchniach europejskich odmianą tego zboża. Jest również bardzo łatwo dostępna i właściwie można kupić ją w każdym sklepie spożywczym czy supermarkecie. Kupując ryż, warto jednak zwrócić uwagę na jego jakość. Najlepszy to ten, który zawiera jak najmniej uszkodzonych czy pokruszonych ziaren. Powinny być one w nienaruszonym stanie i posiadać regularny kształt.
Wielu producentów oferuje ryż sypki w kilogramowych opakowaniach oraz ryż w saszetkach, zazwyczaj w opakowaniach zawierających cztery saszetki po 100 g.
Prawdziwi smakosze uznają wyłącznie ryż kupowany na wagę, twierdząc jednocześnie, że gotowanie ziaren w saszetkach jest wręcz szkodliwe. Biały ryż jest jego tanią odmianą – cena za 1 kilogram waha się od kilku do kilkunastu złotych. Opakowanie 400-gramowe w saszetkach kosztuje ok. 4 zł.
Jak gotować ryż biały? Najlepiej gotować go luzem, w odpowiedniej ilości osolonej wody, tak by w trakcie gotowania ziarna całkowicie wchłonęły wodę (ok. 2,5 szklanki wody na 1 szklankę ryżu). Gotowanie trwa zwykle ok. 15 minut na wolnym ogniu. By skrócić czas gotowania, ziarna można wcześniej namoczyć.
Skracanie czasu obróbki termicznej zbóż i warzyw powoduje, że tracą one mniej swoich wartości odżywczych i zdrowotnych właściwości.