Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

MSM czyli siarka organiczna. Jakie ma zastosowanie? Jaki jest jej wpływ na zdrowie?

MSM, czyli siarka organiczna to bardzo istotny pierwiastek, którego nie może zabraknąć w organizmie. Jeśli wystąpi jej niedobór w diecie, pojawiają się m.in. bóle w mięśniach, stawach, kościach, przeciążenia, dolegliwości reumatyczne, osłabienie, złe samopoczucie, bóle głowy, problemy ze stanem włosów, skóry i paznokci. Dlatego tak ważna jest odpowiednia suplementacja tego makroelementu. W czym jeszcze może pomóc MSM i jak je stosować? Czy siarka organiczna jest szkodliwa?
Siarka organiczna występuje w niepasteryzowanym krowim mleku
Źródło:123RF
W skrócie
  • MSM, czyli siarka organiczna, jest bardzo ważnym pierwiastkiem. Wpływa dobrze na stawy a także na skórę, włosy i paznokcie.
  • Siarka organiczna działa przeciwbólowo. MSM usprawnia również organizm pod względem fizycznym i psychicznym.
  • Najwięcej MSM znaleźć możemy w surowych warzywach i w niepasteryzowanym mleku. Siarka organiczna występuje także w rybach
SPRAWDŹ TEŻ: Miedź: ważny mikroelement. Jakie ma właściwości?
Spis treści

MSM - siarka organiczna: co to takiego?

Siarka organiczna to ukryty pod skrótem MSM, który rozszyfrowuje się jako metylosulfonylometan, cenny dla ludzkiego ustroju pierwiastek. 

Siarka organiczna swoje istnienie zapoczątkowuje w oceanach (w algach i planktonie), skąd pod postacią pary wodnej dociera do atmosfery i opada wraz z deszczem na łąki, uprawy warzywne i sady. Właśnie w surowych warzywach i owocach oraz w niepasteryzowanym krowim mleku (od szczęśliwej krowy biegającej po łące) i rybach jest siarki organicznej najwięcej. Jednak jakakolwiek obróbka termiczna (podgrzewanie, zamrażanie) oraz konserwowanie i pasteryzowanie tych produktów sprawia, że MSM ulatnia się. Dlatego siarka organiczna w proszku lub w tabletkach stosowana jest najczęściej. W ten sposób jej obecność w organizmie jest zagwarantowana.

Ludzki organizm wykorzystuje siarkę organiczną do produkowania m.in. enzymów, kolagenu, keratyny, tkanki łącznej oraz przeciwciał.Ten makroelement stanowi bardzo ważny składnik naszego ustroju.  

Reklama

Siarka organiczna - właściwości

Jakie zatem działanie posiada siarka organiczna? Właściwości MSM są wielowymiarowe. Zacznijmy od układu stawowo-kostnego. To dzięki siarce organicznej stawy, kości i powięzi, a także chrząstki, mięśnie oraz maź stawowa dobrze funkcjonują. W razie problemów z reumatyzmem, urazami kręgów, bólem kręgosłupa, przeciążeniami oraz stanami zapalnymi w aparacie ruchowym, warto zadbać o suplementację MSM.

Poza tym siarka organiczna uelastycznia, ujędrnia, odmładza, regeneruje oraz wzmacnia skórę, włosy i paznokcie. Za sprawą siarki organicznej znikają problemy dermatologiczne, takie jak trądzik, blizny, czy pajączki na nogach.

MSM wspiera odporność organizmu oraz wspomaga ustrój w procesie odtruwania i usuwania z niego m.in. metali ciężkich, takich jak:

  • rtęć, 
  • ołów, 
  • arsen.

Co więcej, siarka organiczna działa przeciwbólowo (można tu wymienić bóle migrenowe, oparzeniowe, reumatyczne, wysiłkowe – np. po ciężkich treningach i przeciążeniowe), usprawnia organizm pod względem fizycznym i psychicznym oraz posiada właściwości przeciwalergiczne.

Reklama

Działanie siarki organicznej

Siarka organiczna potrzebuje zwykle około 24 godzin, aby zacząć działać na korzyść organizmu. W stanach zapalnych związanych z układem kostno-stawowo-mięśniowym MSM zaczyna wspierać ustrój po około 2 tygodniach stosowania. Zwykle im ten stan jest poważniejszy, tym dłużej trzeba czekać na efekty.

Zastosowanie siarki organicznej jest nieodzowne, jeśli odczuwa się ciągłe zmęczenie, bóle w kościach, stawach, mięśniach, bolesność głowy, zauważa się pogorszenie kondycji skóry, włosów i paznokci oraz ciemny pierścień na brzegu tęczówki oka. 

