Właściwości soku z granatów znane były już przed wiekami. Jakie przypisuje się mu właściwości?
- Starożytni chińscy lekarze uznawali sok z granatów za życiodajny nektar, który poprawia płodność i przedłuża młodość.
- Sokiem z owoców granatu leczono niegdyś rany, a skórki stosowano przeciw biegunce, wrzodom, próchnicy zębów oraz w stanach zapalnych gardła.
- Współcześnie sok z owoców granatu doczekał się wielu badań naukowych, które wykazały jego prozdrowotne działanie. Za największy skarb granatu uznaje się polifenole zaliczane do antyoksydantów, które niwelują działanie wolnych rodników. W soku z granatów jest trzykrotnie więcej antyoksydantów niż w zielonej herbacie lub czerwonym winie.
Sok z owoców granatu - antyoksydanty chronią mózg
Sok z owoców granatu zawiera polifenole o działaniu przeciwutleniającym, które chronią mózg i nerwy przed wolnymi rodnikami. W konsekwencji pomagają obniżyć prawdopodobieństwo wystąpienia chorób mózgu (np. choroba Alzheimera, Parkinsona).
Badania wykazały, że odkładanie się białka (Beta-amyloidu) odpowiedzialne za powstanie choroby Alzheimera, zmniejsza się o połowę, gdy regularnie pijemy sok z owoców granatu. Jest on wskazany dla osób w każdym wieku. Regularne picie soku z owoców granatu przez matki zmniejsza ryzyko i powikłania niedotlenienia mózgu dziecka.
Można powiedzieć, że naturalny sok z owoców granatu to cud natury. Posiada niezwykłe właściwości prozdrowotne, z których powinniśmy korzystać na co dzień, aby cieszyć się zdrowym mózgiem. Ale to jeszcze nie koniec dobrodziejstw jakie dla mózgu płyną z natury!
Reklama
Przepis na sok zdrowy dla mózgu
Przygotuj:
- 2 jabłka (bez gniazd nasiennych)
- 1 1/2 obranego imbiru
- 1/4 szklanki natki pietruszki
- 1/2 obranej cytryny
- 1 ogórek
- 2 łodygi selera naciowego
Następnie zmiksuj wszystko w blenderze i dodaj wody jeśli sok będzie dla ciebie za gęsty.
Reklama
Soki z surowych warzyw w diecie dla mózgu
Soki z surowych warzyw są zdrowe dla mózgu ze względu na dobroczynne enzymy, jakie są obecne w niektórych owocach i warzywach.
Enzymy te – nazywane także substancjami fitoodżywczymi chronią mózg przed wolnymi rodnikami, co obniża prawdopodobieństwo rozwoju chorób neurodegeneracyjnych oraz nowotworowych.
Najskuteczniejsze działanie odżywcze posiadają soki z owoców i warzyw, które niedługo przed przyrządzeniem soku zostały zerwane lub zebrane. Tylko w takich owocach i warzywach enzymy są żywe i dzięki temu odżywcze. Transport czy przechowywanie w chłodniach neutralizuje enzymy i sprawia, że przestają być aktywne.