Jakie właściwości ma sok z pigwy?
Pigwa to drzewo rodzące duże, żółte owoce w kształcie gruszek lub jabłek, w zależności od odmiany. Bywa ona mylona z pigwowcem, warto jednak wiedzieć, że są to dwa odrębne gatunki, a pigwowiec to krzew i drobniejszych, okrągłych owocach.
Zdecydowana większość odmian pigwy na surowo nie nadaje się do jedzenia, ponieważ owoc sam w sobie jest twardy i gorzko-kwaśny. Dopiero robione z niego przetwory mają atrakcyjne walory smakowe, a ponadto zawierają wiele cennych dla zdrowia mikro- i makroelementów. Jednym z takich przetworów jest sok z pigwy.
Swoje właściwości zawdzięcza on zawartym w nim składnikom, takim jak:
- witaminy: A, B1, B2, B3, B6, B9 (kwas foliowy), C,
- minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód, potas, cynk,
- błonnik,
- węglowodany będące głównym źródłem energii dla ludzkiego organizmu.
Syrop z pigwy ma działanie wielowymiarowe, ale przede wszystkim:
- wykazuje działanie przeciwbakteryjne,
- wspomaga odporność,
- wspiera pracę układu trawiennego,
- działa detoksykacyjnie, czyli oczyszcza organizm z nagromadzonych w nim toksyn (w tym - metali ciężkich).
Zalecany jest przede wszystkim w okresach obniżonej odporności, czyli jesienią i zimą. Popularny sok z pigwy gruszkowej świetnie sprawdza się jako dodatek do herbaty, rozgrzewa i pomaga zwalczać objawy przeziębienia.
Reklama
Na co pomaga sok z pigwy?
Ponieważ sok z pigwy zawiera tyle dobroczynnych substancji, wykazuje pozytywny wpływ na zdrowie.
Na co jest dobry? Pomaga on przede wszystkim w zwalczaniu infekcji sezonowych i problemów trawiennych.
Na co dokładnie sok z pigwy warto stosować?
- Przeziębienie - dzięki wysokiej zawartości witamin podnosi on naturalną odporność i wspomaga zwalczanie przez organizm rozmaitych infekcji wirusowych.
- Grypę - wspiera objawowe leczenie grypy, stymulując pracę układu immunologicznego i działając rozgrzewająco.
- Refluks - sok z pigwy wspomaga procesy trawienne i dlatego zalecany jest przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego, przede wszystkim - refluksie, zgadze, niestrawności, wzdęciach, zaparciach, a nawet wrzodach żołądka.
- Cukrzycę - owoce pigwy pomagają regulować poziom cukru we krwi, dlatego syrop z nich pozyskiwany może wspierać objawowe leczenie cukrzycy (o ile oczywiście nie jest dosładzany).
Reklama
Jak pić sok z pigwy? Przeciwwskazania do spożycia
Syrop można spożywać na różne sposoby, w zależności od indywidualnych preferencji. Jak pić sok z pigwy? Można go pić samodzielnie, jak zwykłe syropy apteczne, popijając łyżeczkę soku wodą.
Można także rozcieńczać go przegotowaną wodą, dolewać do herbaty lub polewać nim różne słodkie potrawy: desery, sałatki owocowe, budyń, naleśniki.
Urozmaicenie to sprawia, że sok z pigwy świetnie nadaje się dla dzieci. Od kiedy można bezpiecznie podawać go dzieciom? Nie ma dokładnych wytycznych co do tego, od jakiego wieku sok z pigwy może być spożywany. Jest to produkt w pełni naturalny i wykazujący pozytywny wpływ na zdrowie, nie powinien zatem być szkodliwy nawet dla małych dzieci, jednak wszelkie wątpliwości najlepiej omówić z lekarzem pediatrą.
Nie ma też wyraźnych przeciwwskazań do stosowania soku z pigwy. W odpowiednich dawkach można spożywać go w ciąży i podczas karmienia piersią, czyli w momentach, kiedy kobiecy organizm potrzebuje szczególnego wsparcia odporności naturalnymi metodami.
Reklama
Jak zrobić sok z pigwy? Przepis
W dobrze zaopatrzonych marketach i sklepach spożywczych można kupić gotowy syrop, jednak zawsze istnieje ryzyko, że jest on „wzbogacony” chemicznymi składnikami, sztucznymi aromatami itd.
Jak zrobić sok z pigwy samodzielnie? Czy trzeba go gotować? Przepisów i metod pozyskiwania soku jest kilka. Prosty sposób to wyciskanie owoców w sokowirówce wolnoobrotowej. Wystarczy wykroić z ich wnętrza gniazda nasienne, a resztę w całości wrzucić do wyciskarki.
Gotowy sok z pigwy można osłodzić lub pozostawić go bez cukru, w skoncentrowanej postaci. Aby móc go przechowywać przez jesień i zimę, należy przelać go do słoików lub butelek i spasteryzować. Pasteryzowanie można przeprowadzić, umieszczając słoiki w dużym garnku z gotującą się wodą lub w piekarniku. Osoby, które nie posiadają sokowirówki, mogą zrobić gotowany sok z pigwy. Owoce trzeba wówczas pokroić (pozbawiając je gniazd nasiennych), włożyć do garnka, zasypać cukrem i zalać wodą, a następnie gotować około godziny.