Reklama

MSM - dawkowanie

Ze względu na bardzo niską przyswajalność tego pierwiastka z jedzenia, zaleca się suplementację siarki organicznej.

W ciele dorosłej osoby występuje około 0,2 mg siarki organicznej na 1 kg. Niestety każdego dnia wydalamy ów pierwiastek wraz z moczem i to w nie małej ilości (między 4 a 11 mg).

Stosowanie MSM warto zacząć od małej dawki, aby przyzwyczaić organizm, np. od 2 dawek po 500-1000 mg na dzień, a po kilku-kilkunastu dniach stopniowo zwiększać. Wielu osobom wystarcza dawka w wysokości 1200 mg na dobę, innym potrzeba większych ilości – np. między 5 a 20 g na dzień (przyjmowanych w kilku porcjach na dzień). Siarę organiczną powinno się przyjmować przez dłuższy okres czasu. Warto ustalić indywidualne dawkowanie z lekarzem bądź dietetykiem. 

MSM dobrze łączy się z m.in.:

Reklama

Czy siarka organiczna jest szkodliwa?

Siarka organiczna obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz przypisuje się jej cechy przeciwzakrzepowe (bo rozrzedza krew). Poza tym może nie być dobrze tolerowana przez osoby wrażliwe na siarczyny. Warto o tym wiedzieć decydując się na przyjmowanie MSM. 

W początkowej fazie suplementacji tego makroelementu można zaobserwować gorsze samopoczucie. Ma to związek z usuwaniem toksyn z wątroby, co czyni MSM. W późniejszym etapie przyjmowania tabletek lub proszku z siarką nieorganiczną niektórzy skarżą się na występowanie biegunek, wysypki skórnej oraz kłopotów żołądkowych. Najczęściej jest to oznaka nasycenia organizmu tym pierwiastkiem. Należy wtedy zmniejszyć dzienną dawkę siarki organicznej lub odstawić suplement na jakiś czas. 

Na pewno podczas przyjmowania MSM należy zwiększyć podaż płynów, zwłaszcza wody.

Czytaj również

Bibliografia

  • Herbals, A., & Wiśniowska, K. Jak prawidłowo dbać o stawy?.
  • Woźniak T., Terapia siarką MSM i inne naturalne środki eliminujące ból, stany zapalne i choroby przewlekłe, https://wydawnictwovital.pl/wp-content/uploads/2017/06/Terapia-Siarka-w2r3-Tomasz-Wozniak-PB_mala.pdf (dostęp: 28.07.2021)
  • Parcell, S. (2002). Sulfur in human nutrition and applications in medicine. Alternative Medicine Review, 7(1), 22-44.
  • Hewlings, S., & Kalman, D. (2019). Sulfur in human health. EC Nutrition, 14(9), 785-791.
  • Ley, B. M. (1998). MSM: On Our Way Back To Health With Sulfur. Bl Publications.
Olga Tomaszewska
Artykuł napisany przez
Olga Tomaszewska
Dyplom dziennikarza zdobyła w 2009 roku, a od 2005 r. nieprzerwanie pisze i redaguje. Pracowała dla „Mojego Miasta Pabianice”, jako dziennikarz, redaktor, zastępca redaktora naczelnego i PR-owiec, współpracowała z „Nowym Życiem Pabianic" i licznymi portalami o tematyce zdrowotnej, tworząc dla tych podmiotów artykuły. Jej konikiem jest tworzenie treści z zakresu profilaktyki zdrowia, szeroko pojętej psychologii oraz pediatrii. Jeśli nie pisze, wygina się na macie ćwicząc hatha jogę jako nauczyciel i dozgonny uczeń.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Minerały
Niedobór wapnia – skąd się bierze i czym grozi? Jak go uzupełnić?
Produkty bogate w wapń
Magnez dla dzieci – który jest najlepszy, jak go dawkować?
Produkty bogate w magnez
Niedobór żelaza - przyczyny, objawy i skutki. Co warto jeść?
Produkty, których spożywanie zapobiega niedoborowi żelaza
Podobne artykuły
Produkty spożywcze zawierające dużo żelaza
Produkty bogate w żelazo - w których produktach spożywczych jest go najwięcej?
Szpinak, migdały i awokado, czyli produkty o dużej zawartości magnezu
Produkty bogate w magnez - jakie to są i gdzie ich szukać? Przykłady
Tabletki zawierające cytrynian magnezu
Cytrynian magnezu - co to jest i na co pomaga?
Produkty bogate w wapń
Źródła wapnia. Oto produkty bogate w wapń. Sprawdź, co jeść by być zdrowym
Produkty bogate w potas
Niedobór potasu - przyczyny i objawy. Jak jest prawidłową ilość tego pierwiastka w organizmie?

Reklama


Rewolucja w precyzji leczenia nowotworów 🙌
Sprawdź!