Ryż to bardzo popularne zboże na świecie. Pochodzi z rodziny zbóż wiechlinowatych, a każda odmiana ma inne właściwości, zastosowanie i walory smakowe. Historia ryżu sięga już czasów sprzed naszej ery.
Kolebką ryżu są Chiny, a do Europy ten gatunek trafił około IV wieku p.n.e. To niełuskane zboże jest zbiorem wartościowych składników odżywczych. Idealnie sprawdza się jako element diety alergików, wegan i cukrzyków.
Ryż brązowy
Ryż brązowy jest coraz częściej wybierany z uwagi na swe właściwości prozdrowotne. Jego ziarna charakteryzują się wydłużonym kształtem oraz brązowym kolorem. Skąd taki właśnie kolor ryżu? Ziarna tego gatunku zostały oczyszczone tylko z zewnętrznych, twardych łupin. Jest to najpełniejsze ziarno, które posiada łuskę, zarodek i bielmo. Mianem brązowego ryżu określa się pełne ziarno każdej odmiany. A zatem nie jest to odmiana ryżu, a jedynie sposób jego przetworzenia.
Oto cechy charakterystyczne dla ryżu brązowego:
- nie jest polerowany,
- pozbawiony tylko zewnętrznej niejadalnej warstwy,
- nie podlega złuszczeniu,
- posiada łuskę, która stanowi o jego kolorze,
- brązowy kolor oznacza także zawartość jak największej ilości wartości odżywczych,
- jest mniej przetworzony od innych gatunków,
- twardszy od ryżu białego,
- wymaga dłuższego gotowania,
- jest wolniej trawiony,
- należy go dłużej żuć.
Z uwagi na ogromne wartości prozdrowotne, wynikające z niewielkiego przetworzenia i nie obłuszczania zewnętrznej warstwy, warto zastąpić biały ryż brązowym. Posiada on zdecydowanie więcej składników odżywczych.
Reklama
Wartości odżywcze brązowego ryżu
Ryż brązowy jest zdecydowanie bardziej odżywczy niż ryż biały. Najwięcej witamin i minerałów znajduje się w jego zewnętrznych warstwach. A akurat ten gatunek ryżu jest pozbawiony tylko jednej zewnętrznej warstwy, tej niejadalnej. Oto skład 100 g ryżu brązowego (wartości przybliżone):
- białko 8 g,
- tłuszcz 2 g,
- błonnik 1 g,
- witamina E 2 g,
- węglowodany trawione 75 g,
- wapń 40 g,
- potas 300 g,
- sód 17 g,
- mangan 4 g,
- żelazo 5 g,
- fosfor 0,4 g,
- cynk 2,2 g,
- niacyna 5 g,
- ryboflawina 0,14 g.
Brązowy ryż jest ogromnym zbiorem wszystkich węglowodanów skrobiowych.
Reklama
Właściwości brązowego ryżu
Brązowy ryż wykazuje szereg pozytywnych oddziaływań na zdrowie człowieka.
Główne właściwości brązowego ryżu:
- wspomaga układ trawienny,
- zapobiega biegunkom i nudnościom,
- reguluje właściwy poziom cukru we krwi,
- zapobiega cukrzycy.
Dzięki witaminie E redukuje poziom złego cholesterolu, zmniejsza nadmiar tłuszczu i chroni przed chorobą wieńcową. Brązowy ryż dostarcza niezbędny organizmowi magnez, który wspiera kości. Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy hamowany jest rozwój komórek nowotworowych. Utleniacze także wpływają pozytywnie na stan skóry, paznokci i włosów. Częste spożywanie brązowego ryżu przynosi działanie uspokajające i odprężające.
Ryż należy do zbóż bezglutenowych. Posiada więcej prozdrowotnego błonnika niż ryż biały. Jest zalecany jako bezpieczny dla dzieci, a białko w nim zawarte jest hipoalergiczne i łatwiej trawione.
Reklama
Gotowanie brązowego ryżu
Jak gotować ryż brązowy? Wymaga on innego gotowania niż ryż biały. Przede wszystkim trzeba go dobrze wypłukać i gotować w zdecydowanie większej ilości wody niż biały. Dla przykładu – 100 g suchego brązowego ryżu wymaga 1 litra wody. Aby prawidłowo ugotować taki ryż należy wrzucić go już do wrzącej i lekko osolonej wody. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem. Bardzo ważny jest czas gotowania. I w tym przypadku jest dwa razy dłuższy od gotowania białego ryżu.
Ciemny ryż wymaga około 35 - 40 minut, w przeciwnym razie będzie niedogotowany, twardy i niesmaczny. Ale nie można też przekroczyć wskazanego czasu – wtedy ryż będzie się mocno rozlatywał. Wyznacznikiem odpowiedniego czasu gotowania jest moment wchłonięcia całej wody. Po ugotowaniu warto odstawić ryż na 10 minut pod przykryciem.
Reklama
Ryż brązowy – kcal
Ile kalorii ma ryż brązowy? To produkt wyjątkowo niskokaloryczny. 100 g to tylko 110 kcal. Odpowiada to 1 proc. dziennego zapotrzebowania kalorycznego dorosłego człowieka o przeciętnej wadze. Dlatego też ten rodzaj jest bardzo polecany do stosowania we wszystkich dietach odchudzających. Jako produkt lekkostrawny pomaga w zrzucaniu zbędnych kilogramów. Ryż brązowy zapewnia przez długi czas uczucie sytości. Warto sięgać po niego w czasie diety redukcyjnej, ale ilość i częstotliwość spożycia trzeba zawsze uzależnić od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego.
Oto przykładowe zestawienie, ile potrzeba czasu, aby spalić 100 g ryżu brązowego:
- 3 minuty jazdy rowerem,
- 2 minuty biegania,
- 2 minuty pływania.
Kalorie, które są zawarte w ryżu brązowym pochodzą w 7% z tłuszczy, 9% z białka, 84% z węglowodanów.
Reklama
Cena brązowego ryżu
Ryż brązowy można znaleźć w większości supermarketów czy też w zwykłych sklepach spożywczych. Bardzo często jest też dostępny w sklepach ze zdrową żywnością. Jak w przypadku każdego innego produktu spożywczego, można go z łatwością kupić w sklepach internetowych.
Cena brązowego ryżu (1kg) waha się pomiędzy 6 a 8 zł. Ryż brązowy typu BIO jest już droższy – jego cena dochodzi do 14 zł za 1 kilogram. Nie jest to jednak zbyt duży wydatek, a z pewnością warto kupować ryż brązowy z uwagi na jego moc odżywczych i zdrowotnych właściwości.