Przepisy na potrawy z selera naciowego
Seler naciowy w kuchni stosowany jest od tysięcy lat. Potrawy z selera naciowego przygotowywano już w starożytnym Egipcie, jego smak znali też mieszkańcy antycznej Hellady.
Na przestrzeni wieków odkrywano kolejne walory tej niezwykłej rośliny - dziś wiemy, że mało jest warzyw tak smacznych i tak zdrowych, jak seler naciowy.
Przepisy na różnego rodzaju sałatki, surówki, soki czy zupy stanowią zatem niewyczerpane źródło inspiracji dla osób, które chcą żyć i odżywiać się w taki sposób, by jednocześnie dbać o własny organizm.
Główne zalety selera (na podstawie danych USDA - U.S. Departnment of Agroculture) to:
- niska kaloryczność – zaledwie 14 kcal/100 gramów,
- bardzo niska zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych – tylko 0,04 g/100 gramów produktu,
- znaczna ilość błonnika pokarmowego – 1,6 g/100 g
- bogactwo minerałów (potas, sód, wapń, fosfor, żelazo, magnez, cynk),
- bogactwo witamin (B1, B2, B3, A, C, E, K).
Reklama
Co zrobić z selera naciowego?
Co można zrobić z selera naciowego? Przede wszystkim jest on cenionym składnikiem różnego rodzaju sałatek i surówek warzywnych oraz warzywno-owocowych. Z selera naciowego wytwarza się też bardzo zdrowy sok.
Trzecim popularnym zastosowaniem są dania na ciepło, w tym przede wszystkim - zupa z selera naciowego.
W każdym z przypadków mamy do czynienia z wybitnymi walorami smakowymi oraz udokumentowanym działaniem prozdrowotnym.
Należy wiedzieć, że spożywanie selera:
- pomaga w odchudzaniu (niska kaloryczność, mała zawartość tłuszczów i węglowodanów, udział błonnika pokarmowego),
- ułatwia trawienie, zapobiega odkładaniu się kamieni żółciowych, usprawnia metabolizm, zapobiega zaparciom,
- obniża ciśnienie tętnicze, usprawnia pracę nerek, działa uspokajająco i kojąco na system nerwowy,
- działa przeciwbólowo, może być stosowany wspomagająco w leczeniu schorzeń stawów.
Reklama
Przepisy na sałatki z selera naciowego
Przepisy na sałatki z selera naciowego umożliwiają jego wykorzystanie w dziesiątkach konfiguracji, na przykład:
- seler naciowy, ananas, kukurydza z puszki, majonez,
- seler naciowy, kukurydza konserwowa, jajko ugotowane na twardo, cebula, żółta lub czerwona papryka,
- seler naciowy, ogórek kiszony, jajka na twardo, szynka pokrojona w drobną kostkę, kukurydza, majonez, musztarda, jogurt naturalny,
- seler naciowy, ogórek zielony, papryka zielona, rukola, żółty ser, musztarda,
- seler naciowy, por, pierś kurczaka pokrojona w drobną kostkę, ananas, kukurydza, majonez.
W większości przypadków do przygotowania sałatki używamy od 3 do 6 łodyg selera, pozostałe zaś składniki dobieramy wedle uznania (mniej więcej 1/3 – 1/2 puszki kukurydzy, podobna ilość ananasa, 2-4 jajka, około 2-3 łyżek majonezu).
Zgodnie z własnymi upodobaniami potrawę należy też doprawić solą i pieprzem. Całość starannie mieszamy.
Co istotne - przygotowanie sałatki z selera nie zajmuje zazwyczaj więcej, niż kilka do kilkudziesięciu minut, przeważnie nie jest też szczególnie kosztochłonne.
Reklama
Przepis na sok z selera naciowego
Przepis na sok z selera naciowego jest wyjątkowo prosty. Do samodzielnego wykonania napoju niezbędne są tylko dwa składniki – seler i jabłko. Seler należy dokładnie umyć, oddzielić łodygi i końcówki. Jabłko obieramy ze skóry i kroimy na drobne części, bez ogryzka. Tak przygotowane komponenty umieszczamy w sokowirówce i miksujemy.
Gotowy sok najlepiej jest spożyć bezpośrednio po przygotowaniu. Do przyrządzenia napoju, potrzebnych jest 5-6 łodyg selera.
Możliwe są delikatne modyfikacje klasycznego przepisu, w tym między innymi dodanie trzeciego składnika w postaci marchewki, zastąpienie jabłka marchewką, a także wykorzystanie samego selera.
Bardzo często pije się sok z selera naciowego na czczo, tuż po przebudzeniu, przed spożyciem jakiegokolwiek pokarmu. W ten sposób oczyszcza się organizm przed nadchodzącym dniem, przygotowuje układ trawienny, a także reguluje pracę systemu nerwowego, pozwalając sobie na rozpoczęcia dnia w dobrym nastroju.
Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:
Reklama
Zupa z selera naciowego
Zupa z selera naciowego również jest bardzo zdrowa, a przy tym pożywna. Można ją przygotować na niezliczone sposoby.
Niezbędne do jej ugotowania, oprócz samego selera, są między innymi:
- ziemniaki (3-5 sztuk),
- marchew (2 sztuki),
- cebula lub por,
- przyprawy: pieprz, sól, liście laurowe, ziele angielskie,
- bulion.
W pierwszej kolejności należy dokładnie umyć, obrać i pokroić wszystkie warzywa. Następnie podsmażamy cebulę (lub pora), a po chwili - dodajemy seler. Zawartość patelni zalewamy przygotowanym w międzyczasie wywarem (rosołem warzywnym lub drobiowym) i odstawiamy do gotowania, umieszczając w garnku marchew, ziemniaki oraz przyprawy.
Trzymamy na ogniu aż do uzyskania odpowiedniej miękkości przez ziemniaki.
Reklama
Przepisy na seler naciowy na ciepło
Istnieją też inne przepisy na seler naciowy na ciepło. Niezwykle ciekawą propozycją jest seler duszony na maśle, z czosnkiem, cebulką, szczypiorkiem i innymi dodatkami, takimi jak gałka muszkatołowa.
Przygotowanie potrawy jest niezwykle proste – wystarczy wrzucić na patelnię odrobinę masła, a następnie, po podgrzaniu – fragmenty pokrojonego selera. Całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, w międzyczasie dodając wszystkie pozostałe składniki oraz przyprawy.
Tak przygotowanego selera można podawać z makaronem, ziemniakami, mięsem, czy rybami.
Inne przykłady wykorzystania selera naciowego w kuchni do potraw na ciepło to: naleśniki z selerem naciowym, gulasz z selerem naciowym, pierogi z selerem naciowym, itd.
Seler naciowy z powodzeniem może zostać wykorzystany również przez wegetarian jako pyszna alternatywa mięsa. Wystarczy dodać go do kaszy i przygotować wegetariańskie kotlety.