Co zrobić z pigwą po odlaniu soku? Ze zmiękczonych po ugotowaniu owoców można zrobić dżem lub mus, który dobry jest na kanapki, do naleśników itd.
To, ile soku wyjdzie z 1 kg pigwy, zależy m. in. od sposobu przyrządzania. Soku z dodatkiem wody wyjdzie więcej niż tego wyciskanego w sokowirówce, ale będzie on też mniej esencjonalny. Przepisy na sok z pigwy gruszkowej i innych jej odmian znaleźć można w Internecie.
Niektórzy zamiast słodzenia zalecają robienie soku z miodem, niektórzy dodają inne owoce i robią np. sok z pigwy i cytryny lub limonki. Bez względu na wybraną recepturę, taki naturalny sok jest bardzo odżywczy, a dzięki walorom smakowym świetnie sprawdza się jako dodatek do herbaty i innych napojów.
Z soku z pigwy (szczególnie takiego z wyciskarki) można sporządzić również nalewkę - na spirytusie lub wódce. Jest ona trunkiem, w którym pigwa dalej zachowuje swoje prozdrowotne i rozgrzewające właściwości, cenne szczególnie zimą.
Reklama
Sok z pigwy z sokownika
Oprócz soku z pigwy z sokowirówki lub wyciskarki wolnoobrotowej, można pozyskać go również z sokownika. To specjalny, trzyczęściowy garnek, służący do robienia soków przy pomocy pary. Zaletą tej metody jest zachowywanie wartości odżywczych owoców i ich pozostawanie w górnej części urządzenia, co daje możliwość ich dalszego wykorzystania, np. do ugotowania dżemu.
Jak zrobić sok z pigwy w sokowniku? Ponieważ owoce są twarde i mają grubą skórkę, należy pokroić je na ćwiartki lub mniejsze części i usunąć z nich gniazda nasienne. Tak przygotowane owoce wrzuca się do sokownika i zasypuje cukrem.
Do dolnej części garnka leje się wodę (w trakcie robienia soku należy co jakiś czas sprawdzać jej poziom i uzupełniać go w razie potrzeby), a pod rurkę podstawia naczynie, do którego będzie spływał gotowy sok. Zarówno sok z pigwy z sokowirówki, jak i z sokownika jest bardzo wartościowy, zachowuje zawarto w owocach cenne substancje i do tego świetnie smakuje.
Reklama
Kiedy zrobić sok z pigwy? Sok z pigwy na zimę
Oprócz tego, jak zrobić sok z pigwy, warto też wiedzieć, kiedy najlepiej go sporządzać. Najbardziej wartościowy syrop pozyskać można z dojrzałych owoców, czyli jesienią - w okolicach września i października. To najlepszy moment, aby przygotować sok na zimę (z pigwy gruszkowej i innych odmian) i móc dodawać go do herbaty w mroźne dni celem podniesienia naturalnej odporności w sezonie częstych infekcji i przeziębień.
Jak zrobić sok z pigwy na zimę, by jeszcze wzbogacić jego skład i podnieść rozgrzewające właściwości? Przepisy są rozmaite. Można np. przyprawić go miodem i imbirem. Imbir nie tylko rozgrzewa, ale też działa antyseptycznie i przeciwzapalnie, wspomagając walkę z wirusowymi infekcjami.
Na zimę przygotować można zarówno sok z pigwy z wyciskarki, jak i z sokownika czy też gotowany. Jak go przechowywać? Po pasteryzacji słoiki najlepiej trzymać w ciemnym i chłodny miejscu (spiżarni, piwnicy itp.).
Reklama
Jaka jest cena soku z pigwy i gdzie można go kupić?
W wielu miejscach można kupić gotowy sok z pigwy. Gdzie najlepiej jest go szukać? Sok dostępny jest w dobrze zaopatrzonych sklepach i marketach, jednak kupując go w takich miejscach, warto zwrócić uwagę na skład - czy nie zawiera on dodatków, takich jak aromaty, barwniki, substancje konserwujące.
Syrop z pigwy dostępny bywa też w aptekach i sklepach zielarskich, zarówno stacjonarnych jak i internetowych. Produkty z apteki powinny być względnie bezpieczne i pełnowartościowe, jednak decydując się na zakupy online, warto postawić na sprawdzonych sprzedawców lub najpierw poczytać opinie użytkowników.
Cena soku z pigwy oscyluje zwykle w granicach 20-25 zł za 500 ml, a zależy przede wszystkim od składu i producenta. Chcąc przyrządzić sok samodzielnie, trzeba kupić surowe owoce, których koszt to około 10-12 zł za kilogram. Do ceny tej należy doliczyć właściwie tylko koszt użytego cukru. Sok zrobiony w domu jest zatem nie tylko najzdrowszy i najbardziej wartościowy, ale też najtańszy.