Reklama
Co z awokado?
Śniadanie z awokado, ze względu na jego wysoką zawartość energetyczną, to świetny pomysł na poranny, odżywczy posiłek. Ponadto, bogactwo witamin i minerałów oraz dobrej jakości tłuszczów, sprawia, że owoc powinien stanowić częsty komponent porannych dań.
Awokado to dobre źródło witamin A, C, E, K, a także witamin z grupy B. Zawiera również ważne minerały - wapń, żelazo, potas, miedź, mangan i fosfor oraz nienasycone tłuszcze omega-3.
Takie zestawienie składników odżywczych sprawia, że owoc korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu.
Jaki pomysł na danie z awokado będzie dobrą propozycją pełnowartościowego śniadania? Sprawdzi się zarówno w wersji na słodko np. w postaci koktajli, smoothie czy musów połączonych z innymi owocami oraz jako składnik dań wytrawnych.
W drugiej wersji, owoc często serwowany jest w formie past na kanapek, np. w połączeniu z jajkiem czy twarogiem oraz jako składowa przeróżnych sałatek i omletów.
Reklama
Pomysł na śniadanie z awokado
Co z awokado sprawdzi się na śniadanie? Wszystko zależy od wyobraźni i indywidualnych upodobań. Zwolennicy słodkich smaków mogą wypróbować pomysł na pyszny koktajl:
Koktajl z awokado i bananem
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 1 dojrzały banan
- 1 jogurt kokosowy 180 g
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 szklanka napoju kokosowego
- 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
Przepis:
Awokado umyj, przekrój na pół, wydrąż pestkę i miąższ. Umieść miąższ w blenderze. Następnie obierz i pokrój banana i dodaj do awokado. Do owoców dolej 2 łyżeczki soku z cytryny, dodaj jogurt i napój kokosowy. Jeśli lubisz więcej słodkiego smaku, dodaj 1 łyżkę miodu. Całość zblenduj i przelej do szklanki.
Co można zrobić z awokado na szybko i w wersji wytrawnej? Owoc jest bardzo prosty w obróbce, dlatego, przygotowanie większości dań z jego użyciem nie zajmuje dużo czasu. Wystarczy rozciąć go na pół, wyjąć pestkę i łyżką wydrążyć miąższ. Dobrym pomysłem na ekspresowe danie będzie pasta z awokado jako dodatek do pieczywa:
Pasta z awokado na kanapki
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- ½ pęczka pietruszki
- łyżka oliwy
- sok z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przepis:
Awokado umyj, przekrój na pół i wyjmij pestkę. Miąższ wydrąż łyżką i pokrój na kawałki. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, oliwę i kilka kropli soku z cytryny. Całość zmiksuj blenderem i dopraw do smaku solą z pieprzem. Gotową pastą posmaruj ulubione pieczywo.
Czy pomysł na śniadanie z awokado jest dobry dla każdego? Tak, ale warto pamiętać, że zawiera sporo kalorii i tłuszczu - aż 160 kcal na 100 gram - dlatego nie należy przesadzać z jego ilością.
Osobom na diecie redukcyjnej wystarczy pół awokado na śniadanie. Ci, którzy chcą nabrać masy, mogą spożywać jeden owoc dziennie.
Fit i keto przepisy z awokado
Mimo swojej kaloryczności i wysokiej zawartości tłuszczu, awokado to owoc, który w odpowiednim zestawieniu może stanowić element zdrowego, odżywczego śniadania. Należy bowiem pamiętać, że zawiera w sobie korzystne dla zdrowia kwasy omega-3, wysoką zawartość błonnika oraz bogactwo witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Fit śniadanie z awokado, aby dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych, powinno być wzbogacone pełnowartościowym białkiem, pochodzącym np. z jaj, nabiału, mięsa, ryb czy roślin strączkowych. Nie może zabraknąć również węglowodanów złożonych - pieczywa z pełnego ziarna, płatków owsianych, kaszy czy brązowego ryżu.
Przykładowy fit przepis z awokado:
Awokado faszerowane twarogiem z pomidorkami koktajlowymi
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 15 dag chudego twarogu
- 2 łyżki gęstej śmietany 18% lub jogurtu greckiego
- sól himalajska i pieprz
- 3 pomidorki koktajlowe
- kromka razowego żytniego pieczywa
Przepis:
Awokado umyj, obierz ze skórki i przekrój na pół. Wyciągnij pestkę i wydrąż tak, aby otwór po niej był nieco większy. Twaróg rozgnieć widelcem i połącz ze śmietaną. Dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku. Nadziej awokado twarożkiem i udekoruj pomidorkami koktajlowymi pokrojonymi w ósemki. Podawaj z pieczywem.
Innym pomysłem może być keto śniadanie z awokado. Dieta keto (ketogeniczna) wyróżnia się wysoką zawartością zdrowych tłuszczów i niską zawartością węglowodanów, co sprzyja redukcji masy.
Taka wersja awokado na śniadanie jest więc dobra przy odchudzaniu.
Reklama
Awokado z jajkiem - jak przygotować?
Awokado to owoc, który świetnie komponuje się z jajkiem. Z tych dwóch składników, można przyrządzić wiele smacznych i odżywczych posiłków, bogatych w zdrowe tłuszcze i białko.
Prostym pomysłem na śniadanie z awokado i jajkiem może być sałatka.
Sałatka z awokado i jajek
Składniki:
- 2 jajka ugotowane na twardo
- garść szpinaku baby
- garść rukoli
- 1 łodyżka selera naciowego
- pół awokado
- 1 pomidor
- odrobina szczypiorku
- pół cykorii
- do polania: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki pestek dyni, świeżo mielony pieprz
Przepis:
Jajka ugotuj na twardo - ok. 9 minut. Warzywa przepłucz pod zimną wodą i osusz np. ręcznikiem papierowym. Układaj na talerzach szpinak wymieszany z rukolą i cykorią. Dołóż pokrojony w małe kawałki seler naciowy oraz pomidor. Nastepnie ułóż jajko pokrojone na 4 części oraz kawałki awokado. Posyp całość posiekanym szczypiorkiem oraz lekko zmielonymi lub posiekanymi nożem pestkami dyni. Całość polej oliwą i skrop sokiem z cytryny. Oprósz świeżo mielonym, czarnym pieprzem i solą.
Oprócz sałatki, inne ciekawe pomysły na fit śniadanie z jajkiem i awokado to np.:
- jajecznica
- omlet
- pasta z awokado i jajka
- kanapka z awokado i jajkiem sadzonym.