Sushi to produkt kuchni japońskiej. Potrawa ta jest złożona ze specjalnie przygotowanego ryżu oraz przeróżnych dodatków głównie z surową rybą, zawiniętych w specjalnie przygotowany ryż. Ten azjatycki specjał fantastycznie smakuje, dobrze wygląda, ale przede wszystkim jest zdrowy i dietetyczny.
Ale aby sushi było smaczne, bardzo duże znaczenie ma technika jego wykonania oraz odpowiednia jakość używanych produktów. Niezbędnym składnikiem jest ryż, dopasowany do tego typu potraw. Historia sushi liczy sobie ponad 200 lat. Metody przygotowywania sushi ulegały zmianom i modyfikacjom.
Ryż do sushi
Ryż do sushi różni się od tego, przygotowywanego w sposób tradycyjny. Japończycy przygotowują go w szczególny sposób, całkiem odmiennie niż ten do innych potraw. A dobór tego składnika ma ogromne znaczenie dla efektu końcowego – wyglądu, smaku i właściwości.
Ten rodzaj ryżu nazywany jest „shari” i jest najczęściej stosowany. Jest to rodzaj zakwaszonego ryżu i co do zasady należy przygotowywać go tylko z jednego gatunku. Nie wolno mieszać rodzajów ryżu. W procesie przygotowania sushi jest to kategorycznie zabronione. Japończycy uważają, iż mieszanie gatunków utrudnia przygotowanie tej potrawy i uzyskanie właściwej konsystencji.
Ten ryż, jak większość innych, posiada bogatą zawartość składników odżywczych. Znajdują się w nim tłuszcze (w tym nasycone kwasy tłuszczowe), węglowodany, białko. Węglowodany złożone, które charakteryzują się powolnym uwalnianiem i dają dłuższe uczucie sytości. Ryż jest także źródłem witamin z grupy B i składników mineralnych.
Do sushi stosuje się z reguły ryż, charakteryzujący się wyższym indeksem glikemicznym. Jest on w specjalny sposób spreparowany, aby długo utrzymywał swe kleiste właściwości.
Reklama
Jak gotować ryż do sushi?
Ryż stworzony do przygotowania sushi można obecnie zakupić w większości sklepów. Jak przygotować ryż do sushi?Na czym polega gotowanie ryżu do sushi?
● Dobór odpowiedniego ryżu- nie powinien być długoziarnisty, a okrągły z gatunku krótkoziarnistych, tak zwanych „mlecznych”. Zawiera wtedy więcej amylopektyny czyli składnika, który ułatwia klejenieryżu. Łatwiej formować go w kulki i zawijać,
● Nie mieszanie gatunków ryżu- pomieszanie różnego ryżu stworzy niewłaściwą konsystencję i zaburzy proporcje,
● Dokładne przepłukanie gozimną wodą - tak długo, aż woda przestanie być mętna,
● Odstawienie przepłukanego ryżu na 30 minut do przeschnięcia,
● Zalanie 2 szklanek tak przygotowanego ryżu 2 szklankami wody i ugotowanie - gotując doprowadzić do wrzenia, potem zmniejszyć ogień i gotować jeszcze około 15 minut,
● Odstawienie ryżu po ugotowaniu na 10-15 minut- pozostawić go przykryciem, aby spulchniał,
● Przesypanie ryżu do przygotowanej wcześniej misy- najlepiej w tym celu używać misy drewnianej i przygotowanej wcześniej szpatułki od mieszania sushi,
● Przygotowanie specjalnej zalewy do ryżu do sushi- wymieszać 6 łyżek octu ryżowego, łyżeczkę soli, 4 łyżeczki cukru. Niektórzy podgrzewają tak przygotowaną zaprawę, nie doprowadzając jej do wrzenia i studzą (ale nie jest to konieczne),
● Polanie zaprawą przygotowanego wcześniej ryżu w drewnianej misie i dokładne wymieszanie szpatułką - za pomocą szpatułki rozbić większe grudki ryżu i wykonując ukośne ruchy szpatułką dobrze wymieszać zaprawę z ryżem,
● Obracać ryż partiami i wachlować- końcowa temperatura ryżu powinna wynosić 35°.
Dobór proporcji składników do zaprawy można wybrać indywidualnie, w zależności od upodobań smakowych. Tak przygotowany ryż należy przechowywać w specjalnym pojemniku, który utrzymuje stałą temperaturę. Można też przykryć go zwilżoną ściereczką, jeśli jest przechowywany na zewnątrz w niezamkniętym pojemniku.
Reklama
Jaki ryż do sushi?
Tak naprawdę podstawą dobrze zrobionego sushi jest prawidłowo przygotowany ryż. Z pewnością musi być to biały krótkoziarnisty, który z łatwością się skleja. Często do przygotowania sushi używany jest ten perłowy. To niewielkie okrągłe ziarenka, które idealnie sklejają się po ugotowaniu. Ma to duże znaczeniu przy formowaniu perfekcyjnych krążków, z których łatwiej kształtuje się rolki. Inne gatunki nie zdadzą egzaminu i „popsują” potrawę.
Podstawowym błędem przy przygotowywaniu ryżu na sushi jest wybór dlugoziarnistego, ciemnego lub mieszanie różnych gatunków. Jakie inne błędy popełniane są przy sporządzaniu ryżu? Przede wszystkim bardzo poważnym błędem jest nie wypłukanie ryżu przed ugotowaniem. Kolejnym błędem jest nie wystudzenie po ugotowaniu. Wszyscy specjaliści od sushi twierdzą, iż niedopuszczalne jest dodawanie soli do ryżu w trakcie gotowania czy samo mieszanie gotującego się ryżu. Oczywiście nie można zapomnieć o zaprawieniu go po ugotowaniu.
Dobrze wybrany ryż i przygotowany z zachowaniem wszelkich zasad z pewnością pomoże stworzyć smaczne sushi, spełniające wszelkie oczekiwania. Ryż do sushi, profesjonalny, można kupić w zasadzie w większości supermarketów. Ale pojawiło się też dużo sklepów z azjatycką żywnością.