Czy sok z buraka jest zdrowy?
Polska jest głównym producentem buraków w Europie, choć jego uprawę rozpoczęto u nas dopiero pod koniec XVI wieku. W Babilonii burak ćwikłowy był znany już 722 r. p.n.e., a trzysta lat później uprawiano go już w Grecji.
Główne warzywo PRL-u przeżywa dziś renesans, a jego walory doceniają nie tylko najlepsi szefowie kuchni, ale także lekarze i dietetycy. Oprócz tego burak jest bogatym źródłem wielu witamin (C, B1, B2) i minerałów (potasu, wapnia, magnezu i żelaza).
Reklama
Właściwości zdrowotne soku z buraka
Wystarczy jedna szklanka świeżo wyciśniętego soku z buraka dziennie, żeby wspomóc pracę naszego organizmu. Do największych zalet soku z buraka można zaliczyć:
- obniżenie ciśnienia skurczowego krwi (azotany zawarte w burakach przekształcają się w tlenek azotu, który rozluźnia naczynia krwionośne i ułatwia przepływ krwi),
- poprawienie krążenie krwi (azotany poprawiają m.in. krążenie krwi w mózgu, a także zapobiegają powstawaniu zakrzepów),
- wspomaganie pracy wątroby ,
- działanie przeciwzapalnie i przeciw bakteriobójcze,
- działanie przeciwwirusowe (powinno się sięgając po sok z buraka przy grypie, anginie i mononukleozie; łagodzi infekcje wirusowe, syrop z buraka wspomaga leczenie kaszlu, wzmacnia odporność),
- wzmocnienie wytrzymałości organizmu,
- działanie zasadotwórcze (sok z buraka pomaga zwalczyć zakwaszenie wywołane dietą bogatą w mięso i słodycze, sok z buraka jest też dobry na kaca),
- łagodzenie skutków menopauzy (sok z surowego buraka dotlenia serce, wyrównuje jego pracę, łagodzi dokuczliwe uderzenia gorąca i migreny),
- łagodzenie skutków trądziku.
Pozytywnie działa również na anemię i zaparcia. Obniża także cholesterol. Radzi sobie z wrzodami żołądka, zgagą i zaparciami, gdyż reguluje pracę przewodu pokarmowego i wątroby.
Sok z kiszonych buraków może też pozytywnie wpłynąć na wyniki morfologii. Jest to bardzo ważne u osób w trakcie lub po chemioterapii. Niewłaściwy poziom wybranych elementów może przyczynić się do odroczenia kolejnego cyklu chemii.
Reklama
Przepis na sok z buraka
Jak wykonać sok z buraka? Nie ma nic prostszego, najlepiej wyciskać go w wolnoobrotowej wyciskarce, żeby wydobyć z niego najcenniejsze składniki odżywcze. Nie wszystkim jednak będzie smakował czysty sok z buraków, u niektórych może powodować drapanie w gardle, nudności i zawroty głowy, dlatego lepiej pić go w małych dawkach i łączyć z innymi warzywami i owocami.
Sok z buraka warto połączyć z:
- marchewką,
- jabłkiem,
- grejpfrutami,
- pomarańczami,
- owocem granatu,
- cytryną lub limonką.
Jedna z propozycji to sok z 2 buraków (umytych, obranych i wyciśniętych), jednej marchewki, jednego jabłka i odrobiny soku z cytryny. Proporcje mogą być dowolne, warto jednak sięgać po warzywa z upraw ekologicznych i przygotowywać porcje takiej wielkości, żeby mogły być wypijane zaraz po wyciśnięciu.
Sok z buraków przygotować można bez pomocy wyciskarki. Wystarczy blender - kielichowy lub ręczny.
Reklama
Sok z kiszonych buraków
Prozdrowotne właściwości ma także sok z kiszonych buraków. Sok taki zwiększa liczbę czerwonych krwinek i jest zalecany w leczeniu niedokrwistości.
Sprawdzi się również w sezonie grypowym, stanach osłabienia po chorobach i leczeniu antybiotykami.
Sok ten nadaje się świetnie na zimę, gdyż w tym okresie jesteśmy bardziej narażeni na przeziębienie i inne choroby.
Reklama
Jak przygotować sok z buraków?
Przepisów jest wiele, oto jeden z nich. W kamionkowym naczyniu układamy 0,5 kg umytych obranych i pokrojonych w plastry surowych buraków i zalewamy litrem przegotowanej wody. Do tego dokładamy skórkę z razowego chleba (bez konserwantów), czosnek, łyżkę cukru i soli.
Naczynie przykrywamy gazą w ustawiamy w ciepłym miejscu. Po 3-5 dniach sok powinien sfermentować, trzeba go wtedy przelać do wyparzonych butelek i wstawić do lodówki.
Dlaczego musi odstać? Gdyż przez ten czas się odgazuje i stanie się łagodniejszy dla żołądka. Świeży sok z buraka nie jest trucizną, jednak zawiera wiele substancji, które mogą niektórym poważnie zaszkodzić.
Jak natomiast pić sok z buraków? Sok z buraków działa pobudzająco, dlatego nie należy pić go wieczorem. Zaleca się przyjmowanie go rano, najlepiej na czczo. Zwiększy on przyswajanie żelaza. Na początku wystarczy 50 ml. Dopiero po czasie powinniśmy zwiększyć dawkę do 1 szklanki.
Sok z buraków poleca się pić przed treningiem, gdyż może nie tylko pomóc w spalaniu tłuszczu, ale także poprawia wytrzymałość.
Ile może stać taki sok? Im szybciej go wypijemy, tym lepiej, gdyż z czasem traci swoje składniki odżywcze. W lodówce w szczelnie zamkniętej butelce stać może około 7 dni.
Reklama
Przeciwwskazania do picia soku z buraków
Buraki zawierają barwniki - betalaniny, które występują jeszcze tylko w boćwinie, opuncji, pitaji i amarantusie. Betalainy mają silne właściwości przeciwutleniające, hamują proces utleniania się lipidów, działają ochronnie na czerwone krwinki.
Z sokiem z buraka powinni uważać jednak cukrzycy (może podnieść poziom cukru we krwi, bo buraki mają wysoki indeks glikemiczny) oraz osoby cierpiące na reumatyzm bądź kamicę nerkową.
Skutkiem ubocznym picia soku z buraków byłoby złe samopoczucie, a nawet zaostrzenie choroby u takich osób. Podobnie źle mogliby zareagować chorzy na reumatyzm i dnę moczową.