Poznaj najlepsze zamienniki jajek w kuchni. Kliknij i sprawdź 👈🥚
Poznaj najlepsze zamienniki jajek w kuchni. Kliknij i sprawdź 👈🥚
Poznaj najlepsze zamienniki jajek w kuchni. Kliknij i sprawdź 👈🥚

Smardz jadalny - jak wygląda i jak go przyrządzić?

Smardz jadalny to rzadko spotykany gatunek grzybów. Cechuje się jednak wieloma walorami smakowymi oraz wysokimi wartościami odżywczymi, przez co wiele osób, wykorzystuje je w swojej kuchni. Jak wygląda smardz jadalny? Gdzie go kupić i jak przyrządzić? Na te i wiele więcej pytań odpowiadamy w tym artykule.
smardz jadalny na polanie
opracowanie własne
W skrócie
  • Smardze jadalne to grzyby, które rzadko występują w Polsce. Są też objęte ochroną.
  • Smardze jadalne łatwo pomylić z innymi, trującymi grzybami. Szczególną ostrożność należy zachować w przypadki piestrzenicy kasztanowatej.
  • Smardze jadalne można wykorzystać w kuchni na wiele sposób. Sprawdzą się zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Najczęściej podaje się je w formie smażonej z cebulką i śmietaną.
Spis treści

Reklama

Jak wygląda smardz jadalny?

Smardz jadalny (łac. Morchella esculenta), znany także jako smardz zwyczajny, to grzyb, którego występowanie potwierdzono na wszystkich kontynentach z wyjątkiem Antarktydy. Można spotkać go w Polsce, jednak zaliczany jest do gatunków rzadkich. Jak wygląda smardz jadalny? Wyróżnia go dość nietypowa budowa.

  • Ma biały trzon z pomarszczoną, chropowatą powierzchnią i stożkowatą owocnię o średnicy ok. 7 cm i maksymalnej wysokości 10 cm.
  • Kapelusz swoim wyglądem przypomina plaster miodu w kształcie jaja. Wynika to z obecności głębokich wypustek poprzedzielanych żeberkowatymi przegródkami.
  • Ma kolor beżowy, szary lub nawet czarny.
  • Co ciekawe, grzyb smardz jest pusty w środku.

Mimo że jest zdecydowanie mniej popularny niż inne jadalne gatunki grzybów, wiele osób ceni go za walory smakowe i możliwość szerokiego zastosowania kulinarnego. Smardz jadalny ma delikatny, lekko korzenny smak, a jednocześnie jest źródłem niektórych cennych witamin i minerałów. Można spożywać go jednak wyłącznie po obróbce.

Odmiany i rodzaje smardza jadalnego

W obrębie gatunku, jakim są smardze jadalne, wyróżniono kilka odmian, które różnią się między sobą kolorem i kształtem owocnika. Przedstawiamy je poniżej:

  • smardz jadalny biały - ma bardzo jasną, niemal białą główkę,
  • smardz jadalny okrągły - główka jest zaokrąglona a żeberka słabo wykształcone,
  • smardz jadalny ciemny - ma jasne żeberka i kontrastujące, ciemne otwory w kapeluszu.

Wśród smardzów występuje również smardz wyniosły i stożkowaty, które różnią się szerokością główki. Oba gatunki są jadalne i charakteryzują się podobnymi wartościami odżywczymi i walorami smakowymi co typowy smardz jadalny.

Kiedy i gdzie rośnie smardz jadalny?

Smardz jadalny w Polsce występuje niezwykle rzadko. Co więcej, znajduje się pod ochroną ze względu na zagrożenie wyginięciem. Osoby wprawione w grzybobranie często wybierają się po niego aż do Czech lub na Słowacje. Smardz jadalny rośnie od marca do lipca i wtedy najlepiej go zbierać. Zaliczany jest więc do grzybów majowych i wiosennych. Można znaleźć go w lasach iglastych i liściastych, głównie po obfitych deszczach. Smardze często rosną w gromadzie w bliskiej odległości od jesionów lub drzew owocowych.

Z czym może być mylony smardz jadalny?

Smardz jadalny bywa mylony z innymi grzybami, zwłaszcza przez osoby niedoświadczone i nieobeznane w tym temacie. Łatwo pomylić go ze smardzem wyniosłym, który jest nieco większy lub smardzem stożkowatym, wyróżniającym się bardziej regularnymi wypustkami na kapeluszu.

Szczególnie niebezpieczne jest jednak pomylenie smardza jadalnego z piestrzenicą kasztanowatą, która jest silnie trująca i niejadalna. Główną różnicą i znakiem ostrzegawczym, na który należy zwrócić uwagę jest owocnik o brązowo-czerwonej barwie i bardzo pofałdowanej strukturze. Piestrzenica kasztanowata ma również krótszy i pełny w środku trzon. W lasach pojawia się zazwyczaj dużo później niż smardze.

