Sól himalajska ma różową barwę i jest wydobywana w górskich pasmach Himalajów m.in. w Pakistanie, gdzie miliony lat temu znajdował się słony ocean, który został wysuszony przez słońce. Pozostały po nim ogromne złoża soli. Jest ona naturalnie różowa dzięki zawartości dużej liczby pierwiastków chemicznych. Warto zastąpić nią tradycyjną sól kuchenną, gdyż jest najczystsza i to to najzdrowsza sól na świecie.
Skład soli himalajskiej
Sól himalajska nie jest przetwarzana chemicznie, dzięki temu zachowuje swoją naturalną formę. W swoim składzie zawiera 84 minerały. Skład soli himalajskie to:
- magnez (0,16 g), który usprawnia działanie układu nerwowego i szarych komórek,
- cynk (2,38 ppm) wzmacniający odporność,
- miedź zwalczającą bakterię i wolne rodniki,
- siarkę, która pozytywnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci,
- żelazo (38, 9 ppm) zapobiega powstawaniu anemii,
- sód regulujący gospodarkę wodną organizmu,
- wapń (4,05 g), które dba o kości i zęby,
- fosfor (< 0,1 ppm) – odpowiada za mocne kości i dobrze funkcjonujący układ krwionośny,
- chrom (0,05 ppm) – zabezpiecza przed cukrzycą typu 2, a także reguluje stężenie glukozy we krwi,
- selen (0,05 ppm) – wzmacnia układ odpornościowy i odpowiada za właściwe funkcjonowanie enzymów.
Należy pamiętać, iż panuje przekonanie, że każdy rodzaj soli, który jest spożywany w nadmiernych ilościach ma negatywne działanie dla organizmu, dlatego najlepszym rozwiązaniem jest stosowanie się do rekomendacji lekarzy. Według większości z nich, dzienne spożycie soli nie powinno wynosić więcej niż jedna łyżeczka.
Reklama
Właściwości soli himalajskiej
Sól himalajską można przyjmować w postaci solanki, kąpieli, płukanek, a także inhalacji. W zależności od formy ma różne właściwości. Na co pomaga sól himalajska?
- Łagodzi i redukuje dolegliwości jelitowe, które wynikają z zaleganiem złogów pokarmowych w jelitach, a także usuwa toksyny.
- Reguluje ciśnienie krwi.
- Poprawia stan skóry nawilżając ją i ujędrniając.
- Znacząco zmniejsza cellulit.
- Leczy trądzik, grzybicę i łuszczycę.
- Wspomaga leczenie układu oddechowego.
- Zwalcza infekcje jamy ustnej i gardła.
- Wspiera leczenie kamicy nerkowej i żółciowej, a także reumatyzmu.
- Reguluje gospodarkę wodną organizmu.
- Oczyszcza organizm.
- Wzmacnia odporność.
Reklama
Zastosowanie soli himalajskiej
Sól himalajska z powodzeniem może stać się przyprawą w kuchni. Z uwagi na jej liczne właściwości zdrowotne warto nią zastąpić tradycyjną białą sól kuchenną.
Różową sól warto dodawać do kąpieli, by wykorzystać jej pozytywny wpływ na problemy skórne, a także właściwości detoksykujące. Aby przygotować kąpiel w soli himalajskiej należy wsypać około kilograma soli do 4 litrów ciepłej wody i poczekać aż się rozpuści. Zalecana temperatura wody do 37 stopni Celsjusza. Nie powinno się dodawać żadnych kosmetyków takich jak olejki i mydła, gdyż mogą one zakłócić wchłanianie się substancji. Solankowa kąpiel powinna trwać ok 20- 30 minut.
Gruboziarnista sól himalajska może być z powodzeniem wykorzystana jako peeling, który skutecznie usunie martwy naskórek, a także pozbędzie się toksyn i przyspieszy regenerację. Takie zabiegi wspomagają również walkę z cellulitem.
Woda z solą himalajską leczy infekcje gardła i jamy ustnej, dzięki właściwościom antybakteryjnym. Wystarczy jedna łyżka wody rozpuszczona w szklance ciepłej wody. Mieszankę należy stosować kilka razy dziennie, aż dolegliwości ustąpią.
Roztwór wody i soli może być stosowany jako środek do inhalacji. Wspomniane wcześniej właściwości antybakteryjne wspomagają leczenie chorób górnych dróg oddechowych.
Reklama
Cena soli himalajskiej
Ile kosztuje sól himalajska? Jej cena jest znacznie wyższa od tej tradycyjnej, gdyż za 1kg soli kuchennej zapłacimy ok. 2-3zł, natomiast za himalajską nie mniej niż 6zł za taką samą ilość.
Gdzie można kupić sól himalajską? To produkt popularny, dlatego można szukać go w sklepach internetowych, drogeriach, supermarketach oraz w sklepach ze zdrową żywnością.
Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny: