Reklama
Co z awokado?
Spożywanie śniadania z awokado może pozytywnie wpłynąć na jakość diety. Awokado jest owocem, który cechuje się stosunkowo wysoką wartością energetyczną, co jest wynikiem dużej zawartości tłuszczu. W 100 g dostarcza 160 kcal, 15 g tłuszczu, 7 g węglowodanów i 2 g białka.
Jednakże, produkt ten dostarcza organizmowi dobrej jakości tłuszczy (głównie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych) i wiele cennych składników odżywczych.
Stanowi między innymi źródło:
- potasu,
- witaminy E,
- witaminy C,
- witaminy K,
- witamin z grupy B,
- karotenoidów.
Awokado należy spożywać, gdy jest dojrzałe. Jest wtedy miękkie, a jego miąższ można łatwo wyjąć łyżeczką. Co jednak zrobić z twardym awokado? Niedojrzałe jest pozbawione smaku. W związku z tym najlepiej odstawić je na kilka dnia i poczekać, aż stanie się miękkie.
Proces ten można przyspieszyć poprzez włożenie go do papierowej torby z bananem lub jabłkiem. Drugą możliwością jest owinięcie awokado folią aluminiową i schowanie w ciepłe miejsce.
Reklama
Pomysł na śniadanie z awokado
Co zrobić na śniadanie z awokado? A co można zrobić z awokado na szybko? Sama obróbka nie jest skomplikowana. Wystarczy przekroić owoc na pół i wydrążyć środek. Złożoność śniadania i czas, który jest niezbędny do przygotowania śniadania z jego udziałem zależy od pozostałych składowych.
Awokado jest wyjątkowo uniwersalne, dlatego doskonale sprawdza się zarówno w potrawach na słodko jak i na słono. Jeżeli pojawi się ochota na rozpoczęcie dnia z odrobiną słodyczy można przygotować mus śniadaniowy czy smoothie z użyciem tego zielonego owocu.
Owoc ten ma szerokie zastosowywanie w wytrawnych daniach. Z jego wykorzystaniem można przyrządzić przeróżne pasty, twarożki czy oryginalne kanapki. Przygotowanie tych potraw nie zajmuje dużo czasu, dlatego świetnie nadadzą się na śniadanie w biegu.
Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:
Dodatkowo ten egzotyczny owoc bardzo dobrze komponuje się z jajkami. Śmiało można go dodawać do jajecznic, omletów czy jajek sadzonych. Awokado można również nafaszerować np. twarożkiem czy zapiekać z jajkiem.
Śniadaniowy mus z banana, awokado i kakao
Składniki:
- Banan - 1 sztuka
- Awokado - 2 plastry
- Kakao naturalne, ciemne - 1 łyżeczka
- Syrop klonowy - 1 łyżeczka
- Masło orzechowe - 1 łyżeczka
- Płatki owsiane górskie – 2 łyżki
- Orzechy laskowe łuskane - 5 sztuk
Sposób przygotowania:
- Banana i awokado obierz i pokrój.
- Do kielicha blendera wrzuć banana, awokado, kakao oraz syrop i zblenduj.
- Gotowe danie przełóż do miseczki, polej masłem orzechowym, posyp płatkami i posiekanymi orzechami.
Kanapki z pastą z tuńczyka, awokado i pomidorów suszonych
Składniki:
- Pomidor suszony - 2 plastry
- Awokado – ¼ sztuki
- Pietruszka, natka świeża - 1 łyżka
- Chleb żytni razowy - 2 kromki
- Tuńczyk w sosie własnym – 60 g
- Sok z cytryny - 1 łyżeczka
- Sól, Pieprz czarny, Oregano suszone
Sposób przygotowania:
- Rybę odcedź z zalewy.
- Pomidory suszone zalej wrzątkiem, a po kilku minutach odsącz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Awokado przekrój na pół, wydrąż miąższ i rozgnieć widelcem.
- Natkę pietruszki umyj i posiekaj.
- Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj.
- Pieczywo pokrój i posmaruj pastą.
Fit przepisy z awokado
Tworzenie zbilansowanego posiłku z awokado jest niezwykle łatwe. Owoc ten dostarczy dobrej jakości tłuszczy i witamin. W związku z tym należy jedynie zadbać o to, aby w posiłku znalazło się również źródło białka (nabiał, jaja, mięso, ryby, nasiona roślin strączkowych) oraz węglowodanów złożonych (pieczywo razowe, płatki owsiane, kasze, ryż brązowy). Dodatkowo fit przepisy z awokado ze względu na zawartość tłuszczu będą syciły na dłużej, a to pomoże w kontroli apetytu.
Awokado faszerowane twarożkiem z rzodkiewką i szczypiorkiem
Składniki:
- Twaróg półtłusty - 2 plastry
- Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 1 łyżka
- Awokado – ½ sztuki
- Rzodkiewka – 2 sztuki
- Szczypiorek - 1 łyżka
- Chleb żytni razowy - 1 kromka
- Sól, Pieprz czarny
Sposób przygotowania:
- Rzodkiewki umyj i posiekaj.
- Ser twarogowy wyłóż do miseczki. Dodaj jogurt, rzodkiewki oraz przyprawy i wymieszaj.
- Awokado przekrój na pół i wyciągnij pestkę. W miejsce po pestce nałóż twarożek.
Reklama
Awokado z jajkiem – jak przygotować?
Awokado doskonale uzupełnia dania składające się z jajka. Z użyciem tych dwóch składników możemy przygotować:
- pastę z awokado i jajka,
- sałatkę z awokado i jakiem,
- jajecznicę,
- omlet,
- kanapki z awokado i jajkiem sadzonym.
Kanapki z jajkiem, awokado i pomidorem
Składniki:
- Chleb żytni razowy - 2 kromki
- Jaja kurze surowe - 1 sztuka
- Awokado – ½ sztuki
- Sałata masłowa - 2 liście
- Pomidor – 2 plastry
- Sól, Pieprz czarny
Sposób przygotowania:
- Jajko ugotuj na twardo przez 8-10 minut.
- Warzywa umyj i pokrój.
- Pieczywo pokrój i posmaruj rozgniecionym awokado. Następnie ułóż na nim warzywa oraz plasterki jajka i dopraw.
Z pomocą w bilansowaniu diety mogą przyjść nowoczesne rozwiązania takie jak platforma żywieniowa. W ramach subskrypcji oferują one dostęp nie tylko do planów dietetycznych, które można dostosować do indywidualnych potrzeb, ale także bazę smacznych i zbilansowanych przepisów oraz stały kontakt z wykwalifikowanym dietetykiem.
Artykuł zawiera lokowanie produktu.