Reklama

Wartości odżywcze i właściwości smardza jadalnego

Smardz jadalny znany jest ze swoich walorów odżywczych i smakowych. Wśród jego właściwości warto wymienić sporą ilość białka oraz błonnika. Dostarcza ważnych aminokwasów m.in. argininy, alaniny, glicyny i cysteiny. Zawiera też niewielkie ilości potasu i żelaza.

Przypuszcza się, że niektóre zawarte w nim substancje mogą działać antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Jego zaletą jest też niska kaloryczność i indeks glikemiczny, dzięki czemu może być spożywany przez osoby z nadmierną masą ciała i chorobami metabolicznymi.

Smak smardza jadalnego jest delikatny, lekko korzenny. Najczęściej podaje się go w formie smażonej lub duszonej. W wielu sklepach można znaleźć też smardze suszone. Bezwzględnie należy poddać go obróbce termicznej, ponieważ na surowo ma toksyczne działanie. Smak smardza jadalnego dobrze komponuje się z daniami mięsnymi, a także wegetariańskimi.

Reklama

Przepisy ze smardzem. Jak go przyrządzić?

Przyrządzanie smardza jadalnego jest dość łatwe i może być on ciekawym urozmaiceniem diety wielu osób. Przedstawiamy przykładowe przepisy na smaczne i zdrowe potrawy.

Smardze duszone w śmietanie

  • Smardze jadalne - 700 g
  • Cebula - 1 sztuka
  • Masło klarowane - 1 łyżka
  • Mąka pszenna - 1 łyżka
  • Śmietana 18% - 4 łyżki
  • Przyprawy: sól, pieprz czarny mielony
  • Koperek i natka pietruszki do posypania

Grzyby dokładnie opłukać, najlepiej na sitku pod bieżącą wodą. Pokroić w mniejsze kawałki. W garnku zagotować wodę i podgotować w niej smardze. Cebulkę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Dodać grzyby, 2-3 łyżki wody i dusić pod przykryciem. Doprawić, dodać zaprawioną mąkę i wymieszać. Na koniec dodać zahartowaną śmietanę i posypać zieleniną.

Zupa grzybowa ze smardzami

  • Bulion domowy warzywny - 1 litr
  • Włoszczyzna - 1 porcja
  • Smardze jadalne - 12 sztuk
  • Masło klarowane - 2 łyżki
  • Cebula - 1 sztuka
  • Czosnek - 1 ząbki
  • Śmietana 18% - 3 łyżki
  • Mąka pszenna - 1 łyżka
  • Przyprawy: sól i pieprz czarny
  • Natka pietruszki do posypania

Warzywa z włoszczyzny pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do garnka, zalać bulionem i gotować do miękkości warzyw. Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Smardze dokładnie umyć i opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Pokroić na kawałki i dodać na patelnię. Dusić wszystko razem ok. 3-4 minut. Całość przełożyć do garnka z bulionem i warzywami. Doprawić. Zaprawić zahartowaną śmietaną z dodatkiem mąki. Podawać z natką pietruszki.

Reklama

Cena smardza jadalnego

W sklepach smardze można dostać głównie w formie suszonej. Aby je dostać najlepiej udać się do większych sklepów ze zdrową żywnością lub lokalnych sklepów prowadzonych przez grzybiarzy. Zazwyczaj smardz jadalny sprzedawany jest w opakowaniach po 20 g, 50 g lub 100 g. Cena jest bardzo zróżnicowana i waha się od ok. 40 do nawet 300 zł. Świeże grzyby są jeszcze droższe i mniej dostępne. Często konieczne jest ich zamówienie przez internet od lokalnych hodowców, a ceny mogą wynosić nawet 400-500 zł.

Czytaj również

Bibliografia

  • Smardz jadalny https://przyrodniczo.pl/grzyby/smardz-jadalny/ [dostęp: 11.12.2024]
  • Smardz jadalny https://grzyby.pl/gatunki/Morchella_esculenta.htm [dostęp: 11.12.2024]
  • Heleno S., Stojkovic D., Barros L. A comparative study of chemical composition, antioxidant and antimicrobial properties of Morchella esculenta (L.) Pers. from Portugal and Serbia, https://core.ac.uk/download/pdf/289101438.pdf [dostęp: 11.12.2024]
  • Raman V., Saini M., Sharma A. Morchella esculenta: a herbal boon to pharmacology, https://www.journalijdr.com/morchella-esculenta-herbal-boon-pharmacology [dostęp: 11.12.2024]
dietetyk Aleksandra Dziura
Artykuł napisany przez
dietetyk Aleksandra Dziura
Dietetyk kliniczny ze specjalizacją w żywieniu kobiet w ciąży, osób z chorobami hormonalnymi oraz zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Na jakie cechy preparatu na blizny zwracasz największą uwagę?
Contractubex